Ziua Logo
  Nr. 1658 de miercuri, 8 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Filmul celei de-a doua zile de greva
-- Avionul nu-i ca trenul Romanii au incercat sa urce in avioncu oratanii, butelii si papornite
Greva feroviarilor declansata luni dimineata, la ora 7.00, a continuat sa bulverseze tot traficul feroviar. Luni noapte, din Gara de Nord au plecat cateva autobuze Ikarus ale RATB dintre care 5 au plecat spre Braila, 8 spre Craiova, 1 spre Galati, 2 spre Tecuci si 2 spre Videle, insa, pentru marti, directorul general al Regiei, Constantin Popescu, a interzis acest lucru.
La Aeropotul Baneasa, pasagerii care au fost preluati de cursele regulate ale Tarom, au constatat pe propria lor piele ca, vorba ministrului Basescu, "nici avionul nu-i ca trenul". Multi dintre cei care aveau bilete pentru Sibiu, Timisoara si Bacau si trebuiau preluati de aeronavele Tarom nu au putut fi imbarcati decat cu conditia de a renunta la bagaje - unii aveau cu ei pasari, butelii etc.
Pentru cursa Tarom de Timisoara, desi initial era pregatita o aeronava de tip ATR, de 48 de locuri, a fost inlocuita ulterior cu o aeronava Bac de 104 locuri. S-a mai introdus o cursa suplimentara pe Bucuresti -Sibiu - Timisoara si retur. Pentru Bucuresti - Bacau - Suceava s-au folosit trei Bac-uri.
Calatorii care au ramas in Gara de Nord au fost cazati la Hotel Astoria si la apartamentele din gara.
Grivita a refuzat sa munceasca
Lucratorii de la Revizia Bucuresti - Grivita au continuat toata ziua de ieri sa refuze revizia vagoanelor de tren, chiar daca trenurile respective faceau parte din treimea ce trebuia sa asigure activitatea intre orele 6.00 - 9.00, doar doua trenuri personale au reusit sa iasa din Gara de Nord. Din aceasta cauza, trenurile erau controlate la Basarab si Grivita Veche.
Prin Ordinul 732/6 dec.1999, emis de Ministerul Transporturilor "expedierea trenurilor de marfa si de calatori din statiile de formare cu revizie de vagoane se poate face si pe baza verificarii conditiilor tehnice si a probei complete, executate de personalul de tren sau alt agent autorizat in acest sens, din ordinul conducerii CFR Marfa, respectiv CFR Calatori".
Potrivit dispozitiei, in ordinul de circulatie se vor inscrie obligatoriu conditiile de circulatie pana la prima statie de parcurs, cu revizori tehnici de vagoane, unde se va executa revizia tehnica la compunere si se va repeta proba completa a franelor.
Avioanele s-au ridicat arhipline de la sol
Potrivit declaratiei secretarului de stat in Ministerul Transporturilor, Aleodor Francu, Compania Tarom continua sa puna la dispozitia celor care au deja bilete cumparate pentru tren, aeronave pentru cursele regulate. Daca pana acum, pe intern, media pe aeronava era cam de 100 de pasageri, luni seara, intr-un avion au urcat 300 de oameni.
Pe cursele regulate Tarom au urcat din Baneasa circa 10-15 persoane cu bilete de tren cumparate luni. S-a mai introdus o aeronava pentru Bucuresti - Cluj - Arad - Bucuresti. Pentru Timisoara, de asemenea, s-a apelat la aeronava de tip Bac 1-11.
Potrivit lui Francu, se asigura legaturi intre Bucuresti si aeroporturile Bacau, Iasi, Suceava, Sibiu, Oradea, Timisoara, Satu Mare etc.
Desi luni seara s-a anuntat ca negocierile sunt reluate marti, la ora 8.00, pana la ora 10.30 acestea nu incepusera.
Trenurile au plecat din Gara de Nord dupa "ceasul Primariei"
La ora 11.00, Gara de Nord era aproape goala. Jumatate din casele de bilete erau inchise, din lipsa de clienti. Ghiseele de informatii ofereau stiri contradictorii.
Tabela de informatii indica intarzieri la trenuri de pana la 80 de minute. Pentru plecari nu mai existau orare de trafic. Totusi, pana la ora 11.00 au plecat din Gara de Nord trei trenuri rapide, care erau in tranzit si nu necesitau revizie. Multe dintre biletele cumparate ieri au fost returnate.
Liderii sindicali s-au intalnit la etajul 7 al Ministerului Transporturilor pentru discutii despre evolutia conflictului. Gabriel Craciun, presedintele Conventiei "Solidaritatea" s-a deplasat la Revizia Grivita, nemultumit de faptul ca feroviarii de acolo, incalca legea, neasigurand revizia trenurilor incluse in treimea ce a fost stabilita pentru asigurarea transportului feroviar pe timpul grevei generale.
