Ziua Logo
  Nr. 1501 de joi, 3 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Astazi incepe la Köln un summit extrem de important pentru viitoarele evolutii comunitare O piata functionala pentru un Euro rentabil UEO, armata comuna europeana Pactul de Stabilitate -o trambulina pentru cei mai defavorizati
Uniunea Europeana demareaza Pactul de Stabilitate in Balcani
-- Vest-europenii isi concentreaza atentia catre vestul Peninsulei Balcanice * Principalii beneficiari ai programelor comunitare: Albania, Macedonia si Bosnia * Pactul de stabilitate trebuie sa aduca aceste tari mai aproape de "Europa Moderna" * Romania si Bulgaria, asociate deja la UE, au fost trecute intr-un plan secundar
Liderii comunitar-europeni care vor participa, joi si vineri, la Köln, la summitul Uniunii Europene, au o misiune dificila: elaborarea programului comun de securitate, un proiect ambitios si de stricta actualitate. La inceputul acestei saptamani, minstrii de Externe din cele 15 state membre ale Uniunii Europene au participat la o reuniune pregatitoare a evenimentului ce va aborda, sub diverse aspecte, strategiile de asigurare a securitatii Batranului Continent. O problema mai veche, stabilitatea sociala, va fi tratata la nivelul "dialogului macroeconomic" menit sa asigure gasirea unui limbaj comun al Guvernelor angrenate in restructurarea economiilor nationale si armonizarea reformelor, procese indispensabile constituirii unei piete comune functionale. Dezbaterea este mai veche si divergentele de opinii intre diversele entitati statale au paralizat, pana recent, progresul real. Reuniunea de la Köln se deruleaza intr-un cadru politic european special: pentru prima oara dupa multi ani, cei 15 sunt guvernati, pe plan national, de o covarsitoare majoritate (nu mai putin de 13 Guverne) social-democrata de factura clintonian-laburista (a treia cale, cea a unui fel de liberalism social). Acest relativ consens ar putea, in fine, permite deblocarea negocierilor economice si instituirea unei reale cooperari la nivelul statelor din zona Euro. Cu atat mai mult cu cat, la un an de la aruncarea pe piata, moneda unica europeana s-a dovedit a rezista la cel mai puternic soc bursier din ultimele decenii, crahul micilor dragoni asiatici care a devenit, treptat, un minicrah global.
Europenii s-au trezit, insa, depasiti de evenimentele care nu le-au mai permis sa-si concentreze atentia asupra aspectelor economice. Conflictul sangeros din Kosovo, dominanta actualitatii continentale, a demonstrat o alta lacuna, mai grava decat cele economice, dar care, pana recent, era doar o simpla speculatie: incapacitatea Europei de a-si gestiona propriile crize. Dupa ce a ratat sansa Rambouillet, abandonandu-se in bratele "diplomatiei" americane, Europa trebuie sa-si regandeasca politicile strategice, militare si diplomatice. Ca si in cazul summitului aniversar NATO de la Washington, atentia reuniunii la varf a Uniunii Europene va fi concentrata asupra prevenirii si administrarii crizelor, participantii urmand sa-si fixeze sfarsitul anului 2000 drept termen limita pentru a concretiza initiativa de constituire a unor institutii militare subordonate structurilor comunitare, a explicat adjunctul ministrului german de Externe, Gunter Verheugen (cel care, in cazul in care actualul sef al armatei germane, Rudolph Scharping, preia comanda civila a NATO, va deveni ministrul Apararii). "Vom discuta despre forte de pacificare si de mentinere a pacii, cu sau fara asistenta NATO", a subliniat Verheugen.
In completare, seful Diplomatiei londoneze, Robin Cook, a dorit sa reitereze compromisul convenit la summitul NATO de la Washington, si sustinut de axa anglo-americana a Aliantei: initiativa europeana nu va fi, "in nici un caz, o alternativa pentru inlocuirea Aliantei Nord-Atlantice". Dar acest proiect comunitar, a precizat Cook, va conferi Uniunii Europene puteri decizionale si capacitatea de a concretiza deciziile. "Vom avea, la Köln, sansa de a depasi o etapa fundamentala, cu initiativa care va permite crearea, in cadrul UE, a unei structuri mai eficiente de luare a deciziilor, pentru a interveni in situatii de criza, si care va mobiliza statele membre ale Uniunii sa se asigure ca isi vor putea asuma din punct de vedere militar deciziile pe care le vor lua", a subliniat Cook, citat Mediafax.
