Sindicalistii de la metrou au fost ieri, in cea de-a treia zi de greva generala declansata din cauza nerezolvarii unor cereri legate de conditiile de munca si de drepturile salariale prevazute de contractul colectiv. Protestul a decurs normal, fara incidente intre grevisti si bucuresteni. Drept urmare, efectivele de jandarmi care au supravegheat statiile de metrou au fost reduse, ieri, la jumatate.
Sindicatele au refuzat sa raspunda cererii de suspendare a grevei formulate de ministrul Transporturilor Traian Basescu, aratand ca acesta nu este abilitat de lege sa intervina in conflict si sa impuna suspendarea protestelor. Uniunea Sindicatelor Libere Metrou astepta ieri, la pranz, sentinta Curtii Supreme de Junstitie, drept raspuns la cererea administratiei Metrorex de suspendare a grevei generale.
Asa cum era de asteptat, Curtea Suprema de Justitie a decis suspendarea actiunii greviste pentru 90 de zile. Sindicalistii s-au supus sentintei si la ora 16.00 traficul in subteran s-a reluat normal. Presedintele USLM Ion Radoi a declarat ca maine (n.n. - astazi) metroul va circula incepand cu ora 04.00. Ion Radoi nu a exclus insa posibilitatea declansarii, ca si in cazul celorlalte greve, a unei actiuni spontante de protest.
Traian Basescu, ministrul Transporturilor a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa-amiaza, imediat ce metroul bucurestean a fost repus in circulatie, ca este iminenta transformarea RA Metrorex in societate comerciala pe actiuni. "Activitatea metroului bucurestean va mai fi afectata de cateva prevederi. Toate veniturile generate de inchirierea spatiilor comerciale, proprietate a noii societatii comerciale, nu pot merge in alta parte decat la societate (nu ca acum 75% la sindicate si 25% la administratie) si va exista o prevedere pentru interzicerea subinchirierii spatiilor comerciale" a declarat Traian Basescu.
Ministrul Transporturilor a adaugat ca noua societate va primi subventii de la stat pentru investitii si pentru acordarea de reduceri la calatoria cu metroul categoriilor defavorizate.
Despre eventuala trecere a societatii in subordinea Primariei Capitalei, ministrul Basescu a spus ca 82% dintre salariatii Regiei nu doresc acest lucru. Acest fapt este sustinut si inteles de Basescu, atat timp cat Primaria Capitalei nu poate strange nici macar hartiile din fata Garii de Nord sau nu poate organiza circulatia taxiurilor in Bucuresti" a declarat Basescu, adaugand:"Am dubii in capacitatea Primarului General de a coordona investitii de asemenea amploare".
Ca masuri ce vor fi intreprinse imediat dupa greva generala a salariatilor de la metrou, ministrul Basescu a anuntat inceperea procedurilor in instanta pentru declararea ilegala a actiunii. In opinia sa ilegalitatea este sustinuta de faptul ca, dupa statisticile ministerului, in prima zi de greva au semnat pentru oprirea lucrului 43% dintre salariati, iar in a doua si a treia zi numai 18%. In plus, se va trece imediat la recuperarea pierderilor, evaluate in momentul de fata a 1,6 miliarde lei, pierderi care, potrivit lui Basescu vor fi recuperate de la liderii de sindicat, care se fac vinovati de dezinformare si manipulare a salariatilor.
Ministerul va cere si ca pagubele produse calatorilor care detin abonamente pe metrou sa fie suportate tot de lideri. Pentru aceasta si pentru tulburarea ordinii publice se va deschide proces penal.
Referindu-se la anuntata greva de avertisment din 10 iunie a salariatilor de la calea ferata, ministrul i-a avertizat si pe acestia " sa nu o ia pe urmele liderului Radoi".