Bucurestii au avut onoarea sa gazduiasca in acest week-end cea mai importanta competitie internationala de scrima organizata vreodata in Romania. Mai exact, a fost vorba de trei intreceri distincte: Grand Prix-ul FIE Gealan la floreta feminin, "Memorialul Rohonyi", la sabie, concurs de categoria A, ce puncteaza in Cupa Mondiala si finala Cupei Mondiale la floreta feminin, echipe. Bineinteles, emotiile organizatorului, Federatia Romana de Scrima, au fost legate, in principal, de disputa individuala de la floreta. Iar satisfactia a fost deplina! Laura Badea, cea mai titrata floretista a Romaniei, campioana olimpica, a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului de premiere. In plus, reprezentantii Federatiei Internationale de Scrima, si ii numim aici pe presedintele Rene Roch, directorul tehnic Ioan Pop si supervizorul Arthur Bar Joseph, au acreditat cu 1,5 puncte intrecerea care va conta si pentru Jocurile Olimpice.
In finala de patru, desfasurata sambata seara in cadrul elegant al Teatrului National, Laura a dispus initial cu usurinta de germanca Schiel, cu 15-2, dupa care a facut fata cu succes atacurilor italiencei Ana Maria Giacometti, locul 8 in Cupa Mondiala. Campioana noastra a facut dovada unei tactici de exceptie, punctand inteligent si acumuland punct dupa punct. Cu toate ca Laura a fost tot timpul in avantaj, meciul a fost strans, la un moment dat italianca apropiindu-se la o tusa (12-11). Scorul final, 15-11, a produs o explozie de bucurie in sala si a facut-o pe Laura sa sara de fericire, aproape ca la JO de la Atlanta. A treia treapta a podiumului de premiere a fost impartita de nemtoaicele Schiel si Bau. Pe urmatoarele pozitii s-au clasat Aida Mohamed (Ung), floretista noastra Roxana Scarlat, Olga Veliciko (Rus) si Felicia Zimermann (SUA).
Din pacate, la sabie n-am regasit printre primii patru clasati nici un roman. Remarcam, totusi, revenirea in forta a lui Alin Lupeica (locul 5) si comportarea notabila a colegului de echipa nationala, Mihai Covaliu (locul 6), care se mentine cu succes in elita internationala. Finala si-au disputat-o italianul Rafael Caserta (4 CM) si francezul Julien Pillet. Dupa cum o arata si scorul 15-14, lupta a fost pe viata si pe moarte, italianul avand, pana la urma, castig de cauza. In ceea ce priveste experimentul cu asaltul fara fir electric, acesta a esuat. In finala, incercarile cu emitatorul fixat pe masca n-au facut decat sa starnesca zambetele publicului, dar si ale sabrerilor. S-a revenit, asadar, la procedeul clasic. In pauza creata, s-a consumat un moment emotionant pentru familia scrimei romanesti: retragerea oficiala din activitatea competitionala a floretistei Elisabeta Guzganu Tufan. Fosta campioana mondiala, cea care a contribuit de atatea ori la succesele internationale ale echipei noastre. Au tinut s-o premieze alaturi de conducatorii FRS, ministrul TS, Crin Antonescu si vicepresedintele clubului Steaua (unde Eliza a activat ani de-a randul), Mihai Marinescu.
Bomboana pe acest delicios tort al celor trei concursuri reunite au pus-o floretistele Romaniei, de sub bagheta celebrului antrenor Tudor Petrus: locul 1 in Cupa Mondiala pe echipe. Ieri, la Sala Polivalenta, Laura Badea, Reka Lazar Szabo si Roxana Scarlat au trecut mai intai de Rusia, pentru ca in finala cu Ungaria sa se impuna fara dubii, cu scorul de 45-26. Locul 3 a revenit Italiei, invingatoare in fata Rusiei.
Printre personalitatile prezente la fata locului in cele trei zile de concurs am remarcat pe Crin Antonescu, ministrul TS, secretarul de stat Ioan Dobrescu, directorul general TS, Artur Hofmann, ca si pe reprezentantii Comitetului Olimpic Roman, Nicolae si Mihai Nedef. Despre premii aproape ca nici nu mai are rost sa pomenim. Acestea au fost aproape simbolice: 300 de dolari locul 1, 200, pentru "secunzi" si 100 pentru ocupantii celei de-a treia treapta a podiumului de premiere.