Ziua Logo
  Nr. 1511 de marti, 15 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Emil Constantinescu a reusit sa detensioneze un pic situatia Seful statului a deblocat negocierile
Greva Educatiei continua in paralel cu negocierile de la Palatul Victoria
Greva profesorilor a continuat si ieri, ca urmare a deciziei liderilor sindicali din teritoriu de neacceptare a proiectului de acord propus de Guvern. Protestul lor este declansat intr-o perioada plina pentru invatamant - examen de capacitate, admitere in liceu si scoli profesionale, bacalaureat, licenta, sesiune universitara. Temerile privind implicatiile profunde asupra scolarilor sau a proaspetilor absolventi de gimanziu sunt spulberate in cea mai mare parte de reprezentantii Ministerului Educatiei. Pana acum exista putine semnale negative care sa sustina ideea ca nu s-au eliberat adeverinte celor declarati promovati la capacitate ori n-au primit cereri de inscriere pentru liceu si pentru examenul de bacalaureat. Reprezentantii Ministerului sustin totodata ca pana acum au fost rezolvate si contestatiile depuse la capacitate, 15 iunie fiind termenul limita de afisare a rezultatelor finale. Liderii sindicali au declarat insa in nenumarate randuri ca au semnale din teritoriu care certifica faptul ca profesorii vor boicota desfasurarea examenelor scolare si universitare si in special a celor de bacalaureat, pentru care inscrierile au inceput ieri.
In majoritatea unitatilor de invatamant din Capitala, inscrierile pentru admiterea in liceu si scoala profesionala se desfasoara normal, dar cele pentru bacalaureat au fost blocate, mai mult de jumatate dintre elevii bucuresteni ai claselor a Xll-a avand situatia la invatatura neincheiata.
Greva profesorilor a continuat si ieri cu refuzul categoric al cadrelor didactice de a intra la ore. Ieri, in jurul orei 12.00 presedintele Emil Constantinescu i-a primit pe liderii celor patru federatii sindicale organizatoare ale grevei generale din invatamant declansate luni, 7 iunie a.c. Dupa esecul negocierilor cu Executivul, profesorii au facut apel la sprijinul presedintelui pentru medierea conflictului. Potrivit declaratiilor reprezentantilor dascalilor, in cadrul intalnirii s-a convenit reluarea negocierilor cu reprezentantii Guvernului, fara insa sa renunte insa la greva generala, pana cand cererile lor nu vor fi satisfacute.
Marius Nistor, reprezentant al Federatiei Educatiei Nationale a salutat interventia presedintelui Constantinescu sustinand ca "negocierile au fost deblocate."
Acordul semnat cu reprezentantii Guvernului in toamna anului trecut, a carui nerespectare a determinat declansarea grevei generale, prevede: abordarea invatamantului ca prioritate in bugetul 1999; acordarea sporului de izolare recalculat de catre Ministerul Educatiei incepand cu 1 decembrie 1998; autorizarea unitatilor de invatamant sa aplice Legea 154/1998 pe baza resurselor bugetare si extra-bugetare de care dispun; acordarea celui de-al 13-lea salariu in ianuarie 1999; angajarea procedurii legale de modificare a salariilor personalului tehnic, administrativ si didactic auxiliar din invatamant de catre MEN; sa se aplice Legea 154/1998 de la 1 decembrie 1998 cu plati efective, in decembrie 1998; reesalonarile pentru personalul din invatamant care nu a beneficiat de aplicarea legii in perioada iulie-noiembrie 1998 se platesc in aprilie si mai 1999, in doua transe; aplicarea integrala a Legii 128/1997 incepand cu 1 ianuarie 1999.
Astazi, reprezentantii celor patru federatii sindicale se reintalnesc cu premierul Radu Vasile si ministrul de Finante, Decebal Traian Remes, pentru a rediscuta pe marginea revendicarilor sustinute de profesori.
Prof. Constantinescu si Prof. Vasile s-au consultat prin telefon
In cadrul medierii, initiate la cererea ministrului Educatiei, Andrei Marga, si a sindicatelor din invatamant, a fost nevoie si de o convorbire telefonica intre presedintele Constantinescu si premierul Radu Vasile. La finalul acesteia s-a reusit, dupa cum au declarat reprezentantii sindicatelor, "iesirea din punctul mort" al conflictului. Acestea au fost singurele amanunte oferite presei. Marga nu a facut precizari suplimentare, el remarcand doar apelul presedintelui Constantinescu lansat corpului profesoral ca examenele din aceasta perioada, admiterea in liceu si bacalaureatul, sa se desfasoare la termenele dinainte stabilite. In schimb, ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes, prezent la reuniune pe intreg parcursul ei, a evitat sa faca vreo declaratie.
(Mihaela JITEA) Gabriel HIZO 
A r h i v a
  Cruciada tinerilor    
  Democratul Trita Fanita a sarit la gatul taranistilor    
  Opris il acuza pe Iliescu ca a patronat mineriada din 13-15 iunie 1990    
  Inlocuirea ministrilor Herlea si Marga nu s-a discutat nici la Guvern si nici in PNTCD    
  Liderii Coalitiei incearca astazi o intelegere la legea padurilor si pamantului    
  Seful Executivului solicita dezbaterea urgenta a 21 de legi    
  Taranistii ii dau mana libera lui Radu Vasile la legile proprietatii    
  Fostul taranist Valentin Ionescu s-a inscris in UFD    
  CNEAA a dat unda verde pentru 23 de noi specializari    
  Astazi este ultima zi de plata pe trimestrul doi a impozitului pe cladiri    
  Programul SESAM are 41de proiecte sociale si este operational in 29 de judete    
  Aeroportul Timisoara a pierdut 300.000 de dolari din cauza razboiului din Iugoslavia    
  Romania este in topul exportatorilor de femei in Turcia    
  Uniunea Europeana stabileste maine cat de multa dioxina putem inghiti    
  Publirom a lansat "Ghidul Litoralului 1999"    
  Batranii din azile "mananca" de 11.850 de lei pe zi    
  Blocajul medicamentelor compensate risca sa se declanseze din nou    
  Firmele agreate de primarie vor fi verificate trimestrial    
  CFR Marfa este dispusa sa accepte si plata in produse    
  CEC vrea sa reia acordarea de credite pentru locuinte    
  Ungaria si Romania negociaza un Razboi Agricol rezonabil    
  Pentru perioada 2000-2001 CFR are noi destinatii in Italia, Spania si Portugalia    
  Zimbrul SA Suceava concediaza peste 400 de angajati    
     
  Administratia Strazilor va avea un nou sediu    
  Sala Polivalenta va trece si ea in ograda administratiei locale    
 Top afisari / comentarii 
 MUNPOSAN 94 - un pilon in asistenta medicala particulara (118 afisari)
 Arhivele Securitatii au refulat (61 afisari)
 Uniunea Europeana stabileste maine cat de multa dioxina putem inghiti (48 afisari)
 Batranii din azile "mananca" de 11.850 de lei pe zi (34 afisari)
 La Piatra Arsa, Mihai Casandrescu a fost retrogradat administrator (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02575 sec.