Ziua Logo
  Nr. 1476 de miercuri, 5 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Declinul sporturilor de echipa din Romania pare sa ramana imun la orice fel de tratamente Singura solutie: abandonul Baremuri mici pentru unii, prea mari pentru altii
Handbalul s-a imbolnavit de insuficienta financiara
-- Echipele de juniori - cele care asigura generatiile viitoare - nu mai pot rezista in conditiile economice dure din zilele noastre si se autodesfiinteaza
Cand spui ca in Romania sporturile de echipa trag sa moara, acest lucru nu mai trezeste nici un fel de reactie, totul a intrat deja in banal. Dar cand afli ca la nivel de juniori zeci de echipe de handbal se desfiinteaza, incerci un sentiment cel putin ciudat, date fiind traditia si performantele noastre in acest sport. O trecere fugitiva in revista a rezultatelor post-decembriste iti releva un titlu european la tineret anul trecut si unul mondial in 1995 obtinut tot de nationala feminina. Oarecum paradoxal, aceste performante apartin fetelor, desi Romania a avut in trecut performante de neegalat la nivelul echipei de seniori: de patru ori campioana mondiala, medaliata la Jocurile Olimpice, s.a.m.d. Ultima reusita la nivelul seniorilor dateaza din 1990, medalia de bronz la CM, insa acestea sunt numai amintiri din ce in ce mai indepartate. Nu ne mai ramane decat sa privim stupefiati cifrele seci care spun ca in Romania mai sunt aproximativ 8.000 de jucatori legitimati, activi in aproape 400 de echipe in toata tara, in timp ce in Franta, tara cu o populatie de 2,5 ori mai mare, sunt peste 500.000 de jucatori, ca sa nu mai pomenim de Germania cu aproape un milion.
Luni, echipa LPS - CSS Roman a anuntat la FR Handbal retragerea din seria Est a Diviziei A a campionatului feminin (al doilea esalon valoric), actiune care a venit dupa ce mai renuntasera inca doua team-uri din cele 23 de echipe. In campionatul de junioare I (jucatoare nascute in 1980 -1981) s-au retras 12 echipe, ultima dintre ele, CSS Craiova, anuntand in urma cu doua saptamani ca nu mai are bani sa mearga la turneul final de la Cluj, pentru care se calificase. La junioare II (1982-1983) s-au retras cinci, iar la junioare III (jucatoare nascute in 1984 si mai tinere), nu mai putin de 15. La baieti, aceeasi poveste: din Divizia A au fost taiate doua; la juniori I, patru; la juniori II, trei; la juniori III, doua. Motivele acestor decizii atat de grave sunt, de fapt, unul singur: lipsa de bani, in fiecare campionat, cluburile trebuind sa asigure, in mod normal, transportul si masa la meciurile din deplasare, baremurile de arbitraj pentru meciurile de pe teren propriu si daca se poate, un cantonament-doua pe an, ca o compensatie pentru renuntarea la alte activitati specifice varstei.
Baremul de arbitraj, de exemplu, este de fix 34.982 lei, impozitat cu 10%, potrivit normelor financiare ale MTS in vigoare din septembrie 1998, pentru fiecare arbitru. Cand arbitrii vin din alta localitate, la acest barem se adauga transportul si baremul de masa, iar atunci cand vin de la peste 100 de km, si 150.000 de lei pentru cazare, cu care nu mai poti face nimic. "Baremurile sunt cele mai mici din toate federatiile. Am luat masura de a trimite arbitri din localitate, ca sa le fie si lor mai usor", ne-a declarat Claude Frollo, presedintele Comisiei de Competitii a FR Handbal. "Unii se mai gandesc de ce sa mai cheltuie banii, daca tot nu ajung la turneele finale? Dar nu poti sa sanctionezi echipele aflate intr-o asemenea situatie, ai nevoie de ele, trebuie sa atragi copiii sa joace handbal", ne-a precizat Frollo.
Din nefericire, la acestea se adauga, la nivelul juniorilor III, cerintele de talie si probele de control; ori, din cauza degradarii fondului biologic, a conditiilor economice si a tentatiilor de tot felul care apar la varsta adolescentei.
Teodor HOSSU-LONGIN Bogdan DROCHIOIU 
A r h i v a
  Fortaretele de langa noi    
  Ghita Muresan a plecat la Nets pentru doua meciuri    
  Campionat terminat pentru Adrian Stoica    
  Deocamdata, ritmica ramane sub tutela FR Gimnastica    
  COR risca sa ramana fara sediu!    
  Copos a fost ieri la Mircea Sandu    
  Curatenia de primavara    
  Dragomir si Morariu pot fi adversare in turul doi, la Roma    
  Disputa juvenila in bazin    
  FCM Bacau bate timid la portile Europei    
  Reintra Sabau, Stanciu asteapta meciul cu Dinamo    
  Haita lui Dinu vrea razbunare    
  Totul sau nimic    
  Cornel Dinu neaga vreun aranjament    
 Top afisari / comentarii 
 Cornel Dinu neaga vreun aranjament (150 afisari)
 Papa va parcurge trasee "uscate" (48 afisari)
 Taximetristii de la Hilton le-au dat ofiterilor BAOLP care il pazeau pe Blair chei de 12 si 9 sa-si repare masina (43 afisari)
 MI si Parchetul bat pasul pe loc in cazul spionului Ion Corcotoi (26 afisari)
 IPJ Maramures i-a ridicat permisul de arma lui Bereczki (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01318 sec.