Ziua Logo
  Nr. 1659 de joi, 9 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Apelul Conventiei Nationale a CRP adresat clasei politice
"Clubul Roman de Presa isi reafirma crezul sau in valorile democratice, in drepturile si libertatile fundamentale ale omului, intre care libertatea de exprimare, libertatea presei reprezinta conditia definitorie a oricarui stat de drept.
Participantii la prima Conventie Nationala a Clubului Roman de Presa, apreciind una din marile cuceriri de dupa decembrie '89 este libertatea presei, isi exprima totusi ingrijorarea fata de inmultirea actiunilor in justitie impotriva ziaristilor, care vizeaza deopotriva restrangerea accesului la informatie si dreptul cetatenilor de a se informa. Pe rolul instantelor de judecata se afla in prezent mii de dosare in care ziaristii sunt chemati sa dea socoteala pentru vina de a-si face meseria, de a dezvalui abuzuri, acte de coruptie ale unor persoane cu functii de raspundere publica sau manageri. Sunt de notorietate situatiile scandaloase in care unii ziaristi au fost condamnati abuziv de instantele de judecata, cazuri care au ajuns in atentia organismelor internationale (Amnesty International, Reporters sans Frontieres, Asociatia Mondiala a Ziarelor) sau a Curtii Europene a Drepturilor Omului. Cazul ziaristului Dalban, reabilitat de Curtea Europeana de la Strasbourg, este doar cel mai recent exemplu de abuz al instantelor romanesti, condamnarea sa nedreapta fiind anulata printr-o sentinta internationala.
In documentele organismelor internationale se arata explicit ca ziaristul are dreptul la opinie si chiar la unele exagerari, atunci cind interesul legitim si buna credinta ii guverneaza demersurile publicistice fata de actiunile unor personalitati publice.
Pornind de la aceste fapte, Clubul Roman de Presa se adreseaza clasei politice, institutiilor abilitate ale statului cu solicitarea ferma de a asigura cadrul necesar de manifestare a libertatii presei. Comunitatea profesionala a jurnalistilor va veghea, la randul ei, la respectarea normelor deontologice, delimitandu-se de orice incalcare a principiilor cuprinse in Codul Deontologic al Clubului Roman de Presa.
Avand in vedere ca anul viitor este an electoral, participantii la Conventia Nationala se adreseaza partidelor politice si candidatilor ce se vor inscrie in cursa pentru alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, solicitandu-le sa pastreze polemica in limite civilizate, renuntand la atacuri si acuzatii care nu au nimic comun cu o viata politica normala. Preocupati, la randul lor, sa asigure o informare corecta a opiniei publice, ziaristii din institutiile de presa membre ale CRP cheama toate fortele politice sa fie la inaltimea acestui test politic pentru evolutia procesului democratic din Romania".
A r h i v a
  Isterie colectiva la Suceava    
  Pasagerii "Egypt-Air"au fost victimele pilotului sinucigas    
  Rappaport l-a mituit pe Shimon Peres    
  Armata intra in anul 2000 cu tancul modernizat TR 85 M1    
  Cavalerii presei    
 Top afisari / comentarii 
 Armata intra in anul 2000 cu tancul modernizat TR 85 M1 (1807 afisari)
 Ieri s-a semnat acordul de imprumut al BNR cu un grup de banci straine (67 afisari)
 PUNR si PRM au contestat Legea functionarilor publici la Curtea Constitutionala (63 afisari)
 Eltin si Lukasenko au parafat constituirea Uniunii Rusia-Belarus (52 afisari)
 Aspirantii la integrare au sase luni pentru a-si elabora agenda aderarii (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01253 sec.