Ziua Logo
  Nr. 1637 de vineri, 12 noiembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
A innebunit PNTCD? Sau doar doi lideri de partid?
Sorin ROSCA-STANESCU 
Scoaterea de pe post a Gabrielei Vranceanu Firea, moderator al rubricii "Stirea zilei", a starnit un mare scandal. Nu pentru ca o realizatoare a fost data la o parte. Asemenea schimbari s-au mai petrecut si se vor mai petrece in televiziunea publica fara sa genereze proteste ale presei sau ale opiniei publice, oricat de celebre ar fi personalitatile dislocate. In cazul Gabrielei Vranceanu Firea s-a petrecut altceva.
Masura luata de sefii ei a fost de natura politica. Realizatoarea emisiunii a fost data la o parte nu din ratiuni interne ale redactiei ci la comanda. Iar comanda a venit din afara televiziunii. Plutonul de executie a fost alcatuit din doua persoane: Remus Opris, vicepresedinte PNTCD si purtator de cuvant al acestui partid, si Gabriel Tepelea, prim-vicepresedinte PNTCD si sef al Comisiei de cultura si mass-media din Camera Deputatilor. Se poate afirma, pana la proba contrarie, ca asa a hotarat PNTCD. Atat timp cat biroul de conducere al partidului nu se delimiteaza de cei doi fruntasi, concluzia nu poate fi alta decat aceea ca plutonul de executie a actionat pentru a aplica o sentinta data de partid. Are sau nu are dreptul PNTCD sa se amestece atat de brutal in treburile televiziunii publice? Iar daca cei doi politicieni au facut-o totusi, pe cont propriu, aveau ei acest drept? Cum poate fi taxata o asemenea actiune? Dar sefii Gabrielei Vranceanu Firea au procedat corect, dand curs unei asemenea presiuni politice?
Voi raspunde, incepand cu ultima intrebare. Este evident ca numai obedienta fata de reprezentantii puterii a determinat eliminarea ziaristei. Trebuie precizat ca acest lucru s-a petrecut in conditiile in care presedintele acestei institutii era plecat din Bucuresti. Dar si daca ar fi fost in blocul turn, Hadji Culea, nu ar fi avut nici o obligatie sa se conformeze dispozitiilor verbale sau chiar scrise ale lui Opris si Tepelea. Nici PNTCD nu-i poate da nici un fel de dispozitii lui sau oricui altcuiva din televiziune. Nici CDR nu poate face acest lucru. Si nici macar Coalitia. Cel mult Parlamentul. Si nici macar Parlamentul daca Hadji-Culea nu vrea. Parlamentul poate doar sa-i recomande acestuia sa faca un lucru si, la limita, sa-l demita.
Independenta editoriala este insa apanajul exclusiv al conducerii editoriale a televiziunii publice. Si asa este si normal. Altfel, Romania insasi s-ar afla in pericol. Forta televiziunii publice este uriasa. Ea nu poate ajunge la discretia unui grup de politicieni care isi imagineaza ca taie si spanzura atunci cand este vorba de libertatea de expresie si de corecta informare a politicienilor pe bani nu adusi cu punguta de la partid, ci chiar pe banii contribuabililor. Deci, decizia este pe cat de obedienta, pe cat de lasa, pe atat de gresita si de ticaloasa, atat in raport cu institutia televiziunii cat si in raport cu interesele vitale ale cetatenilor. Pericolul este imens pentru ca primul efect este inhibarea celorlalti realizatori si redactori din televiziune, iar efectul final ar putea fi transformarea acestei institutii in jucaria murdara a catorva politicieni sau a unui partid.
Prefer sa cred ca PNTCD nu a luat-o complet razna, ca partid, si ca avem de-a face doar cu excesele a doi fruntasi, inca nesanctionate. Dintre care unul este rau voitor iar cel de-al doilea indus in eroare. Adica, gaga. Judecati si dumneavoastra stimati cititori daca ceea ce s-a petrecut nu ne plaseaza, cumva, in planul fictiunii. Pentru pregatirea emisiunii respective redactia, si nu moderatoarea, a decis punerea fata in fata, la ora de varf, a unui ziarist de la un cotidian central si a unui fruntas PNTCD. Pe rand, redactia, iar nu Gabriela Vranceanu Firea, care nici macar nu are aceasta obligatie i-a contactat pe Constantin Dudu Ionescu, Radu Sarbu si Remus Opris. Ultimul a acceptat invitatia dar nu a mai venit. Fiindca nu il agreaza pe jurnalistul da la respectivul cotidian central. Complet independent de vointa realizatorului, emisiunea a debutat fara reprezentantul PNTCD. Si, fireste, acest fapt trebuia explicat telespectatorilor.
A fost momentul in care a innebunit Remus Opris, aflat intr-o vizita, acasa la actrita Ilinca Tomoroveanu. Si a innebunit in public. A facut o afirmatie extrem de grava. Ca stia ca "televiziunea este a noastra si voi demonstra aceasta". Si ca sa arate cine e el, a telefonat la unul dintre sefii de departamente din TVR, solicitand imperios darea afara a ziaristei. Tot din apartamentul actritei l-a sunat si pe deputatul Gabriel Tepelea, cerandu-i sa-si foloseasca autoritatea pe care o are in acelasi scop. Iar Tepelea, fara a pricepe mare lucru din toata tarasenia, s-a conformat.
Circul nu s-a terminat. Ziarista s-a adresat Parlamentului Romaniei. Litigiul va fi solutionat chiar de comisia de specialitate. Iar presedintele comisiei este nimeni altul decat Gabriel Tepelea. Dupa care, Gabrielei Vranceanu Firea nu ii va mai ramane sa se adreseze la Consiliul Europei. Sau la ONU. Sau la NATO. Sau la Consiliul Intergalactic. Sau sa se arunce, pur si simplu, in bratele PDSR, asteptand ca acest partid sa vina la putere.
Dar daca Remus Opris nu a innebunit iar Gabriel Tepelea nu este gaga? Daca cei doi s-au gandit sa-i faca vant Gabrielei Vranceanu Firea din simplul motiv ca aceasta obisnuieste sa-l insoteasca, in calitate de reporter, pe premierul Radu Vasile in vizitele oficiale ale acestuia? Si, dupa cum se stie, Opris si Tepelea se au la cutite cu Vasile. Daca aceasta este explicatia, atunci, nebunia se transforma in dementa. Chiar daca se incearca de zor dregerea busuiocului.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Alexandru Raducan acuza santajul PDSR (185 afisari)
 Contrabanda pe mana Politiei (112 afisari)
 A innebunit PNTCD? Sau doar doi lideri de partid? (66 afisari)
 Un basarabean a fost impuscat in cap (60 afisari)
 Legea caselor nationalizate merge greu in comisii (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 1.01159 sec.