Ziua Logo
  Nr. 1505 de marti, 8 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Este suveranitatea in pericol?
Sorin ROSCA STANESCU 
Presedintele Emil Constantinescu a transmis opiniei publice si clasei politice un avertisment cutremurator. Conform declaratiei sale, Ardealul este in pericol. Exista un proiect prin care se promoveaza autonomia teritoriala a Transilvaniei si Banatului. Crearea unei organizari de tip federal. Intr-un cuvant, construirea premizelor pentru dezmembrarea Romaniei. "Personal, niciodata nu voi accepta, nici ca presedinte, nici ca om de cultura, idei care atenteaza la suveranitatea, unitatea si indivizibilitatea teritoriului roman. Nu putem accepta nici o forma de sistem federal de guvernare si de administrare legislativa de tip federal si nu acceptam idei separatiste ce contravin interesului poporului roman" - a declarat Constantinescu. Aceeasi tema a fost reluata, sub diverse formule, in timpul vizitelor din judetele Mures si Teleorman. Mai mult, Presedintele a taxat respectiva initiativa drept "atentat la suveranitatea, unitatea si indivizibilitatea statului roman".
Preluand aceste fulminante reactii, presa a facut supozitia ca ideea separatista, antistatala si antinationala capata concretete chiar in cetatea lui Funar. Este vorba de o asa numita "Declaratie de la Cluj". S-a lansat ideea ca documentul ar fi fost elaborat de un anume Gustav Molnar, de nationalitate maghiara, care traieste, in prezent, in Ungaria, acum profesor al Universitatii Central Europene de la Budapesta. Ca Declaratia ar circula in mediile Pro Transilvania, controlate de Sabin Gherman, redactor la TVR Cluj. Sabin Gherman este autorul faimoasei declaratii "mi-e scarba de Romania", prin care s-a pronuntat pentru autonomia teritoriala a Ardealului. Ca Fundatia Pro Transilvania ar promova acest proiect.
Aparent, situatia este clara: ne aflam in prezenta celui mai important atentat la suveranitatea nationala, de dupa 1964, an in care Uniunea Sovietica a incercat sa promoveze un program care conducea la dezmembrarea Romaniei. Daca afirmatiile Presedintelui Constantinescu sunt intemeiate pe probe concludente si daca aceasta miscare este sustinuta nu de doi, trei descreierati, ci de un numar apreciabil de cetateni, atunci, este obligatoriu ca institutiile abilitate ale statului sa intre in actiune. Cu toata fermitatea. Sa apere Romania. Sa apere Constitutia. Sa apere fiinta nationala. Daca, insa, situatia nu se prezinta atat de grav rezulta ca Presedintele a fost dezinformat si a dezinformat, la randul lui, opinia publica.
O serie de semne de intrebare, de mare importanta, isi asteapta raspunsul. Cu atat mai mult cu cat, nu putem face abstractie de circumstantele in care a fost lansata bomba prezidentiala. Este cert ca seful statului a intreprins un scurt turneu electoral. La fel cum a facut si predecesorul sau de la Cotroceni, Ion Iliescu. Cursa celor doi s-a relansat, lasand, pentru moment, neelucidat raspunsul la intrebarea daca alegerile prezidentiale vor fi decalate de cele legislative. Conjunctura interna si intarzierea unui sprijin substantial extern, la care se adauga si o serie de greseli politice, au determinat o scadere dramatica a popularitatii lui Constantinescu, daca este sa dam crezare rezultatelor sondajelor de opinie. Om politic viclean, hartanit in lupta pentru supravietuire in aparatul PCR si cu bogata experienta acumulata in ultimii noua ani, Ion Iliescu incearca sa fructifice momentul. Este posibil ca acest element sa-l fi determinat pe Constantinescu ca, la randul lui, sa faca o serie de gesturi cu finalitate in plan electoral. Faimoasa intalnire de la Cotroceni, implicarea in chestiuni de larg interes public, cum ar fi destinatia porcilor de la COMTIM si lista de medicamente compensate, ca sa nu mai vorbim de initiativa, atat de contestata, a plasarii lui Teodor Stolojan in postura de demiurg al unui proiect pe termen lung de dezvoltare economica. Din acest program este posibil sa faca parte si ultimele incursiuni prin tara ale lui Constantinescu.
