Ziua Logo
  Nr. 1660 de vineri, 10 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Ordinul 740 a miscat vagoanele pe sina
Ceferistii s-au intors cu greva in legalitate
-- "Grevistii spontani" si-au reluat lucrul asigurand treimea de activitate feroviara convenita intre sindicate si administratiile CFR In fata somajului, ceferistii au preferat sa reia lucrul
La scurt timp dupa emiterea, de catre ministrul Transporturilor, Traian Basescu, a Ordinului 740/8 decembrie 1999, potrivit caruia incepand cu ora 23.00 a zilei de miercuri salariatii cailor ferate sunt obligati sa reia activitatea, cu respectarea dispozitiilor Legii conflictelor de munca si a celor referitoare la siguranta circulatiei trenurilor, asigurand serviciile esentiale, dar nu mai putin de o treime din activitatea normala, lucratorii de la Revizia de vagoane Grivita Bucuresti, Bucuresti Triaj si Revizia Basarabi au reluat lucrul. Putin dupa miezul noptii, la Revizia Grivita a sosit un reprezentant al Serviciului Personal al Caii Ferate, acesta urmand sa faca evidenta celor care vor sa ramana in greva si, in cazul lor, sa intocmeasca fisele de desfacere a contractele individuale de munca. Aflati in situatia de a-si asuma in mod individual responsabilitatea continuarii protestului, angajatii de la Grivita au decis sa asigure o treime din activitatea normala. In Revizia Grivita se aflau, inca din noaptea de duminica spre luni, cinci trenuri cu revizia facuta si gata de plecare, dar care nu au mai fost trimise in Gara de Nord, din cauza incetarii lucrului.
Ieri dimineata, in jurul orei 3.00, liderii sindicali de la Grivita, impreuna cu Mircea Andrei, directorul unitatii, s-au deplasat la sediul Ministerului Transporturilor, pentru negocieri cu adminstratia CFR Calatori. Potrivit legislatiei muncii, contractul de munca al unui angajat poate fi desfacut pe motive disciplinare, in cazul in care acesta lipseste nemotivat de la serviciu trei zile consecutiv.
Simut sustine ca romanii se bat pe painea ceferistilor
Viorel Simut, presedintele CFR infrastructura, ne-a declarat ieri ca pana la ora 16.00 nu fusese desfacut nici un contract individual de munca pentru feroviarii de la Revizia Grivita aflati, pana ieri dimineata, la ora 0.00, intr-o greva generala ilegala. Simut a precizat, insa, ca CFR infrastructura strange in continuare cereri de angajare, pana la ora 16.00 fiind depuse peste 2000 de astfel de solicitari.
Garile s-au mai animat
Ca urmare a reluarii lucrului in Grivita ieri, in intervalul 0.20-23.50 au plecat din Gara de Nord din Bucuresti 44 de trenuri de calatori. Astfel, circulatia normala pe timp de greva generala (o treime din activitate) a fost reluata la ora 0.20 cu R372-1 Muntenia. Au mai plecat 10 trenuri personale spre Piatra Olt, Marasesti, Pietrosita, Tecuci, Pitesti, Predeal, Brasov, Buzau, Teius si Sibiu si opt trenuri accelerate spre Timisoara Nord, Sibiu, Sighet, Satu Mare, Vatra Dornei, Suceava Nord, Iasi si Suceava. In acelasi interval au plecat si trenurile Traianus (spre Curtici), Panonia (spre Curtici), Bulgaria (spre Cernauti), Tomis (spre Constanta), Brasovia (spre Brasov), Ovidius (spre Constanta), Transbalcan (spre Ruse), Ion Creanga (spre Bicaz), Bosfor (spre Istanbul), Petru Rares (spre Galati), Alexandru cel Bun (spre Suceava), Dacia (spre Curtici), Neptun (spre Constanta), Oltenia (spre Craiova), Tomis (spre Brasov), Ister (spre Curtici), Bulgaria Expres (spre Sofia), Brasovia (spre Constanta), Carpati (spre Curtici), Prietenia (spre Chisinau), Valahia (spre Timisoara Nord), Transilvania (spre Cluj-Napoca) si Moldova (spre Suceava). Panourile electronice afisau pentru sosiri zece trenuri cu intarzieri intre 60 si 180 de minute. Tot din noaptea de miercuri spre joi, casele de bilete si ghiseele de informatii au fost redeschise. Cu toate acestea, Federatia din Miscare - Comercial (vanzatorii si controlorii de bilete, angajatii oficiilor de informatii, acarii si impiegatii de miscare) era decisa sa inceteze total lucrul de la ora 19.00, ca urmare a faptului ca administratia cailor ferate nu a oferit o crestere salariala mai mare de 20%.
