Ziua Logo
  Nr. 1663 de marti, 14 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Mugur Isarescu a facut ieri un anunt senzational:
FMI a scos Romania din "grupul de ciumati"
-- Guvernatorul BNR crede ca transa a doua va veni pana la sfarsitul anului * Programul monetar pe anul viitor a fost construit pe o inflatie de 25-35%,un deficit bugetar de 2-3% din PIB si o crestere economica de 1,5% * Banca Nationala si-a reluat pozitia de cumparator net de valuta pe piata interbancara
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca el crede ca Romania va primi transa a doua din imprumutul stand-by pana la sfarsitul anului. El a mai declarat ca a fost anuntat de negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, Emanuel Zervoudakis, ca tara noastra nu mai face parte din grupul tarilor cu probleme, pentru care FMI ar fi vrut sa aplice noua filozofie de finantare a fondului. FMI a inclus, in acest an, Romania, impreuna cu Ucraina, Ecuador si Pakistan, intr-un grup de tari care au probleme in achitarea datoriilor externe, tari in cazul carora a dorit sa experimenteze noul concept de impartire a poverii datoriilor intre creditorii oficiali si cei privati. Criticand aceasta decizie a FMI, guvernatorul BNR declara recent ca "Fondul a plasat Romania intr-un grup de ciumati".
Referindu-se la recenta vizita a trimisilor FMI, Isarescu a afirmat: "Au venit sa tempereze ingrijorarile manifestate de opinia publica ca nu ar sprijini procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Au venit sa vada si care sunt datele concrete la noi privind finantarea din surse private si au venit sa discute probleme legate de buget". El considera ca raportul misiunii FMI va fi favorabil Romaniei.
Banca Nationala estimeaza ca inflatia pe 2000 nu va depasi 35%
"Scenariile pe baza carora am realizat programul monetar pentru anul viitor prevad tinte de inflatie intre 25 - 35%. Am cautat ca fiecare dintre ele sa fie o tinta realista si integrata in amestecul de politici macroeconomice", a mai spus Mugur Isarescu. El a precizat ca evolutia inflatiei urmeaza sa fie determinata de finantarea externa, tinerea programului economic sub control intr-un an electoral, de politica de venituri, de fluxurile de finantare externa si de continuarea reformelor structurale. "Vom avea o inflatie de 35% in situatia in care politica economica nu se coordoneaza si apar inconsistente majore", a adaugat Isarescu. La prima vedere aceasta tinta de inflatie pare putin realizabila avand in vedere ca Romania si-a propus in acest an o tinta de 25 - 32%, iar la sfarsitul anului aceasta va fi de 55%. "Celor care considera ca 25-35% este o tinta mai mult decat ambitioasa le aduc doua argumente. In procesul de integrare in UE trebuie sa ne propunem o asemenea tinta. Integrarea ne obliga sa facem acest lucru. Al doilea argument este ca 1999 a fost un an special, dar nu in sens pozitiv, cu mari constringeri, in special in plan extern. Aceste constrangeri vor fi categoric mult mai usoare in anul urmator", a mentionat guvernatorul BNR. In ceea ce priveste cursul de schimb al monedei nationale, Mugur Isarescu a anuntat ca BNR a revenit in pozitia de cumparator net de valuta pe piata interbancara, pentru a nu lasa cursul sa scada, oferta de valuta fiind peste cerere. "Ne chinuim sa nu lasam dolarul sa se prabuseasca sub 17.900 lei/dolar. Cumparam valuta ca-n vremurile bune, peste 15 milioane de dolari zilnic", a spus Isarescu.
Romania va plati anul viitor 1,4 miliarde de dolari in contul datoriei externe
Dupa trei ani de cadere economica accentuata, Romania ar putea inregistra in anul 2000 o crestere economica de 1,5%, bazata pe export, dar si pe finantarea externa, cu conditia ca banii sa mearga direct in economie si nu in rezerva valutara. Isarescu a mentionat ca acest indicator a fost agreat de FMI. Pentru deficitul bugetar, BNR si-a stabilit o tina de 2-3% din PIB, iar cursul de schimb leu/dolar ar putea inregistra o apreciere in termeni reali, respectiv cresterea nominala sa fie sub rata inflatiei. Serviciul datoriei externe pentru anul 2000 este de 1,4 miliarde de dolari, adica la jumatate fata de cel care a fost platit in acest an. In opinia guvernatorului BNR, rezerva valutara este mai mult decat suficienta pentru ca Romania sa-si onoreze platile externe in anul 2000. In acest moment rezerva valutara se situeaza la 1,4 miliarde dolari, iar pana la sfarsitul anului este posibil sa se ajunga la 1,7 miliarde de dolari, daca Romania va primi transa a doua de la FMI - 200 milioane dolari si transa a doua din acordul ASAL cu Banca Mondiala - 150 milioane dolari. Cu toate acestea, nivelul datoriei externe reprezinta o problema foarte importanta pentru BNR. Pentru o tara in reconstructie reducerea datoriei externe nu este considerata o politica fericita. Guvernatorul a sustinut ca din anumite modele econometrice, care raspund realitatilor din economie, reiese ca o crestere a veniturilor nu stimuleaza cererea interna si activitatea economica ci se reflecta in majorarea importurilor si cresterea inflatiei si, implicit, in scaderea productiei interne. El a mentionat ca stimularea investitiilor reprezinta politica cea mai buna de relansare a economiei.
Ana-Maria VASILE 
A r h i v a
  Protocol romano-bulgar pentru combaterea criminalitatii si contrabandei    
  Marcel Ivan a fost arestat    
  Presedintele va fi la Timisoara in 16 decembrie    
  O groapa cu combustibil de langa Aninoasa a sarit in aer    
  Walesa se intoarce    
  Ieri a fost arestat directorul Alcooloprod Vaslui    
  Litoralul Marii Negre este poluat de statiile constantene de epurare a apei uzate    
  Vasile a depus la Camera Ordonanta privind privatizarea IAS-urilor    
  Tratatul cu Basarabia asteapta Chisinaul pentru parafare    
 Top afisari / comentarii 
 Ca e Vasile sau ca e Sarbu, pentru PNTCD incepe prapadul (100 afisari)
 Statistica Sectiei Parchetelor militare 22 de dosare ale crimelor din decembrie 89 au stat ascunse prin sertarele Procuraturii lui Ion Iliescu (84 afisari)
 Senatorul Paul Pacuraru a declansat un scandal la SIDEX (34 afisari)
 Lotul liderului liberal Vintila V. Bratianu a fost reabilitat (31 afisari)
 110 cladiri de locuit din Capitala sunt incadrate in clasa * de risc seismic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04036 sec.