Ziua Logo
  Nr. 1479 de duminica, 9 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Vizita Papei a produs un pelerinaj in masa
-- Mii de credinciosi din toate colturile tarii au sosit ieri dimineata in Gara de Nord
Dis-de-dimineata, credinciosi ortodocsi, greco-catolici si romano-catolici au sosit in Gara de Nord din mai toate colturile tarii. Fiecare tren care sosea din Banat, din Ardeal, din Moldova, sau din Dobrogea aducea, in medie, 300-400 de credinciosi, avand in suflete dorinta de a-l vedea pe Suveranul Pontif, de a se afla la o cat mai mica distanta de Sfantul Parinte, privit ca un aducator de pace universala. In scurt timp, pe peroanele garii nu se mai discuta altceva decat de vizita Papei la Bucuresti, o vizita privita ca pe unul dintre cele mai importante evenimente ale crestinatatii. Era interesant de urmarit aceasta unitate crestina a poporului. Oameni simpli, intelectuali doreau sa ajunga cat mai repede la aeroportul Baneasa ca sa ocupe o pozitie cat mai buna pentru a-l vedea pe Ioan Paul al II-lea. Multi se interesau de cele mai bune mijloace de transport pentru a ajunge in punctele cheie de pe traseul papal. Taxiurile, insuficiente pentru numarul mare de credinciosi, au fost luate cu asalt. O alta parte dintre laici era organizata in grupuri conduse de preoti. Acestia stiau foarte bine ce aveau de facut, care ar fi mijloacele de transport necesare pentru a ajunge in variile puncte de pe traseu. Cateva dintre aceste grupuri erau asteptate de microbuze, sau chiar autocare. Am izbutit sa aflam cateva pareri.
Ioana Manole (Focsani, invatatoare): "Am venit alaturi de alti credinciosi de la noi pentru a-l vedea pe Papa. Desi noi suntem ortodocsi, credem ca este un eveniment deosebit, ca Papa paseste pentru prima oara pe un pamant apartinand ortodoxiei. Eu cred ca este un pas foarte important pentru intreaga crestinatate, iar faptul ca acest eveniment se petrece in Romania este de bun augur pentru romani. Peste ani, copiii nostri vor afla din cartile de istorie ca unul dintre cele mai importante demersuri pentru unitatea crestina, dintre catolici si ortodocsi, s-a facut in tara noastra."
Gheorghe Mares (Campina, functionar): "Nu fac parte din nici un grup. Sunt in concediu si am venit insotit de fetita mea de 10 ani ca sa-l vedem pe Papa. Nu sunt un credincios practicant, dar am venit sa fiu de fata la un mare eveniment al tuturor romanilor, la un eveniment care se petrece o data la cateva generatii. Nu pot sa stau in Bucuresti pe intreaga durata a vizitei. Probabil ca in seara asta (n. n. - ieri) ma voi intoarce la Campina".
Magdalena Pop (Targu Mures, pensionara): "Maica, am trait s-o vad si p-asta! Io-s bolnava, is catolica si sper ca daca o sa-l vaz pe Sfantul Parinte sa-mi aduca multa alinare, sa mor impacata".
Adrian Draghici (Baile Herculane, frigotehnist): "Am venit alaturi de un grup mare, insotiti de preotul nostru. Vom sta la intreaga manifestare. Duminica vom fi prezenti la slujba oficiata de Papa la Parcul Izvor. Sper sa primesc si eu alaturi de toti ceilalti credinciosi binecuvantarea Sfantului Parinte".
Lazar Zoltan si Ildiko Barnotzi: (Arad, studenti, anul IV): "Am venit cu prietena mea si, desi suntem in sesiune, am vrea sa-l vedem pe Papa pe viu. Nu doar la televizor. Eu l-am mai vazut acum doi ani, cand ma aflam la Roma, de Pastele catolic. I-am povestit prietenei ca e ceva deosebit cand apare Papa, ce sentimente traieste multimea. E ca un val care te cuprinde din talpi pana in crestetul capului. De fapt, ea mi-a zis, dintr-o data, alaltaieri: hai la Bucuresti! Si iata-ne!"
George Zarnescu (Piatra Neamt, director de imagine): "Pentru mine, sosirea Papei la Bucuresti e mai mult decat un eveniment deosebit al crestinatatii. Eu am venit ca sa vad cum se creeaza imaginea uniunii dintre cele doua biserici. E pentru mine un eveniment-scoala din care am multe de invatat. Studiez de mai multa vreme imaginea Papei. Este foarte interesant pentru mine acest spectacol al multimii".
In jurul orelor 9,00 atat grupurile de credinciosi, cat si cei singuratici parasisera Gara de Nord. Tot pe la aceasta ora si comerciantii de toate soiurile isi strangeau masutele si scaunele pliane. Ei profitasera din plin de credinciosii sositi in gara, indemnandu-i sa cumpere poze cu Papa, icoane, rozarii si alte obiecte de cult. Un afis cu Sfantul Parinte se vindea cu 10.000-15.000 de lei, un rozariu din lemn cu 17.000 de lei, un rozariu de plastic cu 12.000 de lei, o cruciulita din lemn cu 3.000 de lei, una de metal cu 5.000 de lei, iar o iconita cu 20.000 de lei.
Luca ILIESCU 
A r h i v a
  Papa l-a tinut de mana pe Emil Constantinescu    
  De pe soclul lui Lenin tinerii au strigat "Vivat Papa!"    
  Credinciosii romani au primit binecuvantarile Papei si Patriarhului    
  Un SPP-ist deghizat in preot ortodox dadea ultimele indicatii subalternilor    
  Radu Vasile nu a venit la aeroport pentru ca, in cazul unui atac terorist, conducerea Romaniei ar fi fost "decapitata"    
  Bucurestenii au furat deja 60 de steaguri cu insemnele Vaticanului    
  Mocheta pe care a calcat Papa costa 114 milioane    
  Papa Ioan Paul al II-lea s-a intalnit la Cotroceni cu Emil Constantinescu    
  Papa va zbura la intoarcere cu un Boeing pilotat de directorul TAROM    
  Suveranul Pontif a mai strapuns o Cortina de Fier    
  Presedintele Constantinescu i-a multumit Papei    
  Sanctitatea Sa a urat Romaniei sa obtina "sprijinul politic si financiar al Uniunii Europene"    
  Urmasul Apostolului Andrei l-a intampinat pe urmasul Apostolului Petru    
  La Catedrala Patriarhala, IPF Teoctist a cerut sprijinul Papei pentru incetarea razboiului din Iugoslavia    
  Papa a multumit romanilor pentru primirea de la Patriarhie    
  Cernomirdin pleaca la Belgrad cu pacea G8 in buzunar    
  Alte 176 de avioane vor fi trimise spre Iugoslavia    
  Suveranul Pontif cere o pace durabila pentru "martirizatii Balcani"    
  Aliatii au lovit un spital si o piata din Nis    
  NATO a lovit flota iugoslava in Muntenegru    
  UCK a recrutat 10.000 de combatanti    
  Soldatii eliberati duminica au plecat spre casa    
  Refugiatii albanezi au probleme cu granicerii macedoneni    
 Top afisari / comentarii 
 Realizatoarea Sanda Visan este noul director al Canalului 2 TVR (177 afisari)
 Papa l-a tinut de mana pe Emil Constantinescu (34 afisari)
 Un SPP-ist deghizat in preot ortodox dadea ultimele indicatii subalternilor (25 afisari)
 Au intrat cu papamobilul in istorie! (21 afisari)
 Gabi Popescu vrea sa plece de la Valencia (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00945 sec.