Ziua Logo
  Nr. 1663 de marti, 14 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Combinatul Siderurgic de la Galati ramane pentru unii o sursa de castiguri
Senatorul Paul Pacuraru a declansat un scandal la SIDEX
-- Firma "Eurocom", la care este actionar vicepresedintele PNL Paul Pacuraru, a pus mana pe o comanda substantiala fara licitatie * Directorul general Ionel Bors a dispus blocarea facturilor, inghetarea contractului si un control amanuntit al CFI
In conditiile in care tensiunile sociale sunt in crestere, iar situatia din SIDEX se depreciaza pe zi ce trece, mai ales din cauza faptului ca o parte din personal ar putea fi trimis in somaj tehnic pentru perioada de iarna cu un salariu de 75%, un nou scandal de proportii se profileaza la orizont. In cadrul programului de dezvoltare a combinatului s-a incheiat un contract cu o firma franceza pentru modernizarea rulorului nr. 3, apartinand Laminorului de Benzi la Cald (LBC). Celelalte doua ruloare, desi nemodernizate, trebuie sa lucreze tehnologic aproape simetric cu cel modernizat. In acest scop, in intervalul de 12-14 zile, cat rulorul nr. 3 este oprit, celelalte doua sunt completate cu piese de schimb noi, pentru a face fata fluxului de productie. De regula, conform dispozitiilor verbale sau scrise existente in SIDEX, aceste piese sunt realizate de catre Uzina de piese de schimb si reparatii siderurgice (UPSRS) din combinat. Tot de regula, se apeleaza la firme din exterior doar in cazul in care UPSRS refuza lucrarea sau Directia Mecanica Energetica (DME) considera ca e nevoie de interventia rapida si de preturi mai mici decat daca s-ar lucra la UPSRS.
Firma "Eurocom" a obtinut contractul fara licitatie
Sub pretextul ca UPSRS este sufocat de lucrari, firma "Eurocom" din Galati a obtinut dreptul de a introduce in combinat piesele de schimb necesare ruloarelor nr. 1 si 2 din LBC. Surpriza a fost mare, deoarece SIDEX nu a facut nici un anunt public, nici o licitatie pentru preluarea acestei comenzi de catre o alta firma.
Necazul vine insa si din alta parte. In luna iunie, UPSRS a primit prin DME o comanda pentru realizarea pieselor de schimb necesare LBC. Seful, pe acea vreme, al sectiei Ansamble sudate, Sorin Ciubotaru, a debitat cele 30 de tone de tabla necesare reperului unu si le-a trimis la brigazile maistrului Purice, pentru asamblare. Actiunea s-a facut la dispozitia verbala a unui inginer sef din UPSRS. Desi reperul respectiv a fost realizat in proportie de 80%, lucrarile au fost sistate la ordinul verbal al aceleiasi persoane, iar in septembrie a aparut ca din senin oferta "Eurocom". Marturie stau desenele de executie pe care scrie negru pe alb ca la oprirea din septembrie, 12 din cele 20 de bucati comandate trebuiau sa intre in structura ruloarelor 1 si 2 din LBC. Imediat, firma "Eurocom" a preluat comanda. Motivatia data de directorul uzinei cum ca UPSRS este sufocata de comenzi, cade. Daca acesta ar fi adevarul, atunci de ce au fost disponibilizati 550 de salariati ai uzinei si de ce o parte dintre cei ramasi vor trece prin rotatie timp de 15 zile in somaj tehnic pe perioada de iarna?
Trei intrebari isi cauta raspunsul
La cel putin trei intrebari trebuie sa se afle raspunsul. Cum a aflat "Eurocom" de comanda? De ce o firma de intermediere a primit acest contract, si nu o firma de executie? Cum a fost posibil ca UPSRS sa ia comanda, iar apoi sa o cedeze?
La prima intrebare, raspunsurile sunt de-a dreptul stupefiante. Directorul executiv "Eurocom", Ioan Romeo, a declarat ca a lucrat in combinat 12 ani, ca are multe cunostinte si ca este de la sine inteles ca din 30.000 de oameni, cel putin 1-2 persoane "aveau cunostinta de asa ceva, iar informatia circula". Ionel Bors, director general SIDEX a fost chiar mai transant: "Asta e nenorocirea. Nu mai sunt secrete in combinat. Ca, vorba aia, stie tot satul si la urma stie barbatul. Nu este exclus sa se fi aflat de la directorul Dobre (ing. Dobre Alexandru, director la DME-n.r). Dar nu stiu exact. L-as mania pe Dumnezeu daca as spune de cineva". Fostul director general SIDEX, Dumitru Nicolae, a completat: "S-a aflat de la oamenii din combinat care se ocupa cu treaba asta. De la ala, de la ala, care sunt prin partidul ala. Dom'le, este campanie electorala si trebuie bani. Asta e problema".
La a doua intrebare, personajele implicate au avut raspunsuri diferite. Dumitru Nicolae considera ca este o incalcare grava a dispozitiilor, deoarece SIDEX nu are voie sa incheie contracte decat cu parteneri din exterior care executa piesele. Ionel Bors a declarat ca a dispus in scris ca nici o lucrare sa nu iasa afara din combinat. Dar Ioan Romeo spune ca firma lui de intermediere a venit cu cel mai bun pret. Oferta de 1,87 de dolari pe kilogramul de piesa este mai mica de cateva ori chiar decat pretul realizat, daca reperele s-ar fi lucrat la UPSRS.
La a treia intrebare, replicile au continuat. Managerul SIDEX a declansat o ancheta pentru a afla adevarul. Directorul executiv "Eurocom" a declarat ca UPSRS a inceput lucrarea pe baza unei dispozitii verbale care, ulterior, s-a contramandat. De ce s-a lucrat in continuare la piese ramane un mister. Oricum, ce s-a intamplat acolo nu este problema "Eurocom", ci a SIDEX.
