Ziua Logo
  Nr. 1617 de miercuri, 20 octombrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Limita de retrocedare a ramas 50 de hectare de proprietar Pedeseristul Predescu si-a strecurat un amendament
Sa fi umblat Trita Fanita la specialisti?
-- Legea Lupu a fost modificata pe sest de expertii Comisiei pentru agricultura a Senatului
Plenul Senatului a continuat, ieri, dezbaterile pe articole la Legea Lupu, cu reluarea votului la articolul unu, in urma unei hotarari a Biroului Permanent, de saptamana trecuta. Decizia Biroului a fost luata ca urmare a solicitarii reprezentantilor PDSR, care au semnalat faptul ca, la votarea primului articol al legii, 18 senatori figurau pe lista de vot electronic desi nu erau prezenti in sala. Tot ca urmare a deciziei conducerii Senatului, toate articolele proiectului de lege initiat de taranistul Vasile Lupu vor fi votate prin ridicare de mana si nu prin vot electronic. Senatorii au adoptat, cu 65 de voturi "pentru", 48 "impotriva" si patru "abtineri", articolul 1 al Legii Lupu si au stabilit ca si persoanele juridice vor beneficia de reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere. Sedinta de ieri a plenului a fost prezidata de Petre Roman, iar in banca reprezentantilor Executivului a stat, alaturi de initiatorul Vasile Lupu, ministrul Agriculturii, Ioan Muresan.
Pentru ca dezbaterile sa nu decurga chiar linistit si cursiv, senatorii s-au vazut confruntati cu un nou scandal, la articolul 7 al legii. Presedintele Comisiei juridice, Rasvan Dobrescu, i-a acuzat pe expertii Comisiei de agricultura de falsificarea raportului intocmit de Comsia juridica si cea pentru agricultura, pe motiv ca au introdus sintagma "in sole compacte" fara ca ea sa apara in momentul dezbaterilor din sedinta comisiilor. Asa cum este formulat in raport, articolul prevede retrocedarea "in sole compacte" a terenurilor agricole din administrarea societatilor comerciale catre persoanele care au stabilita calitatea de actionar. Vasile Lupu a afirmat ca acest articol intra in contradictie cu articolul, deja aprobat de plenul Senatului, care arata ca retrocedarea se face pe vechile amplasamente. Cum era de asteptat, senatorii au inceput sa vocifereze, sala fiind cuprinsa de agitatie. Starea de tensiune a fost accentuata si de faptul ca, luand cuvantul de la tribuna Senatului, presedintele PNL, Mircea Ionescu-Quintus, membru al Comisiei juridice, a spus ca a votat articolul sapte in formularea in care apare in raport la sedinta consacrata Legii Lupu, moment in care reprezentantii Opozitiei au inceput sa aplaude.
Senatorii Opozitiei au venit cu nenumarate amendamente la textul legii, care au fost respinse in marea lor majoritate de catre plen. Senatul a acceptat, in general, varianta propusa de comisiile de specialitate si doar cateva dintre amendamentele care au fost sustinute in plen de senatori. Plenul Senatului a "trecut cu bine" si de articolul care a dat de furca in comisiile de specialitate, acela al limitei de retrocedare. Astfel, senatorii au stabilit ca reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice prevazute la articolul 9 din Legea fondului funciar, pentru diferenta dintre suprafata de 10 hectare de familie si cea adusa in Coperativa Agricola de Productie, dar nu mai mult de 50 de hectare de proprietar deposedat, se face integral in localitatile in care exista suprafete de teren agricol. In cazul in care in localitatea respectiva nu exista suprafete de teren agricol pentru a satisface cererile integral, reconstituirea dreptului de proprietate se va face din suprafetele de teren agricol trecute in proprietatea privata a comunei, orasului sau a municipiului.
Senatorii au adoptat si un amendament formulat de Opozitie, anume al senatorului PDSR Ion Predescu, potrivit caruia reconstituirea dreptului de proprietate se va face pe vechile amplasamente, daca sunt libere si neatribuite legal altei persoane, in baza Legii fondului funciar. In varianta comisiilor de specialitate, se stipula ca reconstituirea dreptului de proprietate sa se faca pe vechile amplasamente, daca nu afecteaza drepturi legal dobandite in baza Legii fondului funciar sau schimburi de terenuri efectuate in conditiile legii.
In ceea ce priveste despagubirile, plenul Senatului a stabilit ca, in situatia in care nu se poate face reconstituirea dreptului de proprietate integral, se vor acorda plati pentru pentru diferenta de teren neretrocedat.
Oana SIMA 
A r h i v a
  Noua deputati vor investiga de ce ploile torentiale produc dezechilibre ecologice    
  Germania vrea ca drepturile minoritatilor sa fie garantate de Constitutii    
  Camera a dat gata Legea fierului vechi    
  Pedeseristii il ataca pe Emil Constantinescu via Dorin Marian    
  Premierul elen l-a asigurat pe Radu Vasile de sprijinul Greciei pentru integrarea Romaniei in UE    
  OSCE se preocupa de soarta minoritatilor    
  Robert Ray este noul procuror independent al SUA    
  G-8 s-a intrunit la Moscova pentru a dezbate terorismul si spalarile de bani    
  Rusii sunt decisi sa foloseasca arma nucleara in cazul unui atac    
  Senatorul Jesse Helms catre presedintele francez: "Daca lui Chirac nu-i place, "c'est la vie""    
  Statele Unite vor cere la summitul OSCE retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Basarabiei    
  Forta de Pace din Timor continua sa gaseasca civili masacrati    
  Piata alimentara e plina de "otravuri",iar companiile statului ne fura cum vor    
  Andrei Marga da studentilor casele de cultura inapoi    
  Romania si Bulgaria se santajeaza reciproc: noi cu podul, ei cu kilovatul    
  Primarul din Piatra Neamt cauta mercenari pentru a civiliza tiganii    
  PF Teoctist si-a dat binecuvantarea pentru construirea unei biserici in Maroc    
  Sanctitatea Sa Bartolomeu I si Preafericitul Teoctist vor sfinti biserica din campusul Politehnicii Bucuresti    
 Top afisari / comentarii 
 Primarul PD din Rucar contesta abuziv titlul de proprietate al unui fost detinut politic (228 afisari)
 Amenintare cu bomba la Liceul "Dimitrie Motoc" (109 afisari)
 "Lista speranTei" a fost aprobata (65 afisari)
 Rocar ramane in Berceni (28 afisari)
 Mircea Petescu va vorbi doar in fata instantei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00951 sec.