Ziua Logo
  Nr. 1511 de marti, 15 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Liderul Uniunii Fortelor de Dreapta, Adrian Iorgulescu, aduce in atentia opiniei publice rolul tinerilor in politica Guvernele post-decembriste si-au dovedit ineficienta Sansa avansarii politice se rezuma doar la obedienta fata de seniori Este nevoie de conducatori dinamici, fermi si integri
Cruciada tinerilor
Presedintele UFD, Adrian Iorgulescu, face o radiografie a pozitiei tinerilor in viata politica romaneasca pornind de la realitatea ca in '90 ca si in '89 ei au fost aceia care au spus un "nu" hotarat comunismului. Marginalizati de seniorii politici, tinerii care s-au inscris in partide, sunt folositi, in cele mai multe cazuri, ca o masa de manevra in scopuri electorale. Iorgulescu avanseaza ideea potrivit careia valorile apreciate de tineri sunt acelea promovate de curentul politic de dreapta.
Aspiratiile generatiei '90 s-au transformat in dezamagire
In majoritatea lor, mortii Revolutiei romane au fost tineri. Tot tinerii au fost in 1990 "sufletul" manifestatiei prelungite din Piata Universitatii. Dupa decenii de barbarie totala totalitara, primii "golanii" au spus "NU" in fata unei perioade, unei ideologii, unei societati, unui sistem : comunismul. Au identificat dusmanul, dar nu au reusit sa-l rapuna. In ansamblul ei, populatia nu era inca pregatita sa-i inteleaga si sa-i urmeze, pe cei de partea carora se afla adevarul. Ca atare, aspiratiile "generatiei '90" s-au transformat rapid in dezamagire, in frustare, in refuzul participarii civice si mai ales politice. Doua sondaje de opinie relativ recente, efectuate pe esantioane de tineri, indica faptul ingrijorator, ca 90% din ei se simt neintelesi de societate, ca 70% au o parere proasta despre clasa politica si ca peste 50% s-au gandit la emigrare, sau sunt tentati sa plece in strainatate.
Dificultatile tranzitiei au lovit in egala masura pe toata lumea. Categoria de varsta de 16 - 30 de ani a primit insa greutatile si le-a simtit cu mai multa acuitate si violenta. Obstacolele naturale (de comunicare, de optica, de situare), ambiguitatile si confuziile inerente si definitorii pentru statutul tineretului sunt agravate intr-un context ca acela pe care l-a traversat si il traverseaza Romania. In mod specific, tinerii sunt nemultumiti de calitatea invatamantului, de posibilitatea realizarii profesionale, de sansa obtinerii unui loc de munca, de oportunitatea intemeierii unei familii (principala cauza fiind saracia si criza locuintelor) si nu in utimul rand, de proportiile coruptiei. Ei condamna totodata ineficacitatea guvernelor post - decembriste, ipocrizia, imoralitatea si incompetenta clasei politice. Devine explicabila astfel, perceptia lor negativa asupra mediului social - politic, precum si asupra raporturilor cu generatia adulta.
Strategiile si optiunile tinerilor in materie de politica sunt preponderent nonparticipative, defensive. Aceia, putini la numar, care se avanta totusi pe acest taram, "se vad" arareori si nu sunt avansati intotdeauna pe criterii de valoare si performanta. Se cultiva un soi de paternalism din partea "seniorilor" fata de cei "cuminti", fata de cei ascultatori care invata mai repede regula mimetismului.
Cine imita cu mai mult sarg, talent si aparenta fidelitate ideile, gesturile, eventual chiar metehnele sefului de partid, acela are sansa de a inainta pe linie ierarhica. "Agora politicienilor juniori ramane o forma de exprimare inchisa, golita de consistenta si personalitate. Selectia si promovarea liderilor se dovedeste aleatorie. Fizionomia organizatiilor "mama". La fel si programele. Se neglijeaza adesea specificitatea structurilor de tineret, problematica lor particulara - derivatele unor aspiratii, nevoi si interese tipice.
Pentru unele formatiuni politice, organizatiile de tineret constituie doar un "apendice" necesar. Ele se dovedesc utile in perioada electorala fiind activate, exclusiv cu aceasta ocazie. In restul timpului stau la "conservare", sau "cand devine cazul" in "vitrina". In campanii, actiunile standard se reduc la "a pune de-o discoteca" - precedata de un scurt indreptar ideologic cu "simpatizantii" dansului - fie un instructaj redundant, facut de "cadre" de la centru. In sezonul estival, partidele mai cu dare de mana efectueaza stagii de pregatire la mare sau la munte cu "tinerii activisti", ori "scoli de vara", unde logofetii partidului vin sa impartaseasca discipolilor "sectiuni alese" din experinta proprie. Cateodata si din aceea a inaintasilor. Tinerii neinrolati in vreun partid au fost priviti pana acum mai degraba ca obiecte ale politicii, decat ca subiecte ale ei. Au fost considerati global, nediferentiat, ca masa ori tinta electorala, folositi in calitate de capital politic. Rolul ce li s-a conferit a fost unul marginal, efemer si decorativ. Ei au ramas practic in afara politicii si chiar in afara interesului politic.
