Ziua Logo
  Nr. 1501 de joi, 3 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA continua serialul "Reabilitarea Justitiei", semnat de generalul Ion Mihai Pacepa In februarie 1943, Stalin a initiat sistemele sovietice de politie politica si justitie in tarile "eliberate" Vanatoarea "criminalilor de razboi" "Brigada Mobila" din Romania a fost condusa de Nicolski Regele Mihai a intuit ca Moscova urmarea sa-i lichideze pe oponentii sovietizarii "Scanteia" a pregatit terenul pentru viitoarele retele de informatori Guvernul Groza a permis Brigazii Mobile sa aplice planurile Kremlinului
Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal
Operatia menita sa creeze un sistem siamez de politie politica si justitie de tip sovietic in tarile ce urmau sa fie "eliberate" de Armata Rosie a fost initiata de generalissimul Iosif Visarionovici Stalin in februarie 1943, la scurt timp dupa ce a aprobat planul operatiei de colonizare a acestor tari. Cu ajutorul acestor organizatii siameze, Stalin vroia sa lichideze fizic cadrele de conducere ale armatei, politiei si partidelor politice "burgheze" din tarile respective sub pretextul ca ar fi fost criminali de razboi sau colaborationisti, pentru ca apoi sa poata umple vidul cu kominternisti si comunisti locali. Pentru aceasta, in aprilie 1943, Stalin a creat o unitate speciala a NKVD-ului, careia i-a dat sarcina de a aresta si "judeca" cetatenii suspectati ca au colaborat cu nazistii in teritoriile ocupate de ei precum si in tarile aliate cu Germania care urmau sa fie "eliberate" de Armata Rosie. In Cartea Neagra a Securitatii am descris crearea acestei unitati care s-a numit SMERSH, o abreviere de la Smert Spionam ("Moarte Spionilor"), precum si rolul sau in sovietizarea tarilor "eliberate" de Armata Rosie.
Aici voi descrie contributia pe care ea a avut-o la transformarea justitiei Regatului Romaniei, care se baza pe principiile democratiei franceze, intr-un "sistem de represiune" de tip feudal condus de politia politica comunista. In iunie 1944, Stalin a ordonat sefului serviciului de spionaj sovietic, care atunci se numea INU (Inostrannoye Upravleniye, sau Directorat Extern), generalul Pavel Fitin, sa creeze cate o subunitate SMERSH in Polonia, Bulgaria si Romania, primele tari europene care urmau sa fie "eliberate" de Armata Rosie. Ele au avut sarcina de a aresta si executa in calitate de "criminali de razboi" cat mai multi functionari din aparatul de stat, armata si politia acestor tari, pentru a face loc oamenilor Moscovei. Subunitatea SMERSH din Polonia a fost condusa de generalul NKVD Ivan Serov, seful sectiei poloneze din INU, care in 1945 va fi numit sef al intregului NKVD, si si-a inceput activitatea prin executarea a catorva mii de "criminali de razboi" din randul ofiterilor polonezi luati prizonieri de Armata Rosie. Subunitatea SMERSH din Bulgaria, condusa tot de un ofiter NKVD, si-a inceput activitatea prin executarea, la 2 februarie 1945, a 3 regenti, 33 ministri, 68 membri ai Parlamentului si opt consilieri ai regelui Boris. In urmatoarele luni, ea a executat, tot pentru "crime de razboi," alti 2.680 membri ai guvernului "fascist" al Bulgariei, desi armata tarii nu participase la razboiul impotriva URSS.
Unitatea SMERSH pentru Romania a fost romanizata cu numele "Brigada Mobila," si a avut sarcina de a aresta si executa ca "criminali de razboi" sau ca "vinovati de dezastrul tarii" (o categorie inventata de Moscova) cat mai multi functionari din aparatul de stat, armata si politia romana, pentru a face loc oamenilor Moscovei. Ea a fost creata in octombrie 1944 de generalul Aleksandr Saharovski, seful sectiei romane din INU, si a fost condusa de ofiterul INU Boris Grunberg, care a fost romanizat ca Alexandru Nicolski. Acesta s-a nascut in Chisinau (1915) unde a devenit membru UTC (1932). In 1940, cand Basarabia a fost cotropita de URSS, el a optat pentru cetatenia sovietica si a fost cooptat de INU la recomandarea secretarului sovietului orasenesc, Iuri Efimov. La 23 martie 1941, Boris Grunberg a fost incadrat ca ofiter ilegal al INU si instruit sa desfasoare misiuni de spionaj in Romania. La 26 mai 1941, el a fost trimis ilegal in Romania, dar a fost arestat in aceeasi zi de organele de graniceri. In iulie 1941, Grunberg/Nicolski a fost condamnat la munca silnica si trimis in penitenciarul Aiud, de unde a fost eliberat in august 1944. In octombrie 1944, INU l-a infiltrat in Directia Generala a Politiei si in martie 1945 l-a numit sef al Corpului Detectivilor care a fost rebotezat apoi "Brigada Mobila."
