Ziua Logo
  Nr. 1675 de miercuri, 29 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
MANIFEST studentesc
-- 10 ANI
Se Implinesc zece ani acum, In acest decembrie, dominat parca mai mult ca oricand de dezbinare si sterila politichie balcanic-damboviteana. Dar, In pofida cotidianului cenusiu si trist, acel decembrie ramane viu. Si tocmai acel spirit, curat si plin de speranta a fost invocat cu prilejul aniversarii Ligii Studentilor. Reprezentanti de prim rang ai lumii romanesti - personalitati Inalt reprezentative ale culturii, Bisericii, armatei, magistraturii, ale societatii civile, studenti si profesori, jurnalisti si participanti la evenimentele de acum zece ani s-au regasit, Intr-o emotionanta si calda Intalnire, In amfiteatrul Spiru Haret al Universitatii bucurestene. Studentii de azi, alaturi de cei de ieri, au invocat, Impreuna cu profesorii lor, acel spirit al luminosului decembrie. Publicatia noastra va prezinta cateva aspecte de la ceremonia de aniversare a celor zece ani de libertate pentru Romania, a celor zece ani de istorie a Ligii Studentilor. Invitatii studentilor au primit diploma de onoare si medalia emise In cinstea acestui eveniment.
Prof. univ. dr. Eugen SIMION Presedintele Academiei Romane
Domnilor studenti, doamnelor si domnilor profesori,
Imi cer scuze, nu sunt In cea mai buna forma fizica dar am tinut foarte mult sa vin la acesta sarbatoare a studentilor.
Mai mult, vin de la Academie, unde a avut loc o adunare generala a Academiei, si pentru ca ati vorbit de biserica noastra ca despre un stalp al spiritualitatii romanesti, ati vorbit de Prea Fericitul Parinte Patriarh, vrea sa va dau o veste buna: astazi Patriarhul Romaniei a fost ales membru al Academiei Romane!
Nu-mi asum nici un merit In aceasta chestiune In afara aceluia de a fi lasat constiintele membrilor Academiei sa se exprime liber. Si In traditia Academiei Romane totdeauna biserica, credinta, religia a fost In interiorul Academiei Romane. Drept pentru care am Infiintat sectia de teologie Impreuna cu filosofia, lucru care a placut foarte mult Patriarhului Bartolomeu care ne-a vizitat cu doua luni In urma cand a aflat ca Intr-o Academie care a trecut prin tragedia totalitarismului comunist exista o sectie de teologie.
Domnule Presedinte, vorbeati de stalpii lumii romanesti... Sunt bucuros ca, dupa Biserica, Armata ati citat Academia Romana si, prin ea, institutia intelectualitatii romanesti. Intr-adevar noi nu suntem atat de batrani ca biserica. Noi avem doar 164 de ani, dar vreau sa va spun dumneavoastra, celor tineri de aici, nu profesorilor ca profesorii stiu, Academia Romana, Infiintata In 1866, a fost cea dintai institutie a tuturor romanilor. Oamenii de atunci, fondatorii, oameni eminenti si patrioti, s-au gandit ca, pentru a fi posibila unitatea tuturor provinciilor romanesti si adunarea tuturor romanilor Intre granitele naturale, sa creeze o institutie care sa functioneze si In care sa se regaseasca. Asa se face ca printre fondatori veti gasi intelectuali din Basarabia, din Transilvania bine-nteles, din sudul Dunarii, din Bucovina... Academia Romana se implica totdeauna cand este vorba de problemele natiunii romane si problemele valorilor romanesti.