Multi dintre ei resimt - pe buna dreptate - ca sunt pentru partide o cantitate umana neglijabila, sau o simpla resursa electorala. Negresit, ei sunt recuperati pentru politica, pentru actiunea asanarii morale, pentru capitalism, pentru redobandirea demnitatii nationale. Nefiind prizonierii unor mentalitati vetuste, tinerii sunt primii chemati sa modifice prezentul, sa apropie viitorul. Trebuie numai sa creada in capacitatea lor de a schimba destinul Romaniei. Mai trebuie iarasi sa participe la luarea deciziilor, la punerea lor in aplicare. Efectiv, ei pot sa instaleze o noua forta politica, vehiculand tezele unei filosofii politice convingatoare, propunand masuri eficiente si aducand in prim planul spatiului public conducatori dinamici, fermi, integri, care sa-si onoreze promisiunile.
Sondajele evocate aratau ca principalele valori apreciate de tineri sunt: familia, bunastarea, proprietatea, credinta, ordinea publica. Nu intamplator ele coincid cu principalele prioritati ale dreptei. Dorinta de implicare, idealismul sau entuziasmul au nevoie sa se sprijine insa pe solidaritatea doctrinei si pe prestigiul unor modele istorice, culturale, umane.
Atat tinerii eroi ai Revolutiei cat si "golanii Pietei Universitatii" au crezut intr-un adevar absolut, in posibilitatea de a-si manifesta speranta, de a darama un adversar puternic si viclean. Au invins doar pe jumatate. Sta in vointa si capacitatea lor de a merge pana la capat.
(M.T.) Presedinte UFD deputat Adrian Iorgulescu N.R. Titlurile si subtitlurile apartin redactiei 
A r h i v a
  Democratul Trita Fanita a sarit la gatul taranistilor    
  Opris il acuza pe Iliescu ca a patronat mineriada din 13-15 iunie 1990    
  Inlocuirea ministrilor Herlea si Marga nu s-a discutat nici la Guvern si nici in PNTCD    
  Liderii Coalitiei incearca astazi o intelegere la legea padurilor si pamantului    
  Seful Executivului solicita dezbaterea urgenta a 21 de legi    
  Taranistii ii dau mana libera lui Radu Vasile la legile proprietatii    
  Fostul taranist Valentin Ionescu s-a inscris in UFD    
  Greva Educatiei continua in paralel cu negocierile de la Palatul Victoria    
  CNEAA a dat unda verde pentru 23 de noi specializari    
  Astazi este ultima zi de plata pe trimestrul doi a impozitului pe cladiri    
  Programul SESAM are 41de proiecte sociale si este operational in 29 de judete    
  Aeroportul Timisoara a pierdut 300.000 de dolari din cauza razboiului din Iugoslavia    
  Romania este in topul exportatorilor de femei in Turcia    
  Uniunea Europeana stabileste maine cat de multa dioxina putem inghiti    
  Publirom a lansat "Ghidul Litoralului 1999"    
  Batranii din azile "mananca" de 11.850 de lei pe zi    
  Blocajul medicamentelor compensate risca sa se declanseze din nou    
  Firmele agreate de primarie vor fi verificate trimestrial    
  CFR Marfa este dispusa sa accepte si plata in produse    
  CEC vrea sa reia acordarea de credite pentru locuinte    
  Ungaria si Romania negociaza un Razboi Agricol rezonabil    
  Pentru perioada 2000-2001 CFR are noi destinatii in Italia, Spania si Portugalia    
  Zimbrul SA Suceava concediaza peste 400 de angajati    
     
  Administratia Strazilor va avea un nou sediu    
  Sala Polivalenta va trece si ea in ograda administratiei locale    
 Top afisari / comentarii 
 MUNPOSAN 94 - un pilon in asistenta medicala particulara (118 afisari)
 Arhivele Securitatii au refulat (61 afisari)
 Uniunea Europeana stabileste maine cat de multa dioxina putem inghiti (48 afisari)
 Batranii din azile "mananca" de 11.850 de lei pe zi (34 afisari)
 La Piatra Arsa, Mihai Casandrescu a fost retrogradat administrator (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01142 sec.