Ziua Logo
  Nr. 1501 de joi, 3 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Petru Jucan a manifestat impotriva lui Ion Iliescu in "Tara cangurilor" si s-a trezit condamnat pentru un furt pe care nu l-a comis Un rechizitoriu intocmit cu 10 saptamani inaintea infractiunii cercetate Inculparea lui Jucan a fost regizata grosolan
Un roman din Australia cere presedintelui Romaniei sa-l gratieze
-- El a fost condamnat abuziv de Justitia suceveana, la un an si sase luni inchisoare * In schimb, hotii au primit aceeasi pedeapsa, dar cu suspendare * Condamnarea s-a bazat si pe o inscenare a Politiei Suceava, care i-a pus in carca lui Petru Jucan acuzatia ca ar fi condus un autoturism neinmatriculat * Rechizitoriul s-a emis cu 10 saptamani inainte de infractiune
Aflat in prezent in Australia, romanul cu dubla cetatenie Dorel Petru Jucan, nascut in 1952 in judetul Suceava, adreseaza presedintelui Romaniei, Emil Constantinescu, prin intermediul ziarului ZIUA, o cerere de gratiere, in care prezinta modul in care a primit pe nedrept o condamnare de 1 an si 6 luni inchisoare. Din acest motiv, Dorel Petru Jucan nu mai doreste sa se intoarca in tara, pana cand situatia sa nu va fi clarificata. Povestea lui Petru Jucan a inceput din momentul in care, in anul 1991, s-a intors in patrie cu sotia si cei patru copii minori si a inceput sa deruleze o mica afacere, cu banii economisiti peste hotare. Suceava fiind un oras in care mai toti se cunosc - renumit pentru preponderenta fostilor activisti PCR prin toate structurile de conducere - Petru Jucan a intrat in colimatorul unor politisti, care i-au pus sub ochi o fotografie. Era pe la inceputul lui 1994. In imagine, Petru Jucan era imortalizat in timpul unui miting anti-Iliescu, desfasurat in Australia, cu putin timp in urma. De aici a inceput prigoana lui Jucan.
Cautand sa-si procure niste acumulatori pentru camionul proprietate personala, Dorel Jucan a intrat in legatura cu doi indivizi (Constantin Coresciuc si Vasile Sava), care i-au promis, in schimbul unui transport auto de cherestea, sa-i dea, pe langa bani, si doi acumulatori pentru camion. Cei doi i-au adus dupa un timp acumulatorii, a caror valoare urma sa fie scazuta din pretul transportului. Jucan a fost ulterior vizitat de politisti, care l-au acuzat imediat de furtul bateriilor. In urma unei mascarade de ancheta, in care rechizitoriul s-a emis in data de 8 martie 1994, in timp ce furtul se comisese cu 10 saptamani mai tarziu, pe 15 mai 1994, Jucan a fost trimis in judecata alaturi de cei doi hoti, sub acuzatia de furt calificat, desi nu el a sustras bateriile. Cei doi hoti care au sterpelit de la niste tractoare acumulatorii (aflati cu certitudine in complicitate cu politistii), au declarat totusi ca Jucan nu a fost cu ei la furat, "ci a refuzat sa mearga cu noi, acuzand dureri de spate".
Ca ancheta sa aiba si mot, lui Petru Jucan i s-a pus in carca si acuzatia ca ar fi mers pe drumurile publice cu un automobil neinmatriculat. In realitate, Jucan isi cumparase din Germania un autoturism, cu care a venit in tara, cu numere nemtesti. Nici vorba ca masina sa fi fost neinmatriculata. Politistii insa i-au luat toate actele si au refuzat sa i le predea pana in ziua de azi.
Un alt fapt care arata ca Jucan este victima unor manevre oculte este ca el a fost arestat inaintea hotilor. La data de 11 septembrie 1995, Judecatoria Suceava (Dosar nr. 9606/1994), l-a condamnat pe Petru Jucan la 1 an si 6 luni inchisoare, cu executare, in timp ce pe cei doi hoti propriu-zisi i-a condamnat cu aceeasi pedeapsa, dar cu SUSPENDARE! Judecatorii Valeriana Ilie si Violeta Malancraveanu, asistati de procurorul Ovidiu Busuioc, au pronuntat condamnarea aberanta a lui Petru Jucan, in lipsa acestuia. De altfel, ambii hoti au declarat ca nu au fost cu Jucan la furat. Sentinta are si alte "scapari" extrem de grave. Motivarea furtului este ridicola, iar cea privind "circularea pe drumurile publice cu un autoturism neinmatriculat", lipseste cu desavarsire atat ca argumente, cat si ca probatoriu. Fiind si cetatean strain, Jucan avea tot dreptul sa circule cu un autoturism cu numar strain, cu atat mai mult cu cat si anchetatorii si instanta nu au facut dovada ca masina a fost radiata in tara de origine.
Sentinta a ramas definitiva, prin neapelare (Jucan se afla in Australia), astfel ca omul nostru, nevinovat si tata a patru copii minori, e numai bun de inchisoare, daca vine in Romania. Luand cunostinta de aberanta condamnare, dupa cativa ani de la inscenarea judiciara, Petru Jucan sta pe ganduri daca sa se mai intoarca in tara. Prin intermediul ziarului ZIUA, Jucan adreseaza Presedintelui Romaniei rugamintea sa-i gratieze rusinoasa condamnare, pentru ca altfel risca sa fie arestat cum pune piciorul in Romania. Pana atunci, Procurorul General al Romaniei poate repara inscenarea judiciara, promovand un recurs in anulare.
Petru Jucan nu doreste inca sa se adreseze Parlamentului Federal al Australiei, pentru a arata cum sunt judecati cetatenii australieni in Romania, deoarece nu doreste sa strice imaginea tarii sale si spera ca autoritatile care se afla azi la conducerea statului ii vor face dreptate.
Razvan SAVALIUC 
A r h i v a
  Guvernul a cedat!    
  Presedintele Romaniei cere Guvernului sa rezolve de urgenta criza economiei brasovene    
  Premierul Vasile apreciaza ca de vina e managementul    
  Sindicatul de la Metrou a renuntat la greva    
  Muncitorii de la Tepro SA-Iasi au luat prefectura cu asalt si s-au impins cu jandarmii    
  Salariatii a doua societati galatene au iesit ieri in strada    
  Mostenirea lui Ceausescu    
  Incepe ancheta "Dovada KGB"!    
  Uniunea Europeana demareaza Pactul de Stabilitate in Balcani    
  Un general sarb a murit intr-un bombardament    
  Noua Rusie seamana izbitor de mult cu fosta Uniune Sovietica    
  Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal    
  De la 1 iulie 1999 va fi introdus sistemul de carte funciara pentru toate imobilele si terenurile    
  Un german si-a rapit fetitele si s-a refugiat in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Fostul capitan SRI Alexa a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare (51 afisari)
 Fuziune bahica:Efes Pilsener & Stella Artois (37 afisari)
 Mostenirea lui Ceausescu (28 afisari)
 Incepe ancheta "Dovada KGB"! (17 afisari)
 Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01045 sec.