La inchidera editiei, traficul era total paralizat in Gara de Nord, urmare a grevei neanuntate a ceferistilor de la Basarab-Grivita Veche. Din aceasta cauza, la solicitarea ministrului Basescu, societatile de transport rutier au ajuns la dispozitia calatorilor care si-au cumparat bilete la trenurile ce urmau sa plece, autobuze. Acestea asteptau pasagerii, in gara si in jurul Ministerului Transporturilor pentru a-i duce pe Aeroportul Baneasa. Aici asteptau cinci aeronave speciale puse la dispozitie pentru ei: 4 aeronave Bac 1-11 de 100 de locuri si o aeronava Boeing 737 de 300 de locuri.
Arad: Comandantul Aeroportului Arad, Gheorghe Udrescu, a declarat ca nu a primit inca o informare oficiala privind preluarea calatorilor cu bilete de tren. Cei mai revoltati impotriva ceferistilor sunt navetistii de pe ruta Vascau-Arad si Curtici-Arad, respectiv Brad Arad, de pe care au fost anulate doua, respectiv patru trenuri. Greva nu a afectat cursele internationale care circula insa cu intarzieri de cateva ore. Udrea a declarat ca acesta functioneaza 24 de ore din 24 si nu trebuie sa primeasca nici o dispozitie prealabila pentru a primi aparatele de zbor care solicita permis de aterizare. El a mai spus ca la Agentia Tarom din Arad cererile de bilete pe ruta Arad - Bucuresti sunt atat de mari, incat pentru cursa de dupa amiaza se pot rezerva locuri numai pana la ora 13.00. Pretul unui bilet pe ruta Arad - Bucuresti este de 980.000 de lei. (Andrei ANDO)
Baia Mare: In statia CFR Baia Mare greva ceferistilor continua conform programului. Fata de luni pe lista trenurilor anulate au aparut acceleratul de Bucuresti si rapidul de Satu Mare. Alte 7 trenuri personale au fost anulate. Din Gara Baia Mare au plecat ieri trenuri cursa de persoane spre Jibou si Satu Mare. Cei mai afectati sunt calatorii cu destinatia Bucuresti si Cluj. In aceste conditii, acestia s-au orientat spre cursele Tarom. Surse de la Aeroportul Baia Mare ne-au declarat ca sunt solicitari foarte mari pentru cursele spre Bucuresti si Cluj. Ieri erau vandute toate biletele pentru cursa de astazi de Cluj. (Nicolae TEREMTUS)
BistriTa: Ieri, din gara Bistrita au plecat doar 30 la suta dintre trenuri. Calatorii s-au inghesuit in patru personale cu destinatia Cluj, Deda, Lechinta si Bucuresti. Cei care si-au procurat bilete de la Agentia de Voiaj CFR Bistrita, acestia au putut sa le returneze. (Aurora CIMPEAN)
BraSov: Reprezentantul Federatiei Sindicale a Mecanicilor de Locomotiva Brasov, Romeo Aldea, a declarat ieri ca, din cauza problemelor aparute in Gara de Nord Bucuresti, mecanicii de locomotiva plecati spre Capitala nu mai pot reveni la Brasov, existand astfel riscul ca, in curand, depoul de aici sa nu mai beneficieze de personal. Romeo Aldea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere Independente ale Mecanicilor de Loco-motiva, a declarat, ieri, ca in cazul in care ministrul Basescu nu negociaza cu sindicalistii, este posibil ca, incepand de astazi, sa inceteze total activi-tatea in Gara Brasov. (D.C.)
