Ziua Logo
  Nr. 1501 de joi, 3 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Frank Dachtler a profitat ca fosta sotie i-a incredintat copiii pentru un weekend Autoritatile romane au preluat cazul Totul e bine cand se termina cu bine Frank Dachtler se va intoarce in Germania pentru a revendica tutela copiilor
Un german si-a rapit fetitele si s-a refugiat in Romania
-- El a recurs la acest gest extrem fiindca justitia germana a incredintat copiii fostei sale sotii * Frank Dachtler a candidat la functia de primar al orasului Manheim * Cele doua fetite, Ann-Kathrin si Sarah-Victoria, au fost atent ingrijite la Sibiu * Trupele anti-tero erau pregatite sa intervina in forta * Convins de catre politisti si diplomati sa elibereze copiii, Frank Dachtler s-a predat de bunavoie * "Ceea ce mi se intampla acum imi este indiferent. Important este sa le fie bine copiilor", ne-a declarat, cu lacrimi in ochi, Frank Dachtler
Recent, orasul Sibiu a fost martorul unor evenimente dramatice. Disperat ca nu-si poate vedea copiii, un german a recurs la o solutie extrema. In aprilie 1998, cetateanul german Frank Dachtler, domiciliat in Manheim, si-a rapit propriii copii, fetitele Ann-Kathrin Dachtler si Sarah-Victoria Dachtler, in varsta de trei si respectiv doi ani si a fugit in Romania. El s-a oprit tocmai la Sibiu, unde avea niste prieteni de nationalitate germana. In urma sesizarii facute de Ursula Dachtler, autoritatile germane au solicitat sprijin autoritatilor de la Bucuresti pentru a rezolva cazul. Cu ajutorul Consulatului german din Sibiu, autoritatile romane au reusit sa-l convinga pe Frank Dachtler ca este mai bine sa elibereze copiii de buna voie, pentru a limita consecintele acestui gest nesabuit.
In anul 1998, Frank Dachtler a divortat de sotia sa Ursula care, prin decizia 1167/1998 a Judecatoriei din Ulm - instanta pentru dreptul familiei - a obtinut dreptul de a-i ingriji pe cei doi copii minori, rezultati in urma casatoriei. Desi, prin lege, Frank Dachtler avea dreptul de a-si vizita periodic copiii, fosta sotie i-a interzis acest lucru. Totusi, pe data de 28 aprilie 1998, acesta, cu consimtamantul Ursulei, a luat fetitele la el, pe durata weekend-ului. Intr-un moment de ratacire si disperat ca pe viitor ar putea sa nu-i mai vada, Frank Dacthler si-a suit copiii in avion si s-a indreptat spre Romania. Nimic din trecutul sau nu lasa sa intrevada acest gest. In comunitate, Dachtler era cunoscut si respectat de catre concetatenii sai. Iar anul trecut a candidat chiar la functia de primar general al orasului Manheim. Familia sa nu a putut spune nimic despre el, deoarece Frank fugise de acasa de la varsta de 16 ani si intrerupsese orice legatura cu parintii si cei doi frati ai sai. Printr-un contract de comodat, acesta a inchiriat la Sibiu o casa cu patru camere, pe strada Octavian Goga, nr.10. De asemenea, a angajat o femeie pentru a-i ingriji in permanenta pe cei doi minori. In aceasta perioada, Ursula Dachtler a depus o plangere la politie, reclamand rapirea fetitelor. Frank Dachtler a fost descoperit prin intermediul avocatului acestuia care, chinuit de remuscari, a dezvaluit autoritatilor germane locul in care se ascundea clientul sau.
Prin adresa nr. 217/24.05.1999, Politia Criminala din Veisbaden a transmis prin fax la IGP-Directia Politiei Criminale, plangerea Ursulei Dachtler, domiciliata in Uklander Strasse, nr. 41, Manheim, prin care reclama rapirea celor doua fetite, a caror tutela ii fusese incredintata. De asemenea, Politia germana a mai transmis si hotararea definitiva a Justitiei germane in vederea predarii minorelor catre mama lor. Imediat, autoritatile romane au instiintat Ambasada Germaniei de la Bucuresti, precum si Consulatul german din Sibiu. Cazul a fost incredintat spre rezolvare lt. col. Ioan Irod, din cadrul Inspectoratului de Politie Sibiu. Impreuna cu reprezentantii Consulatului s-a clarificat situatia juridica a celor doi copii minori si a documentelor judiciare transmise de catre autoritatile germane. Prin mijloace specifice, politistii romani au depistat rapid locul in care se ascundea Frank Dachler. Ulterior, in asteptarea intocmirii formalitatilor, Politia a incercat sa asigure cat de cat protectia fetitelor. Astfel, un dispozitiv de lucratori ai IGP a supravegheat in permanenta locuinta din strada Octavian Goga.