Domnilor studenti sunt foarte bucuros ca dumneavoastra sarbatoriti 10 ani, ca ati existat si ca prin aceasta tranzitie dumneavoastra v-ati pastrat identitatea. Cu cateva saptamani In urma s-a Intamplat un lucru Intr-un fel unic, si anume o delegatie a Ligii Studentilor a vizitat Academia Romana, conducerea Academiei Romane. Am avut o foarte interesanta dezbatere si, printre altele, am cazut de acord ca seniorii spiritului romanesc, ai inteligentei romanesti, sa poarte un dialog mai concret, periodic cu reprezentantii oamenilor tineri. Sunt bucuros ca liga dumneavoastra nu se implica In certurile politice si nu devine o anexa - asa cum se Intampla deseori - a unor grupari politice. Putem - si dumneavoastra domnilor tineri, viitorul acestei tari ca si noi care avem o alta varsta si o alta istorie In spatele nostru - sa Incercam sa facem ceva pentru aceasta natie romanesca. Academia Romana Isi asuma anumite responsabilitati care sunt deseori ignorate. Nu se vorbeste de noi mult, la drept vorbind nu se vorbeste aproape niciodata, dar vreau sa va asigur ca nu stam degeaba, si v-am spus si altadata: Incet, pe tacute - pentru ca la noi, romanii, daca faci galagie totul se pierde - noi ducem mai departe proiectele noastre. Unul pe care l-am realizat, si anume, am reusit sa publicam zilele acestea cele 17 volume Eminescu Intr-o editie Pleiade de trei volume care este o minune a lui Dumnezeu. La Brasov, cand va avea loc etapa nationala a concursului Eminescu, sper sa-l conving pe editor ca sa ofere asemenea carti premiantilor concursului dumneavoastra. Este un lucru absolut extraordinar si vreau sa spun ca Academia este bucuroasa ca a reusit sa faca acest lucru In momentul In care Eminescu este contestat, calcat In picioare, socotit o inutilitate a secolului al XIX-lea.
Al doilea lucru pe care vreau sa vi-l amintesc este ca anul viitor Academia Romana Incheie dictionarul tezaur al Limbii Romane. Dupa o suta si ceva de ani, romanii vor avea dictionarul lor tezaur In 36 de volume.
Si pentru a Incheia, va multumesc ca m-ati onorat cu aceasta diploma. Chiar ma onoreaza, pentru ca vine de la noua generatie. Sunt profesor In aceasta Universitate de 35 de ani, au trecut pe sub ochii mei atatea si atatea generatii, cativa dintre studentii mei de aici sunt la randul lor profesori... Sunt bucuros si am tinut neaparat sa vin cu toata conducerea Academiei; am reusit numai cu o parte din ea, dar sa stiti ca Academia este cu dumneavoastra.
Pãrintele Arhimandrit Ioasaf Popa a participat la ceremonia aniversarii celor 10 ani, primind diploma si medalia jubiliarã acordate Intai-statatorului Bisericii noastre, P.F. Parinte Teoctist
Gestul acestor copii este extraordinar. Tineretul studentesc este sarac Intr-adevar, ca Intotdeauna, dar noi avem nevoie de ridicarea valorilor nu pe baza de bani ci pe baza de atasament spiritual. Ei s-au atasat de Biserica si In momentele cand au vrut sa Intreprinda ceva ne-au Intrebat: "Ce sa facem parinte?", "Cum sa facem?" Am cautat, ca mai batran si cunoscand istoria trecutului, sa-i sprijin sa Impinga putin lucrurile ca sa mearga Inainte, dar cu masura, sa nu Impinga sa rastoarne carul. i-ntr-adevar, asa au lucrat. Dumezeu sa-i binecuvanteze pe toti acesti studenti ce lucreaza In interesul fiintei neamului, fiinta care se Impleteste cu cea a Bisericii In mod unitar. Fiinta neamului nostru este si fiinta Bisericii, este si fiinta noastra, a fiecaruia... De aceea eu le multumesc si Parintele Patriarh - cu care am fost coleg la seminarul de la Cernica si alaturi de care am trait In viata din manastire si In activitate, continuu - va fi foarte bucuros sa primeasca acest mesaj al vostru.
Prof. Marian MUNTEANU Fondator si Presedinte de Onoare al Ligii Studentilor
Liga Studentilor a reprezentat pentru mine si pentru colegii generatiei mele modul prin care noi am afirmat idei si valori In care credam, si In care constat cu bucurie ca si voi, cei din generatia mai tanara, credeti In continuare: credinta In Dumnezeu, iubire si respect fata de oameni si fata de neamul nostru precum si vointa de a contribui fiecare, dupa puterile sale, ca aceasta tara sa aiba destinul pe care-l merita.