Germania, care detine Presedintia semestriala a UE (pana la 1 iulie), doreste sa modifice statutul Uniunii Europei Occidentale (UEO). Ceea ce este, deocamdata, cunoscut ca "aripa militara a Uniunii" si functioneaza doar in acte, ar urma sa devina parte componenta a organismului comunitar. Spre deosebire de NATO, sistemul de aparare al UE nu va obliga statele componente la actiune comuna in cazul in care una dintre ele este agresata sau necesita ori solicita asistenta. In Uniunea Europeana exista patru state neutre (Suedia, Austria, Finlanda si Irlanda), care au obiectat fata de accelerarea procesului de integrare militara comunitara, insa si-au acordat sprijinul pentru initiativa, lansata anul trecut, in decembrie, la summitul franco-britanic desfasurat la Saint Malo (moment considerat decisiv in cooperarea continentala, tocmai pentru ca a ridicat problema constituirii structurilor militare pan-europene).
Coborand, concret, la consecintele crizei din Iugoslavia, cei 15 ministri s-au angajat sa intareasca legaturile economice si politice cu zona zguduita de conflict. Atitudinea comunitara difera, dar nu prea mult, de comportamentul Americii. Statele Unite au imbratisat, la inceputul dezastrului kosovar, ideea unui Plan Marshall pentru Balcani, insa, ulterior, Presedintia americana a batut in retragere, ajungandu-se chiar pana la cea mai recenta declaratie a presedintelui Bill Clinton, care a apreciat ca formula anterior evocata a fost aleasa in pripa si a dat sperante desarte potentialilor beneficiari. Intr-o declaratie comuna remisa, luni, la Bruxelles, la sfarsitul summitului ministrilor de Externe din Uniune, se reitereaza "disponibilitatea de a urgenta atragerea tarilor din regiune in perspectiva integrarii complete in structurile europene". Dar, in mod concret, cei 15 au optat pentru o atentie sporita acordata acelor tari din zona Balcanilor care, deocamdata, nu au contacte directe cu Uniunea (cum, deci, nu este cazul Romaniei, dar si al Bulgariei, parteneri asociati ai UE). De altfel, ministrii prezenti la intalnirea pregatitoare "au salutat si sprijina" propunerea lansata saptamana trecuta de Comisia Europeana prin care Albania, Macedonia si Bosnia sunt invitate sa demareze procedurile de elaborare a unor "acorduri de stabilizare si asociere" cu UE, pentru a le asigura o mai rapida apropiere de "Europa Moderna". Aceste acorduri se doresc factor fundamental in calea consolidarii democratiei si a statului de drept, pentru dezvoltarea economica si reforme administrative si pentru cooperare regionala. Presedintele demisionar al Comisiei Europene, Jacques Santer, a propus crearea unei Agentii Comunitare pentru reconstructia zonei balcanice, avand ca misiune principala supravegherea procesului de reconstructie din Kosovo si din intreaga zona balcanica dupa incheierea conflictului. "Efortul financiar este important. Trebuie realizata o evaluare precisa a costului. UE a alocat, din anul 1991, 15 miliarde de euro pentru regiunea Balcanilor. Suma care trebuie mobilizata pentru reconstructie va fi cu siguranta superioara", a explicat oficialul european.
Cristian STEFANESCU 
A r h i v a
  Guvernul a cedat!    
  Presedintele Romaniei cere Guvernului sa rezolve de urgenta criza economiei brasovene    
  Premierul Vasile apreciaza ca de vina e managementul    
  Sindicatul de la Metrou a renuntat la greva    
  Muncitorii de la Tepro SA-Iasi au luat prefectura cu asalt si s-au impins cu jandarmii    
  Salariatii a doua societati galatene au iesit ieri in strada    
  Mostenirea lui Ceausescu    
  Incepe ancheta "Dovada KGB"!    
  Un general sarb a murit intr-un bombardament    
  Noua Rusie seamana izbitor de mult cu fosta Uniune Sovietica    
  Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal    
  De la 1 iulie 1999 va fi introdus sistemul de carte funciara pentru toate imobilele si terenurile    
  Un roman din Australia cere presedintelui Romaniei sa-l gratieze    
  Un german si-a rapit fetitele si s-a refugiat in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Fostul capitan SRI Alexa a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare (51 afisari)
 Fuziune bahica:Efes Pilsener & Stella Artois (37 afisari)
 Mostenirea lui Ceausescu (28 afisari)
 Incepe ancheta "Dovada KGB"! (17 afisari)
 Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01731 sec.