Ziua Logo
  Nr. 1663 de marti, 14 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ca e Vasile sau ca e Sarbu, pentru PNTCD incepe prapadul
Sorin ROSCA-STANESCU 
La ora la care scriu acest editorial nu stiu cine va fi castigatorul. Daca Radu Vasile ramane prim ministru sau daca va fi Radu Sarbu. Nici nu este foarte important, din punctul de vedere al interesului national, daca o schimbare de prim ministru are loc in conditii morale si legale. Si daca ea nu creeaza suferinte suplimentare populatiei sau imaginii Romaniei.
Ce se poate spune despre cei doi actori principali ai zilei, Radu Vasile si Radu Sarbu? Ambii s-au dovedit oameni de isprava. Radu Vasile a fost, atunci cand a fost desemnat prim ministru a aparut aproape o persoana providentiala. Poate singurul politician in masura sa puna capat unei grave crize guvernamentale care era cat pe-aci sa se transforme intr-o criza politica. A evitat, la milimetru, un colaps economic si, in conditii foarte grele, a asigurat o stabilitate, plata unei importante datorii, scadenta in 1999 si indeplinirea conditiilor minime pentru ca Romania sa poata intra in cursa pentru aderare in Uniunea Europeana. Alaturi de presedintele Emil Constantinescu si Radu Vasile poate fi felicitat si, de altfel a si fost, de catre reprezentantii guvernelor occidentale, in raport cu respectarea angajamentelor asumate fata de organismele internationale. In urma cu doua saptamani, Parlamentul Romaniei si-a dat girul pentru acest guvern, cu ocazia asumarii raspunderii. De atunci pana ieri nu s-a intamplat nimic grav. Dimpotriva. Romania a inregistrat succesul de la Helsinki. Daca este debarcat Radu Vasile motivul nu poate fi cautat in alta parte decat in PNTCD si, la limita, in dorinta presedintelui Constantinescu de a evita repetarea "crizei Ciorbea". La randul lui, celalalt demnitar taranist, Radu Sarbu, a fost singurul presedinte FPS care nu a generat mari scandaluri, care nu a putut fi acuzat de acte de coruptie si care, dimpotriva, a pus in sfarsit in miscare mecanismele de privatizare.
Dar si unul si altul, si Vasile si Sarbu, sunt doi actori politici nefericiti. Drama este generata chiar in interiorul partidului care ii sustine. Care ii sustine atat cat ii sustine. Care ii sustine si nu prea ii sustine. Sub aspectul coerentei, PNTCD este catastrofa intruchipata. L-a desemnat pe Ciorbea prim ministru si i-a bagat pe gat nu numai algoritmul, ci chiar si echipa PNTCD, astfel incat, primul premier al Coalitiei a fost condamnat sa joace prost chiar si in eventualitatea in care el ar fi fost un maestru. Rezultatul a fost ca, s-a creat o criza politica in interiorul Coalitiei pe parcursul careia PNTCD a dat in balbaiala. Atunci, presedintele Romaniei a fost depunctat. Cu lupa pe Constitutie, cu spaima de a nu incalca principiul separarii puterilor in stat, Emil Constantinescu a avut mari ezitari in a influenta o decizie si un sfarsit al crizei din Coalitie. Pretul politic pe care l-a platit seful statului a fost atat de mare incat, nu a putut fi contrabalansat nici chiar de performantele externe fara precedent in istoria post-belica a Romaniei. In continuare, PNTCD joaca haotic. Este partidul care, asa cum s-a convenit in Coalitie, il nominalizeaza pe primul ministru. In mod normal, ar trebui sa-l si sustina. PNTCD este insa, ca partid, incapabil sa isi sustina proprii candidati, dupa ce acestia sunt acceptati de Parlament. Asa s-a intamplat cu Ciorbea, asa s-a intamplat cu Radu Vasile, iar daca va veni Sarbu, prin aceeasi trista experienta va trece si el. Cauza este ca PNTCD nu are un presedinte suficient de tanar pentru ca acesta, fiind omul cel mai puternic sustinut de partid, sa poata deveni seful executiv. Iar consecinta este ca, vulnerabilizandu-si ciclic personalitatile, compromitandu-si propriii lideri, PNTCD va fi, pentru o lunga perioada de timp, drastic sanctionat de electorat. Este istoria jalnica si penibila a unui partid care a facut tot ce a putut pentru a asigura ascensiunea electorala a principalului adversar care este PDSR.
Atunci cand a fost desemnat, Ciorbea era departe de a fi personalitatea cea mai proeminenta sau cea mai sustinuta din PNTCD. A fost doar un compromis intre diferitele grupari. Radu Vasile cand a fost desemnat era unul dintre cei mai influenti lideri PNTCD, cu o ascensiune confirmata, prin alegeri, in interiorul partidului. Dar si el a fost desemnat prin compromis, in timp ce adversarii din PNTCD stangeau din dinti si isi ascuteau sabiile. Avantajul relativ al lui Radu Vasile a fost contrabalansat de realitatea ca, spre deosebire de Ciorbea, el venea la Palatul Victoria nu foarte sustinut de institutia prezidentiala si pe fondul unui declin al popularitatii si credibilitatii Coalitiei. Si iata ca, nici Radu Sarbu nu are o soarta mai buna. El nu este favoritul PNTCD ci, eventual, rezultatul unui compromis politic. O solutie la limita oferita sau impusa de Emil Constantinescu pentru a stinge valvataia de la taranisti.
