Ziua Logo
  Nr. 1660 de vineri, 10 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA va prezinta fragmente din audierile Comisiei parlamentare de Abuzuri
Ministrul Berceanu si deputatul Ruse - implicati in "Afacerea Sunoil"
-- Un caz deosebit
"Cazul Sunoil" a facut valuri uriase inca de la inceputul punerii sub urmarire a patronului Liviu Nita. Dupa cum se stie, acesta este trimis in judecata pentru savarsirea a cinci infractiuni printre care si cea de evaziune fiscala. ZIUA pune la dispozitia cititorilor cele mai importante fragmente din audierea directorului general Petre Nan si a directorului comercial Adrian Boeru de la SNP - Sucursala Petrobrazi, audiere care a avut loc in fata Comisiei pentru Abuzuri a Parlamentului Romaniei. Din afirmatiile facute de acestia rezulta implicarea clara a unor personalitati din Partidul Democrat in afacerile firmei "Sunoil": Radu Berceanu si deputatul Corneliu Ruse. De asemenea, iese in evidenta traficul de influenta facut de acesta din urma in sprijinirea si consolidarea firmei lui Liviu Nita, precum si un alt fapt de o gravitate exceptionala, si anume ca SNP a acordat pentru "Sunoil" facilitati pe care nu le-a oferit pana acum nici unei alte societati implicate in afacerile cu produse petroliere.
Domnul Presedinte Honcescu: Acum, Domnule Director, va intreb pe Dumneavoastra din experienta, caci sunteti director de multi ani. Situatia asta (n.r. de la Sunoil), sa se ajunga la o datorie atat de mare la dumneavoastra - deci, datoria poate fi mare pentru o fabrica de chibrituri, mica pentru Petrobrazi si foarte mica pentru S.N.P. - este un caz deosebit? Ati mai avut cazuri de acestea? Acceptati? Mai discutati sau e un caz deosebit?
Domnul Director Nan: Este un caz deosebit. /.../
La carciuma din Barcanesti, Ruse l-a prezentat pe Nita ca pe un om serios
Domnul Director Nan: In situatia aceasta nu stiu daca mai este cazul de confidentialitate, trebuie sa se stie adevarul, bineinteles. (...) Pe la sfarsitul lunii decembrie, ianuarie, sincer nu mai mi-aduc aminte, in iarna, stiu ca am fost, sa nu zic convocati, dar am fost solicitati si eu si Boeru, sa participam la o intalnire cu domnul deputat Ruse, pe probleme legate de activitatea in bransa, ca un schimb de informatii.
Domnul Deputat Moroianu: Unde?
Domnul Director Nan: Sincer, ni s-a spus un restaurant din Tatarani, daca ma intrebati cum ii spune, exact nu stiu, Aqvariu, Aqvila...
Domnul Deputat Moroianu: La Barcanesti...
Domnul Director Nan: La Barcanesti. Si acolo, in afara de domnul deputat Ruse, atunci l-am cunoscut pe acest Nita Liviu si s-au discutat probleme legate de o instalatie care urmeaza sa fie realizata in cadrul Sucursalei Petrobrazi, ce probleme sunt legate de activitatea pe care o desfasuram, greutati, si dumnealui l-a recomandat atunci pe Nita Liviu ca om de afaceri, pot sa spun, ca reprezinta o societate foarte serioasa si solida in care putem sa avem incredere.
Domnul Deputat Moroianu: La aceasta intalnire, cine a mai participat? Numai patru persoane?
Domnul Director Nan: Pai, am fost eu prezent, Boeru, repet inca o data, eu nu am stiut de participarea altei persoane...
Nita si Berceanu calatoreau impreuna peste granita
Domnul Deputat Moroianu: In momentul in care s-au precipitat lucrurile la inceput de iunie, dupa ce v-ati intors din concediu, a mai existat vreo interventie a domnului deputat Ruse?
Domnul Director Nan: Tocmai ca eram surprins! Domnul Boeru mi-a spus ca pe dumnealui il suna destul de des domnul deputat Ruse, il suna aproape saptamanal, asa am inteles de la dumnealui.
Domnul Deputat Moroianu: Aflam imediat. In acest interval de timp, Domnul Director General Popa de la SNP stia de aceste interventii ale domnului deputat Ruse?
Domnul Director Nan: Domnule, sincer sa fiu, am inteles ca si la dumnealui se faceau interventii din partea domnului deputat Ruse.
Domnul Deputat Moroianu: Deci v-a lasat domnul deputat Ruse sa intelegeti acest lucru?
Domnul Director Nan: Nu. Domnul Director General Popa.
Domnul Deputat Moroianu: Numele de Radu Berceanu (ministrul Industriei si Comertului) a aparut in vreun moment, la incheierea contractelor, la vreuna din livrari?