Astazi, la Implinirea varstei de 10 ani, iata In aceasta sala sunt alaturi de voi reprezentanti de seama ai acestei tari, oameni care ne fac sa speram In continuare ca, In pofida tuturor greutatilor si rautatilor, avem o sansa si avem o speranta! In numele generatiei mele vreau sa-mi exprim aici deosebita recunostinta pentru profesorii nostri, pentru toti cei care au fost alaturi de generatia tanara a anului 1989. Lor, profesorilor, parintilor, dascalilor nostri le datoram lucrurile bune pe care le-am facut, cate le vom fi facut, iar lucrurile mai putin bune si greselile le datoram tineretii si lipsei noastre de experienta.
Noi am pornit de aici, din Piata Universitatii, In 21 Decembrie, simtind o datorie sacra fata de acei tineri care au murit In 1989, dar si fata de toti cei cazuti, mii si milioane de martiri, eroi care de-a lungul timpului s-au jertfit pentru ca viata si demnitatea noastra sa fie aparate, pentru ca valorile noastre sa supravietuiasca, sa fie duse mai departe...
Fiind vorba, deci, de aceasta dubla aniversare - caci, Intr-un fel, lucrurile sunt adanc legate - as vrea sa Inchei exprimandu-mi recunostinta din nou pentru toti cei care au facut posibile aceste realizari si mai ales exprimandu-mi respectul, dragostea si veneratia pentru mamele tuturor celor care au luptat pentru libertate, pentru mamele noastre, pentru sacrificiul, truda si lacrimile lor. Fie ca icoana Maicii Domnului sa vegheze mereu deasupra voastra, a tuturor.
Sorin Rosca STANESCU Directorul cotidianului ZIUA
Chiar daca am ales drumul scurt, si am venit prin stanga studentilor, am fost, raman, si voi fi un jurnalist de dreapta.
Intr-o tara a Mioritei In care prietenia nu prea exista, a existat timp de 10 ani prietenia dintre mine si Liga Studentilor, si nu fiindca provin din mediul studentesc, din presa studenteasca - acolo m-am format, asa cum sunt, bun sau rau - ci fiindca am renascut alaturi de cei care au constituit Piata Universitatii. Am fost primul jurnalist care a scris despre ei, aceasta si fiindca am renascut a doua oara In cel mai sublim moment de democratie, cel pe care Liga Studentilor ni l-a daruit In 1990. Ei au facut enorm pentru ca noi, jurnalistii, sa putem scrie liberi si noi acum putem sa fim mult mai liberi decat eram Inainte si datorita Ligii Studentilor. Vreau sa va garantez ca ma voi lupta pentru drepturile voastre asa cum am facut-o si pana acum si In special ma voi lupta pentru a vi se face dreptate si pentru ca studentii sa primeasca Inapoi ceea ce le apartine, Patrimoniul care acum este pe maini straine. (...) Speram ca lucrurile vor putea reveni cat de cat la normal. Va multumesc.
Prof. univ. Lucian MIHAI Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei
Doamnelor si domnilor,
Sunt nu numai foarte emotionat, ceea ce se poate observa cu usurinta, dar si foarte mandru. Mandru pentru aceste distinctii pe care le primesc astazi, pentru care va multumesc foarte mult. Am fost de fapt Intotdeauna mandru ca am avut o modesta contributie la Infiintarea Ligii Studentilor, la sfarsitul lui Decembrie 1989, la redactarea Statutului LS - care de atunci nu s-a schimbat prea mult - si la dobandirea personalitatii juridice a LS... Si ori de cate ori mi s-a cerut sa Imi prezint Curriculum Vitae, am tinut sa fie inclusa si aceasta modesta contributie pe care am avut-o la Infiintarea si chiar la existenta In primii ani ai Ligii Studentilor. Este un reper foarte important In viata mea. Vreau Insa sa spun ca fara studentii mei nu as fi putut sa-mi aduc aceasta modesta contributie si, Ingaduiti-mi sa spun cu toata emotia ca studentii de acum 10 ani au constituit o forta foarte pura, cea mai pura forta a societatii romanesti In acea perioda. Si Imi amintesc cu mare emotie de Intalnirea pe care am avut-o Intr-unul dintre amfiteatrele acestei cladiri, Inteleg ca nu este chiar acelasi amfiteatru din pacate, si In acel amfiteatru l-am Intalnit pentru prima data pe Marian Munteanu cu care am devenit prieten - eu fiind In acele timpuri asistent universitar - si cu alti asemenea foarte valorosi si curati oameni.
