Plenul Senatului a continuat, ieri, dezbaterile pe articole la Legea Lupu, cu reluarea votului la articolul unu, in urma unei hotarari a Biroului Permanent, de saptamana trecuta. Decizia Biroului a fost luata ca urmare a solicitarii reprezentantilor PDSR, care au semnalat faptul ca, la votarea primului articol al legii, 18 senatori figurau pe lista de vot electronic desi nu erau prezenti in sala. Tot ca urmare a deciziei conducerii Senatului, toate articolele proiectului de lege initiat de taranistul Vasile Lupu vor fi votate prin ridicare de mana si nu prin vot electronic. Senatorii au adoptat, cu 65 de voturi "pentru", 48 "impotriva" si patru "abtineri", articolul 1 al Legii Lupu si au stabilit ca si persoanele juridice vor beneficia de reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere. Sedinta de ieri a plenului a fost prezidata de Petre Roman, iar in banca reprezentantilor Executivului a stat, alaturi de initiatorul Vasile Lupu, ministrul Agriculturii, Ioan Muresan.
Pentru ca dezbaterile sa nu decurga chiar linistit si cursiv, senatorii s-au vazut confruntati cu un nou scandal, la articolul 7 al legii. Presedintele Comisiei juridice, Rasvan Dobrescu, i-a acuzat pe expertii Comisiei de agricultura de falsificarea raportului intocmit de Comsia juridica si cea pentru agricultura, pe motiv ca au introdus sintagma "in sole compacte" fara ca ea sa apara in momentul dezbaterilor din sedinta comisiilor. Asa cum este formulat in raport, articolul prevede retrocedarea "in sole compacte" a terenurilor agricole din administrarea societatilor comerciale catre persoanele care au stabilita calitatea de actionar. Vasile Lupu a afirmat ca acest articol intra in contradictie cu articolul, deja aprobat de plenul Senatului, care arata ca retrocedarea se face pe vechile amplasamente. Cum era de asteptat, senatorii au inceput sa vocifereze, sala fiind cuprinsa de agitatie. Starea de tensiune a fost accentuata si de faptul ca, luand cuvantul de la tribuna Senatului, presedintele PNL, Mircea Ionescu-Quintus, membru al Comisiei juridice, a spus ca a votat articolul sapte in formularea in care apare in raport la sedinta consacrata Legii Lupu, moment in care reprezentantii Opozitiei au inceput sa aplaude.
Senatorii Opozitiei au venit cu nenumarate amendamente la textul legii, care au fost respinse in marea lor majoritate de catre plen. Senatul a acceptat, in general, varianta propusa de comisiile de specialitate si doar cateva dintre amendamentele care au fost sustinute in plen de senatori. Plenul Senatului a "trecut cu bine" si de articolul care a dat de furca in comisiile de specialitate, acela al limitei de retrocedare. Astfel, senatorii au stabilit ca reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice prevazute la articolul 9 din Legea fondului funciar, pentru diferenta dintre suprafata de 10 hectare de familie si cea adusa in Coperativa Agricola de Productie, dar nu mai mult de 50 de hectare de proprietar deposedat, se face integral in localitatile in care exista suprafete de teren agricol. In cazul in care in localitatea respectiva nu exista suprafete de teren agricol pentru a satisface cererile integral, reconstituirea dreptului de proprietate se va face din suprafetele de teren agricol trecute in proprietatea privata a comunei, orasului sau a municipiului.
Senatorii au adoptat si un amendament formulat de Opozitie, anume al senatorului PDSR Ion Predescu, potrivit caruia reconstituirea dreptului de proprietate se va face pe vechile amplasamente, daca sunt libere si neatribuite legal altei persoane, in baza Legii fondului funciar. In varianta comisiilor de specialitate, se stipula ca reconstituirea dreptului de proprietate sa se faca pe vechile amplasamente, daca nu afecteaza drepturi legal dobandite in baza Legii fondului funciar sau schimburi de terenuri efectuate in conditiile legii.
In ceea ce priveste despagubirile, plenul Senatului a stabilit ca, in situatia in care nu se poate face reconstituirea dreptului de proprietate integral, se vor acorda plati pentru pentru diferenta de teren neretrocedat.