Ziua Logo
  Nr. 1659 de joi, 9 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Deciziile Executivului si actiunile Senatului se bat cap in cap
Guvernul a promovat Legea de privatizare a fostelor IAS prin Ordonanta de Urgenta
-- Legea Muresan nu era retrasa de la Senat in momentul emiterii Ordonantei, sustine liberalul Quintus
Ordonanta de Urgenta privind privatizarea IAS, propusa de ministrul Agriculturii Ioan Muresan, a fost adoptata de Executiv, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Adriana Saftoiu. Ea a precizat ca Ordonanta a fost adoptata in forma promovata de Camera Deputatilor. In mod paradoxal, purtatorul de cuvant al Guvernului nu stia ca proiectul de Lege privind privatizarea fostelor IAS nu a fost retras de la Senat. "Voi lua legatura cu Radu Stroe - secretarul general al Executivului - pentru ca stiam ca proiectul de lege a fost deja retras", a mai spus Adriana Saftoiu. Secretariatul general al Senatului a confirmat ieri ca pana la aflarea gestului Guvernului nu a primit nici o solicitare de retragere a Legii Muresan.
Conducerea Senatului a decis continuarea procedurii parlamentare la Legea Muresan
In paralel la Senat, Biroul Permanent a decis, ieri, continuarea dezbaterilor la proiectul de Lege privind privatizarea IAS in cadrul Comisiilor de specialitate. Decizia a fost luata in urma cererii presedintelui Comisiei pentru privatizare, Oliviu Gherman (PDSR), de urgentare a procedurilor parlamentare de dezbatere a acestei legi. Vicepresedintii Senatului, Mircea Ionescu Quintus si Nicolae Vacaroiu, sustineau ca nu au primit din partea Guvernului o cerere de retragere a proiectului din dezbaterile acestui for legislativ. Cu aceasta ocazie, liderul PNL, Mircea Ionescu Quintus a tinut sa plateasca o polita, dupa cum au interpretat cativa colegi de Senat. El nu a uitat ca taranistul Rasvan Dobrescu, presedintele Comisiei juridice, a determinat amanarea aprobarii Ordonantei de modificare a Codului de procedura civila, initiata de prim-vicepresedintele PNL Valeriu Stoica. "Sunt surprins de decizia Executivului pentru ca promoveaza un proiect de lege prin ordonanta de urgenta inainte de retragerea acestuia de la Senat. Acest lucru este in afara prevederilor regulamentare. Premierul Radu Vasile ar fi trebuit sa aiba o discutie cu presedintele Senatului Petre Roman pentru a obtine, cel putin, acceptul acestuia", a declarat Quintus.
PNL a cerut inlocuirea lui Rasvan Dobrescu din fruntea Comisiei juridice pe motiv ca nu conduce ferm lucrarile si acest lucru intarzie adoptarea Legii privind restituirea imobilelor nationalizate, proiect initiat de liberalii Valeriu Stoica si Andrei Chiliman.
Trita Fanita a fost prins cu minciunica de Biroul Permanent al Senatului
Inca de dimineata, senatorii Comisiei pentru privatizare au incercat sa lucreze in comun cu senatorii Comisiei de agricultura pentru elaborarea raportului comun la lege, dar eforturile acestora au fost inutile. Presedintele Comisiei de agricultura, pedistul Trita Fanita, pregatise pentru presa un comunicat in legatura cu intentia Guvernului de a retrage de la Senat proiectul de Lege privind privatizarea IAS si adoptarea unei ordonante de urgenta. Cu obisnuita-i perseverenta, Trita aprecia ca Executivul incalca grav normele raporturilor dintre Legislativ si Executiv. Eforturile sale de combatere a demersurilor ministrului Agriculturii, Ioan Muresan, nu s-au oprit aici. Senatorul democrat preciza ca Executivul nu are dreptul de a retrage actul normativ cu pricina si invoca in sprijinul afirmatiilor sale articole din Regulamentul Senatului. Potrivit acestui document, initiatorul unui proiect de lege poate sa-si retraga proiectul pana la inscrierea acestuia pe ordinea de zi. Trita sustinea ca acest proiect a fost inscris la primul punct al ordinii de zi pentru data de 23 noimebrie, fapt aflat in contradictie cu documentele Biroului Permanent care aratau ca proiectul nu putea fi inscris pe ordinea de zi din acea data intrucat raportul la lege nu era definitivat.
La inchiderea editiei, Guvernul reusise sa se lamureasca asupra "scrisorii pierdute", adica a instiintarii Senatului de retragere a Legii Muresan de la dezbatere. Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al Executivului, a declarat aseara ca de vina este un functionar neatent din subordinea primului ministru care a ratacit documentul. Saftoiu a declarat ca scrisoarea era datata 3 decembrie 1999. "In loc sa o expedieze, functionarul a pus-o in mapa si mapa in dulap", a precizat Adriana Saftoiu. Ea nu a vrut sa dezvaluie identitatea celui in cauza, dar a spus ca e vorba de "o doamna" si ca a fost deja sanctionata. Saftoiu a anuntat ca scrisoarea a ajuns, totusi, aseara, la Senat.
Mihi Miron Biji, ministru pentru Relatia cu Parlamentul, a anuntat totusi ca Ordonanta Muresan nu va intra in vigoare pana la viitoarea sedinta a Biroului Permanent al Senatului
(I.DRAGHICI, O. SIMA, B. PAUN) 
A r h i v a
  Diaconescu solicita Guvernului un proiect de lege privind asigurarea bunurilor din patrimoniul statului    
  PNTCD isi pune problema aplicarii Legii Ticu    
  Iliescu s-a intalnit cu vicepresedintele Adunarii Parlamentare a OSCE    
  Cerveni tinteste Presedintia    
  Funar l-a demis in lipsa pe viceprimarul Nicolae Ruja    
  PUNR si PRM au contestat Legea functionarilor publici la Curtea Constitutionala    
  Parlamentul are astazi sedinta comuna    
  Senatorii au dezbatut soarta ingrozitoare a liliecilor, porcului de mare si lebedei mute    
  Deputatii sunt somati sa respinga Legea Cultelor elaborata de Guvern    
  Studentii de la stomatologie Cluj sunt in greva generala    
  Ridicari in grad in Biserica    
  ANCA va cere revizuirea conditiilor de acordare a creditelor Sapard    
 Top afisari / comentarii 
 Armata intra in anul 2000 cu tancul modernizat TR 85 M1 (1807 afisari)
 Ieri s-a semnat acordul de imprumut al BNR cu un grup de banci straine (67 afisari)
 PUNR si PRM au contestat Legea functionarilor publici la Curtea Constitutionala (63 afisari)
 Eltin si Lukasenko au parafat constituirea Uniunii Rusia-Belarus (52 afisari)
 Aspirantii la integrare au sase luni pentru a-si elabora agenda aderarii (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01470 sec.