Ziua Logo
  Nr. 1659 de joi, 9 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Conventia Nationala a Clubului Roman de Presa sau saltul de la solitar la solidar al presei romanesti
Cavalerii presei
Conventia CRP marcheaza deschiderea Clubului catre toate casele de editura, posturile de radio si televiziune nationale si locale * CRP va promova profesionalismul, valorile morale si raspunderea sociala a jurnalismului * Presa se uneste in incercarea de a face fata dificultatilor * Miercuri 15 decembrie va avea loc Gala CRP * Premiile ce vor fi acordate depasesc 40.000 de dolari * CRP va incerca recuperarea Palatului Ziaristilor, construit in 1922 din contributia ziaristilor acelor vremuri
In februarie 1997, in cadrul Fundatiei ELITA, condusa atunci de Mihai Tatulici, aparea Clubul Roman de Presa (CRP). Era doar un club privat care se rezuma la intalniri periodice, desfasurate la Casa Vernescu si la care erau invitate sa participe personalitati de prim rang ale vietii publice. Redefinirea CRP a venit ca o urmare fireasca a evenimentelor din ultimii ani. In februarie 1998, dupa ce Senatul Romaniei a interzis prezenta jurnalistilor la lucrarile comisiilor permanente, a generat prima reactie publica solidara a membrilor CRP. Atunci, prin hotararea unanima a membrior CRP, a fost instituit un embargo de presa asupra lucrarilor Senatului, in urma caruia s-a revenit asupra deciziei privind participarea jurnalistilor la lucrarile comisiilor. A venit apoi 16 septembrie 1998, cand CRP s-a constituit ca o asociatie cu personalitate juridica distincta. Intre timp, Clubul s-a afiliat la Asociatia Mondiala a Ziarelor, a fost redactat si aprobat un cod deontologic al jurnalistului, iar structura s-a imbogatit cu doua departamente, unul al Proprietarilor, iar celalat al Redactorilor.
Prima parte a drumului a fost incheiata ieri odata cu organizarea primei Conventii Nationale a Clubului Roman de Presa. Intalnire precedata de intrunirea Adunarii Generale a CRP si care a avut drept scop prezentarea si aprobarea noului statut al Clubului.
Acest nou statut, consfinteste nu numai deschiderea CRP catre intreaga mass - media din Romania ci si stabilirea unei noi structuri organizatorice.
In noul statut, Clubul Roman de Presa se defineste ca o asociatie non-profit, neguvernentala si apolitica, care promoveaza profesionalismul, valorile morale ale jurnalistului si raspunderea sociala a acestei profesiuni si are drept scop declarat, cresterea prestigiului public si consolidarea autoritatii morale si civice a presei romanesti. Printre obiectivele consemnate in statutul aprobat ieri, sunt enumerate definirea normelor deontologice ale profesiei de jurnalist, apararea prin modalitati specifice a intereselor ziaristilor, editorilor si proprietarilor de presa si asigurarea unui climat de colaborare intre toti membrii sai. CRP isi mai propune sa i-a atitudine publica promta si ferma fata de orice situatie in care diferite institutii ale statului lezeaza accesul neingradit la informatie.
Conventia Nationala a CRP ce a urmat Adunarii generale a marcat deschiderea Clubului catre toate casele de editura, posturile de radio si televiziune nationale si locale. Dumitru Tinu presedintele in exercitiu al CRP, a declarat ca "Hotarirea Clubului Roman de Presa de deschidere la nivel national a fost inspirata din credinta ca a sosit timpul sa lasam la o parte tot ceea ce ne tine la distanta unii de altii - fie ca este vorba de interese specifice, de simple orgolii sau de abordari diferite ale chestiunilor fundamentale ale evolutiei Romaniei - si sa actionam impreuna pentru interesele noastre comune", a spus Dumitru Tinu, presedintele CRP. De altfel, nevoia de unitate de actiune a presei, a fost reiterata de majoritatea celor care au participat la Conventie, reprezentantii presei din provincie insistand si ei pe aceasta idee. In cadrul reuniunii au fost gasite si cateva modalitati concrete de colaborare in cadrul CRP a presei centrale cu presa locala. Una dintre acestea este proxima privatizare a Rodipet, membrii Consiliului de Onoare insistand asupra participarii deschise la aceasta operatiune a societatilor de presa din tara.
In raportul prezentat Conventiei Dumitru Tinu a atras atentia asupra faptului ca asocierea jurnalistilor si institutiilor de presa este mai mult decat necesara, in conditiile in care presa se confrunta cu o dubla amenintare. "Pe de o parte, incercarile de a limita dreptul la informatie si libertatea presei, incercari favorizate de o anumita ostilitate din partea unor instante de judecata, iar, pe de alta parte, conditiile economice dificile care, in absenta unor facilitati specifice (asa cum exista in toate tarile democratice), pot duce la falimentarea unor institutii de presa".
Tot ieri a fost prezentata si noua structura a CRP. Asociatia cuprinde acum Departamentul Proprietarilor, Departamentul Editorilor si Departamentul Redactorilor. Primul dintre acestea, departamentul proprietarilor este condus de catre doi co-presedinti, nominalizati a fi Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului Ziua, insarcinat cu problemele de Politica Interna si Michael Voss, reprezentantul trustului Expres, insarcinat cu relatiile externe ale acestui departament. Cea de a doua sectiune, deapartamentul redactorilor este condus acum de catre Nicoleta Dandu, in viitor fiind prevazut ca si acest departament sa aiba o conducere identica, doi copresedinti, unul pentru presa centrala si un altul pentru presa locala.
Obiectivele CRP pentru anul viitor sunt extrem de generoase. Pana atunci insa, prima actiune patronata de Club va fi gala CRP. Aceasta va avea loc pe 15 decembrie, cand in colaborare cu PRO TV, prin Mediafest si Societatea Romana de Televiziune va fi decernat Marele Premiu pentru Jurnalism Economic, Premiul pentru Promovarea Valorilor Democratiei, Premiul pentru Reportaj si Premiul pentru Expresivitate Jurnalistica, valoarea totala a acestor distinctii fiind de peste 42.000 de dolari. Mihai Tatulici, in calitatea sa de administrator al Clubului a anuntat si faptul ca unul din obiectivele principale al Clubului este recuperarea Palatului Ziaristilor din Piata Rosetti, palat construit in 1922 prin contributia jurnalistilor de la aceea vreme. Deasemenea va fi continuat si programul inceput anul acesta si intitulat, "Educatia prin ziare". De altfel, Mihai tatulici a sintetizat cat se poate de bine obiectivele CRP pentru anul viitor: protejarea intereselor presei, fie ele economice, juridice ori profesionale.
Gabriel HIZO Foto: Karina KNAPEK 
A r h i v a
  Isterie colectiva la Suceava    
  Pasagerii "Egypt-Air"au fost victimele pilotului sinucigas    
  Rappaport l-a mituit pe Shimon Peres    
  Armata intra in anul 2000 cu tancul modernizat TR 85 M1    
  Apelul Conventiei Nationale a CRP adresat clasei politice    
 Top afisari / comentarii 
 Armata intra in anul 2000 cu tancul modernizat TR 85 M1 (1807 afisari)
 Ieri s-a semnat acordul de imprumut al BNR cu un grup de banci straine (67 afisari)
 PUNR si PRM au contestat Legea functionarilor publici la Curtea Constitutionala (63 afisari)
 Eltin si Lukasenko au parafat constituirea Uniunii Rusia-Belarus (52 afisari)
 Aspirantii la integrare au sase luni pentru a-si elabora agenda aderarii (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01534 sec.