Va multumesc foarte mult pentru ca m-ati invitat aici si, repet, sunt foarte mandru ca am fost prezent In lista invitatilor dumneavoastra.
Bogdan Iuliu Hossu Presedinte CNS "Cartel ALFA"
D-le presedinte, stimati invitati, doamnelor si domnilor studenti,
Confederatia pe care am onoarea sa o conduc a conlucrat si speram sa conlucreze In continuare cu Liga Studentilor. Ceea ce eu sper este ca la aceasta manifestare de 10 ani, care este o manifestare si a sarbatoririi a 10 ani de la Revolutie, as vrea sa va reamintesc ca dumneavoastra reprezentati speranta noastra. Desi, multa lume spune "Revolutia s-a terminat", noi spunem: nu-i adevarat! Revolutia cu arma In mana s-a terminat, dar mai avem o revolutie, revolutia de a schimba mentalitatile. Si aici dumneavoastra sunteti singura sansa pentru ca sunteti nedeformati, speram, si aveti capacitatea sa luptati pentru a Inlatura vechiul si pe cei care ne obliga sa pastram, Inca, obiceiurile vechi comuniste. Speranta este In dumneavoastra si speram ca Impreuna realmente sa reusim. Speram sa nu ne mai plangem unul altuia pe umar si realmente, Impreuna, sa putem sa facem o schimbare si o schimbare care sa nu ne mai faca obedienti fata de putere. Sa devenim ceea ce trebuie sa devenim fiecare dintre noi, un cetatean adevarat al Romaniei si speram noi si al Europei.
Va multumesc!
Mesajul sefului Statului Major General a fost Inmanat de o delegatie de militari, Dl. General Constantin Degeratu fiind plecat din tara. In imagine, Dl. Col. Mihail Dumitrescu se adreseaza participantilor la ceremonialul desfasurat la Universitatea din Bucuresti
Mihaela CUTUS Director Tele 7 abc
Va multumesc mult de tot pentru aceasta onoare. Vreau sa va spun si voua si tuturor celor care sunt aici ca tot ceea ce am facut si ce fac, fac din convingere si ma bucur ca am putut prin umila mea contributie sa va ajut, si vad In sala multe din personalitatile pe care le-am avut invitate In emisiuni si ma bucura acest lucru pentru ca aceasta Inseamna ca suntem multi cei care credem In niste lucruri importante si asta Inseamna ca vom izbandi.
Voua va doresc sa nu va pierdeti ceea ce aveti mai frumos: spiritul de libertate.
Va urez succes In continuare si sarbatori fericite!
Dumitru Mazilu
Sunt onorat ca mi-ati oferit aceasta apreciere. In acele zile si nopti de dramatism si speranta a Revolutiei romane am cunoscut multe personalitati. Cred ca cea mai fascinanta dintre acestea ramane In memoria mea personalitatea lui Petre TUTEA.
Va reproduc pentru prima data un gand al sau pe care mi l-a evocat atunci: "Multumesc bunului Dumnezeu, mi-a spus dansul, ca m-a tinut In viata sa apuc caderea totalitarismului. Sper ca de acum Incolo acest popor sa scape de asupritorii dinauntru si din afara tarii, sa se bucure de libertatea si bunastarea pe care le merita."
Cred ca este mesajul cel mai potrivit pentru liga dumneavoastra si neamul romanesc, astazi. Va multumesc!
Colonel Magistrat Mihai Popov
As putea sa spun multe dar am sa Incerc sa ma rezum la exemple. Inteleg aceasta primire a acestei diplome - care ma onoreaza - ca pe un simbol si ca pe o manifestare de vointa a dumneavoastra prin care eu Inteleg ca nu ati Incetat sa credeti In ideea de justitie. Stiu ca In unele momente ale istoriei dumneavoastra a existat fenomenul banuielii legitime cu privire la capacitatea sau incapacitatea unei parti a justitiei de a stabili adevarul.
