Ziua Logo
  Nr. 1479 de duminica, 9 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Au intrat cu papamobilul in istorie!
ADRIAN PATRUSCA 
Papa si Patriarhul in papamobil la Bucuresti! O scena care inlatura orice indoieli asupra faptului ca, intr-adevar, vizita Suveranului Pontif in Romania este de o importanta planetara. Ca este un pas urias spre reconcilierea si unitatea lumii crestine.
Dar de ce ar fi mai importanta prezenta, umar langa umar, a celor doi Intai Statatori in papamobil, decat, bunaoara, momentul sarutului fratesc de pe aeroport? Sau decat dubla binecuvantare in latina si romana, data multimii, de pe treptele Patriarhiei? Ori, mai importanta chiar decat insasi venirea Papei in Romania? Raspunsul e simplu: ce alte variante ar mai fi fost posibile? Papa sa circule singur in papamobil (de altfel, masina speciala a Vaticanului are doar un singur scaun in fata!); Papa sa il invite alaturi de el pe presedintele Constantinescu. In primul caz, impresia de protocol rece, distant, ar fi fost evidenta. In al doilea, s-ar fi demonstrat ca este vorba, mai ales, de o vizita de stat si, abia apoi, de una ecumenica. Asa, insa, accentul a fost evident. Mesajul transmis intregii lumi a fost limpede. Rana aparuta acum un mileniu, pe trupul Bisericii Crestine, este pe cale de a se vindeca. Iar cel mai important eveniment, de la 7 decembrie 1965, cand Patriarhul Ecumenic Atenagoras I si Papa Paul al VI-lea au ridicat reciproc si concomitent anatemele pe care Biserica Rasaritului si Biserica Apusului si le aruncasera in 1054, are loc, iata, in Romania anului 1999.
Evenimentul este colosal. Importanta acestor zile va fi inteleasa abia de catre generatiile urmatoare, care vor fi marile beneficiare ale momentului. Zeflemistilor, care au luat peste picior profetiile despre rolul providential al Romaniei, le-a inghetat zambetul pe buze. Ca, de altfel, si liderilor celorlalte Biserici Ortodoxe importante. Monseniorul Christodoulos, seful Bisericii elene, a comentat cu acru-superior vizita Papei in Romania. "Este mai ales o vizita de stat... Poate ca conditiile erau propice, poate ca Biserica Ortodoxa din Romania a considerat ca o asemenea vizita se impune in special datorita importantei numerice a credinciosilor catolici". La Atena, strugurii sunt acri. Pentru ca, desi in Grecia ortodocsii reprezinta 98% din populatie, nici in Romania ei nu sunt putini: 86,8% (cu doar 6% catolici).
La randul sau, Patriarhul Alexei al Moscovei a facut pana in ultima clipa presiuni asupra Bisericii Ortodoxe Romane, pentru a trata cu raceala venirea Papei si, prin urmare, sa lase accentul sa cada pe caracterul "de stat" al vizitei Suveranului Pontif. Biserica Rusa a mers pana acolo incat a lasat sa se inteleaga ca ar accepta in schimb chiar si autoritatea Bisericii Ortodoxe Romane asupra Basarabiei, prin recunoasterea Episcopului Petru de Balti. Spre lauda lor, atat Prea Fericitul Teoctist cat si presedintele Constantinescu au rezistat tentatiilor si orgoliilor. Ca si Papa Ioan Paul al II-lea. Tustrei au intrat ieri in istorie.
A r h i v a
  Cartea cea mare    1999-04-22
  Mimii capitalismului trebuie eliminati    1999-04-04
  Giugiuleala    1999-03-17
  Iliescu isi cauta in America imunitatea pierduta    1999-02-24
  Ochi in ochi, fara Cozma    1999-02-21
 Top afisari / comentarii 
 Realizatoarea Sanda Visan este noul director al Canalului 2 TVR (177 afisari)
 Papa l-a tinut de mana pe Emil Constantinescu (34 afisari)
 Un SPP-ist deghizat in preot ortodox dadea ultimele indicatii subalternilor (25 afisari)
 Au intrat cu papamobilul in istorie! (21 afisari)
 Gabi Popescu vrea sa plece de la Valencia (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.83715 sec.