Ziua Logo
  Nr. 1510 de luni, 14 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Kremlinul s-a spalat pe maini O intelegere secreta Belgrad - Moscova Acum ori niciodata, si-au spus rusii Aliatii nu dramatizeaza Pasul 1: deminarea traseelor Germanii si americanii vin din urma Armata sarba se retrage conform planului Negocierile ruso-americane evolueaza sinusoidal
Moscova a organizat Ziua K-1 Civilii sarbi fug din Kosovo NATO nu va permite o solutie est-germana Ziua K: Britanicii si francezii au deschis balul desantului aliat in Kosovo Moscova va primi in Kosovo o "zona de responsabilitate"
-- Rusii au patruns in Kosovo inaintea aliatilor
Un batalion de militari rusi, dislocati in Bosnia sub drapelul Natiunilor Unite, in cadrul misiunii de pace SFOR, au patruns pe neasteptate, in cursul noptii de vineri spre sambata, in provincia sarba Kosovo, luand prin surprindere comunitatea internationala. Soldatii rusi au traversat Iugoslavia, trecand prin Belgrad, si s-au oprit la zece kilometri sud-vest de centrul administrativ al provinciei, Pristina, preluand controlul asupra aeroportului Slatina. Cei 200 de parasutisti rusi, care urmeaza sa faca parte din Forta internationala de pace din Kosovo (KFOR), s-au regrupat, in cursul noptii, la Kosovo Polje, suburbie din sudul Pristinei, inainte de a se deplasa catre aeroportul din Slatina. Intreaga operatiune nu pare a fi fost o miscare spontana, remarca observatorii militari, din moment ce vehiculele rusesti au fost vopsite cu insemnele KFOR. Doi parasutisti rusi in tinuta de camuflaj au ramas in apropierea unui vehicul blindat plasat in preajma intrarii in aeroport, blocand accesul ziaristilor. Politia sarba a plasat, la randul sau, un post de control, la aproximativ trei kilometri de postul rus. Rusia, care are circa 1300 de soldati dislocati in Bosnia, intentioneaza sa trimita intre 2000 si 10.000 de militari in Kosovo, dar refuza ca aceste trupe sa fie plasate sub comanda NATO.
Aparitia batalionului rus in Kosovo a socat diplomatii occidentali si i-a pus intr-o ipostaza delicata pe omologii lor, mai ales ca ministrul rus de Externe, Igor Ivanov, asigurase, cu putine ore inaintea evenimentului, ca trupele Moscovei nu vor intra in fosta zona de conflict. Mai mult, intr-un interviu acordat pentru CNN, Ivanov a apreciat, dupa ce rusii au patruns in Kosovo, ca este vorba de o eroare si ca s-a transmis, deja, ordinul de retragere. Misterele nedezlegate ale operatiunii, aparent lansata de militari impotriva avizului ministrului Ivanov, nu au fost elucidate nici de comentariile oficiale si mai putin oficiale care i-au urmat. Convoiul rusesc a fost escortat in cursul noptii de o coloana a politiei sarbe. Postul privat de televiziune NTV, care citeaza surse "bine informate", afirma ca ordinul a fost dat de generalul Anatoli Kvasnin, seful Statului Major al Armatei Ruse, fara avizul ministrului Apararii, Igor Sergheiev. Cat despre presedintele Boris Eltin, Kremlinul nu a confirmat paternitatea ordinului. Dar seful statului a fost entuziasmat de gestul surprinzator al militarilor rusi, promovandu-l imediat pe generalul Viktor Zavarzin, care a comandat convoiul intrat in Pristina. Zavarzin, care avea gradul de "general-locotenent", a devenit "general-colonel".
