Mostenitorii sotilor Nicolae si Elena Ceausescu vor sa li se restituie operele de arta care le-au fost confiscate in decembrie 1989 si au fost depozitate la Muzeul National de Arta al Romaniei. Operele de arta pe care Valentin Ceausescu si sora lui, Zoia Elena Ceausescu-Oprean, le revendica, in prezent, de la Muzeul National de Arta, au fost insusite in mod ilegal, de la fostii proprietari de drept, de exponentii regimului comunist.
In 12 ianuarie 1996, procurorii din cadrul Parchetului General de pe langa Curtea Suprema de Justitie au emis ordonanta 25/P/SP, ordonanta pe care s-a construit actiunea lui Valentin si Elenei Zoia Ceausescu. In continutul ordonantei se mentioneaza ca patrimoniul fostului Partid Comunist Roman (PCR) era proprietate privata si, in consecinta, sotii Nicolae si Elena Ceausescu, in calitatea lor, "dispuneau de averea integrala a PCR, fiindca nici o persoana nu indraznea sa li se opuna". De altfel, este de notorietate faptul ca Nicolae si Elena Ceausescu si-au "inzestrat" fiii cu opere de arta care erau administrate de gospodaria PCR, opere de care au fost in mod abuziv deposedati proprietarii de drept. Prin aceeasi ordonanta - intocmita de procurorul Gheorghe Serban, fost sef-adjunct al Sectiei de Urmarire penala si Criminalistica, se dispune, de altfel, ca operele de arta - ce au fost confiscate de la locuintele urmasilor sotilor Nicolae si Elena Ceasescu, in baza proceselor verbale din ianuarie-martie 1990, si, ulterior, au fost predate in 1990 in custodie Muzeului National de Arta al Romaniei - sa fie restituite ultimilor "proprietari".
Ceea ce, astazi, mostenitorii clanului Ceausescu revendica, in mod injust, se rezuma la 43 de tablouri ai caror autori sunt pictori celebri, precum Goya, N. Grigorescu, Th. Pallady, C. Baba, N. Tonitza, A. Ciucurencu, V. Braunner, T. Harolt, Toyokuni, D. Ghiata, N. Darascu, G. Petrascu, I. Pacea sau H. Catargi. Valentin si Zoia Ceausescu mai sustin in instanta ca au fost deposedati de elemente de arta decorativa japoneza si sud-americana din epoca precolumbiana, de 353 volume de carte si de o serie de enciclopedii si cataloage de arta unice, tiparite in secolele XVIII-XIX. Actiunea lor juridica se axeaza pe lacunara ordonanta emisa de procurori, pe faptul ca procurorii nu au verificat provenienta obiectelor de arta si volumelor de carte. Valentin si Elena Zoia Ceausescu incearca sa demonstreze ca operele de arta ce le-au fost confiscate le-au apartinut de drept. Instantei civile a Tribunalului Bucuresti i se pretinde sa-i repuna in drepturi pe falsii proprietari, sa dispuna ca bunuri ale patrimoniului national ce au fost supuse confiscarii in baza hotararii de condamnare a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, sa revina unor persoane ce nu au dovedit ca le-au posedat.