Ziua Logo
  Nr. 1501 de joi, 3 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
De la 1 iulie 1999 va fi introdus sistemul de carte funciara pentru toate imobilele si terenurile
-- Cartile funciare nedefinitive vor fi tinute de birourile de pe langa fiecare judecatorie si vor cuprinde toate datele despre un imobil sau un teren * Toate actele si faptele juridice - vanzari, donatii, schimburi, constituire de ipoteci etc vor fi inscrise in carte numai pe baza unei schite de plan a imobilului sau terenului respectiv * Notarul public este obligat sa ceara aceasta schita pe care o vor efectua specialisti autorizati ai oficiului judetean de cadastru * Altfel, daca incheie actul notarial fara schita, judecatorul de la biroul de carte funciara va refuza inscrierea sa!
Legea nr. 7 a cadastrului si a publicitatii imobiliare, asteptata de peste o jumatate de secol, este cadrul normativ prin care se va realiza in Romania, la nivel national, un cadastru general. Legea a intrat in vigoare la 26 iunie 1996. Numai ca actiunea de identificare, inregistrare, descrierea pe harti, planuri cadastrale a tuturor proprietatilor imobiliare si crearea cartilor funciare este o actiune ce se va realiza progresiv si va fi condusa, pentru partea de cadastru, de catre Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie (ONCGC), iar pentru latura publicitatii imobiliare, de catre Ministerul Justitiei. Cartile funciare vor fi tinute pe langa fiecare judecatorie si vor contine informatii complete privind descrierea completa a imobilului, dreptul de proprietate si sarcinile asupra acestuia (ipoteci, servituti, actiuni in justitie etc). Implementarea dispozitiilor Legii 7/96 este anevoioasa deoarece se loveste de dificultati inerente, cum ar fi resursele financiare si formarea personalului calificat. Tocmai de aceea exista si acordul de imprumut cu BIRD ai carui beneficiari sunt ONCGC si Ministerul Justitiei. Astfel, pe durata a cinci ani, vor fi puse in functiune 76 de birouri de carte funciara in 18 judete.
Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, conducerea Ministerului Justitiei a informat ca a hotarat infiintarea la nivelul intregii tari a acestor birouri de carte funciara si deschiderea cartilor funciare cu caracter nedefinitiv incepand cu data de 1 iulie 1999. Tot de la aceasta data, toate actele si faptele juridice privind terenurile si constructiile se vor inscrie in carti funciare cu caracter nedefinitiv, dar este absolut necesara, pentru a realiza acest lucru, schita de plan a terenului sau constructiei la care se refera inscrierea. Schita va fi realizata de un specialist autorizat de catre oficiul judetean de cadastru si vizata de catre aceasta institutie. Listele cu specilalisti vor fi comunicate Curtilor de Apel si camerelor notarilor publici. Fara aceasta schita nu se va putea realiza nici o vanzare, donatie, schimb sau constituire de ipoteci si alte servituti asupra unui imobil sau teren. Notarul public va avea obligatia de a indruma partile sa intocmeasca, prioritar, aceasta schita. In cazul in care notarul va intocmi actul respectiv fara solicitarea schitei, judecatorul de la biroul de carte funciara este indreptatit sa refuze inscrierea in cartea funciara nedefinitiva pana ce aceasta nu va fi realizata. Cartile funciare sunt publice si ele vor stabili un sistem de inregistrare si grantare a titlurilor de proprietate. Orice persoana interesata va putea cerceta toate informatiile privitoare la un imobil, inclusiv situatia juridica a acestuia. Aceasta posibilitate a cetateanului de a cunoaste asemenea informatii va stopa mecanismul escrocheriilor des intalnite in acest gen de relatii contractuale. Mai mult, bancile vor putea detine toate informatile utile asupra garantiilor prezentate de solicitantii de credite. Reprezentantii Ministerului Justitiei sunt convinsi ca noua carte funciara va incuraja investitiile pe termen lung ale capitalului strain si autohton.
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Guvernul a cedat!    
  Presedintele Romaniei cere Guvernului sa rezolve de urgenta criza economiei brasovene    
  Premierul Vasile apreciaza ca de vina e managementul    
  Sindicatul de la Metrou a renuntat la greva    
  Muncitorii de la Tepro SA-Iasi au luat prefectura cu asalt si s-au impins cu jandarmii    
  Salariatii a doua societati galatene au iesit ieri in strada    
  Mostenirea lui Ceausescu    
  Incepe ancheta "Dovada KGB"!    
  Uniunea Europeana demareaza Pactul de Stabilitate in Balcani    
  Un general sarb a murit intr-un bombardament    
  Noua Rusie seamana izbitor de mult cu fosta Uniune Sovietica    
  Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal    
  Un roman din Australia cere presedintelui Romaniei sa-l gratieze    
  Un german si-a rapit fetitele si s-a refugiat in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Fostul capitan SRI Alexa a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare (51 afisari)
 Fuziune bahica:Efes Pilsener & Stella Artois (37 afisari)
 Mostenirea lui Ceausescu (28 afisari)
 Incepe ancheta "Dovada KGB"! (17 afisari)
 Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02744 sec.