Ziua Logo
  Nr. 1479 de duminica, 9 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Sanctitatea Voastra, Sanctitatea Voastra, Sfinte Parinte, Sanctitate,
Presedintele Constantinescu i-a multumit Papei
Va prezentam fragmente din cuvantul de bun venit al sefului statului, rostit pe Aeroportul Baneasa, la sosirea Sanctitatii Sale
Ingaduiti-mi ca, in numele tuturor cetatenilor acestei tari, in numele autoritatilor statului roman, ca si in numele meu personal, sa va urez "bun venit" pe pamantul Romaniei. Sanctitatea Voastra este cel dintai succesor al Sfantului Petru care calatoreste intr-o tara cu majoritate crestin ortodoxa. Este un eveniment istoric care prevesteste al treilea mileniu crestin ca pe un timp al concordiei, al infratirii si al pacii inimilor. Prezenta Sanctitatii Voastre in Romania inchide un mileniu de dureroasa separatie si inaugureaza istoria dorita, dar acum si posibila a unei istorice reconcilieri. Suntem pe buna dreptate mandri de faptul ca prima piatra a acestei constructii spirituale este asezata aici, in capitala unei tari care apartine Europei nu numai prin cultura sa dominanta, sau prin optiunile sale de politica externa, ci si prin adancimea radacinilor sale crestine. (...) Dezbinarile dintre crestini nu pot fi justificate si nici macar explicate, pentru ca ele se opun vointei divine explicate de Domnul nostru Isus Hristos. E limpede ca Bisericile crestine au, cu atat mai mult acum, in pragul celui de-al III-lea mileniu crestin, datoria de a-si purifica memoria si de a cauta impreuna sursele apostolice ale unitatii lor originare. Daca acest ideal va fi realizat, constructia europeana va avea din nou suflet. (...)
Vizita cu care ne onorati astazi, este, sunt convins, si o inalta recunoastere pe care ati dorit sa o exprimati in acest fel poporului roman. Recunostere a latinitatii sale perene si a apartenentei sale originare la spatiul spiritualitatii crestine; recunoastere a statorniciei cu care a aparat aceasta Poarta a crestinatatii de-a lungul veacurilor; recunostere a curajului de a-si fi jertfit fiii, in decembrie 1989 in numele libertatii si al credintei in Dumnezeu; recunoastere, in fine, a intelepciunii si echilibrului de care stie sa dea dovada in acesti ani grei si nu o data turbulenti ai sfarsitului de veac. Va multumesc pentru acest mesaj de respect, care sporeste demnitatea romanilor si increderea lor in propriile forte intr-un ceas greu al istoriei.
Vizita Sanctitatii Voastre ilustreaza triumful spiritului evanghelic asupra prejudecatilor pe care istoria le-a intretinut spre paguba Bisericii. Sanctitatea Voastra a contribuit in chip providential la prabusirea comunismului pe care, ca fiu al Poloniei, l-ati cunoscut nemijlocit. (...) Urmarile lui mai dainuie insa. In imediata noastra vecinatate se desfasoara un conflict sangeros si devastator. Ne simtim raspunzatori pentru fiecare viata curmata violent, pentru fiecare incalcare a libertatii si demnitatii fiintei umane. Nu putem asista nepasatori cand oameni ca noi sunt alungati din casele si din patria lor, cum nu putem asista nepasatori cand, din necugetarea conducatorilor si din aviditatea acestora, popoare intregi sufera. Crestini fiind, suferim pentru fiecare cetatean al tarii vecine, fie el sarb sau albanez, vlah sau maghiar. Dorim din toata inima ca pacea si reconstructia sa ia locul armelor, ca dialogul si toleranta reciproca, benefica, sa deschida, in fine, un nou veac, de buna intelegere si de prosperitate, in acest colt de lume.
Statul roman asigura conditiile politice si institutionale capabile sa garanteze functionarea unei democratii consolidate. Majoritatea romanilor sunt fii ai Bisericii Ortodoxe, dar exista la noi si o semnificativa comunitate de credinciosi catolici care apartin fie ritului latin, fie aceluia bizantin. Exista, in preajma lor, si alte confesiuni crestine. Exista si comunitati ale altor religii, cu care dezvolta dialogul spriritual si respectul reciproc. Legile statului nu fac nici o deosebire intre unii si ceilalti. (...)
E adevarat ca, intre majoritatea ortodoxa si minoritatea catolica au existat tensiuni pe care nu le ignoram. Speram ca dialogul si sentimentul superior al interesului national vor izbuti sa aplaneze, cat mai grabnic, litigiile sau aprecierile divergente. (...)
Ilustrul Vostru predecesor, Papa Paul al-VI-lea, vorbea deja despre catolicism si ortodoxie ca despre cei doi plamani ai Europei. Pentru prima oara acesti doi plamani respira impreuna aerul normalitatii fraterne si al sperantei comune. Fie ca aceasta experienta sa devina traditie, spre folosul tuturor urmasilor lui Iisus Hristos! Va urez bine ati venit pe pamantul Romaniei si va cer, in numele tuturor fiilor acestei natiuni, binecuvantarea apostolica sub semnul careia ne bucuram sa Va primim!
A r h i v a
  Papa l-a tinut de mana pe Emil Constantinescu    
  De pe soclul lui Lenin tinerii au strigat "Vivat Papa!"    
  Credinciosii romani au primit binecuvantarile Papei si Patriarhului    
  Un SPP-ist deghizat in preot ortodox dadea ultimele indicatii subalternilor    
  Radu Vasile nu a venit la aeroport pentru ca, in cazul unui atac terorist, conducerea Romaniei ar fi fost "decapitata"    
  Vizita Papei a produs un pelerinaj in masa    
  Bucurestenii au furat deja 60 de steaguri cu insemnele Vaticanului    
  Mocheta pe care a calcat Papa costa 114 milioane    
  Papa Ioan Paul al II-lea s-a intalnit la Cotroceni cu Emil Constantinescu    
  Papa va zbura la intoarcere cu un Boeing pilotat de directorul TAROM    
  Suveranul Pontif a mai strapuns o Cortina de Fier    
  Sanctitatea Sa a urat Romaniei sa obtina "sprijinul politic si financiar al Uniunii Europene"    
  Urmasul Apostolului Andrei l-a intampinat pe urmasul Apostolului Petru    
  La Catedrala Patriarhala, IPF Teoctist a cerut sprijinul Papei pentru incetarea razboiului din Iugoslavia    
  Papa a multumit romanilor pentru primirea de la Patriarhie    
  Cernomirdin pleaca la Belgrad cu pacea G8 in buzunar    
  Alte 176 de avioane vor fi trimise spre Iugoslavia    
  Suveranul Pontif cere o pace durabila pentru "martirizatii Balcani"    
  Aliatii au lovit un spital si o piata din Nis    
  NATO a lovit flota iugoslava in Muntenegru    
  UCK a recrutat 10.000 de combatanti    
  Soldatii eliberati duminica au plecat spre casa    
  Refugiatii albanezi au probleme cu granicerii macedoneni    
 Top afisari / comentarii 
 Realizatoarea Sanda Visan este noul director al Canalului 2 TVR (177 afisari)
 Papa l-a tinut de mana pe Emil Constantinescu (34 afisari)
 Un SPP-ist deghizat in preot ortodox dadea ultimele indicatii subalternilor (25 afisari)
 Au intrat cu papamobilul in istorie! (21 afisari)
 Gabi Popescu vrea sa plece de la Valencia (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00960 sec.