Ziua Logo
  Nr. 1658 de miercuri, 8 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Vartan Arachelian in dialog cu Iurie Rosca. Presedintele Frontului Popular Crestin-Democrat din Republica Moldova declara in exclusivitate pentru ziarul ZIUA:
"Comunistii sunt comici in opozitie si odiosi guvernare"
-- O contradictie in termeni
Frontul nascut pe vremea lui Gorbaciov, o formatiune crestin-democrata azi * Grupuri mafiote imbratiseaza frazelologia pro-occindentala * In cautarea unui guvern cu titulari onesti * Echipe care floteaza dintr-o firma politica in alta * Guvernele vin si se duc, oligarhia oculta ramane * Un hocus-pocus parlamentar * O alianta ireversibila * Care e viitorul politic in Republica Moldova * Nici un program guvernamental ireprosabil nu poate reda fecioria pierduta * Politica drept expresie a dragostei de tara * Cine rezista la ispitele puterii? * Comunismul prospera intr-o lume disperata
- Domnule Iurie Rosca, vreau sa incercati sa ne dumiriti cu ce se intampla in viata politica de la Chisinau.
- Am impresia ca noi nu am stiut cum sa facem ca stirile de la Chisinau sa ajunga in flux continuu pentru opinia publica din tara si astfel cititorul de dincoace de Prut sa aiba o perceptie a succesiunii de evenimente care s-au produs in ultimul timp, care e destul de dificila si confuza chiar si pentru opinia publica din Basarabia. In Republica Moldova avem un parlament unicameral, cu 101 mandate. Alegerile parlamentare au avut loc in '98. Dupa alegeri s-a format o coalitie, e adevarat, foarte eterogena si totusi care nu a admis venirea comunistilor la putere - comunistii detin 40 de mandate din cele 101 -, formatiunea pe care o reprezint are noua mandate si a facut, pana acum un an, parte din coalitia majoritara...
- Si e singura formatiune politica care pastreaza denumirea frontului care a facut, intr-un fel, revolutia gorbaciovista la Chisinau, nu?
- Da. E si ceva usor desuet in aceasta denumire, daca vreti este o usoara contradictie in termeni, pentru ca front popular istoric insemna cam altceva in perioada postcomunista, iar crestin-democrat este, evident, o orientare doctrinara de dreapta sau de centru-dreapta. Asa sau altfel, dintr-o miscare larga de sustinere a deschiderii gorbacioviste a liberalizarii regimului comunist, in timp, Frontul Popular din Moldova a devenit, dupa cum tineti minte, in '92, Front Popular Crestin-Democrat, s-a cristalizat si a devenit o formatiune politica care a avut in permanenta reprezentare parlamentara, in trei parlamente consecutiv, fiind intotdeauna a treia, a patra forta politica ca reprezentare. Trebuie sa va spun ca in Republica Moldova - nu stiu cum este aici, nu pot sa-mi dau cu parerea - nu prea exista partide politice in acceptia clasica a acestui cuvant, exista, ca de altfel si in Rusia, grupuri de interese, exista grupuri oligarhice sau vechi felii din partidele de stanga de alta data, care-si revendica cele mai ciudate denumiri, imbratisand frazeologia pro-occidentala, dar de fapt urmarind schema, din nefericire atat de veche, bani pentru putere si putere pentru bani. In acest sens, din nefericire, nu prea se poate face distinctie la modul serios intre ceea ce inseamna Partidul Comunist la ora actuala in Republica Moldova si partidele care se declara necomuniste sau uneori chiar anticomuniste. Dupa instalarea primului guvern al coalitiei majoritare post-electorale, care detinea 60 de mandate, minus mandatul lui Ilascu care are calitatea de deputat dar, din nefericire, in continuare este in puscarie, el si inca trei colegi de-ai sai, a instalat un Guvern Ciubuc, pe acelasi principiu ca si in Romania de dupa '96, deci pe principiul algoritmului, acest Guvern a existat circa un an de zile, dupa care, in urma unor intrigi de culise, Ciubuc a fost debarcat si a fost propus Sturza; chiar eu l-am propus pe Sturza la functia de prim-ministru si aici a fost marea rasturnare de imagine si confuzie care s-a produs in acel moment, dar chiar si ulterior, caci omul care l-a propus pe Sturza, adica eu, nu a votat pentru confirmarea acestui guvern.
