Ziua Logo
  Nr. 1488 de miercuri, 19 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Dintr-o idee generoasa s-a nascut un croco-fant La vremuri noi, tot noi! Ioan Dobrescu: "Acest organism trebuie sa sprijine performanta, nu sa formeze un minister in miniatura!"
Federatia Sportului Scolar si Universitar nu are, inca, obiectul muncii
-- Suntem la un pas de a crea paralelisme inutile, pe banii statului * O institutie publica nu poate avea statut propriu * FSSU se viseaza un MTS mai mic!
Initiativa reformatoare a infiintarii Federatiei Sportului Scolar si Universitar a apartinut echipei ministeriale diriguita de Alexandru Mironov. O idee generoasa, care inchipuia o punte intre Ministerul Educatiei Nationale si cel al Tineretului si Sportului, in beneficiul performantei. Mai exact, largirea bazei piramidei, evitarea anomaliei care dainuie de mult la noi, selectie mica, dar rezultate sportive fabuloase. Obtinute pe bani putini, in "sera" sau "eprubeta", cu sacrificii umane incredibile. In contextul "Occidental", care a inteles rapid si a preluat din zbor conceptul propagandei prin sport. Benefica, chiar rentabila. In anii '70-'80 existau "colectivele sportive", ore incluse in norma didactica. O activitate la care participa o multime de copii si tineri. E adevarat si datorita profesionalismului unor profesori de educatie fizica. Dintre tinerii practicanti ai miscarii in afara orelor de program scolar, multi au ajuns campioni mondiali sau olimpici. Dupa '90, munca "extra-curriculara" a profesorilor n-a mai fost platita. Normal, efectele s-au vazut, selectia pentru performanta intrand doar in sarcina antrenorilor-profesori de la Cluburile Sportive Scolare, din subordinea Ministerului Educatiei Nationale, in majoritate zdrobitoare. Atat timp cat in Romania cultura sportiva, indicator de civilizatie, reflecta fidel stadiul de dezvoltare al economiei de tranzitie. Acestea au fost, asadar, ratiunile ce-au condus la infiintarea FSSU. Numai ca, din pacate, a luat nastere un organism cu grave malformatii. Un fel de croco-fant (crocodil cu "hibrid" de elefant).
Nevoia de adepti ai miscarii in general, din randurile carora sa avem ce alege pentru marea performanta, a "motivarii" celor ce dirijeaza activitatea cu pricina, este reala. Mai mult, impedios reclamata de realitatea "din teren". In special la nivel scolar si universitar. Mai ales pentru revitalizarea jocurilor sportive.
Hotararea de Guvern nr. 1239, din 20 noiembrie 1996, adica din vremea premierului Nicolae Vacaroiu, "privind infiintarea, organizarea si functionarea Federatiei Sportului Scolar si Universitar", a fost modificata "prin partile esentiale, neschimbandu-se, insa, nimic", printr-o alta hotarare, purtand numarul 770, din noiembrie 1998. Totusi, ceva a inceput sa se miste, cu toate ca respectivele prevederi ar face sa paleasca si pe vajnicii propagandisti ai anilor '50: "Structura organizatorica si statul de functii al Federatiei Sportului Scolar si Universitar se aproba prin ordin al ministrului educatiei nationale. (...). Numarul maxim de posturi al Federatiei Sportului Scolar si Universitar este de 7 (...)". De parca semnarea actului de botez al unei institutii publice cu statut propriu (ceva impotriva firii, darmite a democratiei) n-ar fi fost de ajuns, anomalia s-a perpetuat. Asa a aparut o alta modificare a modificarii, publicata de data aceasta mai recent, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 166, din 20 aprilie 1999. Iar aici putem citi negru pe alb: "Se aproba infiintarea Federatiei Sportului Scolar si Universitar, cu sediul in municipiul Bucuresti, str. Mihail Moxa, nr. 5, sectorul 1, unitate autonoma cu personalitate juridica ce functioneaza pe langa Ministerul Educatiei Nationale".