Potrivit mai multor surse citate de mass-media ruseasca, ministerele rus si iugoslav ale Apararii au coordonat in secret trimiterea de trupe in Kosovo. Corespondentul agentiei ITAR-TASS la Belgrad a povestit postului de televiziune NTV ca, vineri seara, se afla la o receptie la ambasada Rusiei la Belgrad. "Un oficial cu rang inalt al Statului Major iugoslav mi-a spus ca Serbia doreste cu ardoare ca trupele rusesti de mentinere a pacii sa fie primele care sosesc in Kosovo, din motive simbolice", a marturisit jurnalistul citat. "Stiu ca ambasada noastra din Belgrad a incercat sa ia legatura cu convoiul rusesc care se indrepta spre Kosovo, pentru a-i transmite ordinul de a se opri la frontiera cu Kosovo si sa nu treaca sub nici o forma frontiera, pana la sincronizarea intrarii cu trupele NATO in zori", a adaugat corespondentul ITAR-TASS, citat de Mediafax. Potrivit relatarilor ziaristului moscovit, televiziunea sarba, care era probabil informata, a lansat un apel la populatia din Pristina, cerandu-i sa iasa in plina noapte pe strazi, pentru a primi trupele rusesti. Mai multe mii de locuitori ai Pristinei au intampinat cu urale sosirea convoiului de militari rusi.
Daca trupele rusesti nu intrau prin surprindere, noaptea, in Pristina, nu ar fi intrat niciodata, asigurau, sambata, surse militare ruse la Moscova, citate de Interfax, pentru a justifica ordinul dat unitatilor. Aceleasi surse au acuzat NATO, si pe adjunctul secretarului american de Stat, Strobe Talbott, ca intentioneaza sa "intarzie" in mod voit negocierile legate de desfasurarea KFOR, in speranta ca vor intarzia sosirea trupelor rusesti. "Rusia a fost nevoita sa actioneze sub presiunea ca va fi depasita de evenimente", a declarat, pentru Interfax, un militar. Controlul aerodromului din Pristina, asigura rusii, este mai ales o importanta etapa strategica pentru a permite sosirea rapida a intaririlor. Belgradul a salutat prezenta ruseasca, Goran Matici, ministru iugoslav fara portofoliu, comentand: "Intrarea trupelor ruse in Kosovo semnifica, pentru toti locuitorii provinciei, o tranzitie spre o perioada de securitate, de incredere si de aplicare a acordului dintre Iugoslavia si NATO, care va duce la o reconstructie rapida". Sosirea contingentului rus "indeparteaza definitiv suspiciunile aparute printre locuitorii din Kosovo, cu privire la aplicarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU si a acordului tehnic militar", a declarat Matici.
NATO nu "considera o drama" sosirea trupelor rusesti in Kosovo inaintea primelor unitati ale Aliantei Nord-Atlantice si sustine participarea Rusiei la Forta internationala de pace in Kosovo (KFOR), a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al Aliantei, Jamie Shea, citat de AFP. "Nu facem o drama", a afirmat Jamie Shea, in cursul unei conferinte de presa, raspunzand la intrebarile privind decizia autoritatilor de la Moscova de a devansa operatiunea Aliantei si de a instala militari rusi la Pristina, fara un acord prealabil asupra participarii Rusiei la forta de pace. "Contacte stranse sunt mentinute cu Rusia", a adaugat Jamie Shea.
Odata cu militarii a inceput si retragerea civililor sarbi. In cursul serii, aproximativ 2000 de sarbi si o coloana de 100 de tractoare cu remorcile incarcate cu bunurile acestora au ajuns la Pristina, venind din localitatea Suva Reka, situata la circa 30 de kilometri de granita cu Albania. Refugiatii au fost cazati la Centrul sportiv 25 mai, unde s-au deplasat mai multi reprezentanti ai autoritatilor iugoslave, incercand sa-i convinga sa se intoarca acasa. Oamenii spuneau ca se tem de represalii impotriva lor din partea Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK). Zoran Andjelkovici, reprezentant al autoritatilor, le-a spus ca "in Kosovo vor veni de cinci ori mai multi militari decat politistii care au asigurat ordinea pana acum". Oamenii au refuzat, insa, orice asigurari, urmandu-si drumul spre Serbia. "Ne este teama. Cine ne mai apara acum?", repetau acestia. Un batran, al carui fiu a fost omorat de membri ai UCK, i-a spus lui Andjelkovic: "Nu am unde sa ma duc, dar inapoi nu ma mai intorc!", relateaza Mediafax. Vineri seara, la Kraljevo au ajuns circa 50 de autovehicule civile, cu numere de inmatriculare de Djakovica si Prizren, care spuneau ca se refugiaza la Belgrad si Novi Sad.