Cluj: Nici un tren care trebuia sa vina dinspre Bucu-resti nu a mai ajuns la Cluj-Napoca. Cele care trebuiau sa plece spre Capitala au fost anulate pentru ca toate garniturile au fost blocate in Depoul Grivita. Seful statiei, Gelu Dargau, ne-a informat ca nu mai stie nimic despre mecanicii de locomotiva,deoarece acestia s-au blocat in depoul CFR. Incasarile Statiei Cluj-Napoca au fost luni de 24 de milioane de lei, fata de 180-200 de milioane cat erau intr-o zi normala de lucru, iar ieri acestea erau derizorii. Nu au functionat nici serviciul de mesagerie, cu exceptia trimiterilor rapide de la Iasi. Bagajele se puteau recupera de la gara fara perceperea taxei de inmagazinare. Dargau ne-a mai informat ca "transportul cu avionul in loc de tren este o abureala a lui Basescu. Mai bine propunea sa inchiriem 5.000 de biciclete de la chinezi". De la Agentia TAROM Cluj am aflat ca transporul alternativ cu avionul spre Bucuresti este o utopie, deoarece biletele pentru aceasta saptamana au fost cumparate inca de saptamana trecuta. (Calin POENARU)
Sibiu: Din Gara Sibiu a plecat ieri un singur tren intre orele 7.00 si 9.00, personalul Sibiu - Ramnicu Valcea. Dupa acest interval mai mult de jumatate din curse au fost anulate. La greva generala participa aproximativ 1000 de angajati ai Statiei CFR Sibiu. Prin gara Sibiu au circulat ieri doar 30 de trenuri care asigura legatura cu cele mai importante orase din tara. La greva generala s-au raliat si angajatii Serviciului Miscare Comercial. (Ciprian TOMA)
Satu-Mare: Ieri nu a plecat si nu a sosit in Gara Satu Mare nici un tren de la Bucuresti. Nu au plecat din gara satmareana nici acceleratul de la ora 18.00 si nici rapidul de la ora 21.00, iar acceleratul care trebuia sa vina la ora 20.00 dinspre Bucuresti-Cluj a fost anulat. Cinci satmareni care aveau bilete la rapidul de luni seara spre Capitala au plecat cu o cursa Tarom care a decolat la 11.45. Cei care vor sa ajunga la Cluj au la dispozitie un autobuz care pleaca din Autogara la ora 6.30. (Raul BURA)
BrAila: Greva generala anuntata pentru data de 6 decembrie 1999, de catre feroviarii din Braila, membri ai Sindicatului Solidaritatea, nu a fost dusa pana la capat. Ca urmare a numarului redus de adeziuni in favoarea grevei, miscarea de protest nu a beneficiat de un cadru legal. Din acelasi motiv, sindicalistii de la Miscare-Comercial au stat si ei deoparte. Conform declaratiilor sefului Statiei CFR, Eugen Urse, la Braila a fost asigurat un flux de o treime din traficul feroviar. (Nicu BADEA)
ConstanTa: La Regionala de Cai Ferate Constanta circula 38 de trenuri de calatori, conform programului stabilit cu sindicatele. Directorul adjunct al Regionalei, Tudor Vlad, a declarat ca in prima parte a zilei de ieri a plecat spre Bucuresti un singur tren rapid, pana seara urmand sa mai plece patru trenuri accelerate si un personal. In prime-le ore ale diminetii au sosit in gara Constanta trei trenuri rapide, cu intarzieri foarte mari, rapidul 687 inregistrand 484 de minute intarziere. (D.C.)
Craiova: Prin statia CFR Craiova a circulat ieri rapidul 260 cu destinatia Belgrad, dupa ce, in timpul noptii de luni spre marti prin gara a trecut un singur tren. De semenea, a fost anuntata intrarea in circulatie a rapidului 790, de la Bucuresti spre Drobeta-Turnu Severin, cu o intarziere de aproape cinci ore. (D.C.)
Suceava: Prefectul judetului Suceava, Vasile Ilie, a anuntat ieri ca trenurile spre Bucuresti vor circula numai dupa ce conducerea statiei CF Suceava va primi confirmarea ca angajatii Reviziei de vagoane Bucuresti-Grivita au incetat protestul, informeaza Mediafax. Ilie a precizat ca autobazele din judetul Suceava au suplimentat cursele rutiere si ca, de ieri dimineata, au fost infiintate curse de autobuz pe relatia Suceava-Bucuresti si Suceava-Cluj. In schimb, calatorii care au dorit sa ajunga la Suceava au beneficiat de un avion BAC 1-11, al companiei aeriene Tarom care a aterizat, ieri, la ora 0.43, pe aeroportul municipiului. Comandantului aeroportului sucevean, comandorul Petru Adochitei, a declarat ca aceasta cursa a decolat spre Bucuresti la ora 1.10, in cursul zilei de ieri, fiind asteptate alte cateva curse charter similare. Aeroportul Suceava va fi deschis permanent pe perioada grevei generale a feroviarilor, a anuntat, ieri, comandantul aeroportului sucevean, comandorul Petru Adochitei, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 310  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Instigatorul    
  Ceferistii pregatesc greva totala    
  Marile Centrale Sindicale incearca sa dezamorsezebomba de pe sina    
  Soferii din Bucuresti nu mai transporta romanii ramasi in gara    
 Top afisari / comentarii 
 Filmul celei de-a doua zile de greva (310 afisari)
 Primul lot de tancuri TR 85 M1 pleaca spre unitatile militare (163 afisari)
 Taranistul Ionel Roman il acuza pe taranistul Dugulescu ca face prozelitism printre deputati (40 afisari)
 "Comunistii sunt comici in opozitie si odiosi guvernare" (26 afisari)
 Naor Herscovici ramane in arest (10 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01998 sec.