Daca asa stau lucrurile, daca aceasta logica este corecta, atunci, la o prima intrebare exista si un prim raspuns: era firesc ca seful statului sa nu faca incendiara declaratie in cadrul solemn al Palatului Cotroceni sau printr-un comunicat oficial ci, chiar in Ardeal, in timpul unui scurt turneu electoral. O a doua intrebare: de ce seful statului a fost atat de eliptic in legatura cu detaliile atacului antinational? De ce nu a precizat nimic in legatura cu "Declaratia de la Cluj" cu autorul sau autorii ei, cu semnatarii si cu perspectiva ca ideile separatiste sa prolifereze in randul populatiei romanesti? Presa a preluat o precizare a presedintelui Constantinescu conform careia, nu de la SRI provin informatiile pe care acesta le-a lansat. Daca nu de la SRI, atunci, de unde? Ce a facut SRI intre timp, pentru a confirma sau a infirma acuzatiile lansate de presedinte? Cum a actionat cel mai important serviciu secret? Daca este vorba de o informatie atat de importanta si care a si devenit publica, de ce SRI nu a transmis un comunicat? Si in fine, dar nu in ultimul rand, cum a fost posibil ca o asemenea actiune, extrem de periculoasa, cu caracter antistatal, sa fi fost initiata fara ca SRI sa-l informeze la timp pe seful statului care a aflat adevarul din alte surse? Ce pazeste SRI pe banii contribuabililor? Cu ce se indeletniceste SRI daca ignora cel mai grav atentat posibil la adresa sigurantei nationale?
Seria intrebarilor de bun simt, pe care i le adresam Presedintelui Constantinescu, poate continua. Daca nu de la SRI, atunci, de unde a aflat seful statului ca se pregateste ciopartirea Romaniei? Cat de credibila este sursa sa? S-a facut vreo verificare? Si daca da, de catre cine? De ce nu exista nici o sesizare oficiala depusa la Parchetul General? De ce nu a fost pusa in miscare singura institutie care poate declansa o ancheta penala?
Intrucat Gustav Molnar e cadru didactic la Budapesta si s-a zvonit ca face parte din Serviciul Secret Maghiar, nu este exclus ca seful statului sa fi fost informat, nu de catre Serviciul Roman de Informatii, care cam doarme si pe la Cluj, ci de catre Serviciul de Informatii Externe. Dar in centrala, prim adjunct al directorului Catalin Harnagea este un mare diversionist, in persoana generalului Alexandru Tanasescu. L-o fi verificat cineva pe "Nea Sandu"? Daca este adevarat ca epicentrul actiunii e la Cluj, unde proeminenta numarul unu in materie de separatism teritorial este ziaristul TVR Sabin Gherman, care a mai fost protagonistul unei actiuni asemanatoare, cum se explica ca este lasat in continuare sa-si consume periculoasele aventuri in interiorul unei institutii publice? Adica, pe banii nostri. De ce nu s-a declansat cuvenita ancheta privind legalitatea, constitutionalitatea Fundatiei Pro Transilvania? Cine doarme si de ce?
Sunt raspunsuri cheie care nu mai pot astepta. Semnalul de alarma tras de seful statului este atat de grav incat, daca nu el, atunci reprezentantii institutiilor mai sus mentionate au obligatia sa informeze opinia publica. Inainte ca situatia sa se inflameze. Inainte ca nationalistii extremisti sa preia stafeta. Inainte ca scepticii sa anunte ca Presedintele Romaniei se face vinovat de o cacialma. Inainte de a afla ca nimeni nu isi revendica documentul incriminat de seful statului. Pe care il publicam.
P.S. In asteptarea cuvenitelor raspunsuri doresc sa fac o precizare pentru cititorii ziarului Ziua. In timp ce autonomia administrativa sau culturala este nu numai benefica, ci si indispensabila pentru viata comunitatilor umane, autonomia teritoriala reprezinta o crima. Cea mai grava crima indreptata impotriva statului, impotriva suveranitatii. Impotriva natiunii. In timp ce autonomia administrativa, echivalenta cu descentralizarea, trebuie incurajata in aceeasi masura in Galati, in Iasi sau la Harghita, in timp ce autonomia culturala trebuie sustinuta si cand este vorba de maghiari, si cand este vorba de nemti, de turci, si cand este vorba de tigani, dar si cand este vorba de oseni, de maramureseni sau de dobrogeni, autonomia teritoriala trebuie evitata. In forta. Cu orice risc. Fiindca este vorba de fiinta nationala. Nu de mofturi si excese nationaliste de gen Partidul Romania Mare, nu de panglici electorale, tip Iliescu ci, de insasi suveranitatea acestui stat.
A r h i v a
  Autoflagelarea Justitiei    1999-06-07
  Marea curba de sacrificiu    1999-06-03
  Alianta Civica moare. Sau chiar a murit. In timp ce Ana Blandiana protesteaza    1999-05-24
  Pe cine aparam, aparandu-l pe Pacepa?    1999-05-23
  Furtuna in CDR    1999-05-21
 Top afisari / comentarii 
 Andone ar putea prelua Olimpia (168 afisari)
 Educatia a intrat in recreatie (59 afisari)
 Romii deportati vor primi despagubiri (24 afisari)
 Acest document este o diversiune (22 afisari)
 Baschetul masculin a ajuns in lumea a treia (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.77250 sec.