Ziua Logo
  Nr. 1668 de luni, 20 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cine castiga si cine pierde in "Saptamana Orbului"?
Sorin Rosca Stanescu 
Este evident ca schimbarile de la Bucuresti nu sunt de natura sa asi-gure o relansare economica. Nici nu a fost acesta obiectivul urmarit, ci doar pretextul repozitionarii politice a unor persoane si formatiuni politice. Din perspectiva unei asemenea realitati imi permit sa fac astazi un bilant provizoriu al primei saptamani de criza pe care am denumit-o "Saptamana Orbului". Rationamentele de mai jos pleaca de la premisa ca noul guvern va fi configurat, in linii mari, asa cum a fost schitat vineri si sambata.
In competitia individuala, marele castigator va fi Petre Roman. De la distanta. Cu exceptia lui, fiecare dintre principalii protagonisti din Coalitie a avut cate ceva de pierdut. Ceilalti beneficiari ai crizei pot fi regasiti numai si numai in Opozitie. Presedintele Partidului Democrat, obtine in plin an electoral, conducerea Executivului, rolul de lider absolut in diplomatia romaneasca si o pozitie cheie, pentru trei ani, in diplomatia Uniunii Europene prin rolul pe care il va juca in OSCE. Ca ministru de Externe si vice-prim ministru, avand alaturi de el o redutabila si experimentata echipa de ministri social democrati, Petre Roman va domina, in mod cert, Guvernul. Ma vad obligat sa explic de ce.
Primul ministru, daca va fi validat Mugur Isarescu, va fi lipsit de sprijinul, absolut necesar, pe care nu i-l poate oferi decat un partid. Pentru ca Isarescu este nu un lider al uneia dintre formatiunile politice ale Coalitiei pentru care acesta sa isi asume vreo raspundere, ci o simpla solutie de compromis. Un tehnocrat chemat sa devina premier intr-un moment de discordie maxima, de profunda criza guvernamentala si parlamentara. O persoana credibila cu aura unui versat specialist in domeniul financiar-bancar, un om care a rezistat zece ani la rascruce de vanturi, practic, cel mai longeviv demnitar roman, sub aspectul statorniciei pe functie. Isarescu nu este, insa, catusi de putin omul in stare sa bata cu pumnul in masa guvernului pentru a impune o solutie riscanta, dar revolutionara. Mai degraba, il caracterizeaza prudenta si grija de a nu tulbura apele. Ca sa nu mai vorbim de imaginea sa externa fata de care este cel putin la fel de grijuliu cum a fost, la vremea lui, si Teodor Stolojan. Va incerca sa faca fata onorabil misiunii sale de premier, evitand sa intre in conflict cu reprezentantii partidelor care il vor garda strans. Tehnica compromisului, intr-o partida in care castigatorul nu joaca cu echipa sa, ci cu o echipa alcatuita de altii si aruncata neincalzita direct pe teren, nu va fi de natura sa conduca la vreo accelerare a reformei. In realitate, nici nu este aceasta adevarata sa misiune. Isarescu va asigura un echilibru precar al administratiei centrale pana vor avea loc alegeri. In cel mai bun caz va constata, spre sfarsitul anului viitor, ca si-a pierdut timpul. Ca imaginea lui a avut de suferit. Ca sacrificiul nu a meritat. Chiar daca va putea reveni in inalta si mult mai sigura functie de Guvernator al Bancii Nationale. Isarescu face un schimb prost. Este, probabil cea mai rea afacere a vietii lui. Ca Guvernator BNR era, cu certitudine, eminenta cenusie numarul unu a Romaniei si una dintre cele mai puternice persoane. Ca prim ministru s-ar putea sa devina marioneta lui Petre Roman.
Urmatorul perdant este presedintele Emil Constantinescu. Faptul ca nu a reusit sa-l determine pe Radu Vasile sa-si dea demisia inca de luni, asa cum fusese asigurat de catre colaboratorii sai apropiati, l-a pus intr-o situatie cat se poate de jenanta si de vulnerabila. A mizat pe un intreg partid, PNTCD, cand, de fapt, era vorba doar de sase persoane dintre care trei - Ciumara, Spineanu si Dudu Ionescu - fusesera dusi cu presul in ideea ca vor deveni prim ministri. A sperat sa-l poata impune pe Radu Sarbu, dar a esuat.
