Ziua Logo
  Nr. 1476 de miercuri, 5 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Sanctitatea Sa va fi pazita de cate opt grupuri de lunetisti
Papa vine fara garzi personale. Oficial, el a anuntat ca va fi insotit doar de un secretar, care nu poarta arma. De altfel, de la atentatul din data de 13 mai 1981 din Piata San Pietro, din Roma, cele 85 de vizite ale Suveranului Pontif au decurs fara evenimente deosebite. In vederea pregatirii acestei vizite, care a demarat la inceputul lunii martie, serviciile secrete romanesti au studiat o vasta documentatie primita de la omoloagele lor de pe tot globul (cele mai cooperante au fost cele din Ungaria) si, pe ansamblu, fata de alti sefi de state, cum este asimilat si oaspetele nostru, gradul de pericol este considerat ca foarte mic.
Cu toate acestea, un dispozitiv impresionant a lucrat pentru prevenirea oricarui eveniment si este pregatit sa intervina. In fiecare "obiectiv", mai exact in locurile unde vor avea loc manifestari in aer liber, actioneaza intre patru si opt grupuri de lunetisti. Un asemenea grup este constituit din doua persoane. Un observator, dotat cu un binoclu, care mareste de sapte ori si, alaturi de el, un lunetist, care trage cand i se indica un pericol, in legatura cu care el decide daca presupune sau nu interventia. Aceste grupuri supravegheaza, pe sectoare, multimea, iar tragatorul, care poate nimeri tinta de la 3 km, are ordin sa nu omoare atentatorul. Cladirile, din jurul locului unde se desfasoara evenimentul, sunt impanzite de agenti, carora li se semnaleaza orice miscare de catre observatorii din jurul acestora. De altfel, fiecare imobil de pe traseele numite "prezidentiale" este supravegheat in tot cursul anului, iar in perioade cum ar fi aceasta, verificarile sunt intensificate, in asa fel ca orice persoana nou-venita este luata in evidenta.
Dintre "obiective", cele mai usoare sunt considerate "Izvor" si "Patriarhie", primul din cauza zonei foarte aerisite si al doilea pentru ca fortele de paza controleaza foarte bine zona, avand experienta unor actiuni anterioare. In Piata Unirii si la Catedrala Sf. Iosif serviciile secrete vor avea cel mai mult de lucru.
Traseul, pe tot parcursul vizitei, se stabileste astazi, dar in functie de informatiile de ultim moment el poate fi schimbat in ultimele 10-15 minute, inaintea trecerii coloanei oficiale. Dintre drumurile pe care se presupune ca le va strabate Suveranul Pontif cel mai greu de controlat este, in prezent, Calea Victoriei, din cauza carosabilului considerat ingust, a posibilitatilor limitate de evacuare, in caz de atentat si a unor imobile, din perimetru, mai greu de supravegheat. De altfel, in planul vizitei sunt prevazute "coloane false", adica devierea atentiei posibililor teroristi de la tinta reala.
Papa, care va dormi la sediul Nuntiaturii Apostolice, din Str. Constantin Stahi, nu va avea sosie. Ultimul oaspete important care a avut dublura a fost Arafat. Garda de corp romaneasca, care l-a insotit pe palestinian, se mira si acum de asemanarea izbitoare dintre cei doi. Pana la inchiderea editiei noastre, serviciile speciale nu aveau informatii despre posibili atentatori. Ultimele persoane banuite ca ar putea pune in pericol viata Papei au fost retinute saptamana trecuta.
Horia TABACU 
A r h i v a
  Discursul premierului britanic in fata Camerelor reunite ale Paramentului    
  Emil Constantinescu anunta inceperea unei noi relatii cu Marea Britanie    
  Tony Blair i-a spus lui Radu Vasile ca investitorii britanici au receptionat semnalele de reforma venite dinspre Bucuresti    
  Taximetristii de la Hilton le-au dat ofiterilor BAOLP care il pazeau pe Blair chei de 12 si 9 sa-si repare masina    
  Sunt doar promisiuni la adresa Romaniei    
  NATO a demonstrat ca poate paraliza energetic Serbia cand doreste    
  Human Rights Watch a elaborat un raport despre purificarea din zona Djakovica    
  NATO si sarbii anunta doborarea cate unui avion advers    
  Un traficant roman de benzina a fost impuscat in abdomen pe malul iugoslav al Dunarii    
  Cernomirdin i-a prezentat lui Clinton o sinteza a ultimelor propuneri ruse    
  Milosevici a suprimat libertatea presei in Iugoslavia    
  MI va lua masuri speciale pentru respectarea embargoului    
  Kosovo este izvorul de plumb si cupru al Serbiei    
  Papa va parcurge trasee "uscate"    
  Mesajul Papei catre poporul roman    
  Ioan Paul al-II-lea aduce uniunea Sfantului Scaun cu Romania    
  "Polul" Ortodoxiei migreaza spre Bucuresti    
  Au fost mobilizati si 250 de gardieni publici    
  RATB suplimenteaza mijloacele de transport in comun pe perioada vizitei Papei    
  Vizita Papei ar putea fi boicotata de grupuri de ultraortodocsi    
  "Papa Ioan Paul al II-lea si Romania"    
  Luna mai va fi dedicata "Rugaciunii pentru Balcani"    
 Top afisari / comentarii 
 Cornel Dinu neaga vreun aranjament (150 afisari)
 Papa va parcurge trasee "uscate" (48 afisari)
 Taximetristii de la Hilton le-au dat ofiterilor BAOLP care il pazeau pe Blair chei de 12 si 9 sa-si repare masina (43 afisari)
 MI si Parchetul bat pasul pe loc in cazul spionului Ion Corcotoi (26 afisari)
 IPJ Maramures i-a ridicat permisul de arma lui Bereczki (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01204 sec.