Ziua Logo
  Nr. 1501 de joi, 3 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Valentin si Zoia Ceausescu revendica opere de arta care nu le-au apartinut legal niciodata
Mostenirea lui Ceausescu
-- Mostenitorii sotilor Nicolae si Elena Ceausescu cer sa li se restituie 43 de tablouri si 353 de volume de carte care au fost preluate in custodie de Muzeul National de Arta in 1990 * Copiii clanului Ceausescu isi bazeaza actiunea pe o ordonanta intocmita in termeni vagi de Parchetul General
Mostenitorii sotilor Nicolae si Elena Ceausescu vor sa li se restituie operele de arta care le-au fost confiscate in decembrie 1989 si au fost depozitate la Muzeul National de Arta al Romaniei. Operele de arta pe care Valentin Ceausescu si sora lui, Zoia Elena Ceausescu-Oprean, le revendica, in prezent, de la Muzeul National de Arta, au fost insusite in mod ilegal, de la fostii proprietari de drept, de exponentii regimului comunist.
In 12 ianuarie 1996, procurorii din cadrul Parchetului General de pe langa Curtea Suprema de Justitie au emis ordonanta 25/P/SP, ordonanta pe care s-a construit actiunea lui Valentin si Elenei Zoia Ceausescu. In continutul ordonantei se mentioneaza ca patrimoniul fostului Partid Comunist Roman (PCR) era proprietate privata si, in consecinta, sotii Nicolae si Elena Ceausescu, in calitatea lor, "dispuneau de averea integrala a PCR, fiindca nici o persoana nu indraznea sa li se opuna". De altfel, este de notorietate faptul ca Nicolae si Elena Ceausescu si-au "inzestrat" fiii cu opere de arta care erau administrate de gospodaria PCR, opere de care au fost in mod abuziv deposedati proprietarii de drept. Prin aceeasi ordonanta - intocmita de procurorul Gheorghe Serban, fost sef-adjunct al Sectiei de Urmarire penala si Criminalistica, se dispune, de altfel, ca operele de arta - ce au fost confiscate de la locuintele urmasilor sotilor Nicolae si Elena Ceasescu, in baza proceselor verbale din ianuarie-martie 1990, si, ulterior, au fost predate in 1990 in custodie Muzeului National de Arta al Romaniei - sa fie restituite ultimilor "proprietari".
Ceea ce, astazi, mostenitorii clanului Ceausescu revendica, in mod injust, se rezuma la 43 de tablouri ai caror autori sunt pictori celebri, precum Goya, N. Grigorescu, Th. Pallady, C. Baba, N. Tonitza, A. Ciucurencu, V. Braunner, T. Harolt, Toyokuni, D. Ghiata, N. Darascu, G. Petrascu, I. Pacea sau H. Catargi. Valentin si Zoia Ceausescu mai sustin in instanta ca au fost deposedati de elemente de arta decorativa japoneza si sud-americana din epoca precolumbiana, de 353 volume de carte si de o serie de enciclopedii si cataloage de arta unice, tiparite in secolele XVIII-XIX. Actiunea lor juridica se axeaza pe lacunara ordonanta emisa de procurori, pe faptul ca procurorii nu au verificat provenienta obiectelor de arta si volumelor de carte. Valentin si Elena Zoia Ceausescu incearca sa demonstreze ca operele de arta ce le-au fost confiscate le-au apartinut de drept. Instantei civile a Tribunalului Bucuresti i se pretinde sa-i repuna in drepturi pe falsii proprietari, sa dispuna ca bunuri ale patrimoniului national ce au fost supuse confiscarii in baza hotararii de condamnare a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, sa revina unor persoane ce nu au dovedit ca le-au posedat.
Adrian ARTENE 
A r h i v a
  Guvernul a cedat!    
  Presedintele Romaniei cere Guvernului sa rezolve de urgenta criza economiei brasovene    
  Premierul Vasile apreciaza ca de vina e managementul    
  Sindicatul de la Metrou a renuntat la greva    
  Muncitorii de la Tepro SA-Iasi au luat prefectura cu asalt si s-au impins cu jandarmii    
  Salariatii a doua societati galatene au iesit ieri in strada    
  Incepe ancheta "Dovada KGB"!    
  Uniunea Europeana demareaza Pactul de Stabilitate in Balcani    
  Un general sarb a murit intr-un bombardament    
  Noua Rusie seamana izbitor de mult cu fosta Uniune Sovietica    
  Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal    
  De la 1 iulie 1999 va fi introdus sistemul de carte funciara pentru toate imobilele si terenurile    
  Un roman din Australia cere presedintelui Romaniei sa-l gratieze    
  Un german si-a rapit fetitele si s-a refugiat in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Fostul capitan SRI Alexa a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare (51 afisari)
 Fuziune bahica:Efes Pilsener & Stella Artois (37 afisari)
 Mostenirea lui Ceausescu (28 afisari)
 Incepe ancheta "Dovada KGB"! (17 afisari)
 Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01043 sec.