De ce un partid anticomunist voteaza alaturi de comunisti
- E un paradox!
- Da, asta se intampla in urma cu un an.
- Asa cum mai este un paradox, in februarie 1992, cand alaturi de lideri ai Aliantei Civice am participat la Congresul al II-lea al Frontului, pe care dvs. il conduceati, ati si fost reconfirmat in functia de presedinte al partidului, presedinte de onoare fiind Mircea Druc sau...
- Nu, domnul Druc atunci a fost ales presedinte si eu presedinte executiv.
- Exact, erati executivul acestui partid, stiu ca partidul era anticomunist, era anti-Snegur si iata ca acum sunteti alaturi de Snegur, cel putin aceasta este perceptia de la Bucuresti...
- Am fost, nu mai sunt!
- ...Si impreuna cu gruparea comunista ati basculat Guvernul Sturza, da? De aceea confuzia este foarte mare!
- Confuzia este foarte mare. Facand o comparatie, care prin excelenta trebuie sa schioapete, e ca si cum as merge in acelasi tramvai cu un comunist si as fi invinuit de afinitati doctrinare cu stanga bolsevica. Am vrut si vrem in continuare un guvern fara elemente corupte. Noi chiar am numit chestia asta un guvern al mainilor curate, luandu-ne dupa modelul vechi italian. Motivul? Foarte clar, de fapt din '90 pana in prezent in Republica Moldova nu s-a produs o adevarata succesiune la guvernare. S-au schimbat presedinti de parlamente, presedinti de stat, premieri, dar grupurile financiare si de interese, care s-au instalat in interiorul Puterii si in cele mai importante sectoare ale economiei nationale, cu precadere acelea subterane, au ramas aceleasi. La inceput s-au numit partid comunist, dupa aceea partid democrat agrar, dupa aceea partidul democrat agrar s-a scindat in doua grupari sau chiar in trei, au ramas numai aceia care n-au reusit sa se orienteze. Deci, exista echipe care floteaza dintr-o firma politica in alta firma politica si fac acelasi lucru. Din nefericire, nici in '98, dupa alegerile parlamentare, odata cu instalarea Guvernului Ciubuc pe care l-am votat si noi si l-am rugat pe Sturza un singur lucru, personal si public, sa nu promoveze in echipa sa pentru confirmare in Legislativ oameni care sunt cunoscuti si recunoscuti ca fiind... nu numai cu o reputatie dubioasa, dar prin excelenta corupti, vinovati de grave delapidari ale banilor publici, de tot felul de masinatii s.a.m.d., lucruri certificate prin rapoartele Curtii de Conturi, prin dosarele din Procuratura, prin dezvaluirile de presa etc.
Cum voteaza Ilascu din celula sa de condamnat la moarte
- Deci, majoritatea oamenilor politici sunt amestecati si in afaceri in Republica Moldova?
- Majoritatea banditilor importanti se prefac ca fac politica in Republica Moldova. Deci, ei sunt prin excelenta elemente periculoase, dar au masca de politicieni, eu asa as spune. Am spus acest lucru: noi nu vom vota un guvern cu o garnitura de oameni corupti. Si ne-am mentinut cuvantul. Ce s-a intamplat? S-a ignorat cu desavarsire punctul nostru de vedere. Guvernul Sturza la inceput a acumulat 51 de voturi. Pentru a se instala insa in functie avea nevoie de 52 de voturi. Iata ca gruparea pe care o reprezint, cu noua mandate, a putut sa se plaseze pe pozitia de arbitru intre cele doua mari grupari, una eterogena - trei partide, ca sa le spun nu dupa nume, dar dupa numele liderilor, e mai usor de retinut, partidul lui Snegur, partidul lui Diacov, actualul presedinte al Parlamentului, si partidul lui Matei.
- Cu care ati fost impreuna in acelasi Front in 1992?
