Ziua Logo
  Nr. 1659 de joi, 9 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Aspirantii la integrare au sase luni pentru a-si elabora agenda aderarii
-- In primele trei luni de mandat, viitoarea Presedintie portugheza a Uniunii Europene se va concentra asupra noilor candidati si asupra reformei institutionale comunitare
Delegatia Romaniei care va participa, maine si sambata, la reuniunea Consiliului European de la Helsinki va fi condusa de presedintele Emil Constantinescu si ii va include, intre altii, pe ministrul de Externe Andrei Plesu si pe secretarul de stat in MAE Mihai Razvan Ungureanu, a informat, ieri, purtatorul de cuvant al diplomatiei de la Bucuresti, Bogdan Bucur. Principalele dosare de pe agenda Consiliului European de la Helsinki sunt "Declaratia Mileniului", document elaborat de Presedintia finlandeza in exercitiu, si extinderea Uniunii Europene, chestiune care reprezinta principalul punct al agendei summit-ului. Va fi dezbatuta, de asemenea, metodologia de derulare efectiva a negocierilor cu grupul de state ce va fi cooptat in urma summit-ului din aceasta saptamana. Se va mai discuta si organizarea Conferintei Interguvernamentale pentru reforma institutionala a UE, a comentat Bucur. Presedintia finlandeza va prezenta liderilor europeni un raport continand aspectele care urmeaza sa faca obiectul viitoarei Conferinte Interguvernamentale si o informare asupra propunerilor de dezvoltare a Politicii Europene de Securitate si Aparare comuna, in cadrul careia va fi mentionata, cu titlu de urgenta, o imbunatatire a capacitatii de desfasurare a unitatilor de politie civila.
Cipru este candidatul cel mai avansat
Primele sase luni ale anului 2000 vor fi hotaratoare pentru ritmul ulterior al negocierilor diferentiate cu fiecare dintre candidatii la admiterea in Uniunea Europeana. Pana la sfarsitul presedintiei portugheze a UE (iulie 2000), ansamblul celor 31 de capitole de negociere va trebui sa fie incheiat. In ceea ce priveste bilantul intermediar, dupa peste un an si jumatate de negocieri de aderare, Cipru este candidatul care a definitivat rezolvarea celor mai multe capitole (11), ceilalti candidati din primul val incheind fiecare cate noua astfel de dosare, cu exceptia Estoniei (opt).
Viitoarea Presedintie portugheza a Uniunii Europene nu intentioneaza sa organizeze conferinte de aderare cu tarile candidate care au demarat deja negocierile mai devreme de luna martie, preferand sa se concentreze asupra noilor candidati si asupra reformei institutionale comunitare. Metoda se va schimba in partea a doua a mandatului lusitan, evaluarea devenind mai diferentiata, in functie de fiecare pretendent. Comisarul European pentru Extindere, Gunter Verheugen, i-a asigurat, ieri, pe cei sase aspiranti veterani ca nu vor avea de suferit in urma deciziei de cooptare a celorlalti sase candidati, ce va fi oficializata la sfarsitul summit-ului de la Helsinki. "Nu va exista o incetinire de ansamblu a procesului de negociere", a declarat comisarul in urma unei conferinte lunare comune cu ministrii Afacerilor Externe din Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Estonia, Slovenia si Cipru, state care au demarat negocierile deja. Verheugen a subliniat ca cei sase diplomati cu care a discutat ieri au manifestat, fata de noile state pretendente la aderare, o solidaritate pe care nu le-a impus-o nimeni si care "nu se intelege de la sine".
Durata procesului depinde de fiecare candidat in parte
Ambasadorul Finlandei, Mikko Heikinheimo, a declarat, marti seara, la Cluj, ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu poate fi pusa sub semnul incertitudinii, insa ritmul in care se va desfasura acest proces depinde de dorinta Romaniei, relateaza Mediafax. Procesul efectiv de integrare poate fi indelungat, iar durata lui, in cazul Romaniei, este determinata doar de masura in care Bucurestiul va indeplini criteriile solicitate de forul european. "Cred ca intreaga clasa politica din Romania trebuie sa citeasca rapoartele Uniunii Europene, in care sunt cuprinse atat progresele, cat si problemele tarilor candidate", a spus ambasadorul Finlandei. Progresele remarcate la Romania de reprezentantul la Bucuresti al tarii ce detine, in prezent, Presedintia UE corespund domeniului politic, relatiilor cu minoritatile si sistemului bancar. "Mai sunt pasi de facut" in domeniul administratiei, restructurarii industriei, dar si a sistemului bancar, precum si in reforma sistemului legislativ si in crearea unui cadru sanatos pentru copiii institutionalizati. (C.S.)
A r h i v a
  Ultimatumul lui Basescu    
  Dragos Constantinescu iese la atac    
  Legea caselor nationalizate intarzie in Comisiile Senatului    
  Presedintele liberalilor din Otelu-Rosu a murit intr-un accident de circulatie    
  S-a reluat procesul "Targoviste '89"    
  Dosarul de spionaj de la UPETROM Ploiesti va fi restituit procurorilor    
  Pe Ceausescu l-ar fi rasturnat "anonimii"    
  Emil Constantinescu doreste garantarea proprietatii private    
  Iliescu intoarce spatele pentru a treia oara Parchetului General    
  Contabilul firmei "Adidas" a murit intr-un accident rutier in Romania    
  Noi arestari in Scandalul Brasov    
  Carlos a fost deranjat de informatiile culese de la securistii romani    
  PD propune introducerea pragului electoral de 5% pentru Consiliile locale    
  Atac armat la Liceul "Mihai Eminescu" din Iasi    
  Dosarul "SANCA-BANCOREX"    
  Comisia SRI se pregateste de aplicarea Legii Dosarelor    
  Eltin si Lukasenko au parafat constituirea Uniunii Rusia-Belarus    
  Reduta caucaziana Urus-Martan a fost cucerita de armata federala    
  Ieri s-a semnat acordul de imprumut al BNR cu un grup de banci straine    
 Top afisari / comentarii 
 Armata intra in anul 2000 cu tancul modernizat TR 85 M1 (1807 afisari)
 Ieri s-a semnat acordul de imprumut al BNR cu un grup de banci straine (67 afisari)
 PUNR si PRM au contestat Legea functionarilor publici la Curtea Constitutionala (63 afisari)
 Eltin si Lukasenko au parafat constituirea Uniunii Rusia-Belarus (52 afisari)
 Aspirantii la integrare au sase luni pentru a-si elabora agenda aderarii (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03855 sec.