Ziua Logo
  Nr. 1638 de duminica, 14 noiembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Dumitru Tataru, presedintele Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare, il executa pe Viorel Catarama
AVAB a blocat conturile societatii ELVILA
-- Sediul firmei lui Catarama va fi evaluat de institutul IRECSON * Dupa evaluare, cladirea va fi scoasa la licitatie * Catarama are debite catre AVAB in valoare de 276 miliarde de lei * Presedintele Dumitru Tataru a amenintat ca isi da demisia daca se infiinteaza un Consiliu de Administratie al AVAB
Secretarul de stat Dumitru Tataru, presedintele Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) a decis, printr-un ordin, poprirea conturilor bancare ale societatii Elvila International si a anuntat stabilirea evaluatorului care va stabili valoarea sediului societatii. Tataru a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca Institutul Roman de Cercetare Economica Sociala si Sondaje (IRECSON) a fost desemnat pentru evaluarea sediului societatii Elvila International, care are debite catre AVAB in valoare de 276 miliarde de lei. "Pentru noi ar fi perfect daca IRECSON ar putea face evaluarea intr-o saptamana, pentru ca apoi sa trecem la recuperarea creditelor", a spus Dumitru Tataru. "Elvila International nu e singura societate careia i s-a comunicat titlul executoriu, ci alte inca 20 de societati se afla in aceeasi situatie, iar altor 13 societati li s-au blocat conturile", a spus Tataru. De remarcat ca declansarea procedurilor de executare silita si negocierile purtate cu administratorii acestor 21 de societati au avut ca efect imediat incasarea sumei de 760 milioane de lei, dar, printre cei care au platit nu se afla Elvila International. In aceste conditii, dupa evaluarea cladirii Elvila International, AVAB va trece la valorificarea acesteia.
"AVAB va trece si la aplicarea procedurii de executare silita asupra bunurilor apartinand firmei General Consulting & Procurement (GCP)", a mai spus ieri Dumitru Tataru. El a precizat ca aprobarea pentru demararea executarii silite a dat-o la inceputul acestei luni. Valoarea debitelor acestei societati catre AVAB, in urma preluarii creditelor neperformante de la Bancorex, este de 2.344,75 miliarde de lei, valoarea creantelor pe care fratii Paunescu le au la AVAB ridicandu-se la 3.082,7 miliarde de lei.
Dumitru Tataru nu vrea Consiliu de Administratie la AVAB
"Imi rezerv dreptul de a-mi prezenta demisia, in cazul in care va fi numit un Consiliu de Administratie (CA) al AVAB", a declarat ieri Dumitru Tataru. Ideea infiintarii unui Consiliu de Administratie, ce ar fi urmat sa fie format din reprezentanti ai ministerelor Justitiei, Finantelor, Fondului Proprietatii de Stat si Bancii Nationale a Romaniei, a apartinut Bancii Mondiale. "Am cerut precizari de la Banca Mondiala referitoare la argumentele privind desemnarea unui CA si, mai ales, cine va asigura plata membrilor Consiliului de Administratie", a spus Tataru, afirmand ca Banca Mondiala a sustinut ca acest lucru este o conditie pentru acordarea celei de a doua transe a acordului PSAL. "Din punctul meu de vedere, nu se impune numirea unui Consiliu de Administratie, avand in vedere ca exista un Comitet de Directie si un Comitet de Restructurare a Bancilor. AVAB nu trebuie sa se transforme intr-o banca. Stiu ca au fost interese ca AVAB sa fie in subordinea guvernatorului BNR, dar conducerea Agentiei raspunde si raporteaza primului ministru", a spus Tataru.
In ceea ce priveste discutiile cu reprezentantii Bancii Mondiale, Dumitru Tataru a declarat ca, daca acestia vor adopta aceeasi atitudine, in maxim doua saptamani "voi propune premierului Radu Vasile sa ne adresam direct presedintelui Bancii Mondiale, James Wolfenson", a spus Tataru.