Oficialii occidentali au incercat sa explice, ieri, motivul pentru care doresc un comandament centralizat, unic, al celor cinci sectoare ale provinciei Kosovo si de ce sustin ca acest comandament sa apartina Aliantei Nord-Atlantice. Motivul principal il reprezinta evitarea unei partajari a provinciei, operatiune care ar fi favorizata de existenta unui sector supravegheat de Moscova, aliata traditionala a Belgradului. "Nu vom tolera solutia unei noi Germanii de Est in care o parte din Kosovo se distinge de cealalta, pentru ca acolo se intampla sa se afle trupe rusesti", a explicat seful diplomatiei britanice, Robin Cook. Incercand sa-si atenueze discursul, Cook a completat: "Ne este clar ca Guvernul rus doreste sa colaboreze cu noi, insa in Rusia exista elemente sovine si nationaliste foarte suspicioase fata de restul lumii si care privesc spre inapoi". Pe de alta parte insa, intr-un interviu acordat pentru CNN, Donald Rumsfeld, fost secretar al Apararii, a explicat ca, oricate eforturi ar fi depuse, provincia va evolua spre o ruptura intre nordul in care se vor concentra sarbii si restul ei, ocupat de expatriatii albanofoni care se vor intoarce, cu timpul, din taberele din Albania si Macedonia in care s-au refugiat.
Comandourile fortelor speciale britanice si franceze au patruns in Kosovo, sambata, la ora locala 5:25 (6:25 ora Romaniei) in Kosovo, sub forma a doua operatiuni simultane. Trupele franceze, stationate in jurul localitatii Kumanovo, in nordul Macedoniei (si care au gazduit negocierile militare sarbo-aliate), care se deplasasera in apropierea frontierei iugoslave inca de vineri seara, au intrat in Kosovo pe doua axe, la distanta de cativa kilometri. O unitate de genisti, apartinand Legiunii straine, a precedat restul trupelor, imbarcata la bordul catorva autovehicule blindate, misiunea sa fiind deminarea teritoriului in baza unor harti a terenurilor minate pusa la dispozitie de Ministerul iugoslav al Apararii. La aceeasi ora, mai multe zeci de vehicule blindate britanice s-au incolonat la Blate, principal post de frontiera dintre iugo-macedonean, in timp ce elicoptere britanice Chinook si Puma survolau zona. Ordinul de intrare in Kosovo, receptionat prin radio, a fost dat de generalul Michael Jackson, comandantul KFOR. Obiectivul acestor prime trupe este de a asigura securitatea rutelor si de a pregati cartierul general al KFOR, care va fi instalat la Pristina, unde britanicii urmau sa ajunga in cursul zilei de ieri.
In cursul zilei de ieri, primele tancuri britanice au fost desantate in centrul administrativ al provinciei, Pristina. Tancurile au fost postate in mai multe intersectii si in preajma unor sedii ale politiei locale. O parte dintre militarii britanici au fost dislocati pe strazile oraselor in care retragerea iugoslava nu a inceput, inca. Aeroportul Slatina, care deserveste Pristina, este in continuare controlat, in sectorul militar, de trupe mixte ruso-iugoslave, in vreme ce aeroportul civil va fi predat unui detasament francez.
Agentia DPA scrie despre cei circa 180 de avangardisti germani care au sosit la Prizren, la bordul a sase tancuri Leopard, intampinati fiind cu urale de civilii bastinasi. In cursul zilei de ieri urma sa se puna in miscare, spre Prizren, un alt batalion de 780 de militari germani, stationat in Albania. Primii militari americani, imbarcati in sase blindate, au intrat, sambata dupa-amiaza, in provincie, pe la Blace, informeaza AFP, citand martori oculari de la frontiera. Un total de aproximativ 20 de blindate au format avangarda contingentului american al KFOR, potrivit postului de radio macedonean. Acestea au inceput desfasurarea in Kosovo, la aproximativ 10 ore dupa intrarea primelor trupe britanice si franceze. Statele Unite au preconizat participarea cu 7000 de militari la Forta internationala de pace din Kosovo. Un efectiv de 2200 de puscasi marini a sosit, vineri seara in Macedonia, via Grecia, dupa ce a debarcat la Salonic, de pe un port-avion. Statele Unite urmeaza sa controleze unul dintre cele cinci sectoare ale KFOR, in estul provinciei Kosovo, cartierul general urmand sa fie stabilit la Gnilane.
