Un nou scandal de spionaj a explodat, vineri seara, cand agentia Mediafax a anuntat faptul ca doi cetateni romani, dintre care un ofiter MApN si un cetatean britanic, sunt cercetati de catre Parchetul General sub acuzatiile de tradare si, respectiv, spionaj. Anchetatorii au precizat ca transmiterea de secrete militare s-a petrecut la Sibiu, ofiterul MApN punand la dispozitia reprezentantilor firmei romano-britanice "Geo Strategies" documente - catalogate "Strict Secret" - contra sumei de 2.000 USD. Daniela Florea si William Snowdon Metcalf ar fi cumparat documentele, ce erau evaluate pe piata de spionaj la aproximativ 1.000.000 USD tinand cont ca sunt de o mare importanta strategica pentru Romania, si le-ar fi trimis la Londra. William S. Metcalf, profesor la Universitatea Cambridge, a parasit Romania cu destinatia Anglia, fiind anchetat in stare de libertate, ca si ceilalti doi presupusi tradatori. Surse militare autorizate din cadrul Ministerului Apararii Nationale ne-au confirmat, ieri, faptul ca un ofiter al MApN urmeaza sa fie cercetat de catre Parchetul Militar Bucuresti sub acuzatia de tradare. Ofiterul, din Sibiu, al carui nume nu a fost dat publicitatii, in cazul in care va fi dovedit de tradare, va fi pus la dispozitia instantei militare.
Bazele firmei Geo Strategies SA au fost puse de Daniela Florea, geograf din Sibiu, si de William Metcalf, consultant in probleme de management international, de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. Societatea comerciala a fost infiintata pe 28 aprilie 1993. Incepand cu aceasta perioada si pana in 1994, ea s-a axat pe dezvoltare, castigand astfel o reputatie pe piata romaneasca si internationala. Potrivit Bancii Mondiale, Geo Strategies este cea mai mare firma din Europa de Est care se ocupa cu executarea de harti digitale. Printre domeniile de activitate ale Geo Strategies, se numara oferirea de informatii geografice digitale (supraveghere, fotogrametrie, procesare de imagini etc) din Europa Centrala si de Est. In toata perioada de activitate, firma amintita a realizat mai multe tipuri de harti ale Romaniei: administrative (scara 1:1.000.000), topografice (de la scara 1:500.000 pana la 1:10.000), cadastrale (scara 1:5000), urbane (scara 1:2000), precum si planuri urbane (scara 1:1000). Dintre localitatile care au constituit domeniul de activitate al firmei putem aminti: Brasov, Bucuresti, Constanta, Craiova, Medias, Oradea, Sibiu, Targoviste, Tg. Jiu si Tg. Mures. De asemenea, Geo Strategies a mai realizat si harti digitale si tridimensionale, harti geologice, demografice si seismice. Geo Strategies are 60 de angajati si este urmasa companiei Laser Scan, inaugurata de printul Charles la Cambridge Science Park. Societatea lucreaza nu numai pentru Romania, ci in special pentru Orientul Mijlociu pana in Extremul Orient. Baza de date a firmei stabileste traseele conductelor de petrol si gaze intre Orient si Occident. Activitatea firmei se desfasoara in Sibiu pe B-dul Vasile Milea in sase apartamente ale unui bloc, posedand o dotare de ultima ora. In 1998, Geo Strategies a avut cifra de afaceri de peste un milion de dolari. Cu ocazia vizitei pe care a facut-o la Sibiu, printul Charles a vizitat aceasta firma, apreciind-o ca un exemplu de dezvoltare rapida a unei societati romano-britanice. Tehnologia pe care o detine firma GS permite supravegherea in detaliu a oricarei zone vizate. Daniela Florea a divortat in 1993 de artistul plastic Marin Florea, profesor la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, catedra de Tehnologie a textilelor. Ea locuieste impreuna cu cei doi copii care i-au fost incredintati dupa divort.
Incercand sa luam legatura telefonic cu Daniela Florea, la firma al carei reprezentant este, vocea de la celalalt capat al firului ne-a comunicat cu "regrete" ca, deocamdata, nu poate fi contactata, invitandu-ne politicos sa revenim, caci "doamna Florea nu munceste duminica". Intr-un tarziu, am reusit sa discutam telefonic si cu Daniela Florea. In jurul orelor 18.00, Florea, care se gasea acasa, s-a abtinut sa comenteze acuzatiile ce i-au fost aduse. "Nu pot sa afirm nimic. La revedere!", s-a rezumat conversatia. De asemenea, de acelasi tratament am avut parte si la Ambasada Marii Britanii la Bucuresti. Ofiterul de serviciu al ambasadei a refuzat sa dea orice relatie legata de acest caz, invocand faptul ca ambasada nu are atributii in domeniile care presupun eventuale actiuni de spionaj ale cetatenilor britanici. Cat priveste dezvoltarea subiectului de catre presa din Marea Britanie, pana in prezent, jurnalistii din insula s-au dovedit circumspecti. Contactati telefonic, redactori ai unor publicatii centrale din Marea Britanie ne-au afirmat ca sunt in faza de documentare.
Surse apropiate firmei Geo Strategies au confirmat redactorilor de la Monitorul de Sibiu ca Daniela Florea intretinea relatii cu ofiteri din Garnizoana Sibiu si ca era de mai mult timp in atentia serviciilor de informatii. In alta ordine de idei, cotidianul local "Tribuna" a avansat in numarul sau de vineri ipoteza potrivit careia ofiterul care ar fi vandut documentele ar fi colonelul Petre Scantei, seful Inspectoratului Judetean de Protectie Civila. Contactat telefonic, colonelul Scantei a precizat ca este victima unei greseli, ca nu a vandut nici un fel de documente militare firmei Geo Strategies, iar singura legatura cu aceasta societate a avut-o in anul 1995, cand aceasta a prezentat institutiei sale un nou soft pentru cartografiere
Posibilul caz de spionaj de la Sibiu are precedente in Romania. Conform fostului agent MI-6, Richard Tomlinson, celebrul defector al serviciilor de informatii externe britanice, pe teritoriul Romaniei au activat mai multi agenti de spionaj instruiti la Londra. Astfel ca, in anul 1973, Richard George Hopper Fletcher si in anul 1981 David John Woods au cules informatii strategice economice si militare despre ceea ce insemna Romania la acea vreme pentru britanici. Chiar daca este vorba despre regimuri diferite, dovezile existente tind sa demonstreze ca Romania a trezit dintotdeauna un maxim interes pentru oficialitatile de la Londra. Legislatia romana prevede pentru tradare o pedeapsa cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani sau detentie pe viata.