Ziua Logo
  Nr. 1658 de miercuri, 8 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Vicepresedintele BNS Matei Bratianu ii impinge pe ceferistii de la Grivita sa incalce legea
Instigatorul
-- Ceferistii nu renunta la pretentiile aberante de majorare a salariilor * Liderul BNS cere ceferistilor sa nu mai asigure nici treimea din totalul trenurilor, incalcand astfel Legea conflictelor de munca * Romania va fi paralizata daca principala componenta a infrastructurii transporturilor iesi total din circuitul economic * Constantinescu, Basescu si marile centrale sindicale nu reusesc sa stinga conflictul Doua solutii pentru sfidarea legii
Feroviarii din Revizia Grivita sunt decisi sa continue greva pana la solutionarea revendicarilor, chiar daca, vineri, Curtea Suprema de Justitie va decide suspendarea protestului.
Vicepresedintele BNS, Matei Bratianu, a prezentat ieri lucratorilor reviziei doua solutii uluitoare sa intre in ilegalitate: sa continue in acelasi fel protestul sau sa asigure circulatia unei treimi din trenuri, conform legii, pana maine dimineata, cand, potrivit liderului sindical, ar urma ca si restul feroviarilor din tara sa inceteze total activitatea pana cand vor obtine majorarea salariilor cu 70% sau un procent apropiat de acesta. Feroviarii au ales prima varianta si au declarat ca nu vor renunta la greva decat atunci cand le vor fi solutionate cererile. Practic, liderul BNS instiga ceferistii la revolta, cerandu-le sa incalce Legea conflictelor de munca. In acest caz, Romania va fi paralizata, daca principala componenta a infrastructurii transporturilor ar iesi total din circuitul economic fie si numai pentru o zi.
Sindicalistii de la Grivita au refuzat, anterior, un protocol propus de directorul general al CFR Calatori, Valentin Bota, prin care lucratorii ar fi obtinut anumite drepturi in cadrul unitatii, in schimbul reluarii activitatii.
Lucratorii Reviziei Grivita cer pasagerilor sa refuze sa circule cu garnituri carora li s-a facut revizia tehnica de catre personalul de tren, conform unui Ordin al ministrului Transporturilor. De asemenea, ei au cerut ca Traian Basescu sa vina in Revizia Grivita, pentru a negocia acolo cu protestatarii.
Conform Ordinului 732/ 6 decembrie a.c., trenul poate pleca pe traseu dupa verificarea conditiilor tehnice si dupa proba completa efectuata de personalul de tren sau "de alt agent autorizat in acest sens", prin ordin al companiilor de marfa si calatori.
Sindicatele din ramura Miscare-Comercial care au membri in randul controlorilor si sefilor de tren ce ar urma sa faca revizia tehnica au contestat acest ordin, sustinand ca se incalca instructiunile privind siguranta circulatiei. Drept urmare, administratia a decis ca trenurile care trebuiau sa ajunga la Revizia de vagoane Grivita-Bucuresti sa fie directionate catre depoul Basarab.
Depoul Basarab a tras obloanele
In jurul orelor 17.00, surse din cadrul Ministerului Transporturilor au afirmat ca si revizia de vagoane Basarab a intrat in greva. Daca pana la aceasta ora trenurile din treimea ce urma sa asigure traficul feroviar reluasera cat de cat activitatea, dupa aceasta ora traficul a fost, din nou, paralizat.
Ceferistii din vest se aliaza cu Grivita sa paralizeze Romania
Feroviarii din regionala CFR Timisoara ameninta cu blocarea traficului feroviar in totalitate, daca in cel mai scurt timp administratia nu-si va modifica oferta fata de sindicate. Liderul Sindicatului mecanicilor de locomotiva din cadrul Regionalei CFR Timisoara, Ioan Bolos a declarat ca feroviarii din judetele Arad, Hunedoara, Timis si Caras Severin sunt decisi sa se solidarizeze cu feroviarii din Complexul Grivita care au blocat intreg traficul feroviar. In cazul declansarii unor astfel de actiuni spontane, organizatiile sindicale nu isi asuma responsabilitatea pentru consecintele acestora, a mai spus liderul sindical. Feroviarii au spus ca sunt nemultumiti deoarece factorii de decizie din CFR ii trateaza cu indiferenta si chiar daca ii cheama la negocieri, usile sunt de fiecare data inchise, a mai afirmat liderul sindical Ioan Bolos. (C.P.)
Sindicatele Miscare-Comercial reintra in hora maine
Vanzatorii si controlorii de bilete, sefii de tren si impiegatii de miscare vor intra in greva generala joi, la orele 19,00, in cazul in care administratiile societatilor comerciale de cale ferata nu vor acorda, pana atunci, o majorare salariala cu 70%, a declarat Ion Molea, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Miscare-Comercial din Transporturi Feroviare.
Molea a adaugat ca Federatia din care face parte sustine cresterile salariale cerute de Conventia "Solidaritatea" si ca, recent, cele doua organizatii ale feroviarilor au incheiat un protocol in acest sens.
Ieri dupa-amiaza, liderii Conventiei au reluat negocierile cu directorii companiilor de cale ferata. Sindicalistii continua sa respinga propunerea administratiei de majorare a salariilor cu 20%, din luna decembrie, si un ajutor de sarbatori de 500.000 de lei, pentru fiecare copil al salariatului din societatile feroviare.
Potrivit documentelor financiar-contabile, fondul anual pentru cheltuieli pentru forta de munca este de 3039 de miliarde de lei, cumulat pentru societatile de calatori, marfa si infrastructura, suma incluzind impozitele pe salarii si alte contributii la buget.
Pretentia ceferistilor ar presupune un efort financiar lunar de aproape 180 de miliarde de lei.
Federatia a avut, luni, o greva de avertisment de doua ore si conform legii, are dreptul sa intre in greva generala incepand de azi, la ora 9,00.
Carmen POPESCU Rene PARSAN 
A r h i v a
  Ceferistii pregatesc greva totala    
  Filmul celei de-a doua zile de greva    
  Marile Centrale Sindicale incearca sa dezamorsezebomba de pe sina    
  Soferii din Bucuresti nu mai transporta romanii ramasi in gara    
 Top afisari / comentarii 
 Filmul celei de-a doua zile de greva (310 afisari)
 Primul lot de tancuri TR 85 M1 pleaca spre unitatile militare (163 afisari)
 Taranistul Ionel Roman il acuza pe taranistul Dugulescu ca face prozelitism printre deputati (40 afisari)
 "Comunistii sunt comici in opozitie si odiosi guvernare" (26 afisari)
 Naor Herscovici ramane in arest (10 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01000 sec.