Ziua Logo
  Nr. 1479 de duminica, 9 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
In asteptarea Papei, oamenii au discutat despre unificarea Bisericilor Emil Constantinescu a urcat pe jos Dealul Mitropoliei Premisele reunirii Bisericilor Ortodoxa si Catolica
Credinciosii romani au primit binecuvantarile Papei si Patriarhului
Aproximativ 7000 de oameni s-au adunat, ieri, la sediul Patriarhiei Romane Ortodoxe si in zonele din imprejurimi, pentru a-l intampina pe Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea. Inca de la ora 7.30, in Piata Unirii, la baza Dealului Mitropoliei, zeci de oameni, de toate varstele, asteptau ca fortele de ordine, aflate in zona in numar extrem de mare, sa le permita accesul la resedinta Patriarhala. In perimetrul Mitropoliei, sute de cadre ale Ministerului de Interne, dintre acestia remarcandu-se cei de la DIAS, imbracati in binecunoscutele uniforme negre, foarte vigilenti, cu un comportament agresiv, dar motivat de importanta misiunii lor si de faptul ca stateau deja de mai multe ore in soare. Nu au lipsit unele mici incidente, cel mai important dintre acestea fiind "repertoriul" cu tenta apocaliptica al unei femei care nu parea in deplinatatea facultatilor mentale si care, prin comportamentul sau, a reusit sa stranga in jurul ei cativa gura-casca piosi si inspaimantati de prezicerile sumbre enuntate. Cea mai frecventa tema folosita de femeie era problema avorturilor si "semnele diavolesti care au aparut pe luna si pe soare". Ca si cum nu ar fi fost suficienta aceasta reprezentatie sinistra, din multime si-a facut aparitia un al doilea personaj, imbracat cu un pardesiu plin de insigne, cruciulite si icoane, imagine care semana, in mod bizar, cu un veteran sovietic, plin de decoratii. Acesta, jucand rolul unui exorcist, prin tipete isterice si semne ciudate a incercat sa o potoleasca pe nebuna. In cele din urma, doi medici i-au "imbarcat" intr-o ambulanta.
In jurul orei 11.00 fortele de ordine au inceput sa permita intrarea populatiei spre Patriarhie. Cu toate acestea, accesul in incinta s-a facut destul de lent din cauza faptului ca nu existau decat doua filtre si pentru ca lumea se imbulzea incercand sa ajunga cat mai in fata. Profitand de prezenta unui numar mare de credinciosi, mai multi reprezentanti ai unor secte au impartit publicatii cu caracter propagandist. In curtea Patriarhiei, la o ora dupa ce s-a permis accesul, fortele de ordine inca depaseau numeric credinciosii, nerabdatori sa-l vada pe Papa Ioan Paul al-II-lea si extrem de dornici sa isi etaleze cunostintele de religie si de istorie a Bisericii, cea mai vehiculata tema fiind Marea Schisma si "iminenta" unire a celor doua Biserici in pragul mileniului trei. "Identificarea" inaltelor fete bisericesti, precum si rangul fiecaruia in ierarhia Bisericii Ortodoxe, a fost subiectul principal de discutie al participantilor timp de o ora. Oamenii de ordine au impartit poporului stegulete apartinand Romaniei si Vaticanului. La scurt timp au aparut 10 tineri purtand steaguri cu stema Patriarhiei Romane Ortodoxe pe care era scris "Pasteti, oile mele".