- Da, in frageda adolescenta, pana in '92. Iar pe de alta parte, cele 40 de mandate ale comunistilor. Prin urmare in actualul Legislativ, cel putin deocamdata, nimeni nu poate cumula o majoritate fara a tine cont de punctul nostru de vedere. Curtea Constitutionala a hotarat ca este obligatoriu sa se considere ca majoritar votul de 52, nu de 51, si atunci s-a recurs la o actiune miseleasca, de o ticalosie morala inimaginabila chiar pentru noi care ne-am obisnuit cu tot felul de scamatorii de genul acesta, s-a recurs la asa-zisul vot al lui Ilascu. Imaginati-va cat de liber poate fi votul unui condamnat la moarte, vot, chipurile, adus in plic si considerat ca fiind valabil prin corespondenta.
Un santaj sentimental
- Cum a votat, totusi, Ilascu, e chiar un lucru fara precedent?
- Eu va spun cu toata certitudine ca in celula lui Ilascu, fara OK-ul serviciilor secrete ruse si transnistrene, nu intra nimeni, nici musca, daramite fortele democratice si pro-occidentale de la Chisinau. S-a venit cu aceeasi garnitura de candidati pentru functii guvernamentale, s-a supus votului aceeasi lista si acelasi program, in aceeasi secunda domnul presedinte al Parlamentului scoate din maneca o scrisoare, o flutura prin fata mea s-o vad si eu si zice: 51 plus unu, pentru ca Ilascu a votat prin corespondenta. Sigur ca acest vot este lovit de totala nulitate juridica. Deci, s-a mizat pe faptul ca, moralmente, nimeni nu va putea sa-l atace..., atacand votul lui Ilascu implicit reiesea ca ataca o victima, un prizonier, un detinut politic.
- Deci, s-a facut un santaj sentimental!
- Sigur ca da. Si pana la urma s-a zis ca e OK, guvernul este legal. Din start am contestat acest lucru. Iata, se face anul de cand am contestat si modul in care s-a instalat Guvernul Sturza si persoanele care fac parte din acest guvern. Foarte mult timp in Republica Moldova nu a existat Opozitie in acceptia ei clasica, pentru ca noi, desolidarizandu-ne de Guvernul Sturza, mai multe initiative ale acestuia nu gaseau sprijin din partea noastra si atunci partidul comunistilor era cel care, foarte generos, sprijinea initiativele unei majoritati parlamentare oarecum relative si dadea acoperire, din cand in cand, Guvernului Sturza.
Poti sa te aliezi in Parlament cu dracu?
- Cum au ajuns comunistii sa voteze impotriva lui Sturza si dvs. alaturi de comunisti?
- Intotdeauna am cautat sa debarcam acest Guvern, fie pentru a instala un guvern mai de calitate, fie pentru a provoca alegeri anticipate. Prin urmare, noi niciodata n-am fost in alianta cu comunistii si nici nu putem fi. Noi am fost doar cosemnatari ai motiuni de cenzura, nici mai mult, nici mai putin. Faptul ca, comunistii au aderat la initiativa noastra pe care am expus-o de fiecare data public...
- Deci, ati fost constant impotriva acestui Guvern?
- De ce in Romania nimeni nu se intreaba "cum de ecologistii au votat impreuna cu Partidul Comunist?". Pentru ca au votat crestin-democratii...
- Bine, dar ecologistii, nu vreau sa jignesc pe nimeni, sunt, in general, o formatiune politica ambigua!
- Da, e adevarat, dar daca suntem atenti si la mesajul patriarhului ecumenic pe aceasta tema lucrurile sunt discutabile, eu vorbesc de ecologistii de la noi. Au votat pentru destituirea acestui Guvern deopotriva reprezentantii tuturor partidelor parlamentare...
- Deci, v-ati facut aliati si cu dracul ca sa treceti puntea!
- Eu nu recunosc acest principiu.
- Dar in politica se practica.
- Se practica, dar eu nu-l recunosc. Nu cred ca luandu-te de mana cu dracu, dupa ce treci puntea, iti mai da el voie sa te desprinzi...
- Si nu ramai prizonierul lui?
