Ziua Logo
  Nr. 1488 de miercuri, 19 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Dupa ce a fost retinut luni la Constanta, fostului presedinte al BANCOREX i s-a emis mandat de arestare pentru 30 de zile Secretarul de stat Liviu Popescu spune ca mafia gulerelor albe a primit o grea lovitura Avocatii lui Temesan sustin ca acesta nu poate fi arestat pentru ca este insulino-dependent
Razvan Temesan risca 15 ani de inchisoare
-- El este acuzat de abuz in serviciu in Afacerea Agroholding
Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta a emis, ieri, un mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile, pe numele lui Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex. In decursul anilor, cotidianul ZIUA a dus o ampla campanie de presa impotriva actiunilor ilegale prin care Razvan Temesan a sustinut atat oligarhia PDSR, cat si economia subterana promovata de acesta. Desi mai este cercetat in alte cateva dosare penale, care au inceput sa treneze prin Parchetul CSJ si desi a mai stat o data la puscarie intr-un dosar care nu avea o atat de mare greutate in comparatie cu restul faptelor savarsite, Razvan Temesan a picat intr-un dosar greu, un dosar in care anchetatorii au strans probe indubitabile. Acuzatia juridica ce i se aduce fostului presedinte al Bancorex este de abuz in serviciu in forma calificata. Conform Codului Penal, art 248, al. 1, aceasta infractiune este definita astfel: daca faptele prevazute in art. 246, 247 si 248 au avut consecinte deosebit de grave, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Trebuie mentionat ca la articolele mentionate mai sus sunt prevazute abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor, abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi si abuzul in serviciu contra intereselor publice. Faptele lui Razvan Temesan se incadreaza la ultima categorie, si anume abuz in serviciu contra intereselor publice. Datorita probelor de la dosar, anchetatorii au stabilit ca forma de abuz savarsita de Razvan Temesan este calificata, fapt ce-i majoreaza pedeapsa, fostul presedinte al Bancorex riscand pana la 15 ani de puscarie.
Potrivit procurorului general Traian Poenaru, odata cu emiterea ordinului de arestare preventiva, Parchetul Curtii de Apel Constanta a dispus si punerea in miscare a actiunii penale, Temesan fiind invinuit, alaturi de fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii Stan Dragomir si de directorul firmei Agro-Holding Bucuresti, Mihail Cojocaru, de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, conform articolului 248-1 Cod Penal.
Anchetatorii au stabilit in baza probelor administrate ca Razvan Temesan a aprobat in mod abuziv eliberarea unui acreditiv de 5,5 milioane USD in favoarea firmei Agro-Holding S.A., in vederea realizarii unui import de 300.000 tone de motorina Diesel din Franta, cu toate ca stia ca banca nu are perspective sa recupereze echivalentul acreditivului. Ceilalti doi inculpati in dosarul 23/1999 Bancorex-Agro-Holding, Stan Dragomir si Mihail Cojocaru sunt si ei arestati preventiv pentru 30 de zile, la Constanta, fiind cercetati sub invinuirea de inselaciune in conventii si contrabanda, politistii si procurorii considerand ca au obtinut acreditivul de 5,5 milioane USD in baza unor documente si date contabile false ce au fost prezentate la Bancorex. De asemenea, se apreciaza ca cei doi au prezentat documente false pe baza carora importul de motorina a fost vamuit in Portul Constanta, actele de provenienta si valoarea declarata in conosamente fiind false. Potrivit procurorului general al Parchetului Curtii de Apel Constanta, Razvan Temesan risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 5 si 15 ani, iar complicii sai in dosarul Bancorex-Agro-Holding, pedepse intre 2 si 15 ani.
Prezent la Constanta la o conferinta de presa a IJP, secretarul de stat in Ministerul de Interne Liviu Popescu a opinat ca "si prin instrumentarea corecta a acestui dosar si prin modul in care politistii constanteni au actionat just solicitand Parchetului arestarea lui Temesan pentru 30 de zile, numai dupa ce invinuitul a prezentat toate probele pe care le solicitase si se angajeaza sa le administreze in cursul cercetarii penale, se poate spune ca mafia gulerelor albe primeste o grea lovitura, soclul imunitatii ei clatinandu-se din temelii".
Desi avocatii lui Temesan, reprezentat la Constanta de Eugen Vasiliu si Dan Apostol, au invocat imposibilitatea retinerii in arest a clientului lor, acesta fiind diagnosticat ca bolnav de diabet zaharat si insulino-dependent, secretarul de stat Liviu Popescu a declarat ca "politistii constanteni care au instrumentat cazul au obtinut din Bucuresti, de la unitatea sanitara care il are sub observatie pe Temesan garantia ca acestuia i se poate administra tramentul prescris si in arestul Politiei, pe pacursul anchetarii sale, cu conditia monitorizarii starii lui de sanatate de catre medicii din sistemul MI.
Mara Teodora BANICA Dan MIHAESCU 
A r h i v a
  Grozavii din Kosovo    
  O impresionanta forta aeriana a ravasit zi si noapte Kosovo si restul Serbiei    
  Vadim sustine ca el insusi a supus-o la perversiuni sexuale pe ziarista Rodica Chelaru    
  Temesan da vina pe Dinu Gavrilescu    
  Cele 13 dosare penale ale lui Temesan    
  Guvernul britanic se chinuie sa puna mana pe fostul agent MI6 care a deconspirat peste 100 de spioni    
  Un miner disponibilizat de la Petrila si-a omorat fosta sotie si i-a violat de doua ori fiica    
 Top afisari / comentarii 
 O comisie a SPP va verifica activitatea capitanului Vasile Nalbaru (69 afisari)
 Taranistul Mihai Grigoriu duce mai departe testamentul politic al lui George Serban (57 afisari)
 Bombardamentele NATO au produs primele ploi acide in Romania (47 afisari)
 Priseceanu va fi tata pentru a doua oara (45 afisari)
 Federatia Sportului Scolar si Universitar nu are, inca, obiectul muncii (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02700 sec.