Ziua Logo
  Nr. 1617 de miercuri, 20 octombrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Sub "imunitatea" politica, Dumitru Ghica face legea dupa bunul plac Politia si justitia au intrat intr-un cerc vicios
Primarul PD din Rucar contesta abuziv titlul de proprietate al unui fost detinut politic
-- Localnicii se tem de mafia locala instaurata de primar * Dumitru Ghica a fost cercetat in urma cu 20 de ani pentru ca a violat o fata de la internat
"In aceasta zona de interes turistic deosebit, primarul Ghica Dumitru, membru PD, aplica propria-i lege", afirma intr-un memoriu adresat presedintelui Senatului Romaniei, Petre Roman, colonelul magistrat in rezerva si fost detinut politic Nicolae Ghica, referindu-se la nelegiuirile primarului din Rucar, judetul Arges. Problema acestuia tine de aplicarea Legii fondului funciar, caz, de altfel, deloc singular. Pana in momentul in care am ajuns in zona, nu am realizat, insa, cine este primarul de Rucar si ce-a facut el in ultimii cinci ani. Daca nu chiar sase, de cand trage toate fraiele vestitei comune. Odata ce intri in miezul problemei, povestile auzite din gura oamenilor locului par desprinse dintr-un veritabil thriller care le otraveste zilele. Cand povestile sunt insotite si de maldare de acte sau de marturii care pot fi sustinute oricand in fata instantelor, realitatea se arata a fi cu atat mai murdara.
Rucar-Bran seamana cu o mica Elvetie. In splendoarea acestor peisaje, locuitorii Rucarului, zona necolectivizata vreodata, traiesc de cativa ani intr-un veritabil cosmar. Primarul Rucarului, fost pedagog cercetat in urma cu 20 de ani pentru ca a violat o eleva de internat, taie si spanzura dupa cum il duce capul sub deviza partidului din care face parte, poleindu-si matrapazlacurile cu "imunitatea" Partidului Democrat. Putini sunt cei care nu au intrat in conflict cu primarul Dumitru Ghica, zis si Flocea, pentru ca majoritatea localnicilor isi poarta destinele sub blestemul pamantului. Multi dintre ei, desi dovedesc cu acte care si cat le este pamantul, nu au primit nici pana astazi titluri de proprietate, iar cei care-au primit cate ceva se lupta si acum pentru restul care li se cuvine.
Din categoria acestora din urma face parte si fostul magistrat Ghica. Conflictul lui Nicolae Ghica cu autoritatea locala care, intamplator, poarta acelasi nume cu fostul magistrat, a devenit in ultimii doi ani din ce in ce mai incalcit, din cauza primarului Dumitru Ghica.
Nicolae Ghica avea dreptul la 17.500 mp de teren. A primit in 1993, cu titlu de proprietate, doar 4250 mp, suprafata aflata pe amplasamentul unei foste organizari de santier al RENEL pe care existau cateva constructii. Acestea din urma i-au fost atribuite prin procesul-verbal nr. 5217 din 3 octombrie 1995, semnat atat de conducerea RENEL (F.E. Curtea de Arges), cat si de HIDROCONSTRUCTIA SA. Culmea, in data de 14.05.1999, primarul Ghica organizeaza o licitatie ilegala pentru atribuirea acestui teren cu toate ca nu avea acordul Prefecturii. La interventia lui Vlad Rosca, seful Administratiei Publice din cadrul Guvernului Romaniei, licitatia este anulata. In acest caz, cu toate ca pana la acea ora primarul recunoscuse in toate actele legate de cauza titlul si calitatea de proprietar al terenului (n.n. - spre exemplificare, in adresa nr. 976 din 26 aprilie '95, insusi primarul mentioneaza ca pentru suprafata de 4250 mp, "primaria comunei Rucar isi declina dreptul de proprietate in favoarea lui Nicolae Ghica pe care il consideram proprietarul terenului"), actualmente a pornit un atac concertat, cerand instantei din Campulung Muscel sa anuleze titlul de proprietate al lui Nicolae Ghica pe motiv ca ar fi fost eliberat doar pe semnatura prefectului de Arges, V. Nitu, cu toate ca a existat o intreaga comisie care a validat acest act. In cursa de "demolare", primarul Ghica arunca la inaintare un fals, sustinand ca semnatarii procesului-verbal, respectiv Hidroconstructia SA si F.E. Curtea de Arges au revenit asupra deciziei lor de a ceda fara plata constructiile in cauza aflate pe proprietate. Dar nici una dintre parti nu a confirmat declaratia primarului. In adresa nr. 3268 din 8 septembrie '99, SC Hidroconstructia SA raspunde proprietarului Nicolae Ghica: "(...) nu am anulat unilateral protocolul din 3.10.95 si nu am fost contactati de nimeni in vreo ancheta legata de proprietate".
