Ziua Logo
  Nr. 1502 de vineri, 4 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Examenul de capacitate se incheie maine. Elevii au trecut si de "mate"
O mana de adventisti impiedica accesul copiilor lor la liceu Opt sute de copii de religie neoprotestanta nu vor merge sambata la examen Elevii adventisti mureseni o lasa mai moale Adeventistii din Botosani vor sa plateasca amanarea examenului
Ieri, cei peste 280.000 de elevi ai claselor a Vlll-a, au sustinut testul de matematica al examenului de capacitate.
In cadrul unei emisiuni transmise de TVR si Radiodifuziune, presedintele comisiei nationale de examen, secretarul de stat Mircea Fronescu, a extras, pentru proba de matematica, subiectul numarul 8. Ca si in zilele precedente, dupa anuntarea numarului subiectului extras, comisiile de examen din fiecare centru scolar au deschis plicul si au multiplicat sau copiat pe tabla enuntul problemelor. Plicul cu baremul de notare a fost deschis la ora 14,00 si afisat pentru ca elevii sa-si poata evalua corectitudinea raspunsului.
Mircea Fronescu a apreciat ca la acest examen national, care are loc in premiera, si-au dovedit utilitatea cele doua simulari facute in ultimele luni, deoarece nu s-au inregistrat probleme majore de organizare.
Secretarul de stat a adaugat ca elevii cu handicap sau cei care au suferit accidente in zilele de dinaintea sustinerii examenului au beneficiat de sprijinul cadrelor didactice. Directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica, a recomandat comisiilor judetene ca lucrarile sa fie deschise si afisate, pentru toate disciplinele, pe 8 iunie, si nu dupa fiecare proba. Contestatiile vor fi depuse pe 9 iunie, iar rezultatul recorectarii lucrarilor va fi afisat pe 15 iunie.
Din primele estimari, la nivel national au participat la examen peste 95% dintre elevi. Printre absenti se numara si cei 2-3% care au ramas repetenti in acest an.
In functie de rezultatele obtinute la capacitate, elevii ar putea fi admisi in liceu, fara concurs, daca numarul de candidati nu este mai mare decat cel al locurilor. In aceasta situatie, in functie de profilul liceului, elevii vor sustine un test.
In urma cu trei zile, ZIUA semnala faptul ca 800 de elevi din intreaga tara nu se vor prezenta la proba de cultura generala, care urmeaza sa se desfasoare sambata, in data de 5 iunie. Copiii sunt de religie neoprotestanta si apartin Bisericii Crestine Adventiste de ziua a 7-a. Potrivit normelor acestei religii, ziua de sambata este o zi de inchinare si sarbatoare, in care nu se desfasoara nici un fel de activitate. Problema a fost semnalata ministerului inca din toamna trecuta, dar solutionarea ei a fost amanata, astfel incat, in final, s-a ajuns la proces. Luni, in cadrul sedintei de lucru a contenciosului administrativ, o delegatie formata din parinti ai acestor copii au propus organizarea unei alte sesiuni a probei de cultura generala, special pentru acestia. Deoarece completul de judecata nu a dat castig de cauza parintilor, acestia, constituind partea civila in acest proces, s-au adresat Curtii Supreme de Justitie. Desi sunt putine sanse ca litigiul dintre MEN si Biserica Adventista de ziua a 7-a sa se rezolve in timp util, pana la proba de sambata ramanand doar trei zile, parintii nu renunta la demersul inceput. Este foarte posibil ca totusi elevii de aceasta confesiune sa se prezinte sambata la examen." Numarul lor va fi insa foarte mic, desi noi nu impunem nimic credinciosilor nostri, aceasta hotarare fiind o problema de constiinta individuala", a declarat Ion Buciuman, presedintele Conferintei Banat, care include Bisericile Crestin Adventiste de ziua a 7-a din judetele Timis, Arad, Caras-Severin, Bihor Mures si Hunedoara.
In judetul Mures se pare ca spiritele enoriasilor Bisericii Adventiste s-au mai linistit, referitor la participarea copiilor lor la examenul programat pentru sambata. Initial, cifra elevilor adventisti care refuzau sa se prezinte sambata, la examen, din motive religioase, se ridica la aproximativ 1000. Totusi, majoritatea acestora s-au prezentat la examinarile anterioare. Parintii adeventisti s-au resemnat cu ideea pierderii procesului intentat MEN. In prezent, mai exista doar un numar infim de elevi, apartinand acestui cult, care nu s-au prezentat la examene. In aceste conditii, inspectorul scolar general Dumitru Matei s-a declarat optimist, considerand ca doar cei mai fanatici nu se vor prezenta la examene.
Peste 40 de elevi de cult adventist din Botosani nu vor putea participa la ultima proba a examenului de capacitate, organizata sambata, intrucat parintii lor nu le permit acest lucru. Potrivit reglementarilor MEN in vigoare, ei risca sa nu poata intra la liceu si sa piarda astfel un an de studii. Parintii elevilor respectivi au anuntat ca sunt dispusi sa plateasca Inspectoratului Judetean Scolar Botosani o suma considerabila de bani pentru a muta examenul in alta zi a saptamanii. Potrivit ISJ Botosani, o asemenea varianta nu se poate lua in calcul.
Mihaela JITEA (Laura VIERU) (Mircea PANAIOT) (Cristian DIMOFTE) 
 Afisari: 174  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Deputatii au mai votat un articol la Legea Functionarului Public    
  Regele Mihai si Regina Ana participa la festivitatile din Normandia dedicate debarcarii Aliatilor in Europa    
  Paul Ghitiu vrea doua zile consecutive de activitate legislativa pentru a se putea asigura continuitatea procesului de legiferare    
  PDSR e acuzat ca racoleaza membrii cu mijloace fixe cu tot    
  Constantinescu se deplaseaza la locuinta cardinalului Alexandru Todea    
  AIJD solicita eliberarea imediata a grupului Ilascu    
  Liderii UE schiteaza proiectul apararii europene comune    
  PSDR crede in realizarea fuziunii cu ApR    
  Duminica intra in vigoare noile tarife la curentul electric    
  Fermierii cer 1.700 lei pe kilogramul de grau    
  Legea reesalonarii datoriilor s-a poticnit in Senat    
  Metrorex va cumpara 108 vagoane pentru Magistrala IMGB-Pipera    
  Senatul a votat legea ANRE    
  Pestii Romaniei inoata in petrol    
  TAROM zboara la Montreal    
 Top afisari / comentarii 
 Pana si Ceausescu a cazut victima "justitiei" comuniste (883 afisari)
 Adeventistii din Botosani vor sa plateasca amanarea examenului (174 afisari)
 Alexandru Raducan a fost incarcerat (59 afisari)
 Plutonierul Petre Olaru a dat declaratii la Parchetul General despre "Dovada KGB" (55 afisari)
 Taranistii il vor pe Dudu Ionescu ministru de stat (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01568 sec.