Cu toate aceste hotarari, modificari, completari facute in timpul a nu mai putin de trei guverne, ce sa mai vorbim despre ministrii care s-au succedat la carma MEN si MTS, s-a purces la treaba! Numai ca s-a inceput de la coada si nu de la cap! In loc sa se stabilesca clar obiectul muncii, cam ce ar trebui sa faca acest organism, sa se fixeze obictivele si, deci, strategia de urmat, s-au "numit" cei deveniti intre timp 8 "magnifici": Presedinte - prorectorul Arhitecturii, presedintele CS "Sportul Studentesc", Emil Barbu Popescu, cunoscut si alintat prin "80 cu "Mac" Popescu. Vicepresedinti: secretarul de stat MEN, Traienescu si omologul de la MTS, Dobrescu. Secretar general: venerabilul Mircea Lovin. Secretari generali adjuncti sau ceva similar, pentru ca nu este explicita functia: Cristian Gatu - presedintele fundatiei Comitetului Olimpic Roman, directorul CSS 4, Iacobini, Ioan Lador, prin '70-'80 tanar activist la UASCR (Uniunea Asociatilor Studentilor Comunisti din Romania), "sectiunea" Bucuresti, actualmente inspector in cadrul MEN, cu atributii in sportul universitar, Ionel Mironescu, tot inspector MEN si Alexandru Spiridon, fost inspector MEN, printre putinii cunoscatori ai problematicii sportului scolar. Am respectat ordinea "numirii". Ca nu exista Adunarea Generala, formula democratica de conducere si alegeri, ca Biroul Federal a fost "batut in cuie" de sus, e o alta problema.
Cum lucrurile nu ne-au fost clare dintru inceput, mai ales ca pozitia MEN a fost reafirmata, luni, la sedinta subcomisiei Camerei Deputatilor de Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport ce a elaborat noul proiect al Legii Educatiei Fizice si Sportului, ne-am adresat pentru amanunte secretarului de stat MTS, Ioan Dobrescu. "Aceasta federatie trebuie sa se aseze in niste granite normale. Sa nu se erijeze intr-un MTS mai mic. Firesc ar fi ca FSSU sa aiba un segment clar de actiune. Sa coordoneze activitatea Cluburilor Sportive Scolare, sa analizeze in ce masura se distribuie fondurile financiare in functie de valoarea sectiilor din cadrul acestora, sa normalizeze situatia antrenorilor. Sunt convins de faptul ca profesorii ce lucreaza in segmentul de performanta ar fi firesc sa aiba contracte de antrenori. Ar disparea astfel "titularii" fara rezultate. Sa se fixeze in colaborare cu federatiile sportive strategia sistemului competitional. Pentru a se evita paralelismele care pot deveni extrem de periculoase. Cum s-a intamplat, spre exemplu, in Bulgaria, care la volei a fost exclusa din calendarul international, din cauza ca are doua campionate nationale (?!?). Sa asigure sistemul competitional propriu, adecvat la buget. Rolul pricipal al FSSU este cel al redimensionarii sportului scolar si universitar la baza. Se va actiona la baza piramidei. Nu la varful ei, adica marea performanta, apanajul federatiilor sportive de specialitate. Deocamdata, structura de conducere este una de tranzitie. Sper si cred ca trebuie gasit intai obiectul muncii. Cum va fi reprezentata federatia la nivel local? Imi mentin parerea necesitatii existentei celui de-al doilea inspector scolar la nivel judetean, care sa aiba sub lupa activitatea extra-curriculara. Primul urmand sa aiba in sarcina problemele de metodica".
Statutul FSSU nefiind stabilit, aparitia acestui organism a inceput, deja, sa infierbinte spiritele. Raporturile cu federatiile de specialitate, cele dintre acestea si MTS, dintre MTS si MEN. Mai ales in conditiile aparitiei Legii Educatiei Fizice si Sportului, unde FSSU apare in plus. Sau, ma rog, pe langa!
Cristina VLADU 
A r h i v a
  Romania joaca intr-o sala neregulamentara!    
  Romancele au sarit dupa aur in Grecia    
  George Copos a fost alaturi de Nicolae Badea    
  Roy Keane a fost arestat    
  Unsprezece Vladoiu la Pitesti    
  Chivulete va arbitra in locul lui Zotta meciul Romania-Bulgaria    
  Cazul directoarei DMTS, Maria Raducanescu, a fost elucidat    
  Gino este nehotarat    
  Bulgarii au venit la Bucuresti pentru revansa    
  Marius Popescu a renuntat la senatori    
  Constantin Stroe:"Ori UEFA, ori nimic!"    
  Fostii presedinti ai FC UTA isi cauta dreptatea in salile tribunalului local    
  CSM Resita mai asteapta bani de la Craiova    
  Priseceanu va fi tata pentru a doua oara    
  Salvati-l pe Lacatus!    
  Steaua, liderul judo-ului tricolor    
  LAZIO SE TEME DE LADBROKE    
 Top afisari / comentarii 
 O comisie a SPP va verifica activitatea capitanului Vasile Nalbaru (69 afisari)
 Taranistul Mihai Grigoriu duce mai departe testamentul politic al lui George Serban (57 afisari)
 Bombardamentele NATO au produs primele ploi acide in Romania (47 afisari)
 Priseceanu va fi tata pentru a doua oara (45 afisari)
 Federatia Sportului Scolar si Universitar nu are, inca, obiectul muncii (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01723 sec.