Cinci sectoare operationale au fost bine definite in Kosovo: cel de nord, sub responsabilitate franceza, cel de est, incredintat americanilor, sectorul central, care apartine britanicilor, cel sudic, care va apartine germanilor si cel de vest, care va apartine italienilor. Circa 50.000 de militari, din 30 de tari, fara a pune la socoteala trupele ruse, vor fi desfasurate in Kosovo, de unde trupele iugoslave au inceput sa se retraga joi. Armata iugoslava a evacuat vineri, din Kosovo, peste 400 de vehicule, din care 100 sunt echipate cu tunuri anti-aeriene, rachete sol-aer si radare. Sase avioane MIG-21, apartinand flotei aeriene iugoslave, au zburat, vineri dupa amiaza, de pe aeroportul Slatina, de langa Pristina. Circa 4000 de soldati sarbi au parasit nordul provinciei Kosovo in zilele de joi si vineri, a anuntat seful de Stat Major german, generalul Hans Peter von Kirchbach, care a citat observatiile facute de NATO. Un numar de 11 zile au fost acordate Belgradului pentru incheierea acestei retrageri.
Adjunctul secretarului american de stat, Strobe Talbott, s-a declarat "foarte satisfacut" de rezultatul discutiilor de duminica, de la Moscova, cu ministrul rus de Externe, Igor Ivanov, cu privire la participarea Rusiei in cadrul Fortei internationale de pace din Kosovo (KFOR), informeaza AFP. Rusia trebuie sa aiba, in Kosovo, o zona in care "responsabilitatea sa sa fie clara si vizibila", amintind, insa, importanta unui comandament unificat al fortelor de pace, a subliniat Talbott, completand: "Vor exista locuri, in Kosovo, unde participarea rusa va fi deosebit de importanta si vizibila. Acesta nu este numai un obiectiv legitim, ci este un obiectiv pe care Statele Unite il sustin". "A fost o vizita reusita. In mare, sunt foarte satisfacut si optimist la finalul acestor discutii avute cu ministrul rus de Externe. Suntem de acord cu Ivanov in ce priveste puncte importante, care urmeza sa faca parte dintr-o solutie referitoare la intrebarile si problemele care raman inca in suspensie ",a declarat diplomatul american. "Suntem de acord ca o solutionare a problemelor care s-au ivit in ultimele zile sa se inscrie intr-un acord pe un termen mai lung. Nu avem inca rezolvari in prezent, dar urmeza sa gasim o solutie intr-un termen mai lung, intrucat trupele KFOR vor fi acolo", a spus oficialul american.
Este pentru prima data, dupa trei zile de discutii intense, cind Talbott se arata optimist de nivelul discutiilor ruso-americane privind Kosovo. Cu aceasta ocazie, Talbott a anutat ca presedintii Bill Clinton si Boris Eltin vor avea o intalnire bilaterala cu ocazia summitului G8, care va avea loc intre 18 si 20 iunie la Köln. La sfarsitul intrevederii de duminica, care a durat circa doua ore, Strobe Talbott s-a deplasat direct spre aeroport, indreptandu-se spre Washington.
Grupaj realizat de Departamentul Externe 
A r h i v a
  Scandalul spionilor englezi    
  Romania va depune astazi Programul National de Aderare la Uniunea Europeana    
  Guvernul trebuie sa se imprumute de pe piata externa ca sa primeasca banii de la Banca Mondiala si FMI    
  Fiul sefului Directiei Judiciare din IGP contesta ordonanta de arestare emisa impotriva lui    
  Finul senatorului PD Vasile Bran a luat credite de 8,4 miliarde de lei garantand cu fabrica de zahar Bod a statului roman    
  Acceleratul 1652 a intrat intr-o masina cu butelii    
  Ileana Dumitrana a fost victima unei bombe trimisa prin posta    
 Top afisari / comentarii 
 GICA POPESCU A ADUNAT EUROPA (76 afisari)
 Discoteca Enigma a deschis sezonul la Mamaia cu o prezentare de lenjerie intima (49 afisari)
 MUNPOSAN 94 un pilon in asistenta medicala particulara (46 afisari)
 Prostituatele basarabence si-au indexat preturile cu cresterea dolarului (44 afisari)
 Finul senatorului PD Vasile Bran a luat credite de 8,4 miliarde de lei garantand cu fabrica de zahar Bod a statului roman (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01725 sec.