Domnul Director Nan: S-a retinut si banda a retinut in mod sigur faptul ca eu am spus ca nu am participat sub nici o forma la semnarea contractelor, a comenzilor sau a altor dispozitii de la inceputul incheierii acestor contracte. Dar, din ce se discuta de catre salariatii care veneau de la SUNOIL, pentru ridicarea de produse, am inteles ca existau relatii deosebit de stranse si sper sa nu fac nici o greseala si nici o gafa, intre Nita Liviu si domnul ministru Berceanu, adica am inteles ca erau plecati... Am fost sunat de Nita Liviu, de circa doua ori poate, cum ca 'domnule, sunt in Anglia si sunt cu Berceanu' sau prin Germania...
Domnul Deputat Moroianu: Dvs. aveti cunostinta de deplasari peste granita facuite de Nita Liviu sau alti actionari de SUNOIL in compania Domnului Ministru Berceanu?
Domnul Director Nan: Nu. Din vorbe...
Cecuri false de 250 de miliarde
Domnul Presedinte Honcescu: Vine la dumneavoastra o firma si va cere marfa de 50 de miliarde. Faceti o verificare a bonitatii firmei respective?
Domnul Director Boeru: La o asemenea suma se face o verificare si se vede cu ce garantie se prezinta. In cazul firmei SUNOIL, recomandarea a fost facuta de domnul Ruse, dar prezentarea carnetului de CEC-uri (25 de file) am considerat ca este o forma care-i da o bonitate acestei firme la semnarea contractului. Nu oricine poate veni cu un astfel de carnet de CEC-uri pe care sa-l lase pentru a garanta eventualele anomalii de pe parcurs. Intregul carnet, daca se considera la circa 10 miliarde fiecare fila, era in valoare de 250 de miliarde.
Domnul Director Honcescu: Si domnul deputat Ruse cum a recomandat? Scris, verbal?
Domnul Director Boeru: Verbal a fost, ca este o firma de perspectiva si in prezentarea care ne-a facut-o, mai ales ca in perioada respectiva stocurile erau destul de mari, a spus ca i se asigura o piata de desfacere care o sa contribuie intr-un fel la vanzarea produselor pe care le avem. (...)
La restaurantul Aqvila din Tatarani
Domnul Director Boeru: In momentul noiembrie m-am intalnit cu domnul Ruse. Intr-o dupa amiaza mi-a dat telefon sa ne intalnim, sa mai discutam niste treburi de productie. A fost pur si simplu un telefon, daca plec de la serviciu sa ma intalnesc cu el la un restaurant care este aici in Tatarani, la Aqvila, si acolo cand m-am dus a aparut domnul Nita, era chiar inainte de semnarea contractului. Mi-a fost recomandat ca fiind directorul general al firmei SUNOIL si prin el urma sa se desfasoare acest contract, urmand sa i se asigure piata de desfacere pentru produsele noastre". (...)
"Aveau alte resurse de castig"
"Domnul Deputat Moroianu: Deci ei (SUNOIL - n.r.) livrau produse sub pretul practicat de rafinarie. De unde considerati ca ei acopereau paguba asta posibila?
Domnul Director Boeru: Asta iarasi nu am explicatie. Inseamna ca aveau alte resurse de castig, ca paguba asta tot trebuia acoperita" (...)
Berceanu s-a ocupat "in mod special"
Domnul Deputat Moroianu: Deci, Domnul Ministru Berceanu s-a ocupat in mod special de stingerea creantelor SUNOIL la Petrobrazi.
Domnul Director Boeru: Da. Undeva cu 10 zile, doua saptamani in urma, noi am luat legatura cu CONEL si am zis, pe baza unui fax venit de la SNP, sa ne recuperam creantele si ni s-a spus ca pentru cedare trbuie sa fie toti trei de fata. Abia astazi, reprezentantul firmei SUNOIL prin care am semnat un act ca suntem de acord cu preluarea creantelor, el urma sa mearga in cursul zilei de astazi la CONEL, de fapt sa se faca, incepand de maine, cedarea datoriilor CONEL-ului. 43 si ceva de miliarde"(...)
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Cel mai mare borfas roman din ultimii zece ani are probleme Razvan Temesan a fost arestat    
  Ion Iliescu ii cere un milion de dolari lui Sorin Rosca Stanescu    
  Un traficant de droguri este lider al PRM Dambovita    
  Dragos Constantinescu a dezmintit orice implicare in afaceri ilegale    
  In nordul Bucurestilor rasare un oras american    
  Ceferistii s-au intors cu greva in legalitate    
  Pedofilul e moldovean    
  Un taximetrist din Galati si-a dat foc in fata sediului Politiei Rutiere    
 Top afisari / comentarii 
 Un traficant de droguri este lider al PRM Dambovita (112 afisari)
 Politistii din Bucuresti si trupele DIAS au descins la Giurgiu (91 afisari)
 Un comando de rusi si tigani a snopit in bataie un om de afaceri (79 afisari)
 Mircea Motisan a fost arestat la Curtea de Apel Timisoara (74 afisari)
 Ministrul Berceanu si deputatul Ruse - implicati in "Afacerea Sunoil" (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02728 sec.