Recuperarea celor doua minore s-a facut miercuri, 26 mai 1999, spre seara, cand Politia, secondata de reprezentantii Consulatului german, a reusit sa-l convinga pe Dachtler sa respecte hotararea instantei germane si sa predea copiii de buna voie, pentru a nu-si inrautati situatia, deja foarte grava. In situatia in care germanul ar fi refuzat sa se predea, trupele speciale anti-tero ale SRI erau pregatite sa intervina in forta. Brigada de interventie dispusa in jurul locuintei din strada Octavian Goga avea ordin sa actioneze, daca tratativele ar fi esuat. Din fericire, interventia acestora nu a mai fost necesara. Joi, 27.05.1999 la orele 13.20, Ursula Dachtler a sosit la Bucuresti cu o cursa charter de la Frankfurt. Ea era insotita de prietenul surorii sale. La aeroport s-au imbarcat intr-un autoturism KIA, de culoare alba, care i-a transportat la Sibiu, pe ruta Bucuresti-Brasov. In jurul orelor 20.00, au ajuns la destinatie. Aici, dupa ce au inchiriat un apartament la hotelul "Continental", la etajul opt, s-au deplasat imediat la sediul Consulatului german, unde ii asteptau cei doi copii. Regasirea a fost emotionanta, cele doua fetite agatandu-se plangand de gatul mamei. Copiii au afirmat ca tatal lor a avut grija de ele sa nu le lipseasca absolut nimic. Ele nu s-au plans mamei lor ca ar fi fost maltratate in vreun fel. Atat Ursula Dachtler, cat si insotitorul acesteia s-au abtinut de la declaratii. Cei apropiati au afirmat ca Frank a fost un tata foarte bun, dar nu si un sot pe masura. Aceeasi retinere au manifestat-o si diplomatii germani, care au pastrat o discretie totala asupra cazului. Contactati de catre reporterul ZIUA, reprezentantii Consulatului au negat orice implicare. In tot acest timp, cei doi fosti soti nu s-au vazut nici macar o clipa. De altfel, Ursula Dachtler si cele doua fetite au parasit Sibiul a doua zi, la orele 8.00. Femeia era speriata si nu vroia decat sa paraseasca tara cat mai repede. Revenirea la Bucuresti s-a facut pe ruta Ramnicu Valcea-Pitesti, cei patru decoland spre Frankfurt la ora 14.00, cu o cursa Lufthansa.
Contactat telefonic de reporterii ZIUA, Frank Dachtler ne-a declarat in exclusivitate: "Ma voi intoarce in Germania, desi legile federale prevad pedepse foarte mari pentru cazuri ca al meu". Desi este constient ca Justitia nu-i va incredinta niciodata copii, el este hotarat totusi sa incerce. Germanul a mai declarat ca ar fi intentionat sa initieze o actiune la Curtea de Justitie de la Haga, dar autoritatile romane nu au dorit sa se implice. Intrucat rapirea nu a avut loc pe teritoriul Romaniei, Frank Dachtler nu va fi judecat dupa legile romanesti. Pana in prezent, pe numele acestuia nu a fost emis nici un mandat international de arestare, prin Interpol. El si-a motivat gestul prin faptul ca cele doua fetite cresc intr-un mediu nesanatos, tatal fostei sale sotii fiind alcoolic, iar aceasta are alte prioritati inaintea copiilor. Unii motiveaza si altfel gestul sau disperat. Cei care l-au cunoscut indeaproape, au afirmat ca Frank ar suferi de tulburari psihice si de comportament. Asupra acestor aspecte insa, se va pronunta Justitia germana din Manheim. In incheiere, aproape plangand, Dachtler ne-a declarat: "Ceea ce mi se intampla acum, imi este indiferent. Important este sa le fie bine copiilor".
Sorin GHICA 
A r h i v a
  Guvernul a cedat!    
  Presedintele Romaniei cere Guvernului sa rezolve de urgenta criza economiei brasovene    
  Premierul Vasile apreciaza ca de vina e managementul    
  Sindicatul de la Metrou a renuntat la greva    
  Muncitorii de la Tepro SA-Iasi au luat prefectura cu asalt si s-au impins cu jandarmii    
  Salariatii a doua societati galatene au iesit ieri in strada    
  Mostenirea lui Ceausescu    
  Incepe ancheta "Dovada KGB"!    
  Uniunea Europeana demareaza Pactul de Stabilitate in Balcani    
  Un general sarb a murit intr-un bombardament    
  Noua Rusie seamana izbitor de mult cu fosta Uniune Sovietica    
  Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal    
  De la 1 iulie 1999 va fi introdus sistemul de carte funciara pentru toate imobilele si terenurile    
  Un roman din Australia cere presedintelui Romaniei sa-l gratieze    
 Top afisari / comentarii 
 Fostul capitan SRI Alexa a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare (51 afisari)
 Fuziune bahica:Efes Pilsener & Stella Artois (37 afisari)
 Mostenirea lui Ceausescu (28 afisari)
 Incepe ancheta "Dovada KGB"! (17 afisari)
 Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01740 sec.