S-a dovedit ca nu are suficienta autoritate in PNTCD. Mai mult: nu l-a putut face KO pe Radu Vasile. Acesta a rezistat uimitor, astfel incat a fost repus in toate drepturile in PNTCD si a primit asigurari ca va deveni Presedintele Senatului. Deci, al doilea om in stat. A fost o saptamana in care Iliescu a jucat cum a vrut impotriva lui Constantinescu, a sutat si a marcat din toate pozitiile.
In ciuda afirmatiilor de mai sus, si Radu Vasile a pierdut. Faptul ca a intrat intr-un conflict dur si surd cu Presedintele Emil Constantinescu, ca nu a controlat situatia din staff-ul partidului, permitandu-le lui Galbeni si Opris sa-si faca jocurile, a favorizat, decisiv, actiunea de debarcare a sa. Chiar si partenerii din Coalitie au putut fi indusi in eroare, in sensul ca pozitiile lui Vasile in PNTCD sunt mai fragile decat erau in realitate. A obtinut, la limita, repunerea sa in drepturi in PNTCD si asigurarea unei sustineri la presedintia Senatului fiindca a beneficiat de trei atuuri: Isarescu a conditionat acceptul sau de revenirea la legalitate si constitutionalitate, iar acestea nu puteau fi realizate decat printr-o demisie negociata; PDSR a ramas ferm pe pozitie, declansand, in absenta unei demisii sau a unei motiuni de cenzura, criza parlamentara; in fine, dar nu in ultimul rand, interesul Partidului Democrat de a obtine, pentru Petre Roman, functiile de ministru de Externe si de ministru de stat, dar de a nu transfera oricui importantul rol de Presedinte al Senatului. Numai ca pozitia lui Vasile este fragila. In PNTCD il asteapta o lupta grea, iar PDSR il va pedepsi pentru ca a incercat sa puna capat crizei, dandu-si demisia si nu-i va mai acorda, probabil, votul la Senat. In plus, adversarii sai nu il vor ierta. Il asteapta un razboi dur, de hartuire.
Quintus a iesit, la randul lui, pacalit. PDSR ii promite acestuia sustinerea la presedintia Senatului doar pentru a atata discordia din Coalitie.
Valeriu Stoica nu a avut nici el nimic de castigat. Dimpotriva. Orice premier, de acum incolo, va fi foarte atent la "darul liberal". Devenind ministru de stat, Stoica nu castiga mai multa influenta decat avea in Guvernul Vasile.
Petre Roman castiga, asadar, de la distanta, potul guvernamental, dar isi consolideaza si situatia destul de precara in partid prin faptul ca va putea face jocurile, in anul electoral 2000, chiar de la pupitrul de comanda al administratiei centrale. Iar, in plan extern, a primit un extraordinar cadou. Timp de trei ani, in calitate de co-presedinte si presedinte OSCE, va detine o pozitie proeminenta in diplomatia continentului.
Cat priveste clasamentul partidelor, PNTCD pierde functia de premier si Departamentul Integrarii Europene pe care il depune la picioarele lui Petre Roman si este la un pas de a se dezintegra, iar PNL este si el depunctat electoral fara a primi, la schimb, absolut nimic. Poate nici macar programul de relaxare fiscala nu va fi acceptat. Singurul performer din Coalitie este Partidul Democrat care marcheaza prin uriasul beneficiu obtinut de Petre Roman. Dar nu este exclus sa se gaseasca in situatia de a pierde Ministerul Industriilor.
Marele castigator al "Saptamanii Orbului" ramane PDSR care a inregistrat un important avans electoral, prin simpla depunctare a Coalitiei. Ca sa nu mai vorbim de Ion Iliescu care, de aceasta data, pare a se detasa si de Teodor Melescanu. Acesta, neavand in spate un partid puternic, a detinut un rol atat de neinsemnat incat in "Saptamana Orbului" a fost, cel mult, copil de mingi.
Dar criza nu s-a incheiat. Pana cand va fi stins incendiul, declansat prin alungarea lui Vasile, piromanii vor mai fi nevoiti sa transpire. Si sa cedeze teren in stanga si in dreapta. Dar mai ales in stanga. Din Putere se rup halci dupa halci.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Subprefectul Capitalei, Laurentiu Olan, a impus disciplina la derby-ul Superligii Nationale de polo (52 afisari)
 Asociatia Presei Sportive "s-a pus" pe Bingo in transmisie la Antena 1 (52 afisari)
 "Revolutiile" KGB din estul Europei (32 afisari)
 Procurorul General a Romaniei a cerut, in 1999, reabilitarea a 404 fosti detinuti politici (10 afisari)
 Basescu il va suplini pe Roman la conducerea PD (9 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86658 sec.