Greva profesorilor a continuat si ieri, ca urmare a deciziei liderilor sindicali din teritoriu de neacceptare a proiectului de acord propus de Guvern. Protestul lor este declansat intr-o perioada plina pentru invatamant - examen de capacitate, admitere in liceu si scoli profesionale, bacalaureat, licenta, sesiune universitara. Temerile privind implicatiile profunde asupra scolarilor sau a proaspetilor absolventi de gimanziu sunt spulberate in cea mai mare parte de reprezentantii Ministerului Educatiei. Pana acum exista putine semnale negative care sa sustina ideea ca nu s-au eliberat adeverinte celor declarati promovati la capacitate ori n-au primit cereri de inscriere pentru liceu si pentru examenul de bacalaureat. Reprezentantii Ministerului sustin totodata ca pana acum au fost rezolvate si contestatiile depuse la capacitate, 15 iunie fiind termenul limita de afisare a rezultatelor finale. Liderii sindicali au declarat insa in nenumarate randuri ca au semnale din teritoriu care certifica faptul ca profesorii vor boicota desfasurarea examenelor scolare si universitare si in special a celor de bacalaureat, pentru care inscrierile au inceput ieri.
In majoritatea unitatilor de invatamant din Capitala, inscrierile pentru admiterea in liceu si scoala profesionala se desfasoara normal, dar cele pentru bacalaureat au fost blocate, mai mult de jumatate dintre elevii bucuresteni ai claselor a Xll-a avand situatia la invatatura neincheiata.
Greva profesorilor a continuat si ieri cu refuzul categoric al cadrelor didactice de a intra la ore. Ieri, in jurul orei 12.00 presedintele Emil Constantinescu i-a primit pe liderii celor patru federatii sindicale organizatoare ale grevei generale din invatamant declansate luni, 7 iunie a.c. Dupa esecul negocierilor cu Executivul, profesorii au facut apel la sprijinul presedintelui pentru medierea conflictului. Potrivit declaratiilor reprezentantilor dascalilor, in cadrul intalnirii s-a convenit reluarea negocierilor cu reprezentantii Guvernului, fara insa sa renunte insa la greva generala, pana cand cererile lor nu vor fi satisfacute.
Marius Nistor, reprezentant al Federatiei Educatiei Nationale a salutat interventia presedintelui Constantinescu sustinand ca "negocierile au fost deblocate."
Acordul semnat cu reprezentantii Guvernului in toamna anului trecut, a carui nerespectare a determinat declansarea grevei generale, prevede: abordarea invatamantului ca prioritate in bugetul 1999; acordarea sporului de izolare recalculat de catre Ministerul Educatiei incepand cu 1 decembrie 1998; autorizarea unitatilor de invatamant sa aplice Legea 154/1998 pe baza resurselor bugetare si extra-bugetare de care dispun; acordarea celui de-al 13-lea salariu in ianuarie 1999; angajarea procedurii legale de modificare a salariilor personalului tehnic, administrativ si didactic auxiliar din invatamant de catre MEN; sa se aplice Legea 154/1998 de la 1 decembrie 1998 cu plati efective, in decembrie 1998; reesalonarile pentru personalul din invatamant care nu a beneficiat de aplicarea legii in perioada iulie-noiembrie 1998 se platesc in aprilie si mai 1999, in doua transe; aplicarea integrala a Legii 128/1997 incepand cu 1 ianuarie 1999.
Astazi, reprezentantii celor patru federatii sindicale se reintalnesc cu premierul Radu Vasile si ministrul de Finante, Decebal Traian Remes, pentru a rediscuta pe marginea revendicarilor sustinute de profesori.
Prof. Constantinescu si Prof. Vasile s-au consultat prin telefon
In cadrul medierii, initiate la cererea ministrului Educatiei, Andrei Marga, si a sindicatelor din invatamant, a fost nevoie si de o convorbire telefonica intre presedintele Constantinescu si premierul Radu Vasile. La finalul acesteia s-a reusit, dupa cum au declarat reprezentantii sindicatelor, "iesirea din punctul mort" al conflictului. Acestea au fost singurele amanunte oferite presei. Marga nu a facut precizari suplimentare, el remarcand doar apelul presedintelui Constantinescu lansat corpului profesoral ca examenele din aceasta perioada, admiterea in liceu si bacalaureatul, sa se desfasoare la termenele dinainte stabilite. In schimb, ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes, prezent la reuniune pe intreg parcursul ei, a evitat sa faca vreo declaratie.