- Da, eu cred ca alianta cu dracu este una ireversibila si de aceea nu o recunosc. Precizez inca o data, pentru debarcarea Guvernului Sturza au votat: crestin-democratii, oameni provenind din partidul lui Matei, oameni provenind din partidul lui Snegur, oameni provenind din partidul lui Diacov si oamenii care reprezentau partidul comunistilor. Deci, cinci partide parlamentare care conteaza in Parlament, exponentii tuturor acestor partide s-au pronuntat impotriva Guvernului Sturza. De altfel, in Republica Moldova are loc un proces de erodare rapida a partidelor parlamentare din sanul celor care sprijineau fostul Guvern Sturza. Cauza este una singura: abuzurile, favoritismul si protectionismul care, pur si simplu, au socat opinia publica in ultimul an. Este adevarat ca Guvernul Sturza avea si probabil ca mai are o imagine destul de buna in Occident si in Romania.
Riscurile unei demiteri
- Exact, tocmai asta vreau sa va intreb! Prin scoaterea din functie a Guvernului Sturza s-au intrerupt contactele dvs. cu organisme internationale, fapt care ar avea consecinte nefaste asupra economiei si asa foarte fragile a Republicii Moldova.
- Dvs. stiti la fel de bine cum stiu si eu ca in acest spatiu ex-comunist, orice schimbare de guvern implica suspendarea temporara, pana la certificarea de viitorul guvern al acelorasi programe agreate de catre organismele internationale.
- Care e viitorul politic in Republica Moldova? Vor fi alegeri anticipate?
- Acum, ca guvernul acesta Sturza a plecat este absolut cert ca este o reusita pentru cauza democratilor in Republica Moldova. Inca o data, Republica Moldova, ca si Romania, nu are nevoie de un capitalism de tip mafiotic. Republica Moldova nu are nevoie de privatizare ca forma de trecere a proprietatii de stat in mana grupurilor oligarhice. Fondul Monetar International, Banca Mondiala, prin gura unui inalt demnitar al acestei institutii, de nenumarate ori au afirmat, de-a lungul acestui an, ca Republica Moldova este amenintata de un flagel care risca sa compromita ideea de reforma. Sigur ca gestul nostru a fost facut in disperare de cauza si sigur ca am facut-o asumandu-ne riscul de distrugere de moment a imaginii, de rasturnare a imaginii formatiunii pe care o reprezint in fata opiniei publice si din Basarabia si din tara. Sunt absolut insa convins ca foarte repede lucrurile se vor limpezi si mai ales in lumina ultimelor evenimente pe care am vrut sa vi le expun foarte pe scurt de la noi; plecat Guvernul Sturza, fosta majoritate parlamentara s-a declarat in opozitie, seful statului a mers la consultari cu grupurile parlamentare, l-a nominalizat pe un domn caruia ii spune Valeriu Bobutac...
Alta Marie cu aceeasi palarie!
- Da, fostul ambasador de la Moscova. Ce orientare are acest domn?
- A fost ministru in vreo patru guverne din '90 incoace, ministrul Comertului...
- Apartine vreunui partid sau a apartinut?
- Nu, n-a apartinut, poate ca in tinerete a fost comunist, ca atatia altii. Nu a fost cunoscut ca avand culoare politica de un fel sau altul, a venit la Chisinau, a elaborat un program si ceea ce este deosebit de remarcat, a elaborat un program absolut exceptional - bine, cu ajutorul economistilor nostri, de ce as ascunde - totalmente pro-occidental, de un reformism ireprosabil...
- Si de ce nu l-ati votat?
- Pentru ca a venit cu o echipa la fel de proasta sau chiar si mai proasta. Domnul Bobutac, fiind sprijinit masiv sau impins cumva mai in fata si de presedintele Lucinschi, dar si de partidul comunistilor, a crezut ca poate trece, poate nesocoti cele noua mandate ale crestin-democratilor.
- Domnule Iurie Rosca, imi amintesc cu foarte mare placere cand v-am descoperit la Chisinau, in februarie 1992, la al II-lea Congres al Frontului, mai mult decat atat, tin minte foarte bine cat de mult v-a apreciat domnul Corneliu Coposu, care va socotea un om cu o foarte mare vocatie politica. Dar nu cumva sunteti inflexibil totusi, pentru ca, iata, se intampla cateva lucruri care imi dau de gandit? In politica trebuie sa fii putin mai elastic, sa poti duce tratative, sa poti pune la cale aliante, sa mergi mai departe. Care e viitorul partidului dvs.? In sondajele de opinie exista niste semne cum ca drumul pe care mergeti este cel bun?
