Ziua Logo
  Nr. 1488 de miercuri, 19 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Se intampla si la case mai mari Doi ofiteri de pe lista au activat in Romania Lovitura primita de MI 6 este comparabila cu actiunea cartitei sovietice Kim Philby
Guvernul britanic se chinuie sa puna mana pe fostul agent MI6 care a deconspirat peste 100 de spioni
-- Rebelul s-a refugiat in reteaua electronica mondiala
Guvernul britanic se lupta din greu pentru a bloca site-urile de Internet pe care se afla, in clar, numele a peste 100 de spioni ai serviciului de informatii MI6, cunoscut si sub numele de Secret Intelligence Service (SIS).
Din aceasta lista se detaseaza si doi presupusi ofiteri de informatii care au activat in Romania: la pozitia 11, Richard George Hooper, prezent in tara incepand cu 1973 si, la pozitia 58, David John Woods, aflat, in slujba Majestatii Sale, la Bucuresti incepand cu 1981. Oficialitatile britanice il acuza pe fostul spion al MI6, Richard Tomlinson, un rebel renegat de agentia de spionaj, pentru publicarea pe Internet a listei. Tomlinson, care se afla de mai mult timp in conflict cu fostii sai patroni, neaga acuzatiile si cheama capii Serviciului sa-l dea in judecata, unde ii asteapta "cu drag". Specialistii britanici au reusit sa elimine de pe Web site-ul original, dar creatorul acestuia l-a postat sub forma de copii in oglinda, astfel ca la ora aceasta numele spionilor MI6 circula nestingherit prin serverele milioanelor de abonati Internet.
Foreign Office este deranjat ca nu poate stavili afluxul de informatii secrete publicat, deoarece media straina nu poate fi constransa, ca cea insulara, sa propage mai departe lista. Orice ar vrea mai marii serviciilor de informatii, paguba este produsa si este ireparabila, consacrandu-se deja drept cea mai mare lovitura data britanicilor de la actiunea distructiva a cartitei sovietice Kim Philby. Oficialii ameninta cu actiuni punitive impotriva suspectului principal, nominalizat chiar de Robin Cook, in persoana lui Tomlinson. Rebelul, care traieste la Geneva, a declarat ca nu se teme, desi a primit deja pe e-mail mai multe amenintari cu moartea.
Date despre asasinarea Printesei Diana si despre planul de lichidare a lui Milosevici asteapta sa fie decriptate pe Internet
Printre numele publicate, dintre care majoritatea au acoperire de diplomati, se afla si principalul recrutor MI6 din reputatul centru universitar de la Cambridge cat si un membru al staff-ului lui Robin Cook. Lista contine si numele a trei persoane acuzate de a fi fost implicate in moartea Printesei Diana, in 1997.
O alta bomba lansata pe Internet de fostul agent MI6 este transcrierea criptata a unei carti despre munca sa in interiorul musuroiului de informatii britanice, carte a carei publicare a fost interzisa in Marea Britanie si chiar si in tarile aliate insularilor. Codul cheii de decriptare a materialului poate fi transmis printr-o simpla interventie telefonica sau de e-mail. Cartea contine, printre altele, planurile secrete ale MI6 de asasinare a presedintelui iugoslav Slobodan Milosevici, deconspirarea unor "cartite" infiltrate in Bundestagul german, cat si date "jenante" despre spionarea aliatilor Marii Britanii in domenii militare si economice. Tomlinson, in varsta de 37 de ani, absolvent al Cambridge, trimisese luna trecuta un e-mail redactiei cotidianului londonez "Independent" in care afirma: "Din cauza faptului ca nu pot sa dau MI6 in judecata pentru blocarea accesului meu in Franta (ca si in Australia si Statele Unite) am decis ca nu am alta optiune decat de a adopta un raspuns dur". In urma cu o saptamana, spionul rebel a parasit hotelul din Geneva, singura sa legatura cu mijloacele de informare fiind reteaua Internet.
(V.R.) 
A r h i v a
  Grozavii din Kosovo    
  O impresionanta forta aeriana a ravasit zi si noapte Kosovo si restul Serbiei    
  Razvan Temesan risca 15 ani de inchisoare    
  Vadim sustine ca el insusi a supus-o la perversiuni sexuale pe ziarista Rodica Chelaru    
  Temesan da vina pe Dinu Gavrilescu    
  Cele 13 dosare penale ale lui Temesan    
  Un miner disponibilizat de la Petrila si-a omorat fosta sotie si i-a violat de doua ori fiica    
 Top afisari / comentarii 
 O comisie a SPP va verifica activitatea capitanului Vasile Nalbaru (69 afisari)
 Taranistul Mihai Grigoriu duce mai departe testamentul politic al lui George Serban (57 afisari)
 Bombardamentele NATO au produs primele ploi acide in Romania (47 afisari)
 Priseceanu va fi tata pentru a doua oara (45 afisari)
 Federatia Sportului Scolar si Universitar nu are, inca, obiectul muncii (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.43533 sec.