Curtea Suprema de Justitie decide azi daca suspenda sau nu greva
Conventia "Solidaritatea" si Federatia Sindicatelor din Miscare-Comercial au fost citate, pentru astazi, la Curtea Suprema de Justitie, unde se va judeca cererea administratiei Cailor Ferate privind suspendarea celor doua greve generale. In cazul in care judecatorii decid in defavoarea ceferistilor, cum de altfel este de asteptat, trenurile vor incepe sa circule normal incepand de cel mai tarziu sambata, ora 0.00. (Carmen POPESCU)
Bratianu se spala pe maini
Liderii sindicali considera ca situatia de la Grivita este urmarea faptului ca au facut greseli in negocierea treimii de activitate care trebuia asigurata in timpul grevei generale, informeaza Mediafax. Matei Bratianu, vicepresedinte al BNS, a declarat ca sindicalistii "ar fi trebuit sa mearga pe ideea stabilirii trenurilor care trebuie pastrate in circulatie, prin acord direct intre sindicate si directori, la nivelul fiecarei unitati". El sustine si acum ca muncitorii de la Grivita nu au inteles ca acea treime a fost stabilita la nivelul intregii tari si reprezinta o medie, astfel incat ei ar fi avut de verificat, chiar si in timpul grevei, mai mult de 20 de trenuri, fata de 9, cat ar fi insemnat treimea lor de activitate. "Ne asumam raspunderea unor greseli in negocierea programului de circulatie pe timpul grevei. Nu ne asumam insa raspunderea pentru incalcarea legii la Atelierele Grivita, responsabilitate care revine administratiei", s-a spalat pe maini Bratianu.
Metroul se da cu trenul
Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) este solidara cu actiunile sindicalistilor feroviari aflati in greva, a declarat ieri Ion Radoi, presedintele USLM, in deschiderea celui de-al treilea Congres al acestei uniuni sindicale. Matei Bratianu, vicepresedinte al BNS, prezent la Congres, s-a aratat nemultumit de faptul ca sindicatele neafiliate la BNS nu au luat o pozitie in legatura cu situatia in care se afla grevistii feroviari. Gabriel Craciun, presedintele Conventiei "Solidaritatea" a Sindicatelor Feroviare din Romania, a transmis lucratorilor de la metrou "salutul celor 50.000 de salariati feroviari aflati in greva" si a afirmat ca USLM este un exemplu pozitiv de lupta pentru revendicarile sindicale. (P.M.P.)
A r h i v a
  Cel mai mare borfas roman din ultimii zece ani are probleme Razvan Temesan a fost arestat    
  Ion Iliescu ii cere un milion de dolari lui Sorin Rosca Stanescu    
  Un traficant de droguri este lider al PRM Dambovita    
  Dragos Constantinescu a dezmintit orice implicare in afaceri ilegale    
  Ministrul Berceanu si deputatul Ruse - implicati in "Afacerea Sunoil"    
  In nordul Bucurestilor rasare un oras american    
  Pedofilul e moldovean    
  Un taximetrist din Galati si-a dat foc in fata sediului Politiei Rutiere    
 Top afisari / comentarii 
 Un traficant de droguri este lider al PRM Dambovita (112 afisari)
 Politistii din Bucuresti si trupele DIAS au descins la Giurgiu (91 afisari)
 Un comando de rusi si tigani a snopit in bataie un om de afaceri (79 afisari)
 Mircea Motisan a fost arestat la Curtea de Apel Timisoara (74 afisari)
 Ministrul Berceanu si deputatul Ruse - implicati in "Afacerea Sunoil" (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10377 sec.