- Da. Pot sa va dau urmatorul indiciu. Dupa ce ne-am retras oamenii de la guvernare si vreau sa-mi aratati vreun partid politic din aceasta zona care si-ar fi retras, de bunavoie si nesilit de nimeni, oamenii de la guvernare.
- Nu, nu cunosc.
- Noi am avut doua portofolii guvernamentale si zece locuri de viceministrii. Deci, in momentul respingerii Guvernului Sturza, noi ne-am retras 12 oameni si i-am transformat, elita partidului pe care-l reprezint, in someri, absolut constient. Si avem naivitatea sa credem ca...
Poate fi politica logodita cu morala?
- Si n-a parasit nimeni partidul dvs.?
- Absolut nimeni, dimpotriva.
- Ma gandesc la cei care au fost retrasi!
- Bineinteles ca nu, nici unul. Nu stiu, cred ca suntem un partid care cauta sa armonizeze politica si morala. Sincer va spun, oricum as fi interpretat, si eu sunt printre naivii care cred ca nu am ce cauta in politica daca aceste notiuni se considera ca sunt incompatibile.
- Morala si politica.
- Absolut, asa intelegem noi. In masura in care putem sa le facem compatibile, mai mult, putem sa intelegem, vorba lui Dostoievski, ca politica este expresia concentrata a dragostei fata de tara, iertati-mi aceasta expresie patetica care nu-mi apartine, eu doar incerc sa o simt, si atunci efortul pe care-l facem este intotdeauna cumva incadrat in aceste limite. Sigur ca trebuie sa fim elastici. Eu cred ca un partid mai elastic decat al nostru nu exista in Republica Moldova, macar si pentru aliantele pe care le-am facut in ultimii ani. Daca ne-am aliat cu Snegur in '96, nu am facut-o din dragoste pentru trecutul lui politic, dar pentru ca vedeam in personalitatea lui un politician mai putin ostil ideii nationale.
- Si s-a si dovedit! Probabil ca si sub influenta acestei aliante a devenit omul care a recunoscut ca limba moldoveneasca este limba romana, ceea ce, ma rog, e la vedere pentru toata lumea, dar iata ca nu pentru toti politicienii de la Chisinau.
- Sigur ca da. Deci, in acel context politic din '96, Mircea Snegur categoric, dintre candidatii cu sanse, era mai agreabil decat figura domnului Lucinshi sau decat candidatul comunistilor s.a.m.d. Am mers cu dl Snegur in doua campanii electorale. Si aici s-au iscat foarte multe semne de intrebare si chiar reprosuri, ma refer la prietenii mei din tara: "Domnule, cum te-ai aliat cu Snegur, omul care a vrut sa te bage la puscarie?!". E adevarat, de cateva ori trebuia sa infund puscaria pentru ca l-am atacat, numai pentru ca mi-am exercitat dreptul la libera exprimare a opiniei.
- In saptamanalul dvs.
- Da, asa era legislatia la noi. In sfarsit, nu putem sa facem politica cu animozitati din trecut. Am facut aceasta alianta cu Snegur in baza unor intelegeri clare care nu ne dezonoreaza deloc, de la "a" la "z" le-am formulat impreuna si le-am publicat. Lumea stie care au fost conditiile.
- Si le-a respectat domnul Snegur?
