Ziua Logo
  Nr. 1479 de duminica, 9 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Solutia de la Königswinter se mai negociaza dar intruneste asentimentul majoritatii Belgradul a tratat cu optimism prudent initiativa G8 Milosevici trebuie sa accepte planul Parisul in pelerinaj la Moscova
Cernomirdin pleaca la Belgrad cu pacea G8 in buzunar
Emisarul rus pentru Iugoslavia, Viktor Cernomirdin, a anuntat, joi seara, ca va intreprinde un nou turneu in Europa, incluzand pe lista sa, pentru a treia oara, si Belgradul, informeaza Mediafax. "Doresc sa discut cu secretarul general al ONU, Kofi Annan. Ne vom defini pozitiile. Pe urma, va trebui sa plec in Europa, pentru a intalni fosti sefi de stat, iar apoi la Belgrad, evident", a declarat Cernomirdin postului de televiziune rus ORT. Potrivit agentiei ITAR-TASS, Cernomirdin si Annan au vorbit mai mult de o ora la telefon, in special despre o implicare mai activa a Rusiei, ca mediator, in criza iugoslava. Inaintea vizitei de vinerea trecuta la Belgrad, Cernomirdin a fost prezent la Roma, iar apoi la Bonn. Rezultatele precedentelor sale vizite in capitala iugoslava au fost considerate, in cercurile aliate, ca fiind insuficiente pentru a aduce dupa sine oprirea bombardamentelor in Iugoslavia. Aceasta noua vizita a trimisului special al presedintelui rus este prima dupa reuniunea G-8 la Bonn, care a permis un acord privind "desfasurarea, in Kosovo, a unor prezente internationale eficiente, civile si de securitate", conduse si coordonate de ONU. Rusia si Occident mai au de negociat unele aspecte divergente dar, apreciaza observatorii, acestea sunt, mai degraba, detalii de ordin tehnic.
Agentia oficiala iugoslava Tanjug a informat, joi seara, fara comentarii, despre acordul adoptat la Bonn de tarile din G8, acord referitor la o prezenta internationala civila si de securitate in Kosovo, relateaza AFP. Relatarea agentiei nu contine nici o nota polemica, ceea ce lasa sa se intrevada o reactie mai degraba pozitiva a autoritatilor de la Belgrad, comenteaza France Presse. Unul dintre punctele "cele mai importante" ale acordului este, potrivit agentiei oficiale iugoslave, cel care prevede "desfasurarea in Kosovo a unor prezente internationale eficace, civile si de securitate, sub egida Natiunilor Unite". Agentia, care reproduce textul integral al acordului, afirma, referindu-se la surse diplomatice de la Bonn, ca "Rusia a insistat pentru ca trupele NATO sa nu poata fi stationate in Kosovo fara acordul Guvernului iugoslav". Inainte de anuntarea acordului, Ivica Dacici, purtatorul de cuvant al Partidului Socialist (SPS) al presedintelui iugoslav Slobodan Milosevici, declarase ca problema unui prezente internationale in Kosovo "nu poate fi discutata decat intre Belgrad si Natiunile Unite". "Modalitatile, mandatul si caracterul, precum si durata si alcatuirea misiunii ONU trebuie sa fie convenite in cursul unor discutii directe intre Republica Federala Iugoslava si ONU", a declarat Dacici intr-o conferinta de presa. Reprezentantul socialist a enuntat mai multe conditii care trebuie sa fie indeplinite inainte de ajunge la o solutionare politica a crizei, intre acestea figurand "retragerea fortelor NATO de la granitele" Iugoslaviei, miscare ce va fi "insotita de reducerea fortelor sarbe la nivelul de pe timp de pace". Iugoslavia s-a opus intotdeauna in mod oficial fata de o prezenta a trupelor NATO pe teritoriul sau, cerand ca o "misiune ONU" sa fie alcatuita de reprezentanti ai Rusiei si ai tarilor care nu participa la "agresiunea" impotriva Republicii Federale Iugoslavia. Vicepremierul ultranationalist sarb Voislav Seselj a declarat ca Guvernul de la Belgrad "va accepta un soi de misiune de observatie, alcatuita din reprezentanti ai tarilor care nu participa la agresiunea impotriva Iugoslaviei". Presedintele american Bill Clinton "isi face iluzii, daca crede ca Slobodan Milosevici este mai apropiat de pozitiile NATO", a comentat vicepremierul sarb.
