Ziua Logo
  Nr. 1488 de miercuri, 19 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Noul premier israelian, desi laburist, pare mai de dreapta decat fostul sau rival Barak si-a asigurat majoritatea in Knesset Hamasul este transant
Colonelul Barak a invins in batalia impotriva subordonatului sau Netanyahu
-- Prima declaratie politica: nici o concesie pentru palestinieni
Militarul de cariera transformat in politician laburist, Ehud Barak, a fost ales premier al Israelului cu 56% dintre sufragiile exprimate, potrivit unui rezultat provizoriu dat publicitatii ieri de catre postul national de radio, dupa numararea a aproximativ 100% dintre voturile exprimate. Barak s-a impus astfel cu 12 puncte inaintea rivalului sau de dreapta, Benjamin Netanyahu, fost subordonat al sau in diverse actiuni militare anti-palestiniene, care a obtinut 44% dintre sufragii. Noul premier israelian, Ehud Barak, a afirmat, in Piata Yitzhac Rabin din Centrul Tel Avivului, ca nu le va face nici o concesie palestinienilor in privinta Ierusalimului, a carei parte orientala este ocupata de Israel din 1967. "Ierusalimul va ramane unit sub suveranitatea noastra, drept capitala a Israelului pentru eternitate, este clar", a declarat Barak in fata a zeci de mii de israelieni care sarbatoreau victoria liderului laburist, in piata unde fostul premier israelian Rabin a fost asasinat la 4 noiembrie 1995. Barak a subliniat cele patru puncte principale ale politicii sale referitoare la teritoriile palestiniene ocupate, asa cum au fost ele enuntate in timpul campaniei electorale: NU revenirii la frontierele din 1967; NU unei armate straine la vest de Iordan; Mentinerea principalelor colonii sub suveranitate israeliana; Referendum inaintea oricarei semnari a unui acord final. Potrivit liderului laburist, "acum nu se mai pune problema alegerii intre pace si securitate, ci de acum inainte se va actiona pentru pace in securitate".
Noul premier israelian dispune de 45 de zile pentru a-si forma viitoarea echipa guvernamentala. Potrivit rezultatelor provizorii ale alegerilor legislative desfasurate luni, blocul Israel Ehad (Israel Unu), din partea caruia a candidat Barak, se poate baza pe un numar de aproximativ 40 de deputati de stanga si de centru pentru a forma o majoritate de cel putin 70 de deputati din cei 120, cati are in total Knesset-ul israelian (Parlamentul unicameral). Dupa numararea a 99,9% dintre voturile exprimate, primele trei mandate parlamentare in cel de-al 15-lea Knesset din istoria Israelului au fost repartizate dupa cum urmeaza: Israel Unu (Partidul Muncii, al lui Barak, plus aliatii) 27 de mandate, Likud (actualul partid de guvernamant, al lui Benjamin Netanyahu) 19 mandate si Shass (al sefarzilor ortodocsi) 17 mandate. Este pentru prima data in istoria Israelului cand cele doua mari partide israeliene (Partidul Muncii si Likudul) obtin, impreuna, mai putin de jumatate din numarul de mandate parlamentare.
Liderii occidentali au salutat, in unanimitate, victoria candidatului Ehud Barak, in timp ce Autoritatea Palestiniana si presedintele acesteia, Yasser Arafat, s-au aratat mai rezervati in reactii. Presedintele american Bill Clinton a fost primul care a salutat aceasta victorie, la doar cateva minute dupa anuntarea ei, in cadrul unui comunicat. Seful Casei Albe a afirmat ca "poporul Israelului a dat un mandat puternic noului sau premier" si a subliniat ca el insusi va "continua sa lucreze cu vigoare pentru stabilirea unei paci juste, globale si durabile, menite sa intareasca securitatea Israelului". Seful Miscarii de rezistenta islamica Hamas, seicul Ahmed Yassin, a apreciat ca "Likudul si laburistii sunt totuna: nici unul nu vrea sa inapoieze palestinienilor pamantul lor si ambele sunt impotriva crearii unui stat independent palestinian".
Cristina DUMITRU 
A r h i v a
  Ticu Dumitrescu apeleaza la seful statului pentru a convinge SRI sa predea arhivele Securitatii    
  AC inteapa partidele din Conventie    
  Adrian Nastase afirma ca nationalizarile reprezinta un "act de suveranitate"    
  PDSR e speriat tare de rezolutiile Congresului UDMR    
  Liberalii au mers cu jalba la Emil Constantinescu    
  Legea administratiei publice locale a fost la un pas de a fi respinsa    
  Ministrul Caramitru promite apartamente de serviciu actorilor "si altor artisti"    
  Din 15 mai, CFR Calatori "si-a ajustat" tarifele    
  Curtea Suprema de Justitie pasuieste televiziunile si radiourile nationale cu o luna    
  Painea nu va trece pragul de 2000 de lei    
  Minerii din Fundu Moldovei-Suceava cer marirea salariilor compensatorii    
  Meningita va lovi Bucurestiul mai rau ca niciodata    
  A aparut lucrarea "Sursele de venituri ale bugetelor locale"    
  Elevii vor intra in sali la examenul de capacitate la ora 9.30    
  Un porc din Sacele a imbolnavit de trichineloza 60 de oameni    
  Studentii medicinisti declanseaza astazi greva generala    
  O vita bolnava a bagat comuna Borlesti in carantina    
  ZIUA va prezinta probele pentru admiterea in facultati    
  ZIUA va prezinta numarul de locuri pentru clasa a IX-a in liceele bucurestene (cursuri de zi)    
 Top afisari / comentarii 
 O comisie a SPP va verifica activitatea capitanului Vasile Nalbaru (69 afisari)
 Taranistul Mihai Grigoriu duce mai departe testamentul politic al lui George Serban (57 afisari)
 Bombardamentele NATO au produs primele ploi acide in Romania (47 afisari)
 Priseceanu va fi tata pentru a doua oara (45 afisari)
 Federatia Sportului Scolar si Universitar nu are, inca, obiectul muncii (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03143 sec.