Ziua Logo
  Nr. 1617 de miercuri, 20 octombrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Presedintele l-a decorat pe David Funderburk cu "Steaua Romaniei"
-- Fostul ambasador american la Bucuresti a declarat ca revenirea la putere a fostilor comunisti ar distruge sansele de integrare a Romaniei in structurile euro-atlantice
Presedintele Emil Constantinescu i-a conferit, ieri, lui David Funderburk, fost ambasador al SUA la Bucuresti in timpul administratiei Reagan, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Comandor. Potrivit decretului semnat de seful statului, inalta distinctie a fost conferita pentru "perceperea si intelegerea situatiei din Romania aflata sub dictatura comunista" si pentru "sprijinul permanent pe care l-a dat Romaniei si procesului de democratizare reala din tara, atat prin luari de pozitie oficiale, in cadrul Congresului SUA, cat si prin mass-media, dovedindu-se un mare, adevarat si constant prieten al Romaniei".
Emil Constantinescu a aratat, in alocutiunea sa, ca David Funderburk si-a dat demisia "ca urmare a unei viziuni diferite a Washingtonului fata de Bucuresti", mentionand ca fostul diplomat american a cautat sa inteleaga realitatea din Romania in ciuda piedicilor puse de autoritatile comuniste.
La randul sau, David Funderburk a afirmat, in discursul sau, ca "Romania a suferit mai mult decat orice alta tara est-europeana in timpul comunismului", apreciind ca "intregul popor roman ar merita un monument al victimelor" acestui sistem. Funderburk a apreciat, in acest context, ca "revenirea la putere a unor fosti lideri comunisti si securisti ar distruge sansele Romaniei de a adera la NATO si de a se alatura din nou natiunilor occidentale de care apartine". Revenirea la vechiul sistem ar fi "o mare tragedie", a afirmat Funderburk aratand ca, in opinia sa, presedintele Constantinescu este "singura optiune rationala" pentru viitorul Romaniei.
David Funderburk a ocupat functia de ambasador al SUA la Bucuresti intre 1981-1985, in timpul administratiei Reagan. El s-a facut remarcat, ulterior, prin luarile de pozitie ferme in favoarea Romaniei, inclusiv in ceea ce priveste candidatura Bucurestiului la NATO. In iulie 1996, David Funderburk s-a impotrivit, in cadrul dezbaterilor din Camera Reprezentantilor a Congresului SUA, acordarii Clauzei natiunii celei mai favorizate pe baze permanente pentru Romania. Invitat special al presedintelui la decorarea lui Funderburk a fost Cornel Dumitrescu, co-editorul saptamanalului de limba romana care apare la New York, "Lumea Libera".
(Mediafax) 
A r h i v a
  A inceput Forumul Presei Romane de Pretutindeni    
  Colectia revistei din exil "Dialog" a fost donata Bibliotecii Centrale Universitare    
  Razboi de strada la "Terasa Sidney"    
  Caldura saracilor va fi subventionata    
  Bucurestenii mai au de dardait in apartamente    
  Ion Iliescu ar trebui insfacat si facut coleg de celula cu Miron Cozma    
  Primarul PD din Rucar contesta abuziv titlul de proprietate al unui fost detinut politic    
  Afirmatia indecenta a unui academician    
  Ministerul de Interne violeaza Conventia Internationala a Drepturilor Omului    
  Comunicat    
  Clubul Roman de Presa protesteaza impotriva legiferarii profesiei de ziarist fara consultarea vreunei asociatii profesionale a ziaristilor    
  Quintus este impotriva initiativei MI, dar a semnat un proiect de lege a presei    
  IPJ Alba isi anunta raziile "inopinate" la radio    
  Remus Opris nu crede ca este necesara sporirea pedepselor pentru delicte de presa    
 Top afisari / comentarii 
 Primarul PD din Rucar contesta abuziv titlul de proprietate al unui fost detinut politic (228 afisari)
 Amenintare cu bomba la Liceul "Dimitrie Motoc" (109 afisari)
 "Lista speranTei" a fost aprobata (65 afisari)
 Rocar ramane in Berceni (28 afisari)
 Mircea Petescu va vorbi doar in fata instantei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01354 sec.