- Nu le-a respectat. Am mers la alegerile prezidentiale, am luat un procent bun de 46% pentru un candidat la presedintie sprijinit de o miscare declarat unionista, cum suntem noi, asta a insemnat si o verificare a propriilor noastre forte, pentru ca adversarii nostri spuneau asa: cine merge cu Snegur, care este in alianta cu Frontul Popular, apropie unificarea Republicii Moldova si a Romaniei. Si totusi am luat 46%, este un procent extraordinar, ca sa nu punem la socoteala abuzurile care s-au facut de ceilalti, ca de obicei. Am mers si in parlamentare in coalitie cu partidul lui Snegur, chiar am mers la nivel de paritate, ca locuri pe liste noi avem sistemul proportional in alegeri parlamentare, cu cateva partide mai mici, Partidul Ecologist, Liga Femeilor s.a.m.d. Ei bine, cand am ajuns la putere au schimbat placa. Am vazut ca - bine, nu sunt eu cel care am descoperit ce inseamna ispitele puterii -, am ajuns in Parlament si ne-am dat seama ca oamenii pe care ii are in sanul partidului sau dl Snegur incearca in continuare sa se capatuiasca pe seama banilor publici. Am incercat sa ii oprim si atunci ne-am dat deoparte, ne-am separat. In Republica Moldova, recunoscut pe plan international, se stie ca peste 70% din economia nationala este controlata de grupurile mafiotice sau este subterana, toata lumea cunoaste cine face parte din mafia tutunului, din mafia alcoolului, din mafia petrolului.
Mafia e apatrida
- Si au ramificatii in fosta Uniune Sovietica?
- Si in Uniunea Sovietica si in Occident si in Statele Unite si in Canada.
- Mafia este fara patrie, e apatrida!
- Nici o problema. Si atunci toata aceasta situatie ne-a fortat, ne-a constrans sa ne ferim de ei, sa ne delimitam de ei, nu de dragul imaginii noastre; v-ati convins ca votul impreuna cu comunistii certifica, fara nici un fel de drept de tagada, faptul ca nu ne ingrijim in primul rand de imagine, pentru ca, sincer sa va spun, mie personal imi este sila de preocupare excesiva a politicienilor nu numai din Basarabia, uneori chiar, poate trist, si din tara, de fardarea propriei imagini. Foarte putina lume merge la esente, foarte putina lume dintre politicieni intreprinde macar vreo actiune care ar ignora, macar pentru moment, reactiile publicului - ca nu poti sa faci politica numai judecand dupa "domne' ce-o sa zica lumea despre mine?". Tii cont de asta, dar daca tu, in intimitatea ta, ai sentimentul responsabilitatii fata de gesturile si actiunile politice pe care le faci si urmaresti binele public inseamna ca, avand aceasta convingere si avand o leaca de frica de Dumnezeu, le faci chiar cu riscul de a te sifona pentru moment.
- Intr-o carte pe care am facut-o in 1996 cu dl Petre Roman, domnia sa imi spunea ca pe vremea cand era prim-ministru, in 1990 mai exact spus, cancelariile occidentale erau pregatite pentru unificarea Basarabiei cu tara. Iata, au trecut noua ani si ideea unionista se pare ca pierde teren in Moldova. Credeti ca pentru multa vreme se va intampla aceasta pierdere de teren sau avem noi o perceptie gresita aici la Bucuresti?
- Mai intai vreau sa va spun ca ii dau perfecta dreptate domnului Petre Roman, toata lumea astepta ca, odata cu destramarea Uniunii Sovietice, se va produce reunificarea. Vreau sa va spun ca in Republica Moldova chestiunea unionista nu mai este una de discordie publica, chiar si adversarii nostri comunisti care fac atata tapaj pe pericolul unionist si al romanizarii, cum zic ei...
- Chiar sunt si romani in grupul acesta parlamentar comunist?
- Da, bineinteles, un numar foarte important, dar comunistii atat timp cat se afla in opozitie sunt comici, numai atunci cand vin la guvernare devin odiosi. Trebuie sa recunoastem noi, totusi, daca suntem cat de cat capabili sa facem o analiza elementara, ca partidul comunistilor de la Chisinau, care a acumulat, in '98, 30% si prin recalcularea votului au 40 de mandate, reprezinta o stare de spirit a omului care a protestat impotriva acestei debandade care se cheama perioada de tranzitie. Deci, deziluzia si suferinta omului mediu, nepregatit politic, care sufera mai rau decat pe timpul comunistilor, a provocat acest vot de protest.
Ce alege o tara de muribunzi
- Ceea ce se intampla si in sondajele de opinei din tara privind revenirea stangii, a domnului Iliescu si a PDSR-ului!
- Pai, norocul dvs. ca nu aveti in legalitate partidul comunistilor sau stiam eu ca nu-l aveti!
