Ziua Logo
  Nr. 1751 de marti, 21 martie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
"Firul rosu" strange latul
-- Un protocol si doua declaratii
A existat si un "Protocol" intre serviciile de comunicatii speciale (STS si FAPSI) cu privire la legaturile telefonice criptate Moscova-Bucuresti * "Protocolul" face legatura logica intre declaratiile lui Ion Iliescu si Teodor Melescanu: "Negocierile au avut loc, ele au fost directionate catre STS, care se afla in subordinea Presedintiei" * Rezulta ca Iliescu stia de aceste tratative si ca a dezinformat opinia publica
In scandalul "Firul rosu" au aparut noi elemente si noi probe. Dupa publicarea "Notei de Audienta", presa de ieri a dat la iveala si un "Protocol", din perioada 16-20 ianuarie 1995 (cel la care face referire "nota"), document semnat de sefii directiilor de comunicatii speciale din Federatia Rusa si Romania. Protocolul nu aduce mari noutati fata de "Nota de Audienta", dar are rolul de a lamuri mult controversatul "punct 14)" din Acordul referitor la legaturile telefonice guvernamentale internationale criptate speciale, intre Bucuresti si Moscova. Cum era de asteptat, "punctul 14" se refera la legaturile TELEGRAFICE, pe care partea romana dorea sa le sisteze, in vreme ce rusii ar fi dorit ca si acestea sa fie reluate. In schimb, cele doua servicii au cautat solutii "la nivel de experti" pentru reactivarea legaturilor TELEFONICE.
Interesant e, insa, altceva, ce a scapat atentiei generale a presei. "Protocolul" ne ajuta sa deslusim mai bine doua declaratii, date in pripa, chiar la izbucnirea scandalului. Acest document leaga declaratiile lui Ion Iliescu si Teodor Melescanu, date in aceeasi zi - 15 martie - la mica distanta, in timp, una de cealalta. In primele ore de la publicarea in presa centrala a stirii saptamanalului moscovit "Zavtra", Ion Iliescu a declarat: "Nu am cunostinta de asa ceva. Iar daca astfel de negocieri ar fi existat, ele s-au derulat fara stirea mea". Aproape imediat, Teodor Melescanu, fost ministru de Externe al regimului Iliescu a spus: "Daca au fost negocieri pe aceasta tema, ele s-au purtat cu STS, aflat in subordinea Presedintiei".
O simpla analiza de logica
Aceste doua declaratii devin extraordinar de importante acum, de cand cunoastem existenta "Protocolului" semnat de sefii comunicatiilor speciale, colonelul Stefan Coman (STS) si generalul Vladimir Mihailovici Kuptov (FAPSI), protocol care demonstreaza fara putinta de tagada ca negocierile "firului rosu" au existat. Sa analizam, din punctul de vedere al logicii elementare cele doua afirmatii, mentionand ca in ceea ce-l priveste pe Teodor Melescanu, acesta a oferit pana acum publicului un set de declaratii contradictorii. Sa presupunem, deci - conform Regulii Reducerii la Absurd: prin care se demonstreaza ca o propozitie e falsa presupunand ca e adevarata, ajungandu-se, inevitabil, la o contradictie - ca atat spusele lui Iliescu, cat si cele ale lui Melescanu ar fi adevarate. Ambii sustin ca nu au avut habar de negocieri, dar ca nu exclud, totusi, ca ele sa fi existat, fara stirea lor. De aici incolo, insa, Melescanu face greseala si divulga mai mult decat fostul lui sef de regim, anume ca negocierile ar fi trebuit sa se poarte cu STS - corect! - dar care STS se afla in subordinea Presedintiei. Deci, cu alte cuvinte, se naste propozitia implicita: "Daca negocierile ar fi avut loc, e imposibil ca Ion Iliescu sa nu fi stiut, pentru ca STS se afla sub controlul sau".
Pe de alta parte, sa mergem pe firul probelor:
1. Negocierile au avut loc la nivel diplomatic (deci, intre reprezentanti ai guvernelor celor doua state) - dovada: "Nota de audienta" a Ministerului Afacerilor Externe, condus la acea vreme de Teodor Melescanu.
2. Negocierile s-au purtat si la nivelul serviciilor de telecomunicatii speciale din cele doua tari - dovada: "Protocolul" din 16-20 ianuarie 1995, semnat de colonelul Stefan Coman (STS) si generalul Vladimir Mihailovici Kuptov (FAPSI).
Conform acestor probe, se poate construi urmatoarea propozitie logica: "Negocierile au avut loc si la nivel guvernamental, dar si la nivel de experti in comunicatii speciale, intre cele doua tari". Acesta e rezultatul - potrivit regulilor logicii - dintre "Nota de Audienta" si "Protocol". Comparam aceasta propozitie cu propozitia implicita a lui Teodor Melescanu: "Daca negocierile ar fi avut loc, e imposibil ca Ion Iliescu sa nu fi stiut, pentru ca STS se afla sub controlul sau". Din aceste doua propozitii rezulta, pentru oricine, o singura concluzie, si ea nu mai poate fi negata: "Ion Iliescu a avut cunostinta de negocierile Acordului referitor la legaturile telefonice guvernamentale internationale criptate speciale, intre Bucuresti si Moscova". Quod Erat Demonstrandum.
Bogdan COMARONI 
A r h i v a
  Un pedofil si-a impuscat nevasta    
  Politistii ieseni au mai arestat un violator de copii    
  Trei exhibitionisti terorizeaza copiii de la Gradinita 10 din Sibiu    
  Magureanu este la un pas de urmarirea penala    
  Politistii de pe "Lista lui Capatana" au fost declarati nevinovati de catre procurori, inca din 1994    
  Sectia 3 Politie a distrus un cuib de proxeneti    
  Partida Rromilor a predat politistilor brasoveni trei tigani cautati pentru o crima    
  Harnagea va fi audiat azi de Comisia SIE    
  Sefii STS audiati la Senat    
  Senatorul Zavici ii califica drept mincinosi pe Iliescu si Melescanu    
  Taranistii vor raspunsuri oficiale in afacerea "Firul rosu"    
  Iliescu da vina pe serviciile secrete    
  Generalul Degeratu s-a intalnit cu seful STS    
  Legaturile regimului Iliescu cu Moscova sunt notorii si patente    
  Filiera "Dadiana"    
  Initiatorul BSP BROKERS SA a ajuns in Germania cu 12 miliarde lei furate de la cetatenii romani    
  Vadim mai are sapte zile    
  Solutionarea conflictelor prin mediere    
 Top afisari / comentarii 
 Alexandru Raducan si Danut Udila intra un an si noua luni la inchisoare (46 afisari)
 "Programul de mecanizare a agriculturii, vizand dotarea cu tractoare si masini agricole a exploatatiilor agricole, reprezinta una din principalele politici economice pe care le promovam" (40 afisari)
 Filiera "Dadiana" (32 afisari)
 Initiatorul BSP BROKERS SA a ajuns in Germania cu 12 miliarde lei furate de la cetatenii romani (25 afisari)
 Bolnavii de leucemie se pot trata in Romania (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02220 sec.