Privind piesele ca pe o tabla de sah, analizand dispunerea lor la rece, putem observa cateva realitati. Prima este ca toti cei care, din diferite motive, au urmarit debarcarea lui Radu Vasile nu aveau decat acest prilej, imediat dupa Helsinki. Asa cum ziarul Ziua a mai precizat, de multe ori, schimbarea lui Radu Vasile nu se putea face nici inainte de Helsinki si nici dupa Anul Nou. Era limpede ca liniile de forta erau date de instabilitatea din PNTCD si de animozitatile reale dintre Premier si Presedintele Romaniei. Pentru a-si pastra postul, Vasile avea doua solutii: sa cucereasca pozitiile cheie in PNTCD si sa-si amelioreze relatia cu Emil Constantinescu. Deznodamantul lungii zile de ieri sau, daca nu, ceea ce se va petrece astazi, va fi de natura sa ne arate cat de puternic este Vasile in PNTCD (sau cat de slab) si in ce masura presedintele mai este dipus sau nu sa mearga alaturi de el. Un lucru e cert: Emil Constantinescu a invatat bine "lectia Ciorbea". Ea poate fi sintetizata astfel: daca un premier trebuie schimbat este obligatoriu ca acordul liderilor Coalitiei sa fie obtinut in mod discret si intr-un timp cat mai scurt, iar balamucul din PNTCD sa fie de scurta durata.
Daca schimbarea unui premier se transforma in circ politic Romania nu are decat de pierdut, iar principalii actori politici vor fi penalizati. Pe de alta parte, este de notorietate incapacitatea PNTCD de a-si desemna un lider. Prin urmare a doua realitate pe care sunt silit s-o observ este sa nici Radu Sarbu, daca va veni, nu va avea zile mai usoare in partid. A treia realitate: pentru a nu se compromite in mod grav, in plan intern si in plan extern, liderii celorlalte partide din Coalitie, sunt siliti sa ramana spectatori. Sa lase intreaga solutie la dispozitia PNTCD si institutiei prezidentiale. Ministrii din Guvernul Vasile, cu exceptia taranistilor care pot fi chemati la ordine de partid, pentru a nu se face de ras, nu pot juca alta carte decat cea a loialitatii sau cel putin a neutralitatii fata de Vasile. Cine nu va proceda asa va pierde increderea viitorilor parteneri politici. Urmatoarea realitate observabila este ca, procedand astfel, ministrii Coalitiei isi pot mentine, in general, posturile, astfel incat, remanierea sa fie mai mult formala, iar continuitatea demersurilor guvernului sa nu aiba de suferit. In definitiv, Vasile, daca ramane, ii poate inlocui imediat pe taranistii demisionati. Sau invers: va putea fi schimbat primul ministru in conditiile in care membrii cabinetului sau raman, in linii mari, aceiasi.
Dar, in cea mai buna dintre solutii, care inseamna criza scurta, continuitate si stabilitate, cine va avea cu adevarat de suferit si inca in mod grav este PNTCD. Cu Radu Vasile prim ministru sau cu Radu Sarbu prim ministru, in PNTCD Cutia Pandorei s-a deschis. Razboiul va fi fratricid, total si pustiitor. Pericolul de sciziune este iminent. Barca pe valuri, plimbata in deriva de Ion Diaconescu, se poate scufunda. Fie ca prapadul din PNTCD sa provoace cat mai putine suferinte acestei tari. In mod straniu, dar, totusi, de inteles, prima viitoare mutare importanta o va face Radu Vasile. Si ca prim ministru si ca ex-prim ministru. Va fi un blitz-krieg. Sau un razboi de o suta de ani. Doar intr-un singur partid.
 Afisari: 100  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  A innebunit PNTCD? Sau doar doi lideri de partid?    1999-11-12
  A innebunit PNTCD? Sau doar doi lideri de partid?    1999-11-11
  Mafia ii biruie pe studenti    1999-11-08
  Emile, fa-te frate cu Vasile!    1999-08-29
  Vasile, un adversar aproape invincibil    1999-08-27
 Top afisari / comentarii 
 Ca e Vasile sau ca e Sarbu, pentru PNTCD incepe prapadul (100 afisari)
 Statistica Sectiei Parchetelor militare 22 de dosare ale crimelor din decembrie 89 au stat ascunse prin sertarele Procuraturii lui Ion Iliescu (84 afisari)
 Senatorul Paul Pacuraru a declansat un scandal la SIDEX (34 afisari)
 Lotul liderului liberal Vintila V. Bratianu a fost reabilitat (31 afisari)
 110 cladiri de locuit din Capitala sunt incadrate in clasa * de risc seismic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.70885 sec.