Ziua Logo
  Nr. 1660 de vineri, 10 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Cel mai mare borfas roman din ultimii zece ani are probleme Razvan Temesan a fost arestat
-- Fostul presedinte al BANCOREX este acuzat de abuz in serviciu in dosarul "Album pentru Romania"* Mandatul de arestare este pentru 30 de zile
Dupa indelungi asteptari, procurorii au emis, ieri, mandat de arestare pe numele lui Razvan Temesan, fostul presedinte al BANCOREX, care a pus pe butuci aceasta banca si a creat clientelismul politico-bancar. El a fost audiat timp de zece ore de catre procurorul Ovidiu Budusan de la Sectia Anticoruptie, in dosarul "Album pentru Romania".
In fapt, in 1994, secretarul general al Guvernului Vacaroiu, Viorel Hrebenciuc, a hotarat editarea unui album care trebuia sa poarte numele "Eterna si fascinanta Romanie". Editarea a fost sponsorizata de BANCOREX, sub semnatura lui Temesan, cu suma de cinci milioane de dolari. Comanda initiala a fost de 38.000 de bucati, iar cea totala, de 96.000 de bucati. Societatea care a tiparit exemplarele se numeste "Group SANTONGE" din Franta, actualmente cercetata de politia franceza pentru ca, la data incheierii contractului, firma nu era inregistrata legal. Albumele trebuiau sa fie distribuite in 144 de tari. Din 96.000 de albume, in Romania au mai ajuns doar 4200. La vremea la care a fost audiat, Viorel Hrebenciuc a spus ca este grabita actiunea Parche-tului, pentru ca vor sosi si restul albumelor pana in 1999. Ceea ce nu s-a intamplat.
Ancheta Parchetului a fost declansata la cererea lui Florin Ionescu, fost presedinte BANCOREX, succesor al lui Temesan la carma bancii. Viorel Hrebenciuc are astazi imunitate parlamentara, motiv pentru care va fi nevoie de declansarea procedurilor pentru ridicarea acesteia. Temesan este acuzat de abuz in serviciu in forma calificata.
Temesan si-a ascuns mainile prinse-n catuse
Temesan a iesit pe usa Parchetului la orele 18,56. Isi acoperea mainile incatusate cu geaca de fas. Inainte de a fi urcat in masina VENTO nr. B.20-KHN a Politiei, Temesan a strigat tare: "De acum considerati ca am intrat in greva foamei si a setei pana la moarte. Acuzatia care mi se aduce este lipsita de temei. Nu am savarsit un abuz in serviciu pentru ca nu sunt si nu am fost functionar public. Iar albumul respectiv a fost una dintre realizari. Sunt un instrument prin care se incearca o rafuiala politica acum, in pragul campaniei electorale".
Astazi, la Parchet va continua audierea acestuia in alt dosar, acela al creditului acordat lui George Constantin Paunescu.
Adina ANGHELESCU Gabi MOCANU 
A r h i v a
  Ion Iliescu ii cere un milion de dolari lui Sorin Rosca Stanescu    
  Un traficant de droguri este lider al PRM Dambovita    
  Dragos Constantinescu a dezmintit orice implicare in afaceri ilegale    
  Ministrul Berceanu si deputatul Ruse - implicati in "Afacerea Sunoil"    
  In nordul Bucurestilor rasare un oras american    
  Ceferistii s-au intors cu greva in legalitate    
  Pedofilul e moldovean    
  Un taximetrist din Galati si-a dat foc in fata sediului Politiei Rutiere    
 Top afisari / comentarii 
 Un traficant de droguri este lider al PRM Dambovita (112 afisari)
 Politistii din Bucuresti si trupele DIAS au descins la Giurgiu (91 afisari)
 Un comando de rusi si tigani a snopit in bataie un om de afaceri (79 afisari)
 Mircea Motisan a fost arestat la Curtea de Apel Timisoara (74 afisari)
 Ministrul Berceanu si deputatul Ruse - implicati in "Afacerea Sunoil" (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02407 sec.