Ziua Logo
  Nr. 1663 de marti, 14 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
CSJ corecteaza condamnarile politice ale regimului comunist
Lotul liderului liberal Vintila V. Bratianu a fost reabilitat
-- Judecatorii din cadrul Curtii Supreme de Justitie au anulat doua sentinte judecatoresti, prin care, in perioada 1946-1948, au fost condamnati politic liderul liberal Vintila V. Bratianu, doi membri ai familiei Cantacuzino si alte 42 de persoane.
Fiica lui Vintila V. Bratianu a inaintat Parchetului Curtii Supreme de Justitie un memoriu, in textul caruia cerea promovarea unui recurs in anulare privind reabilitarea liderului liberal, condamnat la zece ani de temnita grea si munca silnica pe viata, sub acuzatia de "ostilitate contra statului, omisiune a denuntarii complotului si pentru trecerea frauduloasa a frontierei". Initial, memoriul fiicei lui Bratianu a fost respins, argumentul fiind ca, "din punct de vedere obiectiv, faptele au fost savarsite". Dar, in cele din urma, Procurorul General al Romaniei, Mircea Criste, a revenit asupra rezolutiei si a inaintat Inaltei Curti dosarul "lotului Bratianu". In sprijinul promovarii unui recurs in anulare, insusi ministrul Justitiei Valeriu Stoica a explicat ca Bratianu a fost contrans sa paraseasca Romania, pentru ca altfel ar fi fost condamnat la inchisoare pe viata sau executat, ca in cazul membrilor familiei sale. "Este adevarat ca faptele au existat, respectiv ca Bratianu a furat un avion si a fugit ilegal din Romania, dar a fost constrans moral sa faca acest lucru", a declarat ministrul Valeriu Stoica.
Vintila Bratianu a aderat, in anul 1944, la Miscarea Nationala de Rezistenta, ale carei baze au fost puse de generalul de corp de Armata Aurel Aldea si generalul de brigada Constantin Eftimiu. Din acest grup, la care s-a subordonat si miscarea Haiducii lui Avram Iancu, au provenit si Nicolae Chiselicescu, Teodor Manicatide, Mihail Farcasanu, Gheorghe Manu, Gheorghe Kintescu, Marius Pop, Nicolae Alexandrescu, Cornel Pop si Eugen Plesnila, care au fost acuzati de regimul comunist ca au intentionat distrugerea statului roman, intretinand o atmosfera de invrajbire a nationalitatilor conlocuitoare, antisovietica si ca au urmarit ca in cazul unui conflict armat intre URSS si restul aliatilor sa participe la lupta alaturi de Anglia si Statele Unite. Pe de alta parte, acestia ar fi tradus "tendentios" in limba engleza o lucrare intitulata "Efortul de Razboi al Romaniei dupa 23 august 1944", care a fost transmisa in strainatate, prin intermediul lui Vintila Bratianu, in mediile diplomatice. Printre persoanele care au participat la "complotul" impotriva guvernelor Radescu si Petru Groza au fost si Ion Vulcanescu, Constantin-Grigore Abeles, Smaranda Braescu si Roman Valer.
Nicole Margarette si Ghica Matei Cantacuzino s-au imbarcat, la 19 mai 1947, in zona comunei Alexeni-Ialomita, in avionul militar Hainkel 11, pilotat de locotenentul comandor Mircea Stratilescu si au parasit Romania, aterizand in Turcia. Pentru ca au parasit tara, cei doi Cantacuzino au fost condamnati la zece ani temnita grea si cinci ani degradare civica, pentru ostilitate contra statului.
Adrian ARTENE 
A r h i v a
  Pe viata si pe moarte    
  Premierul a acuzat Presedintia de "mineriada politica"    
  BCCC i-a retras sprijinul politic premierului Vasile    
  Diaconescu nu l-a gasit la Palatul Victoria pe premier    
  Coalitia il abandoneaza pe Vasile    
  "Argumentul pentru continuitate" al sustinatorilor primului ministru Radu Vasile    
  Taranistii sunt rupti in doua, mai clar ca niciodata    
  Filmul crizei    
  Negocierile Romania-UE incep cu capitolele de antrenament    
  Presa europeana a luat la disecat summit-ul de la Helsinki    
  Revenirea lui Iliescu la putere va fi un dezastru pentru Romania    
  Hrebenciuc ii cere premierului imputernicirea sa finalizeze contractul "Album pentru Romania"    
  Statistica Sectiei Parchetelor militare 22 de dosare ale crimelor din decembrie 89 au stat ascunse prin sertarele Procuraturii lui Ion Iliescu    
  Pedofilul poate fi prins pe baza probelor biologice recoltate de la victime    
  Senatorul Paul Pacuraru a declansat un scandal la SIDEX    
 Top afisari / comentarii 
 Ca e Vasile sau ca e Sarbu, pentru PNTCD incepe prapadul (100 afisari)
 Statistica Sectiei Parchetelor militare 22 de dosare ale crimelor din decembrie 89 au stat ascunse prin sertarele Procuraturii lui Ion Iliescu (84 afisari)
 Senatorul Paul Pacuraru a declansat un scandal la SIDEX (34 afisari)
 Lotul liderului liberal Vintila V. Bratianu a fost reabilitat (31 afisari)
 110 cladiri de locuit din Capitala sunt incadrate in clasa * de risc seismic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02703 sec.