Adjunctii lui Nicolski la conducerea Brigazii Mobile au fost alti trei ofiteri INU care vorbeau limba romana: Piotr Gonciaruc, Misa Protopopov si Iasa Alekseiev. Din documentele de arhiva pe care le-am studiat in anii cand am lucrat in Securitate a rezultat ca pana in primavara lui 1945 Brigada Mobila nu a putut inscena nici un proces major impotriva persoanelor care se impotriveau sovietizarii Romaniei datorita opozitiei Regelui Mihai si a prim-ministrilor tarii (generalii Constantin Sanatescu si apoi Nicolae Radescu), care au intuit ca Kremlinul intentiona sa foloseasca aceasta acuzatie pentru a crea o isterie de masa in spatele careia sa lichideze cat mai multe personalitati politice si economice care se opuneau procesului de sovietizare.
In acelasi timp, Romania avea inca un sistem de justitie de tip occidental, care reusise sa supravietuiasca aproape intact in cei cinci ani de alianta cu Germania hitlerista, si care nu a putut fi cooptat in genocidul pregatit de Stalin. De aceea, activitatea Brigazii Mobile din acea perioada s-a limitat doar la identificarea a cat mai multi "indezirabili" si la producerea in secret de documente si marturii false cu ajutorul carora acestia sa poata fi ulterior arestati si condamnati ca "vinovati de dezastrul tarii."
Organul de presa al Moscovei din Bucuresti, "Scanteia", a folosit insa aceasta perioada spre a pregati opinia publica pentru avalansa de inscenari judiciare care avea sa urmeze, publicand articole in care a prezentat drept "criminal de razboi," "fascist" sau "tradator" pe oricine se opunea sovietizarii Romaniei. Mentionez aici doar articolele prin care "Scanteia" a cerut confiscarea averilor celor care se fac vinovati de "dezastrul tarii" precum si apelul lansat catre intreaga populatie a Romaniei, in care se mentiona ca "pentru a nu lasa sa scape de pedeapsa ce li se cuvine pe nici unul din cei care, prin faptele lor, au adus tara pe marginea prapastiei, este o datorie cetateneasca pentru toti cetatenii tarii, de a veni sa spuna tot ce stiu cu privire la autorii crimelor, la faptele lor, la complicii lor si orice amanunt care intereseaza ancheta." Acest articol din "Scanteia" a pus "bazele juridice" ale "necesitatii" impanzirii tarii cu uriase retele de informatori si colaboratori care au fost folositi ulterior de Securitate pentru a spiona intreaga populatie.
Numai dupa 6 martie 1945, cand Moscova a reusit sa impuna primul guvern comunist al Romaniei, condus de dr. Petru Groza, s-au creat conditii care au permis Brigazii Mobile sa aplice, in sfarsit, planurile Moscovei. Primul act legislativ major al Guvernului Groza a fost "Decretul-Lege pentru purificarea administratiilor de stat," care a institutionalizat lagarele de munca de tip sovietic, emis la 30 martie 1945 si bazat pe un text primit de la Moscova, care fusese deja dat celorlalte guverne din tarile "eliberate" de Armata Rosie. Acest decret a anulat o buna parte a drepturilor constitutionale ale populatiei Romaniei, autorizand guvernul: a) sa indeparteze din serviciu orice persoana care, "prin modul cum si-a indeplinit functiunea sau prin orice mijloc de publicitate sau propaganda, a luat atitudine antidemocratica" sau "tulbura relatiile dintre Romania si aliatii sai;" b) sa creeze "lagare speciale" pentru internarea acestora. Al doilea act politic major al guvernului Groza a fost "elaborarea" unei legi speciale pentru judecarea "criminalilor de razboi" si a "vinovatilor de dezastrul tarii" (bazata pe un alt text trimis de Moscova tuturor tarilor "eliberate" de Armata Rosie). Aceasta lege a fost atat de elastica incat a permis sa fie arestat si condamnat orice membru al partidelor "burgheze" si orice salariat al aparatului de stat din Romania, precum si cei care "au parasit teritoriul national" si au "atacat tara prin scris, prin grai sau in orice mod."
(Va urma) Ion Mihai PACEPA Nota: Titlul si intertitlurile apartin redactiei 
A r h i v a
  Guvernul a cedat!    
  Presedintele Romaniei cere Guvernului sa rezolve de urgenta criza economiei brasovene    
  Premierul Vasile apreciaza ca de vina e managementul    
  Sindicatul de la Metrou a renuntat la greva    
  Muncitorii de la Tepro SA-Iasi au luat prefectura cu asalt si s-au impins cu jandarmii    
  Salariatii a doua societati galatene au iesit ieri in strada    
  Mostenirea lui Ceausescu    
  Incepe ancheta "Dovada KGB"!    
  Uniunea Europeana demareaza Pactul de Stabilitate in Balcani    
  Un general sarb a murit intr-un bombardament    
  Noua Rusie seamana izbitor de mult cu fosta Uniune Sovietica    
  De la 1 iulie 1999 va fi introdus sistemul de carte funciara pentru toate imobilele si terenurile    
  Un roman din Australia cere presedintelui Romaniei sa-l gratieze    
  Un german si-a rapit fetitele si s-a refugiat in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Fostul capitan SRI Alexa a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare (51 afisari)
 Fuziune bahica:Efes Pilsener & Stella Artois (37 afisari)
 Mostenirea lui Ceausescu (28 afisari)
 Incepe ancheta "Dovada KGB"! (17 afisari)
 Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03183 sec.