Ziua Logo
  Nr. 1517 de miercuri, 23 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Finalul previzibil al unei escrocherii comise fara perdea, la lumina zilei Urmeaza sa cada si alte capete in afacerea "Cicoarea"
Prefectul PD de Brasov, Ioan Opris, a fost arestat pentru 30 de zile
-- Alaturi de el a fost arestat si complicele sau, Mircea Gherghe, fostul director al Fabricii de Zahar BOD * Acuzatiile: abuz in serviciu, fals intelectual si instigare la fals intelectual, pentru ipotecarea frauduloasa, in folosul unor SRL-uri, a activelor fabricii de stat, in schimbul unor credite care nu au mai fost returnate bancilor
Procurorii Sectiei Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica, din cadrul Parchetului CSJ, coordonati de magistratul George Balan, au dispus ieri arestarea pentru 30 de zile a prefectului PD de Brasov, Ioan Nicolae Opris, si a complicelui acestuia, Mircea Gherghe, fostul director general al Fabricii de Zahar Bod. Prima arestare a unui prefect din Romania confirma dezvaluirile ziarului ZIUA de saptamana trecuta, care au demonstrat escrocheriile comise la Fabrica de Zahar Bod, pana la privatizarea ei, in decembrie 1998. Dupa ce ieri a fost audiat timp de mai multe ore, prefectul Opris a fost arestat sub acuzatia de abuz in serviciu, fals intelectual si instigare la fals intelectual, constand in aceea ca, pe perioada cat a fost membru in AGA Fabricii de Zahar, a emis doua procuri prin care l-a imputernicit pe directorul de la Bod, Mircea Gherghe, sa ipotecheze Sectia Cicoarea a fabricii la Banca Internationala a Religiilor si la BANCROEX, pentru ca o serie de SRL-uri (Edicart, Euro Metal Production, Comprod, Duplex '91 etc) sa obtina insemnate imprumuturi bancare. Aceste SRL-uri sunt patronate de sotii Luminita si Petrica Hogea, amicii prefectului si finii de cununie a deputatului PD Vasile Bran. Respectivele firme private au obtinut de la cele doua banci credite de 8,4 miliarde lei, pe care nu le-au mai returnat, lasand bancile sa ceara aplicarea sechestrului pe Sectia Cicoarea a fabricii de stat. Alta acuzatie priveste falsul intelectual pus in sarcina prefectului, prin emiterea sub semnatura a unei asa-zise hotarari AGA, care ar fi aprobat ipotecarea Sectiei Cicoarea in favoarea SRL-urilor-capusa. Ioan Nicolae Opris l-a chemat la el si l-a pus pe directorul Mircea Gherghe sa completeze falsul proces verbal al sedintei AGA, drept pentru care a fost invinuit de instigare la fals intelectual.
Escrocheria de la Fabrica de Zahar Bod a tinut pana in momentul in care FPS a vandut activul investitorului local SC DARCOM SRL, fara sa stie ca acesta era ipotecat de cinci ori la BIR si BANCOREX. In cele din urma, Judecatoria Brasov a reglementat situatia, dispunand, cum era si firesc, micsorarea pretului Fabricii de Zahar, cumparata de SC DARCOM SRL, cu 11,2 miliarde lei, cat reprezenta valoarea Sectiei Cicoarea, ipotecata banditeste, fara stiinta FPS-ului. Pentru "vina" de a sesiza organele de urmarire penala despre escrocheria de la Bod, actionarii SC DARCOM SRL au fost tinta unui tir sustinut de calomnii in presa locala din Brasov, dirijat din umbra de cei care aveau interesul ca afacerea sa nu "transpire". In urmatoarele zile, procurorii CSJ, il vor mai audia pe deputatul PD Vasile Bran, in calitate de martor, deoarece s-a depistat ca acesta a aparut la una din sedintele AGA ale Fabricii de Zahar, unde s-a discutat punerea la dispozitia SRL-urilor lui Petrica Hogea a activului Cicoarea, printr-o asa-zisa asociere in participatiune, total catastrofala pentru unitatea de stat. Finul Petrica Hogea urmeaza sa fie cercetat si el si foarte probabil incriminat pentru folosirea ilegala a creditelor obtinute de la banci, carora le-a schimbat destinatia. Sunt indicii ca o parte din aceste sume au ajuns sub forme, de data asta legale, la unele societati ale unor demnitari PD din judet.
Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 160  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Omul e pe punctul sa fabrice viata    
  Madeleine Albright ne-a asigurat ca meritam un rol conducator in Balcani    
  Greselile judecatorilor sunt suportate de contribuabili    
  PD propune un alt prefect pentru Brasov    
  AGIP merita laude, nu acuzatii rau-voitoare    
  Oamenii de afaceri romani cer ridicarea embargoului impus Iugoslaviei    
  Parlamentarii raspund la intrebarea: Se impune ridicarea de catre Romania a embargoului impotriva Iugoslaviei?    
  Annan completeaza echipa ONU pentru administratia kosovara    
  Doi militari britanici din KFOR au fost ucisi intr-o operatiune de deminare    
  In Kosovo exista 800 de zone minate    
  Summitul Pactului de Stabilitate in Balcani se amana    
  Refugiatii au parasit masiv taberele de la Kukes    
  UCK cere sarbilor fugari sa revina in Kosovo    
  Clinton a vizitat refugiatii albanezi kosovari din Macedonia    
  Militarii sarbi asteapta semnalul lui Michael Jackson pentru a reveni in Kosovo    
  Prizonierii detinuti de UCK la Prizren au fost transferati intr-o manastire sub protectia KFOR    
  Presedintele Constantinescu sustine, azi, in fata Parlamentului Strategia de Securitate Nationala a Romaniei    
  Programul de restructurare si modernizare a Armatei va fi aplicat de anul viitor    
  Romania are doar 5 sau 6 MiG 29 compatibile cu cerintele NATO    
  Armata va incorpora doar barbatii care indeplinesc anumite bareme    
  Banii din afacerea "Sunoil" s-au scurs printr-o retea de firme fantoma    
  Cheia contrabandei cu cafea din zona Romaniei    
 Top afisari / comentarii 
 Prefectul PD de Brasov, Ioan Opris, a fost arestat pentru 30 de zile (160 afisari)
 Banii din afacerea "Sunoil" s-au scurs printr-o retea de firme fantoma (145 afisari)
 Stefan Pistol a devenit presedinte al Curtii Militare de Apel (49 afisari)
 Cristina Costea a calcat pe bec (46 afisari)
 Eclipsa va poate orbi daca va cumparati ochelari de la bisnitari (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01588 sec.