Daca si In masura In care am reusit macar In parte sa restabilim o bucatica de adevar si sa stabilim nevinovatia unor persoane, Inseamna ca totusi lucrul acesta ma determina pe mine sa va adresez Indemnul domniilor voastre sa credeti In continuare ca In Romania a existat si exista In continuare loc pentru Infaptuirea justitiei, ca au existat, exista si vor exista Intotdeauna oameni dispusi sa stabileasca sau sa restabileasca adevarul cu orice pret si In eventualul dezacord circumstantial al unor vremuri, revolutii. Diploma dumneavoastra ma onoreaza, ma emotioneaza, ma si surprinde In acelasi timp pentru ca, eu unul, cel putin din punctul meu de vedere, m-am socotit si ma socot Intotdeauna un anchetator si un om modest si, poate ca nu am binemeritat Intru totul aceasta prea mare onoare pe care mi-ati facut-o.
Va multumesc!
Constantin Ticu DUMITRESCU, presedintele AFDPR
Sigur, trebuie sa Incep prin a multumi onoarei care mi se face; de altfel vin de la Timisoara unde tinerii revolutionari si societatea civila mi-au acordat pe deplin Insemne asemanatoare cu cele pe care le-am primit astazi aici.
Daca Incercam Insa sa trecem peste acest moment si sa facem un bilant al realizarilor din acest deceniu, avem prea putine motive de bucurie si mandrie, asa Incat, acum, cand comemoram pe cei care In urma cu 10 ani au fost ucisi In lupta pentru eliberarea de sub comunism precum si pe zecile de mii de oameni care zac In morminte fara cruce, cred ca nimic n-ar exprima mai succint si mai cuprinzator decat acea lozinca, pe care Impreuna cu dvs. am scandat-o pe strazile oraselor din aceasta tara: "Pacat, pacat, de sangele varsat". Tarile din jurul nostru au sarbatorit rand pe rand Implinirea acestor 10 ani cu multa bucurie, au avut si de ce pentru ca bilantul acestui deceniu a fost plin de realizari pe multiple planuri, pe plan economic, politic, social, moral, pe cand noi Incepem parca sa devenim cu fiecare zi care trece un popor sinucigas. Noi nu avem nevoie de dusmani din afara, pentru ca cei mai periculosi dusmani se gasesc Intre noi. In clasa noastra politica, din care nu cu mandrie fac si eu parte, Intre intelectuali, Intre muncitori... Chiar daca doare, trebuie sa avem curajul sa recunoastem aceste adevaruri.
Inainte de a Incheia, vreau sa spun ca aceasta invitatie si aceasta prezenta a mea aici ma bucura In mod deosebit, pentru ca ea reInvie de fapt acea relatie sau acele relatii stabilite cu aproape 10 ani In urma, cand AFDPR-ul si eu personal am legat ca Intr-un superb arc peste timp relatia de zi si noapte cu LS abia Infiintata - si noi la fel abia Infiintati - cu Marian Munteanu, ca relatie personala si permanenta, relatie care nu a Incetat, o declar In premiera, niciodata In tot acest rastimp. Pentru ca se Incearca sa se scrie istorie, cum se poarta acea istorie alternativa, In care se vorbeste despre Piata Universitatii, omitandu-se de fapt Liga Studentilor si cel care a fost sufletul Pietii Universitatii, si spun asta pentru ca am fost acolo, aproape zi si noapte, si acela n-a fost altul decat Marian Munteanu. Lucrurile ajunsesera atat de legate Intre noi, ceea ce a facut posibila acea formidabila manifestatie din 13 iulie 1990 - marsul alb - si tare as dori sa fie In sala si dintre acei studenti de atunci, cu care am trudit si am organizat Impreuna, doua zile si doua nopti, acea formidabila manifestatie din 13 iulie 1990.
Cu acestea zise, va rog sa ma iertati daca am deranjat pe cineva. Niciodata, Insa, nu ma va opri ceva, sau cineva, sa spun adevarul asa cum Il simt eu.
Va multumesc!
M.S. 
A r h i v a
  Talibani, da' multi    
  Primele de asigurare pentru autoturisme se majoreaza cu 50%    
  Fostul prim-ministru acuza: PNTCD a abandonat linia Maniu-Coposu    
 Top afisari / comentarii 
 Primarul Marian Lutu este acuzat de escrocherie (16 afisari)
 Herscovici si Menciu vor fi judecati in stare de arest (13 afisari)
 Donatie pentru Gloria (13 afisari)
 MANIFEST studentesc (10 afisari)
 Un partid anticomunist il exclude pe singurul nemembru PCR (10 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02892 sec.