- E o chestie mai oculta!
- Republica Moldova este o tara de muribunzi, daca e tara. Este o zona de cea mai neagra saracie, mizerie, frig si lipsa de energie electrica, lipsa de caldura, lipsa de gaze etc., despre ce fel de reforma vorbim noi? Exista cartierul central al orasului Chisinau in lumina, lux, caldura si abuz, unde stau administratia centrala a Republicii Moldova, cele mai luxoase hoteluri si cateva firme care sunt mana in mana cu cei care se afla la guvernare si, in rest, 90 si ceva la suta din populatie e muribunda. Eu nu recunosc un asemenea fel de capitalism si o asemenea forma de tranzitie spre o societate pe care eu nu pot s-o accept. Risc sa fac o prognoza, partidul comunistilor din Republica Moldova niciodata nu va mai acumula 30%, va merge in regres, va merge in scaderea popularitatii si a ponderii electorale. Motivul poate fi unul simplu, poate suna cam cinic dar asa este: biologic, in fiecare zi, electoratul dreptei creste, adica in fiecare zi niste tineri implinesc varsta de 18 ani si niciodata nu vor vota cu partidul comunistilor.
Tinerii vor face reunificarea!
- Deci, pana la urma solutia biologica, nu!?
- Pana la un punct, da. Oamenii in etate, asa e legea vietii, se cam duc. Dar nu numai din acest motiv. De aceea atitudinea noastra este una de fronda. Sigur ca este una absolut socanta pentru foarte multi dintre cei care urmaresc fenomenul politic din Basarabia, dar tot ce facem noi este o incercare de a schimba regulile de joc banditesti prestabilitite de cei care au fost la noi, la guvernare. Exista niste coridoare in sanul Puterii, nevazute pentru ochiul opiniei publice, unde se iau decizii, unde se inmormanteaza fluxurile de capital, circula pe langa conturile legale si mai avand si problema zonei transnistrene, care este cunoscuta zona de trafic a tuturor marfurilor negre care exista si care tranziteaza actuala Republica Moldova.
- Cei tineri care vin si ingroasa randurile centrului si ale dreptei au si o idee unionista in cap?
- Dupa zece ani de scoala romaneasca si dupa aproape zece ani de libera circulatie in ambele sensuri peste Prut, bineinteles. Dar vreau sa va spun cu toata certitudinea ca poate ca ideea unionista in Republica Moldova nu mai poarta un caracter de fronda, ci se dezvolta natural. Dupa ce Puterea a mintit ani de-a randul copiii ca vorbim limba moldoveneasca, ca nu avem istoria noastra, ca... in sfarsit, toate minciunile comuniste, acum am avut si noi cativa ani in care am spus adevarul deplin. Cum sa ma duc maine in clasa si sa spun: "Copii, intoarceti foia, de astazi iar incep sa va mint". Deci, este o stare de spirit ireversibila. In primavara lui '95 s-a produs o miscare studenteasca spontana, fara nici un fel de implicare si meritul vreunui partid politic, cand s-a incercat sa se modifice Istoria in institutiile de invatamant superior, sa se elimine delicat si perfid istoria romanilor. Chisinau a fost inundat de tineretul studios din capitala Basarabiei. A fost o actiune splendida si atunci am avut o vorba care mi se pare ca caracterizeaza in general noua generatie din Basarabia. Ei sunt altii si asta n-a inteles clasa politica din Chisinau. Copiii nostri sunt altii, nu au frica, nu au acumulat frica in oase, nu au facut puscarii, nu au fost deportati, nu stiu ce este frica. Ei se exprima, ei se scalda in libertatea de expresie si de constiinta ca intr-o atmosfera fireasca. Prin urmare, chiar daca prin absurd vor veni - nu cred ca vor veni - comunistii la putere, nu vor putea schimba sistemul politic, nu vor putea schimba raporturile de proprietate, nu vor putea schimba sistemul de invatamant, de educatie in general, nu vor putea inchide bisericile, nu vor putea face nimic ireversibil. Insa, inca o data, comunistii din Republica Moldova au 40 de mandate, niciodata nu vor acumula un numar necesar de mandate pentru a-si crea propria guvernare. Sa vedem ce se va intampla saptamana viitoare, de altfel am avut parte de niste atacuri furibunde, inimaginabile, parca am intinerit cu 10 ani dupa ce am trimis la plimbare tentativa lui Bobutac de a-si instala guvernul, am fost gratulat cu toate expresiile de sorginte sovietica de catre partidul comunistilor. Sigur ca nu i-am sprijinit, mi se pare absolut firesc! De aceea, eu cred ca in Republica Moldova, cu toate greutatile, lucrurile merg pe un fagas ireversibil si aceste rasturnari care se produc cred ca, pana la urma, au un efect benefic si poate ca aceste zguduiri care se intampla vor avea darul de a schimba putin raportul de forte in sanul puterii, ceea ce mi se pare teribil de important si ar crea o stare de lucru care ar permite macar, in perspectiva, o succesiune democratica la guvernare, pentru ca asta conteaza foarte mult.