Senatorul Paul Pacuraru se va intoarce la "Eurocom"
Firma Eurocom este o societate mixta in care Ioan Romeo detine 25%, senatorul Paul Pacuraru 25% si trei persoane fizice franceze 50%. Pe data de 09.09.1999, firma in cauza a introdus comanda pentru preluarea unor piese de schimb necesare LBC. Pe 11 noiembrie, "Eurocom" SA a cumparat de la firma "Termorep" SA Rm. Valcea piese de schimb in valoare de peste 750 milioane de lei. Pe 12 noiembrie, aceste piese au fost introduse in SIDEX, cu suma totala de aproape 1,2 miliarde de lei, ceea ce a adus un profit de peste 450 milioane de lei, practicandu-se, in acest fel, un adaos de 50%. Directorul "Eurocom", Ioan Romeo, declara ca, de fapt, el este in pierdere, si nu in castig. Valoarea contractului cu SIDEX este de 5,8 miliarde de lei, iar valoarea pieselor introduse in SIDEX este de 5,35 miliarde de lei fara TVA. "Eurocom" a solicitat un avans de 30% care nu a fost aprobat de conducerea SIDEX, deoarece plata se face in tabla, in momentul facturarii pieselor. Ioan Romeo a declarat ca situatia din 12 noiembrie a fost cauzata de faptul ca firma furnizoare nu factureaza in acelasi timp cu eliberarea pieselor, pentru ca s-ar impovara cu TVA-ul, ci atunci cand "Eurocom" are posibilitatea sa plateasca. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa, iar faptul ca SIDEX a blocat facturile de plata catre "Eurocom" demonstreaza ca ceva este putred. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca in realitate contractul "Eurocom" cu SIDEX este de 18 miliarde de lei si ca firma condusa de liberali ar fi solicitat sa i se plateasca si diferenta de valoare a dolarului, din momentul lansarii comenzii si pana in momentul introducerii pieselor, fapte infirmate de Ioan Romeo. Senatorul Paul Pacuraru a declarat in exclusivitate pentru ZIUA: "Eu efectiv de 3 ani nu cunosc activitatea, contractele, operatiunile si nici macar personalul in totalitate. Nu sustin sub nici o forma functionarea societatii, decat poate implicit prin faptul ca sunt actionar. Dincolo de discutii eu am convingerea ca respectivul contract este corect. 'Eurocom' este locul in care ma voi intoarce in momentul in care termin mandatul".
Directorul general Ionel Bors si sindicatele cauta vinovatii
Facturile fiscale care demonstreaza ca afacerea este dubioasa au fost depistate de liderul de sindicat Maricel Oancea. Povestea celor trei facturi este demna de Caragiale. Documentele au fost intocmite pentru relatia "Eurocom"-"Termorep". Ele au plecat de la Rm. Valcea intr-un plic sigilat cu destinatia "Eurocom". Soferul, in necunostinta de cauza, le-a dus la SIDEX, la o magazie de piese. Seful depozitului le-a cercetat si s-a dus cu ele la liderul de sindicat de pe platforma SIDEX. Asa s-a aflat despre afacerea "Eurocom". Maricel Oancea s-a aratat foarte indignat de ceea ce a descoperit si a declarat ca pentru o asemenea fapta vinovatii ar trebui jupuiti si dati afara cu pietre din combinat. "Noua ni se cere sa facem disponibilizari, sa trimitem oameni acasa cu 75% din salariu, iar clasa politica de la putere se imbogateste pe nefericirea noastra", a completat liderul FSS. Directorul general Ionel Bors a dispus blocarea facturilor cu pricina, inghetarea contractului si un control amanuntit al CFI. "Sigur este ca diferenta aceea de la simplu la dublu nu a rezultat din compararea facturilor cu avizul. Pe mine ma intereseaza de ce a iesit lucrarea din combinat. Daca iese ceva rau, eu iau masuri radicale. Nu discut cu nimeni, cu absolut nimeni", a punctat Ionel Bors.
Dan PAIC 
A r h i v a
  Pe viata si pe moarte    
  Premierul a acuzat Presedintia de "mineriada politica"    
  BCCC i-a retras sprijinul politic premierului Vasile    
  Diaconescu nu l-a gasit la Palatul Victoria pe premier    
  Coalitia il abandoneaza pe Vasile    
  "Argumentul pentru continuitate" al sustinatorilor primului ministru Radu Vasile    
  Taranistii sunt rupti in doua, mai clar ca niciodata    
  Filmul crizei    
  Negocierile Romania-UE incep cu capitolele de antrenament    
  Presa europeana a luat la disecat summit-ul de la Helsinki    
  Revenirea lui Iliescu la putere va fi un dezastru pentru Romania    
  Hrebenciuc ii cere premierului imputernicirea sa finalizeze contractul "Album pentru Romania"    
     
  Pedofilul poate fi prins pe baza probelor biologice recoltate de la victime    
  Lotul liderului liberal Vintila V. Bratianu a fost reabilitat    
 Top afisari / comentarii 
 Ca e Vasile sau ca e Sarbu, pentru PNTCD incepe prapadul (100 afisari)
 Statistica Sectiei Parchetelor militare 22 de dosare ale crimelor din decembrie 89 au stat ascunse prin sertarele Procuraturii lui Ion Iliescu (84 afisari)
 Senatorul Paul Pacuraru a declansat un scandal la SIDEX (34 afisari)
 Lotul liderului liberal Vintila V. Bratianu a fost reabilitat (31 afisari)
 110 cladiri de locuit din Capitala sunt incadrate in clasa * de risc seismic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03585 sec.