AVAB a varsat la bugetul statului 123,4 miliarde de lei
AVAB a varsat la bugetul de stat, incepand cu luna iulie pana in prezent, 123,4 miliarde de lei. Dumitru Tataru a declarat ca, in luna octombrie, de cand a fost numit la conducerea AVAB, Agentia a recuperat 36,2 miliarde de lei. AVAB a preluat de la Bancorex creante cu o valoare nominala totala de 27.081,5 miliarde de lei. Valoarea neta a acestor creante reprezinta 10.465 miliarde de lei, apartinand unui numar de 957 de debitori. "Dintre acestia, 609 se afla in litigiu, valoarea creantelor acestora fiind de 18.600 miliarde de lei, reprezentand 68,7% din total. In cazul a 348 de debitori, stingerea creantelor, insumand 3.481 miliarde de lei, se face prin diverse mijloace", a spus Tataru. El afirma ca, pana la finele anului, AVAB va prelua de al Banca Agricola, credite neperformante in valoare de 2.700 miliarde de lei, reprezentand 2.541 de dosare apartinand unui numar de 2.536 debitori. O analiza facuta de Agentie, pentru luna octombrie, arata ca Departamentul de prelucrare active, estimeaza incasari, pana la finele anului, de 16,4 miliarde de lei, de la un numar de 12 agenti economici. Suma totala pe care acestia o datoreaza AVAB este de peste 571 miliarde de lei. Pana in anul 2000, se estimeaza recuperarea a 74,2 miliarde de lei; pana in 2001-109,4 miliarde de lei; pana in 2002-192,2 miliarde de lei; pana in 2003-179,5 miliarde de lei. Prin incheierea conventiilor de esalonare pentru cei 12 creditori ai AVAB, se preconizeaza incasarea integrala a valorii nominale a creantei, ceea ce inseamna ca Ministerul Finantelor isi va recupera titlul de stat emis, in proportii considerabile. Valoarea neta aferenta titlurilor de stat emise pentru acoperirea valorii nominale a acestor creante de 571 miliarde de lei, este de 236 miliarde de lei. Cum incasarile AVAB din esalonari vor fi de minimum 571 miliarde de lei, gradul de acoperire a titlurilor de stat va fi de 242,2%.
Gabi MOROIANU 
A r h i v a
  Britney Spears este revelatia Premiilor MTV Europe    
  Totul pentru UE, totul pentru victorie    
  Regele Mihai si Regina Ana vor sa intampine anul 2000 in Tara Lor    
  Liderii UDMR sunt speriati ca nu vor mai putea canta imnul maghiar pe teritoriul Romaniei    
  Valeriu Bobutac are 15 zile pentru a forma Guvern de tehnocrati la Chisinau    
  Arkan se lanseaza in afaceri carbonifere    
  Moscova acuza Washingtonul ca acorda sprijin militar cecenilor    
  Cerveni mai taie panglica la un nou partid    
  Arafat respinge hartile lui Barak    
  Explozii in lant la Islamabad    
  Muresan ataca dur raportul DCG referitor la Insula Mare a Brailei    
  Muncitorii de la Petrotub Roman se joaca de-a blocarea drumurilor    
  CFR SA a semnat un contract de 9,2 milioane dolari cu un consortiu belgian    
  Studentii au sanse putine sa li se mareasca bursele    
  Finantele Publice din Constanta vand ilegal tigarile confiscate la licitatie    
  Americanii vor sa ne transforme maidanezii in cobai    
  Cultivarea tutunului aduce bani buni in buzunarele taranilor    
  AGVPS il acuza pe ministrul Mediului ca dezbina vanatorii    
  ARAI propune infiintarea unui Registru National al Agentilor Imobiliari    
  Tico, Cielo si Damas se vor scumpi cu 10-15% de la 1 ianuarie 2000    
 Top afisari / comentarii 
 Criminalul in serie Csampar va face 20 de ani de puscarie (458 afisari)
 Cultivarea tutunului aduce bani buni in buzunarele taranilor (215 afisari)
 Departamentul pentru Relatia cu Romanii de peste Hotare este o rusine (54 afisari)
 Bunurile revendicate de Zoia Ceausescu raman la stat (38 afisari)
 Valeriu Bobutac are 15 zile pentru a forma Guvern de tehnocrati la Chisinau (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01037 sec.