Iurie Rosca
Iurie Rosca s-a nascut la data de 31 octombrie 1961 in orasul Telenesti, fostul judet Orhei, Basarabia.
Dupa absolvirea, in 1980, a Facultatii de Jurnalism a Universitarii de Stat din Moldova, activeaza in calitate de corespondent la ziarul "Tinerimea Moldovei", redactor la televiziunea nationala, colaborator stiintific superior al sectiei Literatura clasica a Muzeului de Literatura "Dimitrie Cantemir" din Chisinau.
Din 1988 este unul din fondatorii Miscarii Democratice pentru Sustinerea Restructurarii, iar in 1989 devine unul dintre liderii Frontului Popular din Moldova.
Din 1990 pana in 1994 este presedinte executiv al FPCD. La Congresul al IV-lea al FPCD (aprilie 1994) este ales in calitate de Presedinte al Frontului Popular Crestin-Democrat, fiind reales in aceasta functie la Congresul al V-lea din 1996.
Incepand din 1994 pana in prezent este deputat. La 23 aprilie 1998 este ales vicepresedinte al Parlamentului Republicii Moldova.
In 1995 ii apare culegerea de publicistica "Iesirea din intuneric".
La alegerile locale din 23 mai 1999 a candidat din partea FPCD la functia de Primar General al municipiului Chisinau, plasandu-se, cu 12% voturi, pe locul al treilea intre cei sapte concurenti, fiind devansat doar de primarul in exercitiu si de candidatul blocului unit al stangii comuniste.
Casatorit, trei copii.
A r h i v a
  Guvernul discuta azi despre impozite    
  Elefantii salbatici iau cu asalt aeroporturile Indiei    
  Radu Vasile nu mai pleaca la Helsinki din cauza problemelor din tara    
  Vadim nu recunoaste ca este Vadim!    
  Patru capete de acuzare impotriva "Microsoft"    
  Un copil american a impuscat patru elevi pe culoarele scolii    
  Naor Herscovici ramane in arest    
  Cadavrul unei batrane a fost furat in timp ce era transportat intr-un covor    
  Aspiratorul destept    
  Un avion cu 17 persoane la bord a disparut in arhipelagul filipinez    
  Prefectul de Brasov va prelua functia de director la Apa Constanta    
  Taranistul Ionel Roman il acuza pe taranistul Dugulescu ca face prozelitism printre deputati    
  Hold-up la o casa de schimb valutar din centrul orasului Oradea    
  Primul lot de tancuri TR 85 M1 pleaca spre unitatile militare    
  Doi membri importanti ai PD Suceava au fugit la PDSR    
  Constantinescu participa la Ziua Constitutiei    
  Conducerea MApN a analizat masurile de restructurare din perioada 2000-2003    
  Simona Gologan a mai fost condamnata pentru furt calificat    
 Top afisari / comentarii 
 Filmul celei de-a doua zile de greva (310 afisari)
 Primul lot de tancuri TR 85 M1 pleaca spre unitatile militare (163 afisari)
 Taranistul Ionel Roman il acuza pe taranistul Dugulescu ca face prozelitism printre deputati (40 afisari)
 "Comunistii sunt comici in opozitie si odiosi guvernare" (26 afisari)
 Naor Herscovici ramane in arest (10 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03491 sec.