Ziua Logo
  Nr. 1501 de joi, 3 iunie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Bucurestenii se intorc la "Underground"
Sindicatul de la Metrou a renuntat la greva
-- Curtea Suprema de Justitie a suspendat si ea actiunea grevista pentru 90 de zile * Ministrul Basescu va cere in instanta recuperarea pagubelor de la liderii sindicali
Sindicalistii de la metrou au fost ieri, in cea de-a treia zi de greva generala declansata din cauza nerezolvarii unor cereri legate de conditiile de munca si de drepturile salariale prevazute de contractul colectiv. Protestul a decurs normal, fara incidente intre grevisti si bucuresteni. Drept urmare, efectivele de jandarmi care au supravegheat statiile de metrou au fost reduse, ieri, la jumatate.
Sindicatele au refuzat sa raspunda cererii de suspendare a grevei formulate de ministrul Transporturilor Traian Basescu, aratand ca acesta nu este abilitat de lege sa intervina in conflict si sa impuna suspendarea protestelor. Uniunea Sindicatelor Libere Metrou astepta ieri, la pranz, sentinta Curtii Supreme de Junstitie, drept raspuns la cererea administratiei Metrorex de suspendare a grevei generale.
Asa cum era de asteptat, Curtea Suprema de Justitie a decis suspendarea actiunii greviste pentru 90 de zile. Sindicalistii s-au supus sentintei si la ora 16.00 traficul in subteran s-a reluat normal. Presedintele USLM Ion Radoi a declarat ca maine (n.n. - astazi) metroul va circula incepand cu ora 04.00. Ion Radoi nu a exclus insa posibilitatea declansarii, ca si in cazul celorlalte greve, a unei actiuni spontante de protest.
Traian Basescu, ministrul Transporturilor a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa-amiaza, imediat ce metroul bucurestean a fost repus in circulatie, ca este iminenta transformarea RA Metrorex in societate comerciala pe actiuni. "Activitatea metroului bucurestean va mai fi afectata de cateva prevederi. Toate veniturile generate de inchirierea spatiilor comerciale, proprietate a noii societatii comerciale, nu pot merge in alta parte decat la societate (nu ca acum 75% la sindicate si 25% la administratie) si va exista o prevedere pentru interzicerea subinchirierii spatiilor comerciale" a declarat Traian Basescu.
Ministrul Transporturilor a adaugat ca noua societate va primi subventii de la stat pentru investitii si pentru acordarea de reduceri la calatoria cu metroul categoriilor defavorizate.
Despre eventuala trecere a societatii in subordinea Primariei Capitalei, ministrul Basescu a spus ca 82% dintre salariatii Regiei nu doresc acest lucru. Acest fapt este sustinut si inteles de Basescu, atat timp cat Primaria Capitalei nu poate strange nici macar hartiile din fata Garii de Nord sau nu poate organiza circulatia taxiurilor in Bucuresti" a declarat Basescu, adaugand:"Am dubii in capacitatea Primarului General de a coordona investitii de asemenea amploare".
Ca masuri ce vor fi intreprinse imediat dupa greva generala a salariatilor de la metrou, ministrul Basescu a anuntat inceperea procedurilor in instanta pentru declararea ilegala a actiunii. In opinia sa ilegalitatea este sustinuta de faptul ca, dupa statisticile ministerului, in prima zi de greva au semnat pentru oprirea lucrului 43% dintre salariati, iar in a doua si a treia zi numai 18%. In plus, se va trece imediat la recuperarea pierderilor, evaluate in momentul de fata a 1,6 miliarde lei, pierderi care, potrivit lui Basescu vor fi recuperate de la liderii de sindicat, care se fac vinovati de dezinformare si manipulare a salariatilor.
Ministerul va cere si ca pagubele produse calatorilor care detin abonamente pe metrou sa fie suportate tot de lideri. Pentru aceasta si pentru tulburarea ordinii publice se va deschide proces penal.
Referindu-se la anuntata greva de avertisment din 10 iunie a salariatilor de la calea ferata, ministrul i-a avertizat si pe acestia " sa nu o ia pe urmele liderului Radoi".
(Carmen POPESCU) 
A r h i v a
  Guvernul a cedat!    
  Presedintele Romaniei cere Guvernului sa rezolve de urgenta criza economiei brasovene    
  Premierul Vasile apreciaza ca de vina e managementul    
  Muncitorii de la Tepro SA-Iasi au luat prefectura cu asalt si s-au impins cu jandarmii    
  Salariatii a doua societati galatene au iesit ieri in strada    
  Mostenirea lui Ceausescu    
  Incepe ancheta "Dovada KGB"!    
  Uniunea Europeana demareaza Pactul de Stabilitate in Balcani    
  Un general sarb a murit intr-un bombardament    
  Noua Rusie seamana izbitor de mult cu fosta Uniune Sovietica    
  Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal    
  De la 1 iulie 1999 va fi introdus sistemul de carte funciara pentru toate imobilele si terenurile    
  Un roman din Australia cere presedintelui Romaniei sa-l gratieze    
  Un german si-a rapit fetitele si s-a refugiat in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Fostul capitan SRI Alexa a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare (51 afisari)
 Fuziune bahica:Efes Pilsener & Stella Artois (37 afisari)
 Mostenirea lui Ceausescu (28 afisari)
 Incepe ancheta "Dovada KGB"! (17 afisari)
 Moscova a transformat justitia Regatului Romaniei intr-un sistem de represiune de tip feudal (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01539 sec.