Cu o intarziere de 30 de minute, coloana oficiala a ajuns la poalele Dealului Mitropoliei. Alaiul era deschis de presedintele Emil Constantinescu, care mergea pe jos, escortat de opt cadre SPP. In urma Presedintelui se afla jeep-ul lui Ion Diaconescu, presedintele Camerei Deputatilor, urmat de microbuzele Parlamentului pline cu membrii delegatiei papale. In momentul acela, elicopterul MI, in care se aflau lunetistii SPP, care a trecut pe deasupra multimii incordate a fost salutat cu urale de bucurie. Steguletele din mainile credinciosilor au inceput sa se agite. Multimea s-a linistit cand cineva le-a spus "nu e Papa!". Peste cateva minute, papamobilul, in care se aflau Inalt Preasfintia Sa Preafericitul Patriarh Teoctist, Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea si Ioan Robu, Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucuresti, si-a facut aparitia, in sunetul clopotelor, uralelor si aplauzelor multimii. Dupa ce a coborat din papamobil, inaintea intrarii in Catedrala Patriahala, Sfantul Parinte s-a oprit cateva minute si a stat de vorba cu preotii veniti sa-l intampine. Te Deum-ul din Catedrala a fost oficiat, in cinstea Suveranului Pontif, de Patriarhul Teoctist. Sustinut de unul din membrii delegatiei papale si flancat de I.P.S. Teoctist, Sfantul Parinte s-a deplasat catre treptele resedintei patriarhale unde au fost citite discursurile celor doua Inalte Fete Bisericesti. Dupa ce I.P.S. Teoctist i-a adresat Papei "Binecuvantat este cel ce vine intru numele Domnului", precum si salutul pascal "Hristos a inviat!", Sfantul Parinte a salutat "Iar Dumnezeul pacii sa fie cu voi toti". Multimea a fost cuprinsa de un profund respect la auzul vocii ferme a Suveranului Pontif. Dupa un scurt discurs rostit in limba franceza, Papa Ioan Paul al II-lea s-a adresat credinciosilor ortodocsi in limba romana, solicitand celor prezenti ca in cazul in care greseste "sa ma corectati". Aplauze furtunoase au marcat fiecare pauza a discursului Sanctitatii Sale.
In incheiere, cei doi Ierarhi au binecuvantat credinciosii prezenti in curtea Patriarhiei Romane. Cantarile preotilor ortodocsi s-au impletit armonios cu cele ale preotilor catolici, fapt care a trezit in oameni sentimentul de apartenenta la ambele rituri. "Amen"-ului catolic oamenii i-au raspuns "Amen", iar "Amin"-ului ortodox i s-a raspuns cu "Amin".
Laura GAFENCU Marius BATCA Petre NITEANU 
A r h i v a
  Papa l-a tinut de mana pe Emil Constantinescu    
  De pe soclul lui Lenin tinerii au strigat "Vivat Papa!"    
  Un SPP-ist deghizat in preot ortodox dadea ultimele indicatii subalternilor    
  Radu Vasile nu a venit la aeroport pentru ca, in cazul unui atac terorist, conducerea Romaniei ar fi fost "decapitata"    
  Vizita Papei a produs un pelerinaj in masa    
  Bucurestenii au furat deja 60 de steaguri cu insemnele Vaticanului    
  Mocheta pe care a calcat Papa costa 114 milioane    
  Papa Ioan Paul al II-lea s-a intalnit la Cotroceni cu Emil Constantinescu    
  Papa va zbura la intoarcere cu un Boeing pilotat de directorul TAROM    
  Suveranul Pontif a mai strapuns o Cortina de Fier    
  Presedintele Constantinescu i-a multumit Papei    
  Sanctitatea Sa a urat Romaniei sa obtina "sprijinul politic si financiar al Uniunii Europene"    
  Urmasul Apostolului Andrei l-a intampinat pe urmasul Apostolului Petru    
  La Catedrala Patriarhala, IPF Teoctist a cerut sprijinul Papei pentru incetarea razboiului din Iugoslavia    
  Papa a multumit romanilor pentru primirea de la Patriarhie    
  Cernomirdin pleaca la Belgrad cu pacea G8 in buzunar    
  Alte 176 de avioane vor fi trimise spre Iugoslavia    
  Suveranul Pontif cere o pace durabila pentru "martirizatii Balcani"    
  Aliatii au lovit un spital si o piata din Nis    
  NATO a lovit flota iugoslava in Muntenegru    
  UCK a recrutat 10.000 de combatanti    
  Soldatii eliberati duminica au plecat spre casa    
  Refugiatii albanezi au probleme cu granicerii macedoneni    
 Top afisari / comentarii 
 Realizatoarea Sanda Visan este noul director al Canalului 2 TVR (177 afisari)
 Papa l-a tinut de mana pe Emil Constantinescu (34 afisari)
 Un SPP-ist deghizat in preot ortodox dadea ultimele indicatii subalternilor (25 afisari)
 Au intrat cu papamobilul in istorie! (21 afisari)
 Gabi Popescu vrea sa plece de la Valencia (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01031 sec.