Conflictul s-a transformat intr-un razboi al nervilor, tociti prin judecatorii. Puterea primarului Ghica slabeste orice actiune, oricat ar fi ea de bine motivata.
Cu toate ca Parchetul Campulung Muscel a "colectat" zece plangeri penale ale localnicilor impotriva primarului Ghica, prim-procurorul Anghelescu sustine nonsalant ca acestea au primit solutia de neincepere a urmaririi penale. Chiar si Politia din Campulung Muscel, "pastorita" de Dan Fatuloiu, institutie unde se afla la data de 25 mai '99 dosarul nr. 1342/99 privind abuzul in serviciu savarsit de acesta, pare a fi intrat in "carantina", iar tergiversarea face parte din tratament.
Primarul Rucarului este, deocamdata, un om linistit - pentru ca nu-l clinteste nimeni - si bogat, dovada stand cele doua corpuri de casa, masive, pe ulita de vizavi de benzinaria Rucar (vezi foto). Proprietarul Nicolae Ghica se lupta cu morile de vant. Justitia este singura care-i poate apara dreptul la proprietate. Primarul Ghica-PD de la Rucar nu este un subiect consumat. Veti afla foarte curand care este metoda prin care el i-a adus in pragul disperarii pe veteranii de razboi si chiar pe una din verisoarele sale, care este pretul pamantului si ce legatura exista intre acesta si mahmudelele rucareselor.
Adina ANGHELESCU Eduard PASCU 
 Afisari: 228  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  A inceput Forumul Presei Romane de Pretutindeni    
  Presedintele l-a decorat pe David Funderburk cu "Steaua Romaniei"    
  Colectia revistei din exil "Dialog" a fost donata Bibliotecii Centrale Universitare    
  Razboi de strada la "Terasa Sidney"    
  Caldura saracilor va fi subventionata    
  Bucurestenii mai au de dardait in apartamente    
  Ion Iliescu ar trebui insfacat si facut coleg de celula cu Miron Cozma    
  Afirmatia indecenta a unui academician    
  Ministerul de Interne violeaza Conventia Internationala a Drepturilor Omului    
  Comunicat    
  Clubul Roman de Presa protesteaza impotriva legiferarii profesiei de ziarist fara consultarea vreunei asociatii profesionale a ziaristilor    
  Quintus este impotriva initiativei MI, dar a semnat un proiect de lege a presei    
  IPJ Alba isi anunta raziile "inopinate" la radio    
  Remus Opris nu crede ca este necesara sporirea pedepselor pentru delicte de presa    
 Top afisari / comentarii 
 Primarul PD din Rucar contesta abuziv titlul de proprietate al unui fost detinut politic (228 afisari)
 Amenintare cu bomba la Liceul "Dimitrie Motoc" (109 afisari)
 "Lista speranTei" a fost aprobata (65 afisari)
 Rocar ramane in Berceni (28 afisari)
 Mircea Petescu va vorbi doar in fata instantei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01016 sec.