Presedintele Slobodan Milosevici trebuie sa accepte acordul G8 incheiat la Bonn, pentru ca, in caz contrar, Iugoslavia va suporta o noua intensificare a bombardamentelor, a afirmat, joi, Pentagonul. In urma incheierii acordului de la Bonn, "presiunea de a lua o decizie" se exercita acum asupra liderului iugoslav, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Kenneth Bacon. Presedintele iugoslav are acum "de ales intre atacuri militare din ce in ce mai intense si examinarea unui acord care va aduce pacea in Kosovo si va permite intoarcerea refugiatilor", a spus oficialul american. "Este clar ca aceasta campanie aeriana se va intensifica si mai mult in raport cu saptamanile trecute", a avertizat Bacon. Presedintele american Bill Clinton calificase, joi, la Bonn, acordul de principiu convenit de ministrii de Externe ai celor mai puternice sapte state industrializate plus Rusia drept "un pas inainte semnificativ" si "incurajator". "Cred ca este in curs de desfasurare un real proces de pace, dar nu vom avea nici o sansa de a obtine o solutie satisfacatoare, daca nu vom mentine unitatea si fermitatea in cadrul Aliantei", a afirmat presedintele american. "Nu cred ca procesul va fi lung, dar nu trebuie sa ne descurajam sau sa dam dovada de nerabdare. Trebuie sa mentinem strategia adoptata si sa continuam loviturile aeriene in mod agresiv si la fel de agresiv trebuie continuata orice initiativa diplomatica ce permite obtinerea conditiilor necesare pentru stabilirea pacii in Kosovo", a declarat Clinton. "Cred ca in definitiv vom sfarsi prin a avea o solutie care sa functioneze", a mai spus seful Casei Albe. Clinton crede ca daca Rusia este de acord cu aceste puncte in Consiliul de Securitate, "va urma China", tara care pana in prezent s-a aratat foarte critica in privinta atacurilor NATO impotriva Iugoslaviei. Autoratile de la Beijing si-au exprimat, vineri, unele indoieli in legatura cu acordul dintre occidentali si Rusia cu privire la desfasurarea unei "prezente" internationale in Kosovo si a cerut includerea Iugoslaviei in orice proces de reglementare a crizei.
Cancelarul german Gerhard Schröder a calificat acordul drept un "progres substantial". La fel a fost primit acordul si la Atena. Premierul elen Costas Simitis si-a exprimat speranta ca acest acord va fi ratificat printr-o decizie rapida a Consiliului de Securitate si ca toate partile implicate vor avansa in aplicarea lui. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Hubert Vedrine, va pleca, pe 11 mai, in ajunul vizitei in Rusia a presedintelui Jacques Chirac, la Moscova, pentru a discuta despre situatia din Kosovo, a anuntat, ieri, citand surse diplomatice ruse, agentia ITAR-TASS. Chirac este asteptat la Moscova pe 12 si 13 mai, iar venirea premierului francez Lionel Jospin este anuntata pentru 24 si 25 mai, informeaza Mediafax. Hubert Vedrine va avea, in cursul zilei de marti, o intrevedere cu omologul sau rus Igor Ivanov, dupa reuniunea de la Bonn a ministrilor Afacerilor Externe din tarile membre ale G-8 (Rusia, Franta, Japonia, Marea Britanie, Germania, SUA, Italia si Canada). Sosirea sefului Diplomatiei franceze la Moscova fusese anuntata joi, fara a i se preciza data.
A r h i v a
  Papa l-a tinut de mana pe Emil Constantinescu    
  De pe soclul lui Lenin tinerii au strigat "Vivat Papa!"    
  Credinciosii romani au primit binecuvantarile Papei si Patriarhului    
  Un SPP-ist deghizat in preot ortodox dadea ultimele indicatii subalternilor    
  Radu Vasile nu a venit la aeroport pentru ca, in cazul unui atac terorist, conducerea Romaniei ar fi fost "decapitata"    
  Vizita Papei a produs un pelerinaj in masa    
  Bucurestenii au furat deja 60 de steaguri cu insemnele Vaticanului    
  Mocheta pe care a calcat Papa costa 114 milioane    
  Papa Ioan Paul al II-lea s-a intalnit la Cotroceni cu Emil Constantinescu    
  Papa va zbura la intoarcere cu un Boeing pilotat de directorul TAROM    
  Suveranul Pontif a mai strapuns o Cortina de Fier    
  Presedintele Constantinescu i-a multumit Papei    
  Sanctitatea Sa a urat Romaniei sa obtina "sprijinul politic si financiar al Uniunii Europene"    
  Urmasul Apostolului Andrei l-a intampinat pe urmasul Apostolului Petru    
  La Catedrala Patriarhala, IPF Teoctist a cerut sprijinul Papei pentru incetarea razboiului din Iugoslavia    
  Papa a multumit romanilor pentru primirea de la Patriarhie    
  Alte 176 de avioane vor fi trimise spre Iugoslavia    
  Suveranul Pontif cere o pace durabila pentru "martirizatii Balcani"    
  Aliatii au lovit un spital si o piata din Nis    
  NATO a lovit flota iugoslava in Muntenegru    
  UCK a recrutat 10.000 de combatanti    
  Soldatii eliberati duminica au plecat spre casa    
  Refugiatii albanezi au probleme cu granicerii macedoneni    
 Top afisari / comentarii 
 Realizatoarea Sanda Visan este noul director al Canalului 2 TVR (177 afisari)
 Papa l-a tinut de mana pe Emil Constantinescu (34 afisari)
 Un SPP-ist deghizat in preot ortodox dadea ultimele indicatii subalternilor (25 afisari)
 Au intrat cu papamobilul in istorie! (21 afisari)
 Gabi Popescu vrea sa plece de la Valencia (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01200 sec.