Ziua Logo
  Nr. 1642 de joi, 18 noiembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Lovitura de catifea
Sorin ROSCA STANESCU 
Sondajul CURS inflameaza opinia publica. Si clasa politica. Romanii au inceput sa inteleaga. Si, intelegand, isi reconstituie o experienta traumatizanta. Ea se numeste istoria reala a evenimentelor din decembrie 1989. Ce a fost? Revolutie sau lovitura de stat? De raspunsul corect la aceasta intrebare depind intelegerea prezentului si identificarea ferestrei spre viitor. Ultimul sondaj CURS este, din aceasta perspectiva, deosebit de spectaculos. Tocmai de aceea afirmam ca el starneste puternice reactii. Chiar acest editorial este o asemenea reactie.
36% dintre romani au renuntat la frumosul vis conform caruia, in decembrie 1989, s-ar fi savarsit vreo revolutie. De fapt, acest insemnat procent dintre persoanele intervievate afirma raspicat ca a avut loc o lovitura de stat. Alte 19 procente nu s-au fixat inca asupra unui raspuns, iar 4% dintre cetateni cred in teza struto-camilei. Respectiv ca nu a avut loc nici o revolutie, dar nici o lovitura de stat. De fapt, ca s-ar fi petrecut si una si alta.
In concluzie, la 10 ani de la evenimente, doar o minoritate, respectiv 41% dintre cetatenii acestei tari, mai cred in revolutie. Dar si intre ei parerile sunt impartite. Indepartandu-ne putin de datele comunicate de CURS si facand apel la Departamentul de sinteze al ziarului ZIUA, constatam ca sunt tot mai putini cei care afirma ca la 22 decembrie 1989 ar fi avut loc o revolutie. Adeptii tezei revolutiei, in frunte chiar cu Ion Iliescu, au dat-o cotita. Respectiv, ei au lansat, de circa 4 ani, teoria conform careia ar fi avut loc nu o revolutie instantanee, ci o revolutie continuata. Lenta. Un proces de tip revolutionar care dureaza de mai multi ani. E clar ca ne aflam in prezenta unei "creatii originale". Istoria nu cunoaste rupturi lente. Nici explozii in relanti. Discontinuitatile care se transforma in fracturi nu pot fi decat revolutii, lovituri de stat sau cataclisme. Procentul descoperit, zilele trecute, de CURS este, asadar, cu atat mai spectaculos cu cat rationamentul de mai sus ne duce la concluzia ca, in realitate, numarul adeptilor revolutiei este infim.
In momentul in care va exista si o constatare oficiala a loviturii de stat va cadea ghilotina. Si va secera capete. Fireste, la figurat intrucat crimele se vor fi prescris. Atunci vor afla timisorenii cat de umiliti au fost ei in realitate. Pe 17-18 decembrie ei au strigat "Jos comunismul", anuntand astfel inceputul unei revolutii si, cateva zile mai tarziu, la Bucuresti, in 21 decembrie s-a strigat "Perestroika, Perestroika" si "Gorbaciov ajuta-ne". Abia ulterior cele cateva sute de eroi din Piata Universitatii au facut sublimul salt psiho-politic si au strigat, si ei, "Jos comunismul". Atunci gloantele i-au secerat. Cateva zile mai tarziu, prin ianuarie 1990, cand adevarate multimi de oameni, intuind faptul ca au fost inselati, scandau "Jos comunismul" a fost tardiv. Revolutia fusese confiscata. Si infranta in fasa. Pentru aceasta schimonosire a istoriei, pentru aceasta murdara diversiune, pentru aceasta tradare a unui intreg popor precum si pentru mortii sacrificati cu cinism pe altarul loviturii de stat, unii poarta o grea raspundere. Cand va cadea securea se va stii si cine sunt acestia. De pe acum cateva nume sunt sigure pe aceasta lista. Iar primul este Ion Iliescu.
Dar cand se va confirma oficial ca a avut loc o lovitura de stat? Rezultatele sondajului CURS sugereaza ca nu peste mult timp. Eu cred ca aceasta confirmare oficiala este consecutiva intelegerii realitatii faptelor de catre opinia publica. Poate vom avea rezultatul la vreme astfel incat romanii sa nu mai fie inselati pentru un nou ciclu electoral. Poate vom intra cu dreptul in anul 2000. Dar stiti de ce constiinta colectiva se afla inca in ceata? Pentru ca lovitura de stat a fost mascata in umbra unei false revolutii. Deci, pentru ca lovitura de stat a fost una de catifea. Si a fost asa pentru ca la origine s-au aflat "expertii". Scoala de gandire, de actiune si de operatii KGB. Romanii au mirosit diversiunea. 39% sunt constienti ca la mijloc a fost o mana straina, iar 27% nu au nici o indoiala ca mana straina a fost a Moscovei. Si atunci Ion Iliescu al cui sa fi fost?
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Observatorul seismologic Vrancioaia va fi modernizat (29 afisari)
 Emil Constantinescu a gratiat 30 de condamnati (17 afisari)
 Mihaela Bobocea e amenintata cu suspendarea (16 afisari)
 Inot sincron (13 afisari)
 Canotorul Andrei Banica este un mar al discordiei (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85465 sec.