In primele noua luni ale acestui an, Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) a inregistrat un numar mai mare de reclamatii, comparativ cu intreg anul 1998. Cele mai multe sesizari s-au referit la domeniul alimentar si la calitatea serviciilor prestate de unele regii, societati sau companii de interes national, cum ar fi RADET, RomTelecom sau CONEL, a afirmat, ieri, secretarul de stat al OPC, Eliade Mihailescu.
In urma controalelor efectuate in acest an la producatori si la serviciile vamale au fost identificate marfuri ce contravin prevederilor legale, in valoare de 352 de miliarde de lei. Tot in perioada ianuarie-septembrie, OPC a solutionat peste 15 mii de reclamatii.
La ora actuala, potrivit raportului de activitate al oficiului, cele mai multe produse contrafacute sau falsificate, existente pe piata, sunt: cafea solubila "Brassero" sau "Amigo", vegeta, otet alimentar, cacao, spirt sanitar, rom, vodca si brandy "Extra". Lipsa unor reglementari severe genereaza si numarul mare de reclamatii care sunt aduse la cunostinta OPC-ului. "O serie de legi si hotarari importante in domeniul protectiei consumatorului nu au fost, inca, discutate in Parlament". Reclamatiile legate de RomTelecom, au crescut si ele simtitor, in acest an, vizand, in special, modalitatea de facturare si timpul de remediere a defectiunilor.
"Din pacate, nu avem baza legala pentru a proteja consumatorul unor asemenea servicii. Contractul cadru si clauzele contractuale de la RomTelecom nu permit interventia OPC," a conchis Mihailescu.
Tocmai in acest sens, ieri, OPC si Inspectoratul General pentru Protectia Consumatorului, din Ungaria, au incheiat o Conventie de colaborare, cu scopul dezvoltarii unei piete a bunurilor si serviciilor, orientata in special catre consumatori. Astfel, prin prima intelegere de acest fel incheiata intre doua tari din sud-estul Europei, vor putea fi realizate schimburi de experienta, controale incrucisate in orasele de la granita, informari reciproce privind legislatia in domeniu, colaborari referitoare la sistemul de verificare a marfurilor la intrarea in tara, precum si schimburi rapide de informatii despre patrunderea in tara a produselor cu risc mare si imediat pentru sanatatea si securitatea consumatorilor, prin sistemul informational "TRAPEX". Conventia de colaborare va mai avea ca efect si armonizarea mai rapida a legislatiei cu reglementarile impuse de Uniunea Europeana in domeniul protectiei consumatorului.